UK ETA botswanai állampolgárok számára: Mit kell tudni, mielőtt elmegy

Jelenleg a botswanai állampolgárok, akik az Egyesült Királyságba szeretnének utazni, az ország vízummentességi programjának hatálya alá tartoznak. Ez a program azonban hamarosan megszűnik, és helyébe az új ETA-rendszer lép. Ez az Egyesült Királyságba utazó botswanai állampolgárokat, valamint több mint 90 másik ország állampolgárait érinti. Olvassa el ezt az útmutatót, hogy megtudja, milyen hatással lesz az új rendszer a botswanai utazókra, és mire számíthat az Egyesült Királyságba való megérkezés előtt és után.

Mi a botswanai állampolgárok brit ETA-ja?

Az ETA, amely az Electronic Travel Authorisation (elektronikus utazási engedély) rövidítése, egy új digitális utazási rendszer, amelyet a brit kormány várhatóan 2024 végéig vezet be. Ez a program az olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Kanada, már működő programokon alapul. A tervek szerint ez a program váltja fel az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi programját.

Az ETA lényegében egy digitális űrlap, amely a látogatók számára engedélyezi az Egyesült Királyságba való belépést. Ez az okmány engedélyként szolgál, és a repülőtéren indulás előtt és érkezéskor is be kell mutatni. Sok utazónak kell majd ETA-t kérnie, nem csak a turistáknak – a rendszer kiterjed majd azokra is, akik üzleti útra érkeznek az országba, akik barátokat vagy családtagokat látogatnak meg, az Egyesült Királyságban tanuló diákokra, valamint azokra, akik orvosi kezelésre érkeznek az országba.

Hogyan hat az új rendszer a botswanai állampolgárokra?

A legtöbb Nemzetközösségi országhoz hasonlóan Botswana is vízummentességi programban részesül az Egyesült Királysággal. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a botswanai állampolgárok rövid időre vízumkérelem nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. Az ETA nem változtat ezen. A botswanaiaknak azonban ETA-vel kell rendelkezniük, mielőtt beléphetnek az Egyesült Királyságba. Fontos megjegyezni, hogy az ETA nem vízum. A kérelmezési folyamat sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a vízumkérelem.

A botswanai állampolgárok számára kiállított brit ETA-t követően az utazó legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az országban. Nem dolgozhatnak, amíg az Egyesült Királyságban tartózkodnak. Ha hosszabb ideig szeretnének az országban maradni, vagy az Egyesült Királyságban kívánnak dolgozni, akkor külön vízumkérelmi eljáráson kell átesniük.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése botswanai állampolgárok számára

Az ETA-kérelem benyújtása előtt az utazóknak ellenőrizniük kell, hogy megfelelnek-e a jogosultsági feltételeknek. A botswanai állampolgárok szerepelnek az ETA-listán. Meg kellene nézniük az ETA-ra vonatkozó követelmények közzétett listáját is. Ez a jövőben változhat, ahogy a rendszer életbe lép. A jelenlegi lista azonban áttekintést nyújt arról, hogy az egyes pályázók mire számíthatnak.

Az ETA jelentkezési lap csak online érhető el. Ez egy teljesen digitális rendszer, amelyet arra terveztek, hogy segítse a kormányt a határok digitalizálásával kapcsolatos céljának elérésében, így nem áll rendelkezésre papír alapú alternatíva. A nyomtatvány kitöltésekor az utazóknak biztosítaniuk kell, hogy már minden szükséges információt előkészítettek, például:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális fénykép, amely megfelel az útlevélfotó-irányelveknek.
– Személyes adatok, például születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az Egyesült Királyságba történő látogatás célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, beleértve az országban való tartózkodásuk idejére vonatkozó címüket.
– Az ETA-díj megfizetése.

Ezen információk mellett a pályázóknak részleteket kell közölniük a múltjukról. Az ETA-kérelmezőktől megkérdezik, hogy büntetett előéletűek-e, követtek-e el valaha bevándorlási bűncselekményt, és hogy tagjai-e vagy voltak-e valaha tiltott csoportnak vagy szervezetnek. Ha úgy ítélik meg, hogy biztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Királyság számára, kérelmüket nem hagyják jóvá.

A botswanai állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Az ETA feldolgozási ideje legfeljebb 72 óra. Az űrlapot teljes egészében ki kell tölteni, és a vissza nem térítendő díjat be kell fizetni, mielőtt a feldolgozási időszak megkezdődne.

Számos légitársaság és más fuvarozó várhatóan a jóváhagyott ETA-t a szállítás feltételévé teszi. Ezért fontos, hogy az utazók a repülőtérre érkezésük előtt elegendő időt hagyjanak az ETA kérelmének teljes körű feldolgozására. Azokat az utasokat, akik úgy érnek a beszállókapuhoz, hogy a légitársaság személyzetének nem mutatják be a jóváhagyott ETA-t, megtagadhatják a beszállást.

Ha az ETA-t bármilyen okból elutasítják, az utazók fellebbezhetnek a döntés ellen, vagy külön vízumkérelmi eljáráson vehetnek részt. Ez lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, ezért ezt érdemes szem előtt tartani a kérelem benyújtásakor. Az utazóknak az indulási repülőtéren és az Egyesült Királyságba való megérkezéskor is igazolniuk kell az ETA-t.

Botswanai állampolgárok utazása az Egyesült Királyság ETA-jával

Miután a botswanai állampolgárok ETA-ját az Egyesült Királyságban jóváhagyták, az utazó legfeljebb hat hónapot tölthet az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyságon belül élvezhetik a szabad mozgást. Bár az Egyesült Királyság négy országból áll, nincs belső határellenőrzés. Ezért az érvényes ETA-val rendelkező utasok szabadon látogathatják Angliát, Skóciát, Walest és Észak-Írországot. A belföldi utazás történhet repülővel, vonattal, komppal vagy autóval.

Az ETA csak az Egyesült Királyságra érvényes. Mivel az Egyesült Királyság nem tagja sem az Európai Uniónak, sem a schengeni övezetnek, a jóváhagyott ETA nem jár előnyökkel és nem érvényes a más európai országokba utazók számára. Azoknak, akik azt tervezik, hogy átlépik a határt az Ír Köztársaságba, vonattal utaznak Franciaországba, vagy utazásuk részeként más európai országba látogatnak, külön kell tájékozódniuk a vonatkozó beutazási követelményekről, és külön kell kérelmezniük a szükséges papírokat vagy engedélyeket.

Botswanai látogatók az Egyesült Királyságban

Botswana korábban Bechuanaland brit protektorátus volt, de 1966-ban függetlenné vált. Továbbra is szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Királysággal, és első elnökét, a nagy hazafit, Seretse Khamát II. Erzsébet királynő KBE-vel tüntette ki. Ez egy kis ország, amelynek lakossága mindössze 2,3 millió fő, és a Kalahári-sivatag barátságtalan körülményeinek köszönhetően rendkívül alacsony a népsűrűsége.

Kis mérete ellenére Botswana a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, ami nagyrészt virágzó gyémántiparának köszönhető. Ez azt jelenti, hogy egyre több botswanai állampolgár látogat az Egyesült Királyságba üzleti és szabadidős céllal. Az Egyesült Királyságnak van egy kis botswanai diaszpórája, és a Nemzetközösségi tagság azt jelenti, hogy a két ország közötti kapcsolatok barátiak, így ez pozitív hátteret teremt a látogatók számára.