Teljes útmutató a jordániai állampolgárok brit ETA-jához

2024 februárjától az Egyesült Királyságba utazó jordániai állampolgároknak elektronikus utazási engedéllyel (ETA) kell rendelkezniük. Ez a korábbi követelményt váltja fel, amely a standard látogatói vízumot jelenti.

Az ETA egy új digitális utazási engedély, amely kötelező az országok állampolgárai számára, akik rövid utazásokra vízum nélkül látogathatják Angliát, Wales-t, Skóciát és Észak-Írországot. Ide tartoznak a jordániai polgárok is.

Az ETA egyszerűsíti az Egyesült Királyságba való utazást az Egyesült Királyságban élő közel 25 000 jordániai állampolgár barátai és családtagjai számára. A várakozások szerint ez arra is ösztönözni fogja a jordániaiakat, hogy turisztikai, szabadidős, üzleti vagy tanulmányi céllal látogassanak az Egyesült Királyságba.

Ez az útmutató elmagyaráz mindent, amit a jordániai utazóknak tudniuk kell az Egyesült Királyság ETA-járól: jogosultság, követelmények, kérelmezési folyamat, utazási elvárások és még sok más.

Miért vezették be az Egyesült Királyságban az ETA-t a jordániai állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság ETA célja, hogy javítsa az Egyesült Királyság határának biztonságát, és a kormánynak nagyobb ellenőrzést és felügyeletet biztosítson az országba belépő személyek felett.

A rendszer célja az illegális bevándorlás megelőzése, a szervezett bűnszövetkezetek meghiúsítása és a nemzetbiztonságot fenyegető potenciális veszélyek azonosítása még azelőtt, hogy azok az Egyesült Királyság területére érkeznének.

Az ETA célja továbbá a határellenőrzés javítása és a bevándorlási folyamat egyszerűsítése az előre ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára.

A brit ETA előnyei jordániai állampolgárok számára

Az ETA egy elektronikus dokumentum, amely az előzetesen ellenőrzött, vízummal nem rendelkező állampolgárok számára engedélyezi az Egyesült Királyságba való beutazást. Ez nem vízum, így a kérelmezők átugorhatják a bonyolult és hosszadalmas megszerzési folyamatot.

A jordániai állampolgárok számára az Egyesült Királyság ETA-ja a következő előnyökkel jár:

Gyors és egyszerű folyamat

Az Egyesült Királyságban az ETA kérelmezése teljesen online és papírmentesen történik. A jordániai kérelmezők kevesebb mint 20 perc alatt kitölthetik a kérelmet. Nem kell felkeresniük a konzulátusokat vagy a vízumhivatalokat sem személyes interjú vagy dokumentumok benyújtása céljából.

Az ETA-kérelmet általában három napon belül feldolgozzák. Az utazók az általuk megadott e-mail címen kapják meg a döntést, akár jóváhagyják, akár elutasítják.

Ha engedélyezik, az ETA-t összekapcsolják a kérelem benyújtásához használt útlevéllel, így azt nem kell kinyomtatni.

Megfizethető díj

Egy egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül, ami lényegesen alacsonyabb, mint az egyesült királyságbeli standard látogatási vízum, amelynek költsége kérelmenként 115 font.

Ez az összeg összehasonlítható a más országok által kiadott hasonló digitális utazási engedélyekkel is.

Az Egyesült Államok (USA) elektronikus utazási engedélyezési rendsz ere (ESTA) például 21 USD (17 font).

Az ausztrál elektronikus utazási engedély (ETA) 20 ausztrál dollárba (10 font), míg a kanadai elektronikus utazási engedély (eTA) 7 ausztrál dollárba (4 font) kerül.

Az Európai Unió hamarosan bevezetésre kerülő európai utazási információs engedélyezési rendszere (ETIAS) 7 euróba (6 font) fog kerülni.

Hosszú érvényességi idő

A legtöbb digitális utazási engedély egy évtől öt évig, illetve a hozzá kapcsolódó útlevél lejártáig érvényes.

Az ETA az Egyesült Királyságban két év alatt több rövid látogatásra érvényes.

