UK ETA GYIK

Általános ETA GYIK

Mennyi az ETA az Egyesült Királyságban?

Az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélye (UK ETA) egy új digitális utazási engedélyezési rendszer, amely lehetővé teszi az Egyesült Királyság kormánya számára, hogy jobban ellenőrizze és felügyelje az országba belépő személyeket, és megkönnyíti a potenciális biztonsági kockázatok azonosítását. Az ETA egy szélesebb körű, a határok digitalizálására irányuló kormányzati kezdeményezés része, amely az Egyesült Királyság vízummentességi rendszerét váltja fel.

Az ETA nem egyfajta vízum. Ez egy elektronikus dokumentum olyan külföldiek számára, akiknek nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy rövid távú tartózkodás céljából – például turizmus, család- és baráti látogatás, üzleti tevékenység vagy rövid távú tanulmányok céljából – belépjenek az Egyesült Királyságba. Az Egyesült Királyságban átutazó vízummentes állampolgároknak is ETA-t kell szerezniük, függetlenül attól, hogy az Egyesült Királyság határellenőrzésén keresztül haladnak-e át.

Miért indítja el a kormány az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyezési rendszerét?

Az ETA az Egyesült Királyság kormányának az állampolgárságról és a határokról szóló 2022. évi törvényének egyik fő kezdeményezése. A jogszabály kimondja, hogy azoknak a személyeknek, akik jelenleg vízummentességet élveznek az Egyesült Királyságba történő beutazásuk előtt beutazási engedélyt kell szerezniük. Az alábbiakban a rendszer meglétének előnyeit ismertetjük:

 • Az Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba bármely tengeri kikötőben vagy repülőtéren belépő és onnan kilépő utasok pontos naplózása és nyomon követése.
 • A nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélt utazók előzetes átvilágítása az Egyesült Királyságba való megérkezésük előtt.
 • Az Egyesült Királyságba látogatók információinak és utazási szokásainak összegyűjtése és megőrzése.
 • További bevételi forrás biztosítása a kormányzat számára azáltal, hogy az utazóknak jelentkezési díjat számítanak fel.

Mikor indul az ETA az Egyesült Királyságban?

Az ETA-rendszer már működik a katari állampolgárok számára. A 2023. november 15-én vagy azt követően az Egyesült Királyságba történő utazáshoz ETA-t kell kérelmezniük.

2024. február 1-jétől Jordánia, Bahrein, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) állampolgárai is kérvényezhetik az Egyesült Királyság ETA-ját. Az ETA 2024. február 22-én és azt követően kötelező lesz az Egyesült Királyságba történő utazásukhoz.

Mikor kell majd az uniós állampolgároknak az ETA-rendszeren keresztül jelentkezniük?

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma hamarosan bejelenti, hogy mely nemzetiségek – köztük az uniós polgárok – részesülhetnek legközelebb az ETA-rendszer előnyeiből. Lesz elég idő annak biztosítására, hogy mindazok, akiknek ETA-ra van szükségük, időben értesüljenek a változásokról.

Mikorra várható az ETA teljes körű bevezetése?

Az ETA-rendszer végrehajtása fokozatosan, nemzetiségi alapon folytatódik 2024-ben. A Belügyminisztérium tájékoztatni fog arról, hogy melyik állampolgárság milyen állampolgárságú személyek igényelhetnek legközelebb ETA-t, és mikor kerül sor az érvényesítésre.

A brit kormány várakozásai szerint 2024 végére minden olyan utazó, akinek nincs szüksége vízumra az Egyesült Királyságban tett rövid látogatásaihoz, kérelmezheti és megkaphatja a brit ETA-t.

Hány utazó fogja használni az Egyesült Királyság ETA-rendszerét?

A brit kormány azzal számol, hogy évente több mint 30 millió utazó veszi igénybe az Egyesült Királyság ETA-rendszerét. Az Egyesült Államokból, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Hollandiából érkezik a legtöbb látogató az Egyesült Királyságba.

Kinek kell kérelmeznie az Egyesült Királyságban ETA-t?

Az Egyesült Királyság ETA olyan utazók számára készült, akiknek nincs szükségük vízumra rövid távú, azaz hat hónapnál rövidebb tartózkodáshoz, például turisztikai, család- és baráti látogatás, üzleti, tanulmányi vagy tranzit céllal.

Mely útlevéllel rendelkezők utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Királyságba?

A vízummentes külföldiek, vagyis azok az utazók, akiknek nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való belépéshez, az EU (Írország kivételével), az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és más országok állampolgárai. A következő országok állampolgárainak kell kérelmezniük az Egyesült Királyságban érvényes ETA-t:

Kinek nem kell brit ETA-t kérelmeznie?

