Szükség van-e brit ETA-ra az átutazáshoz?

| január 4, 2024
Szükség van-e brit ETA-ra az átutazáshoz?

A brit kormány arra számít, hogy 2024 végére az új brit ETA-rendszer működőképessé válik, és kötelezővé válik az Egyesült Királyságba látogatók számára, akik jelenleg vízummentesen utazhatnak mind a négy brit országba: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország.

Az Egyesült Királyságban bevezetett ETA (elektronikus beutazási engedély) célja a biztonság megerősítése annak biztosítása révén, hogy a leendő látogatók ne jelentsenek bűnügyi vagy terrorista kockázatot, illetve ne próbáljanak meg illegálisan beutazni és az Egyesült Királyságban tartózkodni.

A brit ETA-t egy online jelentkezési lap kitöltésével lehet megszerezni, amely a kérelmező személyes adatait kéri, beleértve a büntetőjogi vagy terrorista bűncselekményekért hozott ítéleteket, valamint a konfliktusos területekre való utazási múltat vagy a vízumszabályok korábbi megszegését.

Hogyan történik a brit ETA feldolgozása?

Miután a megadott adatokat alaposan ellenőrizték, a brit ETA-t megadják, és digitálisan összekapcsolják a kérelmező útlevelével. Ha teljes mértékben bevezetésre kerül és kötelező lesz, az Egyesült Királyságba történő utazás előtt be kell szerezni az Egyesült Királyságban érvényes ETA-t. Ezt az útlevél tulajdonosának indulási helyén ellenőrzik.

Az Egyesült Királyság ETA-t az Egyesült Királyságba legfeljebb kilencven napos tartózkodásra érkező külföldi látogatók számára tervezték, és az idegenforgalmi, üzleti, családi, rövid távú tanulmányi és egészségügyi okokból érkező látogatókra vonatkozik.

Mivel azonban az Egyesült Királyság fontos csomópont az Egyesült Államok és az európai és ázsiai célállomások között, várható, hogy az Egyesült Királyság repülőterére érkezők jelentős része csak átutazik az Egyesült Királyságon más célállomások felé.

Ez felveti a kérdést: Az ilyen látogatóknak akkor is szükségük lesz-e brit ETA-ra, ha nem szándékoznak az Egyesült Királyságban maradni, hanem csak átutaznak egy brit repülőtéren?

Tranzitvízum

Az Egyesült Királyság bevándorlási szabályai szerint az átutazásnak két típusa van, amelyeket néha csak „megállóként” emlegetnek. Ezek a „légi oldalon” és a „szárazföldi oldalon” vannak, és mindkettőhöz az utasnak brit tranzitvízummal kell rendelkeznie.

A légi tranzit olyan érkező utasoknak szól, akik továbbutaznak, de nem kell átszállniuk a bevándorlási ellenőrzésen. Ez általában azt jelenti, hogy a csatlakozó járatra várva több órát kell egy biztonságos területen tölteni.

A szárazföldi tranzit olyan érkező utasokra vonatkozik, akiket a határellenőrzésen kell átvizsgálni, mivel a csatlakozó járat menetrend szerinti indulása az érkezés után akár 24 órával (vagy még tovább) is eltarthat, és ezt az időt a repülőtér biztonságos területén kívül kell tölteni.

A helyes választás

A nem brit látogatók számára kétféle brit tranzitvízumot lehet igényelni, és az, hogy melyik a megfelelő választás, az egyén utazási ütemtervétől függ. A lehetőségek a következők:

Közvetlen légi tranzitvízum

A közvetlen légi tranzitvízum (Direct Airside Transit Visa, vagy DATV) olyan utasok számára szól, akiknek az érkezésük napján ugyanazon a repülőtéren kell továbbutazniuk, mint ahová érkeztek. A DATV-vel rendelkezők nem tartoznak a határellenőrzés hatálya alá, és nem léphetnek be a repülőtérre. A DATV legfeljebb 24 óráig érvényes.

Átutazó látogatói vízum

Azoknak az érkező utasoknak, akik 24 órán belül nem szállnak tovább, vagy az érkezés repülőterétől eltérő repülőtérről indulnak, tranzitlátogatói vízumra van szükségük. Ez szükségszerűen rövid tartózkodással jár az Egyesült Királyságon belül, és az átutazó utasokat ezért a határellenőrzésben részt vevő tisztviselőknek ellenőrizniük kell. A tranzitlátogatói vízum 48 órás időkorlátozással rendelkezik.

Mind a DATV-, mind a tranzitlátogatói vízumot az Egyesült Királyságba történő utazás megkezdése előtt kell kérelmezni és megkapni, és mindkettő kérelmezési folyamata meglehetősen hasonló.

Alkalmazási folyamat

Mind a DATV-, mind a tranzitlátogatói vízumkérelmet online kell benyújtani, kivéve az Észak-Koreából érkező kérelmezőket, akiknek nyomtatott formanyomtatványra van szükségük. A jelentkezési lap tartalmazza az alapvető személyes adatokat, valamint az érkezés időpontjára és a menetrend szerinti légi járatra vonatkozó adatokat. A jelentkezéshez mindenképpen szükséges egy érvényes, aktuális útlevél. Olyan adatokat kérnek, mint az útlevél száma, a kibocsátó ország és a lejárati idő.

A nyomtatvány benyújtását követően interjút kell szervezni az Egyesült Királyság nagykövetségén, konzulátusán vagy a kijelölt vízumfeldolgozó központban. A kérelmezőt felkérik, hogy magyarázza meg a vízumkérelem okát, és válaszoljon a tisztviselőknek a kérelemmel kapcsolatban felmerülő kérdéseire.