Ez jelentős előrelépés a standard látogatói vízumhoz képest, amely egy rövid, legfeljebb hat hónapos tartózkodásra érvényes. A jordániaiaknak látogatói vízumot kell igényelniük, ha az Egyesült Királyságba látogatnak.

Az Egyesült Királyság ETA-jával az utazóknak csak kétévente vagy az útlevelük lejártakor kell ETA-t kérelmezniük, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb, nem pedig minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogatnak.

Hogyan érinti az Egyesült Királyság ETA-rendszere a jordániai állampolgárokat?

2024 februárjától kezdve a jordániai állampolgároknak érvényes ETA-t kell kérelmezniük és kapniuk, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak.

Az alkalmazott közlekedési módtól függetlenül szükséges, függetlenül attól, hogy repülővel, hajón (pl. körutazás keretében) vagy szárazföldön, például a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő vasúti alagúton keresztül érkezik.

A brit ETA a következő utazási célokra érvényes:

 • Hat hónapnál (180 napnál) rövidebb ideig tartó tartózkodás turizmus, rövid távú tanulmányok, barátok és családtagok meglátogatása, valamint engedélyezett üzleti tevékenységek és gyógykezelések céljából.
 • Rövid távú, legfeljebb három hónapos (90 napos) tartózkodás a kreatív munkavállalók számára biztosított vízumkedvezménnyel.
 • Átutazás az Egyesült Királyságon (azaz átszállás), függetlenül attól, hogy áthalad-e az Egyesült Királyság határellenőrzésén vagy sem

ETA jogosultsági iránymutatások jordániai állampolgárok számára

Az ETA-ra való jogosultsághoz a jordániaiaknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • Olyan ország állampolgára, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Jordánia szerepel azon országok listáján, amelyek állampolgárainak ETA-re van szükségük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz.
 • Biometrikus útlevéllel kell rendelkeznie, amely az Egyesült Királyságból való tervezett kilépés időpontjánál legalább hat hónapig érvényes.
 • Csak legfeljebb hat hónapig szándékozik az Egyesült Királyságban tartózkodni, dolgozni vagy tanulni.
 • Nem rendelkezik büntetett előélettel, és nem követett el bevándorlási szabálysértést az Egyesült Királyságban vagy máshol.

Az Egyesült Királyságba történő utazás előtt minden utasnak, beleértve a gyermekeket és csecsemőket is, rendelkeznie kell ETA-val. A szülők és a gyámok a nevükben is igényelhetnek ETA-t.

Azoktól a személyektől, akik korábban már megsértették a bevándorlási szabályokat, büntetőítéletet hoztak, vagy 12 hónapnál hosszabb ideig voltak börtönben az Egyesült Királyságban vagy máshol, megtagadható az ETA. Ezeknek az utazóknak inkább fontolóra kellene venniük, hogy brit vízumot szerezzenek.

Az Egyesült Királyságban hat hónapnál hosszabb ideig tartózkodni vagy munkát vállalni szándékozó jordániai állampolgároknak továbbra is megfelelő brit vízumra van szükségük. Az új ETA-rendszer nem érinti ezeket az utasokat. A brit vízumkérelmezés és -feldolgozás szintén változatlan marad.

A jordániai állampolgárok brit ETA-követelményei

Az Egyesült Királyságban ETA-ra jogosult jordániaiaknak az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:

 • Jordánia által kiállított érvényes biometrikus útlevél, amelynek állampolgárai számára nem szükséges vízum az Egyesült Királyságba történő rövid távú utazáshoz.
 • Egy friss digitális útlevélkép
 • Érvényes e-mail cím
 • Működő elektronikus fizetési mód, például hitel- vagy bankkártya, Apple Pay vagy Google Pay

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban jordániai állampolgárok számára

Jordánia állampolgárai az Egyesült Királyság hivatalos kormányzati weboldalán vagy alkalmazásán keresztül igényelhetnek brit ETA-t.

Az Egyesült Királyságban az ETA-kérelmezési folyamat teljes mértékben online és papírmentes, így a konzulátusok vagy vízumhivatalok felkeresése szükségtelen. Mindössze néhány percet vesz igénybe, ha minden szükséges dokumentum és információ készen áll.

Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogyan igényelhetnek ETA-t a jordániaiak.

1. Töltse fel vagy készítsen fényképet arról az útlevélről, amellyel az Egyesült Királyságba fog utazni.

Győződjön meg róla, hogy a képet és a két sor számot és betűt alul tartalmazza.

2. Töltsön fel egy friss útlevélképet, vagy készítsen képet a készülék kamerájával.

A képeket jpeg-fájlként vagy .jpg kiterjesztéssel kell elmenteni. A kilencéves és annál fiatalabb gyermekeknek nem kell útlevélképet feltölteniük.

3. Töltse ki az összes szükséges információt.

Ezek közé tartoznak a személyes adatok (pl. név, születési dátum), útlevéladatok, munkahelyi adatok, lakcím és elérhetőségek.

4. Válaszoljon a biztonsággal és a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekre.

Mint minden más brit látogatónak, a jordániai ETA-kérelmezőknek is őszintén be kell vallaniuk a büntetett előéletüket, a korábbi bevándorlási bűncselekményeket, valamint a törvénytelen vagy illegális csoportokkal vagy szervezetekkel való kapcsolatukat vagy tagságukat.

5. Fizessen az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemért online.

Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. A kérelem benyújtásához a díjat online kell befizetnie hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay használatával.

Miután kitöltötte a brit ETA online kérelmet, az utazók visszaigazolást kapnak az általuk megadott e-mail címre.

Tippek a jordániai állampolgárok ETA kérelmezéséhez az Egyesült Királyságban

Az ETA kérelmezése egyszerű, de még mindig lehet hibázni. A gyakori hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi iránymutatásokat a gyors és hatékony brit ETA online kérelem benyújtásához.

 • Adjon vagy készítsen tiszta, jó minőségű fényképeket az útleveléről és önmagáról. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelnek az útlevélfotó előírásainak, és teljes színűek, szűrők vagy effektek nélkül.
 • Győződjön meg róla, hogy a helyes adatokat adja meg. A hamis vagy helytelen információk megadása, illetve az információk visszatartása késedelmet vagy a kérelem elutasítását eredményezheti.
 • Előzetesen ellenőrizze, hogy az online fizetési mód működik-e, és hogy van-e elég pénze az online fizetéshez.
 • A benyújtás előtt nézze át és ellenőrizze kétszeresen az ETA-kérelemben megadott adatokat.

Az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelem benyújtása után az utazók már nem módosíthatják vagy vonhatják vissza azt. Amennyiben a jordániai utazóknak az ETA-kérelmükben szereplő egyszerű hibákat ki kell javítaniuk, ezt gyorsan megtehetik a kérelem újbóli benyújtásával és a díj újbóli befizetésével.

Az ETA feldolgozása és átvétele jordániai állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságban benyújtott online ETA-kérelem benyújtását követően a rendszer az Egyesült Királyságban és világszerte számos biztonsági adatbázisban összeveti a benyújtott adatokat, hogy ellenőrizze, a kérelmező jogosult-e az ETA-ra.

A kérelmezők általában három napon belül (72 órán belül) kapnak határozatot az ETA-kérelmükről a megadott e-mail címen.

Sok utazó a kérelem benyújtását követő néhány órán belül megkapja a döntést. Ennek ellenére egyes kérelmek elbírálása több mint három napot is igénybe vehet.

A jordániai állampolgároknak ajánlott az Egyesült Királyságba történő utazás lefoglalása előtt brit ETA-t igényelniük, hogy elkerüljék a késéseket vagy egyéb problémákat.

Ha az ETA-kérelmet elutasítják, a kérelmező dönthet úgy, hogy új ETA-kérelem nyomtatványt tölt ki, és újra befizeti a díjat. Ez azonban csak akkor ajánlott, ha előtte meg tudják állapítani az eredeti elutasítás okát, és foglalkozni tudnak vele.