A magánszemélynek nincs szüksége ETA-ra, ha az alábbiak bármelyike fennáll:

 • Ön brit állampolgár vagy brit állampolgár, és brit útlevéllel vagy brit tengerentúli területek állampolgárainak útlevelével rendelkezik.
 • Ön ír állampolgár és ír útlevéllel rendelkezik.
 • Ön jogszerűen tartózkodik Írországban, az Egyesült Királyságba való beutazáshoz nem szükséges vízumot szereznie, és Írországból, Guernsey-ről, Jersey-ről vagy a Man-szigetről utazik be az Egyesült Királyságba. Mindhárom feltételnek meg kell felelnie ahhoz, hogy ne legyen szüksége ETA-ra.
 • Bevándorlási jogállással rendelkezik az Egyesült Királyságban.
 • Ön rendelkezik látogatásra, munkavállalásra, tanulásra vagy egyéb célokra érvényes brit vízummal.

Csecsemőknek, gyermekeknek vagy tizenéveseknek szükségük van ETA-ra?

Igen. Minden olyan utazónak, akinek nincs szüksége vízumra az Egyesült Királyságba való belépéshez, életkortól függetlenül külön jóváhagyott ETA-val kell rendelkeznie az országba való belépéshez.

Azoknak a személyeknek, akik az EU-ban letelepedett vagy letelepedési jogállással rendelkeznek, nincs szükségük ETA-ra az Egyesült Királyságba való belépéshez. Ez így helyes?

Igen. Az érvényes brit bevándorlási jogállással rendelkező utazóknak, beleértve az Európai Unió letelepedési rendszere (EUSS) szerinti letelepedett vagy letelepedést megelőző státusszal rendelkezőket is, nem kell ETA-t bemutatniuk, amikor az Egyesült Királyságba utaznak.

Az Egyesült Királyság mely helyszíneire kell ETA-t küldeni a látogatáshoz?

Az ETA az Egyesült Királyságba történő utazásra érvényes. Miután megérkezett bármelyik belépési pontra, és átesett az Egyesült Királyság határellenőrzésén, az engedély birtokosa szabadon mozoghat az egyes országok között: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

Az Egyesült Királyság ETA-ja azonban nem biztosítja az utazó számára a belépést Írországba, egy különálló és független országba. Ez az engedély más európai országokban sem érvényes.

Minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogatok, új ETA-t kell majd kiállítanom?

Nem. Az ETA a kiállítás napjától számított két évig érvényes, vagy addig, amíg az útlevél, amelyhez kapcsolódik, le nem jár, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Az utazóknak új ETA-t kell kérelmezniük, ha útlevelük két évnél hamarabb lejár.

Az ETA kétéves érvényességi ideje alatt többször is beléphet az Egyesült Királyságba, amennyiben egyszerre kevesebb mint hat hónapra látogat el.

Visszautasítják a beutazást az Egyesült Királyságba jóváhagyott ETA nélkül?

Az előírt ETA nélkül nem szállhat fel a szállítóeszközre (azaz repülőgépre, hajóra vagy vonatra), és nem utazhat az Egyesült Királyságba. Azokat a személyeket, akik az Egyesült Királyságba utaznak, de még mindig várnak az ETA-kérelmükkel kapcsolatos döntésre, szintén vissza fogják utasítani.

Az Egyesült Királyság kormánya az előzetes utasinformációkat (API) használja arra, hogy ellenőrizze és értesítse a fuvarozókat az egyének utazási engedélyeiről. A fuvarozók ellenőrizhetik, hogy az adott személy rendelkezik-e a megfelelő utazási engedélyt igazoló dokumentumokkal, mielőtt az Egyesült Királyságba hozná őket.

A légitársaságok, a hajózási társaságok és a vasúttársaságok csak az ETA-val rendelkező utasok számára engedélyezhetik a beszállást, különben büntetődíjat szabhatnak ki rájuk. Hasonlóképpen, az az utas, aki tudatosan utazik az Egyesült Királyságba az előírt ETA nélkül, büntetőjogi felelősségre vonható.

Tanulhatok-e az Egyesült Királyságban, ha van brit ETA-m?

Igen. Az ETA-val rendelkező vízummentes állampolgárok 180 napig vagy hat hónapig vehetnek részt rövid kurzusú tanulmányi programokon. Hosszabb tanulmányi programokhoz diákvízumot kell szereznie.

Dolgozhatok-e az Egyesült Királyságban, ha van brit ETA-m?

Nem. Az Egyesült Királyság négy tagállamának bármelyikében való munkavállaláshoz munkavállalási vízumot kell kérnie. Az ETA-t azonban felhasználhatja arra, hogy üzleti konferenciákon vagy találkozókon vegyen részt, és az üzleti látogatásra jogosító vízum keretében egyéb engedélyezett tevékenységeket végezzen.

Szükségem van ETA-ra akkor is, ha van brit vízumom?

Nem. Nincs szüksége ETA-ra, ha már rendelkezik brit vízummal vagy bevándorlási státusszal.

Hasonló-e az Egyesült Királyságban kiadott ETA a vízumhoz vagy a tartózkodási engedélyhez?

Nem. A brit vízum lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy átutazás, turizmus, tanulás, munkavállalás és egyéb céllal belépjenek az országba és ott tartózkodjanak egy meghatározott érvényességi időn belül, amely általában hat hónap vagy annál hosszabb. A brit tartózkodási engedély lehetővé teszi más országok állampolgárai számára, hogy határozatlan ideig az Egyesült Királyságban éljenek és dolgozzanak.

