Garantált az Egyesült Királyságba való belépés ETA-val?

| december 6, 2023
Garantált az Egyesült Királyságba való belépés ETA-val?

Az Egyesült Királyság kormánya megkezdi az Egyesült Királyság négy országának – Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország – bármelyikébe érkező látogatók előzetes ellenőrzésének rendszerét. A program 2023 novemberétől kezdődően 2024-ben bővül, és a külföldi állampolgárok számára (az Ír Köztársaság kivételével) kötelezővé válik, hogy az Egyesült Királyságba történő utazás megkezdése előtt online kérvényezzenek (és kapjanak) brit ETA-t az Egyesült Királyságba.

A UK ETA az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyének rövidítése, ami pontosan az új követelmény. A látogatónak engedélyt kell kérnie az Egyesült Királyságba való utazáshoz, és engedély nélkül nem léphet be a négy brit ország egyikébe sem, és nem is utazhat az Egyesült Királyságba.

Bár az Egyesült Királyságban az ETA ugyanazzal az alapvető funkcióval rendelkezik, mint a vízum, nem papíralapú dokumentum, hanem digitálisan kapcsolódik az utazó útleveléhez. Az Egyesült Királyságban az ETA az indulási ponton és az Egyesült Királyságba való megérkezéskor is megjelenik. Az útlevélhez kapcsolódó, előírt brit ETA-engedély nélkül utazóktól megtagadják az utazási engedélyt.

Ha egy látogató az előírt ETA nélkül érkezik az Egyesült Királyságba, akkor a beléptetési ponton feltartóztatják, és vissza kell térnie az indulási pontra.

UK ETA fokozatos bevezetése

Az új rendszer kezdetben csak néhány közel-keleti ország állampolgárait érinti. 2023. november közepétől a katari állampolgároknak az útlevelükhöz kapcsolódó brit ETA-t kell majd igényelniük. Az Egyesült Királyságban október 25-én lehet benyújtani az ETA iránti kérelmeket.

Ez lesz a rendszer első igazi tesztje, és arra szolgál, hogy feltárja a rendszer esetleges problémáit, gyengeségeit vagy hibáit. Ez várhatóan nem így lesz, és a második szakasz 2024. február végén lép hatályba. Február 22-től az Egyesült Királyság ETA-felhatalmazása a következő országok állampolgáraira is vonatkozik:

Az említett hat országból február 1-jétől lehet benyújtani a pályázatokat.
Csak ezek az országok lesznek érintettek 2024 elején, de teljes mértékben várható, hogy a Az Egyesült Királyságban az ETA bevezetésre kerül az év folyamán, azzal a várakozással, hogy az év végére az összes olyan ország állampolgárai, akik jelenleg vízummentességet élveznek az Egyesült Királyságban, bekerülnek a rendszerbe.

UK ETA vagy brit vízum

A brit állampolgárok és az Ír Köztársaság állampolgárai kivételével az Egyesült Királyságba látogatóknak brit vízumra vagy brit ETA-ra lesz szükségük, amint a rendszer működik. A brit ETA-követelmény a következőkre vonatkozik:

  • Az Európai Unió valamennyi országának állampolgárai
  • A schengeni térség tagállamainak állampolgárai
  • Látogatók az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról, Ausztráliából, Mexikóból, Hongkongból, Izraelből, Japánból, Brazíliából, Chiléből, Costa Ricából, Szingapúrból, Tajvanról és Dél-Koreából.
  • Az ezekből az országokból érkező látogatók jelenleg vízum nélkül látogathatják meg az Egyesült Királyságot, illetve utazhatnak át rajta. Minden más ország vízumkötelezettség alá tartozik, és ez a helyzet az Egyesült Királyság ETA bevezetése után is fennmarad.

Bár a brit ETA két évig érvényes, a birtokosa egy blokkban legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az Egyesült Királyságban. Ennek oka, hogy az Egyesült Királyságban az ETA-t rövid távú látogatók számára tervezték, és a hat hónapos korlátot több mint megfelelőnek tartják a következőkre:

  • Vakációk
  • Üzleti utak
  • Családi látogatások
  • Rövid tanulmányi kurzusok

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA nem teszi lehetővé, hogy a birtokos az Egyesült Királyságban munkát találjon (még fizetés nélküli munkát sem), és a birtokos nem jogosult arra sem, hogy a teljes kétéves érvényességi idő alatt a joghatóság területén maradjon.