Az ETA elutasítása nem jelenti azt, hogy a kérelmezőt eltiltják az Egyesült Királyságba való utazástól. A brit ETA alternatívája a megfelelő brit vízum: a standard látogatói vízum, az ideiglenes munkavállalási vízum vagy az átutazóvízum.

A vízum megszerzése azonban bonyolultabb és hosszabb eljárás, ezért a látogatóknak ennek megfelelően kell módosítaniuk utazási terveiket.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával

A brit ETA digitálisan kapcsolódik az egyén útleveléhez. Az engedély két évig érvényes, és több rövid, legfeljebb hat hónapos látogatást tesz lehetővé.

A Jordániából utazóknak két év elteltével vagy útlevelük lejárta után – attól függően, hogy melyik következik be előbb – új ETA-t kell kérelmezniük ahhoz, hogy továbbra is beutazhassanak az Egyesült Királyságba.

Indulás az Egyesült Királyságba

Mivel ez egy elektronikus dokumentum, a jordániai látogatóknak nem kell magukkal vinniük az ETA fizikai másolatát. Mégis kinyomtathatják, és magukkal vihetik a papíralapú példányt, vagy felkészülhetnek arra, hogy példátlan körülmények esetén megmutassák a postaládájukban lévő ETA-határozat e-mailt.

A több útlevéllel rendelkező utazók ügyeljenek arra, hogy a kérelemben használt útlevéllel utazzanak az Egyesült Királyságba.

A repülőgépre, hajóra vagy vonatra való felszállás előtt a fuvarozók átvizsgálják az útleveleket, hogy ellenőrizzék, az utasok rendelkeznek-e a megfelelő utazási engedéllyel. A légi fuvarozók csak olyan jordániai utasok számára engedélyezik a beszállást, akik jóváhagyott brit ETA-t vagy vízumot tudnak felmutatni.

Azok, akik még mindig várnak az ETA-kérelmük elbírálására, szintén nem szállhatnak fel a fedélzetre.

Érkezés az Egyesült Királyságba

Az ETA nem garantálja az Egyesült Királyságba való belépést. Érkezéskor a jóváhagyott brit ETA-val rendelkező jordániai állampolgároknak továbbra is be kell mutatniuk személyazonosító okmányaikat a brit határőrségnek, vagy – amennyiben rendelkezésre áll – át kell menniük az elektronikus útlevélkapun (eGate).

Kérésre készüljön fel a továbbutazás igazolására. Ez általában azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságból való kilépésre jogosító jegyet kell bemutatni az érkezéstől számított hat hónapon belül.

Kérésre a jordániai utazóknak azt is bizonyítaniuk kell, hogy elegendő pénzzel rendelkeznek az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk és a hazautazásuk alatt.

Az érvényes ETA-val rendelkező utasoktól továbbra is megtagadhatják a belépést az Egyesült Királyságba, ha nem felelnek meg a határellenőrzésnek vagy egyéb beutazási feltételeknek.

A határőrizetet követően az érvényes ETA-val rendelkező jordániai állampolgárok szabadon utazhatnak az Egyesült Királyság négy tagállama között: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

A jordániai látogatók az Egyesült Királyságon belül minden közlekedési módot használhatnak, például vonatokat, kompokat és helyi járatokat. Az Egyesült Királyságon belüli kompra vagy belső járatra való felszállás előtt csak egy személyi igazolványt, általában útlevelet vagy vezetői engedélyt kell felmutatniuk.

Fontos megjegyzés: Az Egyesült Királyságban érvényes ETA nem érvényes Írországban vagy más európai országokban.

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA nem teszi lehetővé a belépést az Ír Köztársaságba és más európai országokba. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak (EU) vagy a schengeni közös utazási övezetnek.

Azoknak a jordániai állampolgároknak, akik más írországi vagy európai országokba terveznek látogatást, az utazás lefoglalása előtt tájékozódniuk kell az úti cél beutazási feltételeiről, és meg kell győződniük arról, hogy megfelelnek ezeknek.

Ha a jordániaiaknak vízumra van szükségük más európai országok meglátogatásához, akkor azt Jordánia elhagyása előtt kell kérelmezniük.

Az utazók további információkért az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalán tájékozódhatnak.