Az ETA lehetővé teszi az Egyesült Királyságba való utazást. Engedélyezi a magánszemélyek beutazását az országba. Az ETA-val rendelkező személyek továbbra is bevándorlási és személyazonossági ellenőrzésnek lesznek alávetve a határon. Továbbra is át kell menniük az elektronikus útlevélkapun (eGate), ha van ilyen, vagy fel kell keresniük a határőrséget.

Mi a különbség az ETA és a brit látogatói vízum között?

Az ETA csak az Egyesült Királyságba való utazásra ad engedélyt. Nem jogosítja fel a birtokost az országba való belépésre. Nem garantálja a belépést Angliába, Walesbe, Skóciába vagy Észak-Írországba.

Az ETA-val rendelkező utasoknak továbbra is engedélyt kell kérniük az Egyesült Királyságba való belépéshez a határon. Ez az elektronikus útlevélkapun (eGate) való áthaladással történik, ha van ilyen, vagy az Egyesült Királyság határőrségének tisztviselőjével való találkozással.

Azoknak a vízummal nem rendelkező állampolgároknak, akik nem rendelkeznek vízummal, illetve nem rendelkeznek más brit bevándorlási jogállással az Egyesült Királyságban, beleértve az átutazó utasokat is, ETA-ra van szükségük.

Másrészt a standard látogatói vízum lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyságba turizmus, család- és baráti látogatás, rövid távú tanulmányok, engedélyezett üzleti tevékenységek és átutazás céljából hat hónapra vagy annál rövidebb időre beutazzanak és ott maradjanak.

A brit ETA ugyanaz, mint az elektronikus vízummentesség (EVW)?

Az Egyesült Királyság ETA egy új digitális utazási engedélyezési rendszer, amely minden olyan utazónak szól, akinek nincs szüksége vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Ez az elektronikus vízummentesség (EVW) helyébe lép, amelyet egyes arab országok állampolgárainak be kell szerezniük, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak. Az ETA olcsóbb, mint az EVW.

Bahrein, Kuvait, Omán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia állampolgárainak 2024. február 22. előtt az Egyesült Királyságba történő utazáshoz EVW-re van szükségük.

2024. február 1-jétől Bahrein, Kuvait, Omán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia állampolgárai 2024. február 22-én és azt követően történő utazásaikhoz ETA-t igényelhetnek.

Meddig érvényes az ETA?

A jóváhagyott brit ETA a kiállítás napjától számított két évig vagy az útlevél lejáratáig érvényes, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Ha az útlevél, amelyhez az Ön brit ETA-ja kapcsolódik, két évnél hamarabb lejár, akkor új ETA-t kell kérelmeznie.

Mi a különbség az ETA és az ETIAS között?

Az egyesült királyságbeli ETA elkülönül az uniós ETIAS-tól.

Az ETA az Egyesült Királyság új digitális utazási engedélyezési rendszere a vízummentes állampolgárok számára, akik hat hónapnál rövidebb időre látogatnak az országba turisztikai, családi és baráti látogatás, üzleti, tanulmányi vagy tranzit céllal.

Az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) az Egyesült Királyság ETA-jához hasonló elektronikus dokumentum. 2025 közepére azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek nem kell vízum a schengeni térségbe való belépéshez, ETIAS-t kell szerezniük. Ez az Egyesült Királyság állampolgáraira is vonatkozik.

GYIK az ETA kérelmek feldolgozásához

Hogyan lehet jelentkezni az ETIAS-ra?

Az Egyesült Királyságban csak online lehet ETA-t igényelni. Nincsenek alternatív papír alapú módszerek. A kérelmezőknek nem kell személyesen megjelenniük a vízumhivatalokban.

Kérhetek valaki más számára brit ETA-t?

Igen. Ön más számára is kérhet ETA-t. A szülők vagy a gyámok gyermekeik nevében is igényelhetik a digitális utazási engedélyt. Egy barát vagy egy harmadik fél is kérvényezheti valaki más nevében az ETA-t az Egyesült Királyságban.

Hogyan zajlik az ETA kérelmezési folyamata?

A folyamat teljesen digitális. Az utazóknak ki kell tölteniük a jelentkezési lapot, válaszolniuk kell a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre, és online kell fizetniük a kérelemért. Megerősítő e-mailt kapnak arról, hogy a jelentkezésüket elküldték.

A rendszer ezután összeveti az ETA-kérelemben megadott adatokat az Egyesült Királyság és a nemzetközi biztonsági és bevándorlási adatbázisokkal, hogy megállapítsa, az adott személy jogosult-e ETA-ra és az országba való utazásra.

A kérelem feldolgozása és a döntés kézhezvétele – akár jóváhagyott, akár elutasított ETA – általában 72 órát vagy három napot vesz igénybe. Sokan a kérelem benyújtása után perceken belül megkaphatják a jóváhagyott ETA-t. Egyes esetekben azonban a döntés meghozatala 72 óránál tovább is eltarthat.

Mik a brit ETA kérelmezésének feltételei?

Az Egyesült Királyságban történő ETA igényléshez az utazónak szüksége van egy érvényes, biometrikus nemzeti útlevélre egy vízummentes országból, egy friss, jó minőségű digitális útlevélképre, egy aktív e-mail címre és egy elektronikus fizetési módra, például hitel- vagy bankkártyára.

Milyen információkat kell megadnom az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemben?

Meg kell adnia személyes és munkahelyi adatait, lakcímét, e-mail címét, elérhetőségét és online fizetési adatait. A korábbi bűnügyi és bevándorlási múltra, valamint az illegális csoportokkal való kapcsolatra vonatkozó, biztonsággal kapcsolatos kérdésekre is őszintén kell válaszolnia.

Az ETA-kérelem nem kéri az egyén utazási adatait vagy az Egyesült Királyságba történő látogatás során az önfenntartáshoz szükséges pénzügyi képességek igazolását. Az utazóknak azonban fel kell készülniük arra, hogy a határellenőrzés során kérdésekre válaszoljanak, vagy igazolást mutassanak fel.

Mikor kell kérelmeznem az ETA-t?

Az utazóknak azt tanácsoljuk, hogy az Egyesült Királyságban történő jegyvásárlás vagy szállásfoglalás előtt kérjenek ETA-t. Az ETA-kérelem feldolgozása és a döntés meghozatala általában három napot vesz igénybe. Bár sok kérelem feldolgozása percekig tart, egyes kérelmek feldolgozása hosszabb ideig is eltarthat.

Kérvényezhetem az ETA-t most, de egy-két hónap múlva utazhatok?

Az utazóknak az utazás lefoglalása előtt ETA-t kell kérniük. A belügyminisztérium nem korlátozza, hogy az utazók milyen időre előre kérhetik az ETA-t. Az utazók akkor kérhetnek ETA-t, amikor csak akarnak, feltéve, hogy ezt legalább három nappal az utazás időpontja előtt teszik meg.

Az ETA két évig érvényes, illetve addig, amíg az útlevél, amelyhez kapcsolódik, érvényes marad.

Kérhetek brit ETA-t, ha még nem erősítették meg az utazási terveimet?

Igen. Akkor is kérhet brit ETA-t, ha utazási terveit még nem erősítették meg. Ahhoz azonban, hogy az ETA érvényes maradjon, biztosítania kell, hogy az ETA-kérelemben használt útlevél az Egyesült Királyságba történő utazás időtartamára is érvényes legyen.

Ha ma kérek ETA-t, és azt csak 2024 júniusától hajtják végre, akkor a kétéves érvényesség akkor kezdődik, amikor megkaptam, vagy akkor, amikor végrehajtják?

Az ETA érvényessége az engedély megadásának vagy a jóváhagyott ETA kézhezvételének napjától kezdődik.

Mi történik az ETA-mmal, ha az útlevelemnek kevesebb mint két éve van hátra a lejáratig?

Az Ön brit ETA-útlevele az útlevél lejártának napján jár le.

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA a kiállítás napjától számított két évig érvényes, vagy addig, amíg a hozzá kapcsolódó útlevél le nem jár, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Új ETA-t kell kérelmeznie, ha útlevele az ETA kétéves érvényességi ideje előtt lejár.

Mennyi időbe telik az Egyesült Királyságbeli ETA kérelmezése?

Az online jelentkezési lap kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe. Miután online kifizette és elküldte a jelentkezését, a megadott e-mail címre visszaigazolást kap.

Mennyi ideig tart egy brit ETA-kérelem feldolgozása?

A brit ETA-kérelem feldolgozása és a döntés meghozatala általában három napot vesz igénybe, és sok kérelmező perceken belül megkapja a döntést. Egyes kérelmek elbírálása több mint három napot vehet igénybe.

Van az ETA alkalmazásnak mentési funkciója?

Nem. Az Egyesült Királyság ETA online kérelmezési weboldala nem menti el a korábban megadott vagy elküldött adatokat a törölt vagy lejárt munkamenet során.

Miután rákattintott a linkre, a lehető leghamarabb töltse ki a jelentkezési lapot. Ha 20 percig inaktív marad a weboldalon, a munkamenete lejár, és újra kell indítania a folyamatot, és újra ki kell töltenie a szükséges adatokat.

Van-e mód arra, hogy vészhelyzetben gyorsított eljárásban jóváhagyják az ETA-t?

Az ETA-kérelmek többségét gyorsan feldolgozzák. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak még vészhelyzet esetén is gyorsan meg kell kapniuk a várható érkezési idejüket.

Használhatok egy jelentkezési lapot több személy számára is?