Bár a brit ETA-birtokosok a két év alatt többször is beléphetnek a négy brit ország bármelyikébe, ha egybefüggő hat hónapot töltöttek bármelyik országban, el kell hagyniuk azt, és később, ha kívánnak, vissza kell térniük.

Minden olyan látogatónak, aki tartózkodási helyet kíván elfoglalni, munkát kíván találni, hat hónapnál hosszabb ideig oktatási kurzusokon kíván részt venni, vagy bármilyen okból hat hónapnál hosszabb ideig kíván maradni, rendelkeznie kell az Egyesült Királyságba történő látogatás konkrét céljának megfelelő brit vízummal.

Alkalmazási folyamat és felhasználás

Az Egyesült Királyságban az ETA iránti kérelmet online kell benyújtani a gov.uk weboldalon vagy egy erre a célra szolgáló telefonos alkalmazáson keresztül. A jelentkezési folyamat során egy sor személyes kérdésre kell válaszolni, valamint meg kell adni a büntető- vagy terrorista bűncselekményekkel kapcsolatos rendőrségi nyilvántartás adatait. A kérelmezési űrlapon megadott valamennyi adatot alaposan leellenőrzik a világ számos polgári és biztonsági adatbázisában, mielőtt az Egyesült Királyságban az ETA-t megadják vagy megtagadják.

A kérelmek túlnyomó többségét három munkanapon belül jóvá kell hagyni, de előfordulhat, hogy a jóváhagyás ennél rövidebb idő alatt is megtörténik. Nem minden kérelemre kap azonban ilyen gyors választ, és általában azt tanácsoljuk, hogy a kérelmet két-három héttel az utazás időpontja előtt nyújtsa be, hogy az előre nem látható nehézségekre vagy késésekre is felkészülhessen.

Minden látogatónak rendelkeznie kell saját brit ETA-val, még a gyermekeknek és csecsemőknek is, bár a szülő vagy gondviselő útlevelével utazó gyermekek mentesülnek ez alól, mivel a brit ETA az útlevélben megnevezett személyekre vonatkozik. Jelenleg a brit ETA ára 10 font (11,70 euró), bár ez az összeg bármikor módosítható.

A jóváhagyást követően az ETA digitálisan összekapcsolódik a kérelmező útlevelével, és a jóváhagyásról szóló visszaigazolást e-mailben küldik el a címzettnek. Bár nem kötelező, a sikeres pályázóknak ajánlott kinyomtatniuk az Egyesült Királyságban kiadott ETA nyomtatott példányát saját nyilvántartásukhoz, és egy példányt magukkal vinniük az utazásuk során arra az esetre, ha bármilyen probléma merülne fel az indulási ponton vagy az Egyesült Királyság határára érkezéskor.

Nincs garancia a belépésre

Bár a brit ETA kötelező lesz, és az utazó anélkül nem utazhat az Egyesült Királyságba, illetve nem léphet be az Egyesült Királyságba, ez nem jelent automatikus beutazási jogot. Az Egyesült Királyságba látogatók nem szállhatnak fel vonatra, hajóra vagy repülőgépre, mivel minden fuvarozónak ellenőriznie kell az Egyesült Királyságba utazók érvényes útlevelét a kapcsolódó brit ETA-val.

A brit ETA birtoklása nem jelenti azt, hogy a látogató mentesül a vám- és határellenőrzés alól. Az útlevelet és a csatolt brit ETA-t a brit határőrség ügyeletes ügynökei ismét ellenőrzik, és az utazó vagy tovább utazhat, vagy megtagadják tőle az Egyesült Királyságba való belépést.

Bár az elutasítások száma várhatóan minimális lesz, a végső döntés az Egyesült Királyság határőrizeti szerveinél marad. Ha gyanú merül fel a birtokossal, az útlevéllel vagy az Egyesült Királyságban érvényes ETA-vel kapcsolatban, akkor az utazót őrizetbe vehetik és valószínűleg vissza is szállítják az indulási helyre, vagy akár le is tartóztathatják és vádat emelhetnek ellene, ha a körülmények ezt indokolják.