Az interjún a pályázónak a következőket is meg kell tennie:

  • Aktuális útlevél (vagy más elfogadható úti okmány) bemutatása.
  • Mutassa be az Egyesült Királyságban való tartózkodásra vonatkozó érvényes vízumot.
  • Mutassa be a továbbutazás igazolását (repülőjegy-foglalás stb.).
  • Ha szükséges, igazolja a következő országba való belépéshez szükséges engedélyt.

Az is előfordulhat, hogy a meghallgatáson biometrikus adatokat, például arc- vagy retinaszkennelést vagy ujjlenyomatot kell megadni, de ez nem mindig van így.

A meghallgatáson kért dokumentumokat az Egyesült Királyságban való tartózkodás idejére is magával kell vinnie, mivel a vám- vagy határőrök kérhetik azokat.

Sem a DATV-, sem a tranzitlátogatói vízumért nem kell fizetni, és az árak országonként eltérőek. Jelenleg, 2023-ban a DATV körülbelül 35 fontba (40 euróba), a tranzitlátogatói vízum pedig körülbelül 64 fontba (75 euróba) kerül, de ezek csak iránymutatások, a tényleges költségeket a kérelem benyújtásakor kell ellenőrizni.

Standard látogatói vízum

Azon nem brit utazók számára, akiknek rendszeresen át kell utazniuk az Egyesült Királyságon, a tranzitvízum beszerzése minden egyes útra fárasztó és költséges lehet. Az ilyen utazók számára a megoldás a standard látogatói vízum lehet.

Ez a típusú vízum két, öt vagy akár tíz évig is érvényes lehet, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a DATV és az átutazó látogatói vízumokra, egy jelentős kivétellel. A standard látogatói vízummal rendelkezők egy-egy utazás alkalmával legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban.

A tranzitvízum többi formájához hasonlóan a normál látogatói vízumot is online kell kérelmezni, és a személyes meghallgatás is szükséges része az eljárásnak. Minden kérelmezőnek igazolnia kell továbbá, hogy anyagilag képes finanszírozni az Egyesült Királyságban való hosszabb tartózkodását.

A vízumfeldolgozásért felelős tisztviselők bizonyítékot kérhetnek arról is, hogy a kérelmező érvényes okokból lép be az Egyesült Királyságba, és a tartózkodás végén elhagyja a joghatóságot. Ez történhet rendszeres munkaviszony, szoros családi kötelék vagy a kérelmező hazájában lévő ingatlan tulajdonjogának igazolásával.

Nincs vízumkötelezettség

A legtöbb, de nem minden nem brit utazónak, aki egy brit repülőtéren utazik át, valamilyen engedélyre van szüksége, és ez általában tranzitvízum formájában történik. Ez alól a követelmény alól azonban vannak kivételek, és ezek a kivételek négy csoportba sorolhatók.

EGT-állampolgárok és svájci állampolgárok

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely országának állampolgárai jelenleg nem igényelnek vízumot az Egyesült Királyságon való átutazáshoz vagy legfeljebb kilencven napos tartózkodáshoz. Az EGT magában foglalja az Európai Unió mind a huszonhét országát, valamint Norvégiát, Liechtensteint és Izlandot. A svájci állampolgárok szintén mentesülnek a vízumkötelezettség alól.

EGT-családi engedéllyel rendelkezők

Az EGT-családi engedély lehetővé teszi, hogy az engedély birtokosa a jogosult családtagokkal együtt az Egyesült Királyságba utazhasson, vagy az Egyesült Királyságban találkozhasson családtagjaival. A családi engedély hat hónapig érvényes, és birtokosa az Egyesült Királyságban tartózkodása alatt dolgozhat. Ez a program jelenleg az Egyesült Királyságban élő ukrán állampolgárok számára is nyitva áll.

A brit belügyminisztérium úti okmányainak birtokosai

Úti okmányok kiadhatók menedékkérők, humanitárius okokból védelmet kérők, hontalanok és olyan személyek számára, akiknek engedélyezték, hogy az Egyesült Királyságban maradhassanak. Az utazási engedély iránti kérelmet az Egyesült Királyságon belül kell benyújtani, és a jóváhagyás után az úti okmányok lehetővé teszik a birtokos számára, hogy elhagyja és újra belépjen az ország területére.

Házassági látogatói vízummal rendelkezők

Házassági látogatói vízummal engedélyezik az Egyesült Királyságba való belépést házasságkötés vagy élettársi kapcsolat létesítése céljából, amelyet engedélyezett helyszínen kell lebonyolítani. Az Egyesült Királyságon átutazni is lehet más célállomás felé vezető úton, tranzitvízum nélkül.

A brit ETA vagy vízum lehetséges jövőbeli változásai

Ahogy az Európai Unió megkezdi az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) bevezetését, Nagy-Britannia pedig a saját elektronikus utazási engedélyezési rendszerének (UK ETA) bevezetését, minden jel arra mutat, hogy az EGT és az Egyesült Királyság közötti jelenlegi utazási követelmények változni fognak.

Jelenleg a brit és az európai polgárok vízummentességet élveznek a két joghatóság között, de ez az egyszerű mozgás megváltozik, amikor az ETIAS és az Egyesült Királyság ETA teljes mértékben működőképessé válik, ami az ETIAS esetében várhatóan 2024-re, az Egyesült Királyság ETA esetében pedig a következő évre várható.

Jelenleg nem várható, hogy nagymértékben megváltoznának az európai látogatókra vonatkozó, tranzitvízummal rendelkező követelmények, ha a brit repülőtereket használják átugróként, de ez a helyzet változékony, és könnyen változhat, ha az Európai Bizottság úgy dönt, hogy ilyen követelményeket ír elő az európai repülőtereken átutazó brit állampolgárok számára.