Nem. Minden egyes brit ETA-kérelem egyetlen személyre vonatkozik, mivel a jóváhagyott utazási engedély az egyén útleveléhez kapcsolódik. Minden más jogosult személynek, aki az Egyesült Királyságba kíván utazni, ki kell töltenie egy jelentkezési lapot, függetlenül életkorától és attól, hogy együtt utaznak-e. A szülők és a gyámok külön űrlapon igényelhetik gyermekeik ETA-engedélyét.

Hogyan fogom megkapni a jóváhagyott brit ETA-t?

Az ETA-kérelméről szóló döntést – akár jóváhagyásról, akár elutasításról van szó – a kérelemben megadott e-mail címen kapja meg. Az e-mailt nem kell kinyomtatnia. Az Ön ETA-ját digitálisan összekapcsolják azzal az útlevéllel, amellyel a kérelmet benyújtotta.

Kell-e külön ETA-t kérnem, ha Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország között utazom?

Nem. A jóváhagyott ETA engedély azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság bármelyik tagállamába utazhat. A határellenőrzést követően szabadon utazhatnak Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

Az ETA azonban nem teszi lehetővé az utazók számára, hogy belépjenek a különálló és független Ír Köztársaságba és más európai országokba.

Kettős állampolgársággal rendelkezem. Szükségem van mindkét útlevelemhez brit ETA-ra?

Nem. Csak az egyik útlevelére kérheti az Egyesült Királyságbeli ETA-t, de győződjön meg arról, hogy ezt az útlevelet hozza magával, amikor az Egyesült Királyságba utazik. Bár az ETA online kérelmezési űrlapon meg kell adnia minden egyéb állampolgársággal vagy útlevéllel kapcsolatos adatot, a jóváhagyott digitális engedélyt ahhoz az útlevélhez kötik, amellyel a kérelmet benyújtotta.

Mégis, mindkét útlevelére kérheti az Egyesült Királyságban történő ETA-t. Ehhez ki kell töltenie az online jelentkezési lapot, és kétszer kell fizetnie.

Rendben van-e, ha az EU-ba uniós útlevéllel utazik, és az Egyesült Királyságba brit útlevéllel tér vissza?

Igen, ez lehetséges. Az Egyesült Királyság kormánya azonban azt tanácsolja a kettős állampolgárságú brit állampolgároknak, hogy brit útlevelükkel utazzanak. A kettős állampolgárok felmutathatják brit útlevelüket a fuvarozónak, hogy igazolják, nincs szükségük ETA-ra az Egyesült Királyságba való utazáshoz.

Kettős állampolgársággal rendelkezem az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Beutazhatok az Egyesült Királyságba brit útlevelemmel, és visszatérhetek az Egyesült Államokba amerikai útlevelemmel?

A kettős állampolgárságú brit állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy brit útlevelükkel utazzanak. A brit útlevél elegendő bizonyíték a fuvarozók számára, hogy nincs szükségük ETA-ra az Egyesült Királyságba való látogatáshoz.

Az Egyesült Királyság kormánya elismeri, hogy az amerikai állampolgároknak amerikai útlevelükkel kell utazniuk az Egyesült Államokba és az Egyesült Államokból. Az amerikai és brit állampolgárságú utasok az amerikai útlevelüket használhatják az utasfelvételhez, de a brit útlevelüket be kell mutatniuk a fuvarozónak a beszálláshoz, hogy igazolják, hogy nem kell ETA-t kérniük az Egyesült Királyságba való utazáshoz.

Mit tehetek, ha javítani kell az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemben szereplő adatokat?

Az új brit ETA-kérelmi űrlap kitöltése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy a benyújtás után kijavítsa az esetleges hibákat. Az utazóknak az ETA-kérelem benyújtása előtt gondosan át kell nézniük az összes információt. Ha egyszer már elküldte, nem tudja módosítani. Ha hibát vétett a benyújtott kérelemben, meg kell ismételnie a folyamatot, és újra be kell fizetnie a jelentkezési díjat.

Kérvényezhet-e egy harmadik fél az én nevemben ETA-t, vagy nekem magamnak kell végigcsinálnom a kérelmezési folyamatot?

A kérelmező harmadik fél segítségét is igénybe veheti az Egyesült Királyságban történő ETA-kérelem benyújtásához. Jelenleg nem tervezik e megközelítés megváltoztatását.

Büntetett előéletű vagyok. Kérhetek még brit ETA-t?

Kérvényezhet brit ETA-t, de előfordulhat, hogy elutasítják. Az Egyesült Királyságban vagy máshol büntetett előéletű ETA-kérelmezők nem kaphatnak ETA-t, ha az elmúlt 12 hónapban 12 hónap vagy annál hosszabb börtönbüntetésre ítélték vagy elítélték őket.

Ha megváltoztak az adataim, újra kell-e kérelmeznem az Egyesült Királyságbeli ETA-t?

Igen. Az Ön brit ETA-ideje az útleveléhez kapcsolódik. Ha meg kell változtatnia az útlevelében szereplő bármely fontos adatot, például a keresztnevét, vezetéknevét, nemét vagy állampolgárságát, frissítenie kell az útlevelét, és új brit ETA-t kell kérnie.

Mi történik a brit ETA-időpontommal, ha új útlevelet kapok?

Az útlevélhez kapcsolódó ETA érvénytelenítésre kerül, ha új útlevelet kap. Minden útlevél egy egyedi úti okmány, amely egyedi részletekkel, például az útlevélszámmal rendelkezik. Új ETA-t kell kérelmeznie az új útlevelének részleteivel együtt.

Kell-e új brit ETA-t kérnem, ha ellopják az útlevelemet vagy eltűnik?

Igen. Azonnal jelentenie kell, ha útlevelét elveszíti vagy ellopják, és gondoskodnia kell új útlevél beszerzéséről. Amint új útlevelet kapott, az új úti okmányával új brit ETA-t kell igényelnie.

Fizetési módok és díjak GYIK

Mennyibe kerül egy brit ETA?

Minden egyes brit ETA-kérelem 10 fontba kerül. A pályázati űrlap benyújtásához és a folyamat befejezéséhez online kell fizetni.

Hogyan fizethetek az ETA-kérelemért?

Az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelmének kifizetéséhez meg kell adnia hitelkártyája vagy bankkártyája számát, a kártyán szereplő nevet, a lejárati dátumot és a CVV-kódot. Az Apply Pay és a Google Pay szintén elfogadott fizetési módok.

Ha elutasítják a kérelmemet, visszakaphatom a pénzemet?

Nem. Az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelmek kifizetése nem visszatérítendő.

Utazás brit ETA-val GYIK

Mennyi ideig maradhatok az Egyesült Királyságban egy jóváhagyott ETA-val?

A jóváhagyott brit ETA-val rendelkező utazók látogatásonként legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban. Szabadon mozoghatnak Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország között.

Az érvényes brit ETA garantálja a beutazásomat?

Nem. A jóváhagyott brit ETA nem garantálja az Egyesült Királyságba való belépést.

Az ETA lehetővé teszi, hogy felszálljon a szállítóeszközre (pl. repülőgépre, hajóra, vonatra), és az országba utazzon. Érkezéskor továbbra is be kell nyújtania személyazonossági okmányait az Egyesült Királyság határőrizeti szervének, vagy át kell mennie az elektronikus útlevélkapun (eGate), ha van ilyen.

A határügynökség értékeli, hogy Ön megfelel-e a biztonsági követelményeknek. Még ha van is ETA-engedélye, akkor is megtagadhatják a beléptetést, ha nem sikerül a határellenőrzésen, vagy ha egyéb beutazási feltételeknek nem felel meg.

Honnan fogják tudni a határon, hogy valaki letelepedett vagy letelepedés előtti státusszal rendelkezik-e? Egyesek státusza régi útlevelükhöz kötött.

Az Egyesült Királyságban az ETA egy útlevélhez kötött digitális pótkocsis engedély. Útlevelének beolvasásával a fuvarozók, az Egyesült Királyság határőrsége és más illetékes hatóságok megerősíthetik az ETA érvényességét és egyéb utazási engedélyeket.

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma az előzetes utasinformációt (API) használja, amely lehetővé teszi a fuvarozók számára, hogy megerősítsék az utazók engedélyeit. Ez lehet az utasoknak az Egyesült Királyságba történő szállításának engedélyezése, az utasok Egyesült Királyságba történő szállításának megtagadása, vagy az, hogy az engedélyt a fuvarozónak kell megállapítania.

A brit, ír, BOTC útlevéllel, brit vízummal és brit bevándorlási státusszal rendelkező utasoknak csak az útlevelüket vagy bevándorlási státuszukat kell bemutatniuk annak igazolására, hogy az Egyesült Királyságba történő utazáshoz nem kell ETA-t maguknál tartaniuk.

Tegyük fel, hogy valaki határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel (ILR) rendelkezik az Egyesült Királyságban, de azt 15 évvel ezelőtt adták ki. Át kell alakítani digitális formátumba?

Egyelőre nem. Az Egyesült Királyságban bevándorlási jogállással rendelkező személynek nem kell azt digitális formátumba konvertáltatnia.

Ha az előzetes utasnyilvántartási rendszer (API) azt mutatja, hogy az utasnak van engedélye az Egyesült Királyságba való belépésre, a fuvarozóknak ellenőrizniük kell az engedély fizikai igazolását.

Az Egyesült Királyság bevándorlási státuszát igazoló fizikai vízumdokumentumok közé tartozik a biometrikus tartózkodási engedély (BRP), a biometrikus tartózkodási kártya (BRC), valamint az útlevélben szereplő záradékok, például a nedves tintával ellátott bélyegzők és matricák.

Az Egyesült Királyság vízum- és bevándorlási hivatala (UKVI) jelenleg egy digitális bevándorlási rendszert fejleszt. A fizikai vízumdokumentumok helyébe a bevándorlási státuszok online nyilvántartása vagy az elektronikus vízum (eVisa) lép.

2024 folyamán az UKVI felveszi a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik még rendelkeznek a bevándorlásukat igazoló fizikai dokumentumokkal, hogy regisztráljanak egy UKVI-fiókra. Ezután az UKVI-fiókjukat használhatják a bevándorlási státuszuk eléréséhez és bizonyításához.

Ha nem kapom meg időben az ETA-utazási engedélyemet, akkor is beléphetek az Egyesült Királyságba, ha a határőr engedélyezi?

Az egyesült királyságbeli ETA-t 2024-ben fokozatosan hajtják végre. Ebben az időszakban az utazóktól elvárják, hogy az Egyesült Királyságba való utazás előtt szerezzenek ETA-t, amint országuk felkerül az ETA-kötelezettség alá tartozó országok listájára. Jellemzően az Egyesült Királyság kormánya bejelenti, hogy mikor lehet ETA-t kérni, és mikor kezdi meg annak érvényesítését.

A brit kormány pragmatikusan közelíti meg az új ETA-követelmény végrehajtását, mivel tisztában van azzal, hogy ez egy jelentős változás, amelynek megértése időbe telhet.

Amint azonban az Egyesült Királyságban érvénybe lép az ETA, a fuvarozóknak kell majd megtagadniuk a beszállást olyan utasoktól, akik nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Ezért az utazóknak ajánlott az ETA-t legalább három munkanappal az utazás előtt igényelni és megkapni, hogy elkerüljék az utazási terveket érintő kellemetlenségeket vagy fennakadásokat.

Kell-e magammal vinnem az Egyesült Királyságban kiadott ETA-m fizikai, papíralapú másolatát?

Nem. Nincs szüksége az ETA digitális másolatára vagy fizikai kinyomtatott példányára. Ez egy elektronikus utazási engedély, amely az útlevélhez kapcsolódik. Az útlevél szkennelésével a fuvarozók, az Egyesült Királyság határőrizeti szervei és más illetékes hatóságok saját rendszereiken keresztül megerősíthetik annak érvényességét.

Mégis, tartsa meg az ETA-t az e-mailben, vagy nyomtassa ki arra az esetre, ha hirtelen kézi ellenőrzésre lenne szükség.

Az ETA érvényességi idején belül összesen hat hónapot töltöttek az Egyesült Királyságban, vagy naptári évenként, vagy egyéb?

Az ETA-val Ön legfeljebb hat hónapig látogathatja az Egyesült Királyságot egyszeri látogatóként turisztikai, rövid távú tanulmányi, üzleti és egyéb, rövid látogatásra engedélyezett tevékenységek céljából. Az ETA a kétéves érvényességi időn belül több rövid látogatásra is érvényes az Egyesült Királyságban.

Mi történik a kétéves érvényességi idő lejárta után? Új ETA-t kell majd kérelmezni? Vannak ennek valamilyen korlátai?

Ha az ETA kétéves érvényességi ideje lejár, azoknak az utazóknak, akik továbbra is az Egyesült Királyságba kívánnak utazni, új ETA-t kell kérelmezniük, és újra be kell fizetniük a kérelmezési díjat. Az ismételt kérelmek száma nincs korlátozva.

Érinti-e az Egyesült Királyságban az ETA a légi vagy a szárazföldi tranzitot használó utasok jogait?

Nem. A brit ETA nem érinti a meglévő légi és szárazföldi tranzitszabályokat.

Válthatok-e brit vízumra, miután ETA-val érkeztem?

Nem. Az Egyesült Királyságban tartózkodó ETA-ját nem cserélheti vízumra, amíg még az Egyesült Királyságban tartózkodik, bármilyen okból kifolyólag. Az ETA-val érkező utazó legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az Egyesült Királyságban, és dönthet úgy, hogy az érvényes ETA-val elhagyja az országot, majd újra belép az országba.

Tegyük fel, hogy hirtelen hosszabb ideig kell az Egyesült Királyságban maradnia tanulás, munka vagy egyéb okok miatt. Ebben az esetben először vissza kell térnie hazájába, és onnan kell kérelmeznie a megfelelő brit vízumot.

Látogathatok más európai országokba jóváhagyott brit ETA-val?

Nem. A jóváhagyott brit ETA nem teszi lehetővé az utazók számára, hogy belépjenek az Ír Köztársaságba, egy független országba és Európa más részeibe. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak (EU) vagy a schengeni közös utazási térségnek.

Ha más európai országokba szeretne utazni, az utazás lefoglalása előtt tájékozódnia kell az adott ország beutazási feltételeiről, és arról, hogy szüksége van-e vízumra vagy sem.

Az EU hasonló rendszert fejleszt ki, az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS). 2025 közepére azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek nem kell vízum a schengeni térségbe való belépéshez, ETIAS-t kell szerezniük. Ez az Egyesült Királyság állampolgáraira is vonatkozik.

Visszautasítások, törlések és fellebbezések GYIK

Miért utasítják el az ETA-kérelmemet?

