Az Egyesült Királyság ETA-rendszere és működése

| október 21, 2023
Hogyan működik az Egyesült Királyság ETA rendszere

A brit belügyminisztérium jelenleg az Egyesült Királyságba látogatni szándékozók előzetes ellenőrzésének új módszerét vezeti be. A vízumhoz hasonlóan az ETA-rendszer célja annak megállapítása, hogy az érkező külföldi állampolgárok bűncselekményi vagy biztonsági fenyegetést jelentenek-e. Ehhez a látogatóról a lehető legtöbb háttérinformációt gyűjtik össze, és ezen információk alapján határozzák meg, hogy az adott személy beléphet-e az Egyesült Királyságot alkotó négy ország valamelyikébe, vagy átutazhat-e azokon: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország.

Az új rendszer neve UK ETA, ami az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyének rövidítése, és jellegét tekintve hasonló a világszerte jelenleg működő más hasonló előszűrő rendszerekhez. Az elektronikus utazási engedélyt a következők használják:

  • Egyesült Államok (ESTA: elektronikus utazási engedélyezési rendszer)
  • Kanada (eTA: elektronikus utazási engedély)
  • Ausztrália (ETA: elektronikus utazási hatóság)

Egy másik, jelenleg bevezetés alatt álló utazás előtti átvilágítási rendszer az Európai Unió ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), amely 2025 végére válik kötelezővé.

A brit kormány azt tervezi, hogy az Egyesült Királyság ETA-ját 2023 végére, és valamikor 2024-ben teljesen működőképessé teszi.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA?

Az Egyesült Királyság ETA-ja a hagyományos papíralapú vízum modern digitális megfelelőjének tekinthető, és része az Egyesült Királyság azon tervének, hogy a külföldi látogatók hátterének ellenőrzése révén megerősítse a határbiztonságot. A jelentkezési folyamat teljes egészében online vagy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül történik, és a pályázónak meg kell adnia:

  • Egy friss fénykép
  • Útlevélszám és lejárati idő
  • Személyes adatok
  • Kapcsolattartási információk

Ezen túlmenően a kérelmezőknek részleteket kell szolgáltatniuk a bűncselekmények miatt hozott ítéletekre vonatkozó adatokról, valamint a közelmúltban történt olyan utazásokról, amelyek során vízumot használtak. A brit ETA-kérelemben megadott adatokat az Egyesült Királyság, az európai és a világ biztonsági és rendőrségi adatbázisaiból ellenőrizzük, és ha bármilyen gyanús adatot találunk, a brit ETA-t elutasítjuk. A használt útlevélnek biometrikusnak kell lennie, és legalább három hónappal az utolsó, az Egyesült Királyságban való tartózkodás időpontját követően is érvényesnek kell lennie. A közeljövőben a jelentkezési folyamat során a kérelmező ujjlenyomatát is be kell majd szkennelni, de ez egyelőre nem megvalósítható.

Az Egyesült Királyságban kiadott ETA nem egy dokumentum, hanem a birtokos útleveléhez kapcsolódó digitális jóváhagyás az Egyesült Királyságba való belépéshez. Az Egyesült Királyságba történő utazás megkezdése előtt szükség van az Egyesült Királyság ETA-jára, mivel a repülőtéren, tengeri kikötőben vagy más indulási helyen történő ellenőrzéskor fel kell tüntetni.

A szükséges brit ETA jóváhagyás nélkül az indulási helyre érkező személyektől megtagadják az utazási engedélyt, vagy ha valahogyan mégis sikerül az Egyesült Királyságba érkezniük, megtagadják a belépést, és visszaszállítják őket a származási helyükre.

Kinek van szüksége brit ETA-ra?

Az Európai Unió tagjaként a brit állampolgárok szabadon utazhattak az EU bármely tagállama között, vízum vagy egyéb jóváhagyás nélkül. Ez a vízummentes utazási megállapodás azt jelentette, hogy az uniós polgárok is ellátogathattak az Egyesült Királyságba egy érvényes útlevéllel. A Brexit után ez a kölcsönös vízummentességi megállapodás továbbra is érvényben maradt, de hamarosan megszűnik.

Valamikor 2024-ben vagy 2025-ben a brit állampolgároknak, akik az EU vagy a schengeni térség bármelyik tagállamába kívánnak látogatást tenni, ETIAS-t kell majd kiváltaniuk. Cserébe a brit kormány megköveteli, hogy az Egyesült Királyságba érkező uniós látogatóknak brit ETA-vel kell rendelkezniük, mielőtt a négy brit ország bármelyikébe utaznak.

Alapvetően minden olyan ország állampolgárainak, akik jelenleg vízummentesen beutazhatnak az Egyesült Királyságba, hamarosan kérelmezniük és megkapniuk kell az Egyesült Királyság ETA-ját, és ez olyan országokat foglal magában, mint az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Dél-Afrika, Új-Zéland és Ausztrália.

A közelgő brit ETA-kötelezettség alól figyelemre méltó kivétel az Ír Köztársaság, amelynek állampolgárai mentesülnek a mandátum alól. Ennek oka, hogy Írország és az Egyesült Királyság régóta fennálló közös utazási megállapodással rendelkezik, amelynek értelmében az Egyesült Királyság és Írország állampolgárai könnyedén utazhatnak a két joghatóság között.

