Az Egyesült Királyság ETA-ja svájci állampolgárok számára: Átfogó útmutató

A Svájcból az Egyesült Királyságba történő utazás 2024-ben utazási engedélyhez kötött lesz, mivel a kormány elektronikus utazási engedélyt (ETA) kiállító rendszert vezet be. Az utazási engedély a vízummentes országok, például Svájc állampolgárait célozza. Az utazási engedély megszerzése különbözik a vízum megszerzésétől, mivel az ETA csak rövid, hat hónapos tartózkodásra ad engedélyt az Egyesült Királyságba történő látogatásra. Olvassa el, hogy megtudja, mit jelent az elektronikus utazási engedély, milyen követelményekkel jár, és hogyan szerezheti meg az ETA-t, mielőtt az Egyesült Királyságba látogatna.

Mi a brit ETA a svájci állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélye egy brit utazási engedély, amely hamarosan online is elérhető lesz. A svájci állampolgároknak szóló brit ETA a brit kormány által a határellenőrzési rendszer javítása érdekében bevezetett utazási engedélyezési rendszer része. A jóváhagyott ETA-val a jogosult nemzetek állampolgárai vízum nélkül látogathatnak Nagy-Britanniába különböző célokra.

Jelenleg az Egyesült Királyság kormánya különböző országokkal kötött megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik az utazók számára, hogy vízum nélkül lépjék át az Egyesült Királyság határait. A vízummentes beutazás hátránya, hogy a határon minimális információt rögzítenek a látogatókról. Ez megnehezíti a határőrizeti hatóságok számára, hogy nyomon kövessék az Egyesült Királyságba belépő vagy onnan távozó utazók számát és bevándorlási státuszát. Azt is nehéz megakadályozni, hogy a bűnözők kihasználják az Egyesült Királyság vendégszeretetét. Az elektronikus utazási engedélyezési rendszer bevezetése a jelenlegi bevándorlási rendszer hiányosságait hivatott pótolni.

Az utazási engedélyre a vízummal nem rendelkező országokból érkező utazók jogosultak. Az összes európai ország, beleértve Svájcot is, azon vízummentes országok közé tartozik, amelyek megfelelnek az ETA jogosultsági feltételeinek. A brit ETA nem vonatkozik azokra az utasokra, akiknek az utazás előtt brit vízumot kell szerezniük. Az ETA megszerzése azonban nem hasonlít a vízum megszerzéséhez, mivel az ETA csak az Egyesült Királyságba tartó repülőgépre való felszállást teszi lehetővé. Az új digitális engedély ugyanazt az elvet alkalmazza, mint a kanadai ETA-program és az amerikai ESTA, amelynek célja az ellenőrzés és a megfelelés megerősítése az Egyesült Királyság határain.

Hogyan érinti a brit ETA a svájci állampolgárokat?

Svájc az Európai Unió része, és a svájci állampolgároknak még a Brexit esetén is különleges mozgásszabadság jár az Egyesült Királyságban és az Egyesült Királyságból való ki- és beutazáskor. A svájci utazók a vízummentességi megállapodás hatálya alá tartoznak, és az Egyesült Királyságba való beutazáshoz nem kell vízum. Az ETA bevezetésekor azonban a svájci állampolgároknak beutazási engedélyt kell kérniük az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz.

Érvényes ETA-val a svájci állampolgárok legfeljebb hat hónapra látogathatnak az Egyesült Királyságba. A svájci állampolgárok az ETA-val nem dolgozhatnak, és nem nyithatnak vállalkozást, de megismerhetik az Egyesült Királyság kulturális örökségét, és bejárhatják az ország legjobb nevezetességeit. A svájci állampolgároknak szóló brit ETA-engedéllyel a Svájcból utazók üzleti konferenciákon és workshopokon vehetnek részt, és találkozhatnak ügyfelekkel.

Az ETA-tulajdonosok rövid távú tanulmányok vagy orvosi kezelés céljából látogathatnak az Egyesült Királyságba. Az utazók az ETA-t rokonlátogatásra és az országban való rövid távú tartózkodásra is használhatják. Minden más olyan utazási ok miatt, amely hosszabb ideig tartó brit tartózkodást igényel, például hosszú távú tanulmányok vagy munkavállalás esetén a svájci állampolgároknak a brit nagykövetségre vagy konzulátusra kell menniük vízumért.

Mik a svájci állampolgárok ETA-követelményei az Egyesült Királyságban?