A brit ETA-kérelem a következő okok miatt utasítható el:

 • Hamis, pontatlan vagy hiányos információk szolgáltatása
 • olyan ország által kiállított útlevéllel rendelkezik, amelynek állampolgárai vízumkötelesek az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz.
 • Hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodik vagy az Egyesült Királyságban dolgozik
 • Korábban az Egyesült Királyságban vagy máshol megsértették a bevándorlási szabályokat
 • Büntetett előélet az Egyesült Királyságban vagy máshol
 • Illegális csoportokkal való érintettség vagy társulás

Milyen lehetőségeim vannak, ha elutasítják az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelmemet?

Ha az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelmét elutasítják, alternatív beutazási engedélyként kérheti az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz szükséges vízumot. A következő brit vízumok lehetnek relevánsak azon utazók számára, akik nem kapnak brit ETA-t:

 • Standard látogatói vízum
 • Ideiglenes munkavállalási vízum
 • Tranzitvízum

Kérhetek újra brit ETA-t, ha az előző kérelmemet elutasították?

Igen. Azok a személyek, akiktől elutasították az Egyesült Királyságban az ETA-t, fontolóra vehetik egy új kérelem benyújtását és a kérelmezési díj újbóli befizetését. Mégis elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a kezdeti elutasítás okával.

Lehetséges, hogy egy jóváhagyott brit ETA-t töröljék vagy visszavonjanak?

A jóváhagyott ETA-t a következő okok miatt lehet törölni vagy visszavonni:

 • A jogosultat kizárják vagy kitoloncolják az Egyesült Királyságból.
 • A jogosultat az Egyesült Királyságban vagy máshol bűncselekményért elítélték, és 12 vagy több hónap börtönbüntetésre ítélték.
 • A birtokos bizonyítottan megsérti a bevándorlási törvényeket (pl. túl sokáig tartózkodik vagy dolgozik).
 • A jogosultról bebizonyosodik, hogy tudatosan vagy nem tudatosan visszatartott vagy hamis dokumentumokat nyújtott be.
 • A jogosultnak kifizetetlen tartozásai vagy perköltségei halmozódtak fel.
 • A birtokos magatartása, jelleme, társulásai vagy egyéb okok miatt károsnak bizonyul az Egyesült Királyság közvéleményére, függetlenül attól, hogy ez elítéléssel végződik-e vagy sem.

Az ETA-mat törölték, miközben még mindig az Egyesült Királyságban vagyok. Mit tegyek?

Nem tartózkodhat legálisan az országban, ha az ETA-ját visszavonták. Ha útlevele elveszett vagy ellopták, az Egyesült Királyság elhagyása és hazatérése után új ETA-t igényelhet.

Hogyan lehet törölni egy jóváhagyott brit ETA-t?

Az Egyesült Királyság bevándorlási hatóságai általában akkor kezdeményezik a jóváhagyott ETA törlését, ha a törlésnek okai vannak.

Fellebbezhetek az ügyem ellen, ha az ETA-mat elutasították vagy törölték?

Nem. Az ETA-kérelemmel kapcsolatban hozott határozattal szemben nincs jogorvoslati vagy fellebbezési lehetőség.

Ha az ETA-t elutasítják, az utazó helyette brit vízumot igényelhet, ahol a kérelmezési folyamat alaposabb vizsgálatot tesz lehetővé.

A bírósági felülvizsgálati eljárás azonban lehetővé teszi a kérelmezők számára, hogy megtámadják az általuk jogellenesnek tartott határozatot.

ETA adatvédelmi GYIK

Megosztják-e az Egyesült Királyságban az ETA kérelmezőinek adatait a fuvarozókkal?

Az Egyesült Királyság kormánya a meglévő előzetes utasinformációs rendszereket (API) fogja használni arra, hogy a fuvarozók (szárazföldi, tengeri és légi) információkat küldjenek az utazókról és az Egyesült Királyságba való belépési engedélyükről. A fuvarozóknak ellenőrizniük kell, hogy az utasok rendelkeznek-e érvényes és megfelelő személyazonosító okmányokkal (pl. útlevél) és engedélyekkel (pl. ETA, vízum), mielőtt beszállnak a fedélzetre és az Egyesült Királyságba szállítják őket.

Hogyan dolgozza fel az Egyesült Királyság ETA rendszere az adataimat?

Az utazók adatait az Egyesült Királyság ETA kérelmezési űrlapján található adatvédelmi szabályzatnak megfelelően kezeljük. A rendszer számos brit és nemzetközi biztonsági és bevándorlási adatbázisban ellenőrzi a kérelmezők adatait. Ezek közé tartoznak a fennálló elfogatóparancsok, a terrorista megfigyelési listák, a bevándorlási megfigyelési listák és minden olyan egyéb keresés, amely segít az Egyesült Királyság határőrségének és belügyminisztériumának a potenciális biztonsági fenyegetések meghatározásában.

Mennyi ideig lesznek meg az Egyesült Királyság ETA-rendszerében az adataim?

A rendszer jellemzően három évig tárolja az arcbiometriai adatokat, kivéve, ha okkal van szükség hosszabb megőrzésre. A személyes adatokat és az életrajzi adatokat az utolsó ügyintézést követő 15 évig őrizzük meg a vízum megőrzési időszaka szerint.