UK határellenőrzések

A brit ETA bevezetésének elsődleges oka az, hogy megakadályozza a nem kívánt vagy nemkívánatos személyek beutazását az Egyesült Királyságba. Ez természetesen azt jelenti, hogy minden látogatót, aki az Egyesült Királyságba szándékozik utazni, ellenőrizni kell az Egyesült Királyság ETA-ját, mielőtt az Egyesült Királyság bármely országába eljutna, és ezt a látogató indulási helyén kell megtenni.

E célból a brit kormány elvárja, hogy a légitársaságok vagy a hajózási társaságok ellenőrizzék, hogy az Egyesült Királyságba utazók rendelkeznek-e a szükséges brit ETA-vel, és hogy az még mindig érvényes-e. Ezenkívül a brit határbiztonsági személyzet a francia kikötőkben és az Eurostar vasúti alagútban is állomásozik majd, hogy ellenőrizze a Franciaországból érkező vagy Franciaországon keresztül utazó látogatókat.

Várhatóan nagyon kevés utas fog tudni megfelelő engedély nélkül az Egyesült Királyságba érkezni, de az érkező utasokat még mindig ellenőrizhetik és kikérdezhetik, ha bármilyen kétely vagy gyanú merül fel. Még az útlevéllel és az ahhoz kapcsolódó brit ETA-vel rendelkező utasoktól is megtagadhatják a belépést, mivel a végső döntést a brit határőrség ügyeletes ügynökei hozzák meg.

Az Egyesült Királyság ETA különbsége

Az Egyesült Királyság, és különösen a Heathrow repülőtér fontos nemzetközi csomópont és átjáró a Közel- és Távol-Kelet, valamint az Egyesült Államok között. Emiatt az Egyesült Királyságba érkező sok külföldi utazó csupán átutazónak számít egy másik célállomás felé vezető úton.

Míg az olyan országok, mint az Egyesült Államok és Kanada engedményeket tesznek a területükön átutazó látogatók számára, és nem követelik meg, hogy amerikai ESTA vagy kanadai eTA-val rendelkezzenek, az Egyesült Királyság nem teszi ezt, és megköveteli, hogy még azok is, akik rövid időt töltenek egy repülőtéren vagy tengeri kikötőben, rendelkezzenek brit ETA-val.

Becslések szerint a Heathrow repülőtérre érkező utasok körülbelül egyharmada tranzitutas, és a bürokrácia ezen extra rétege és az ezzel járó költségek miatt a brit idegenforgalmi hatóságok attól tartanak, hogy a külföldi állampolgárok közül sokan alternatív útvonalat választanak majd, hogy elkerüljék az ilyen egyszerű ügyhöz szükséges brit ETA megszerzésével járó kellemetlenségeket. A Heathrow-i hatóságok, valamint a nagy légitársaságok, például a Virgin Atlantic és a British Airways aggodalmuknak adtak hangot az üzlet- és bevételkiesés miatt, de semmi jel nem utal arra, hogy ezt a szabályozást megváltoztatnák vagy megszüntetnék.

Az Egyesült Királyság kormánya kitart

Az Egyesült Királyság kormánya, bár elismeri a Heathrow és a légitársaságok lehetséges bevételkiesését, kitart azon döntése mellett, hogy az Egyesült Királyságon átutazó utasoknak brit ETA-vel kell rendelkezniük. A döntés hátterében az áll, hogy lezárják az illegális bevándorlás egyik lehetséges útvonalát, mivel a nemkívánatos személyek azt állíthatják, hogy átutazóban vannak, és így elkerülhetik a biztonsági ellenőrzéseket, amelyek az Egyesült Királyság ETA-kérelmezési folyamatának központi elemei.

A Heathrow és a légitársaságok rámutatnak, hogy a kanadai és amerikai repülőtereken a lehető legkevesebb felhajtással lehet átutazni, de a különbség itt az, hogy az érkező utasokat az amerikai vám- és határvédelem vagy a kanadai határőrizeti ügynökségen keresztül kell kezelni, és rendelkezniük kell a végső célállomáshoz szükséges elektronikus jóváhagyással.

Nem ez a helyzet a Heathrow repülőtéren, ahol a brit biztonsági személyzet nem ellenőrzi a nemzetközi csatlakozással érkező utasokat. Mivel az Egyesült Királyság kormánya nem hajlandó változtatni az álláspontján, és a vállalkozások gazdasági katasztrófától tartanak, az ETA bevezetése nem volt zökkenőmentes, és valószínűleg lesz még néhány bukkanó az úton, mielőtt végül kötelezővé válik.

Egy másik kérdés, amellyel nem foglalkoztak megfelelően, az Észak-Írországba és az Ír Köztársaságba egyaránt látogatni kívánó nemzetközi látogatók helyzete. Az északról érkező utazóknak brit ETA-re van szükségük, míg azoknak, akik először a Köztársaságba érkeznek, nem. Mi a helyzet tehát a Dublinba, Shannonba vagy Corkba érkező látogatókkal, akik autóval, autóbusszal vagy vonattal szeretnének Észak-Írországba utazni? Az észak és dél közötti határ már nem létezik, mivel nincsenek ellenőrzőpontok vagy határátkelőhelyek. A hivatalos utazásszervezőknek szükség esetén törvényesen ellenőrizniük kell, hogy az utasok rendelkeznek-e brit ETA-vel, de az egyének könnyen átléphetik a (most már nem létező) határt anélkül, hogy valaha is ellenőriznék a dokumentumok bármilyen formáját.

Még egy kérdés, amelyet meg kell oldani, mielőtt az Egyesült Királyság ETA-rendszere megfelelően és hatékonyan életbe léphet, és a 2024-es határidő az Egyesült Királyság hatóságainak vágyálmainak bizonyulhat.