Bár az Egyesült Királyság ETA-jának minden részletét még nem véglegesítették, az utazók megtalálhatják az elektronikus utazási engedély megszerzéséhez szükséges belépési követelményeket. A svájci állampolgárokra vonatkozó ETA-követelmények közül néhány a következő:

– Érvényes útlevél: A svájci állampolgároknak érvényes útlevélre van szükségük, amely tartalmazza a biometrikus adatokat, hogy ETA-t igényelhessenek. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie, és a lejárati időnek legalább három hónappal a kérelem benyújtásától számítva kell lennie. Az útlevélnek rendelkeznie kell egy friss digitális fényképpel.
– Aktív e-mail cím: Az utazóknak aktív és elérhető e-mail címre van szükségük ahhoz, hogy megkapják az ETA határhatóságok értesítéseit. A kérelmezők visszaigazoló e-mailt kapnak a hatóságoktól.
– Fizetési részletek: A kérelmezőknek az ETA-kérelem benyújtása során vissza nem térítendő feldolgozási díjat kell fizetniük. Ezért hitel- vagy bankkártyára van szükségük az Egyesült Királyságban az ETA feldolgozási díjának megfizetéséhez.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése svájci állampolgárok számára

Azok az utazók, akiknek megvan az ETA megszerzéséhez szükséges követelménye, elindíthatják az online kérelmet. Amikor az alkalmazás élesben van, a pályázóknak a következő információkat kell megadniuk:

– Személyes információk: A szükséges adatok közé tartozik a név, a nem és a születési dátum. A kereszt- vagy vezetéknév nélküli pályázóknak a név hiányát az FNU (ismeretlen keresztnév) vagy az LNU (ismeretlen vezetéknév) beírásával kell jelezniük, mivel a mező kitöltése kötelező.
– Útlevéladatok: A svájci útlevél tájékoztatást nyújt a kérelmező állampolgárságáról. A kérelmezőknek ki kell tölteniük az útlevélszámot, amellyel az Egyesült Királyságba kívánnak utazni, valamint az útlevél kiállítási és lejárati dátumát. Ha az utazó más állampolgárságú, meg kell adnia az állampolgárságára vonatkozó adatokat. A kérelmező által birtokolt további útlevél- és nemzeti személyi igazolványszámokat is közzé kell tenni.
– Elérhetőségek: A svájci állampolgároknak további elérhetőségi adatokat is meg kell adniuk. A pályázóknak közölniük kell a városukat, az irányítószámukat, a lakcímüket és a mobilszámukat. Kiskorú kérelmező esetében a kérelmezőnek meg kell adnia a szülők és a törvényes gyámok elérhetőségét. Az Egyesült Királyságba üzleti célból utazóknak meg kell adniuk a munkáltatójuk nevét, fizikai címét és telefonszámát.
– Jogosultsági kérdések: A kérelmezőknek meg kell válaszolniuk az elektronikus utazási engedélyre való jogosultságuk megállapítása érdekében feltett kérdéseket. Az utazóknak például a korábbi bevándorlási előzményekre vonatkozó kérdéseket kell feltenniük, amelyekben olyan korábbi bevándorlási problémákról kell nyilatkozniuk, mint például a vízum elutasítása. A kérelmezőknek részletes adatokat kell szolgáltatniuk a büntetett előéletükről, beleértve az erőszakos és nem erőszakos bűncselekményeket is. A kérelemben fel kell tüntetni minden korábbi kábítószer-fogyasztást, -birtoklást és -terjesztést. A kérelmezőknek továbbá tájékoztatást kell nyújtaniuk a terrorista tevékenységről és a terrorizmussal kapcsolatos vádakról. A terrorizmusra vonatkozó kérdések a terrorista csoportokkal kapcsolatos tagságra, tevékenységekre és vádakra vonatkoznak.
– Egészségügyi kérdések: A pályázóknak egészséggel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk, és részletesen tájékoztatniuk kell a korábbi és a meglévő fertőzésekről. A védőoltások és immunizációk részleteire is szükség lehet.
– Fizetési információk: A kérelmezőknek meg kell adniuk a feldolgozási díj fizetési módját. A befizetéssel az ETA-kérelem feldolgozható és jóváhagyható.

A svájci állampolgárok számára az Egyesült Királyságban történő ETA kérelmezése után a kérelmezőknek 72 órán belül meg kell várniuk a kérelem feldolgozását. Az utazóknak ennek megfelelően kell tervezniük, és néhány nappal az Egyesült Királyságba való utazás előtt meg kell szerezniük az ETA-t. Azonban az utolsó pillanatban utazást tervező kérelmezők is kaphatnak jóváhagyott ETA-t. A svájci állampolgárokat Svájcból az Egyesült Királyságba szállító fuvarozóknak az utazás előtt ellenőrizniük kell, hogy az utasok rendelkeznek-e jóváhagyott elektronikus utazási engedéllyel. A Svájcból utazóknak további információkért kérjük, tekintsék meg az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalát.