ETA az Egyesült Királyságban lengyel állampolgárok számára: Minden, amit tudnia kell

Az Egyesült Királyság a közelmúltban jelentette be, hogy a vízummentességi program (VWP) helyébe új, ETA néven ismert elektronikus beutazási engedélyezési rendszert vezet be. Az Egyesült Királyság ETA-jának célja a határbiztonság javítása és a vízummal nem rendelkező országokból érkező állampolgárok utazásának megkönnyítése. Ez az útmutató átfogó áttekintést nyújt a lengyel állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA megszerzésének követelményeiről, valamint arról, hogy mire számíthat, ha ezzel az engedéllyel utazik az Egyesült Királyságba.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA lengyel állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság 2024-től tervezi az ETA-rendszer bevezetését. Ez a rendszer segít egyszerűsíteni a bevándorlási eljárást, és megkönnyíti a Lengyelországból és más országokból érkező utazók számára, hogy vízum nélkül lépjenek be az Egyesült Királyságba üzleti, szabadidős vagy tranzit céllal. Az Egyesült Királyság ETA rendszere hasonló lesz az amerikai ESTA vagy a kanadai eTA rendszerhez. A rendszer nagymértékben támaszkodik az európai utazási információs és engedélyezési rendszerre (ETIAS).

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere úgy működik, hogy a jóváhagyáskor elektronikusan összekapcsolódik az utas útlevelével. Amikor az utazó megérkezik egy angliai belépési kikötőbe, megkérik, hogy mutassa be az útlevelét ellenőrzésre. Minden lengyel utazónak jóváhagyott ETA-kérelemmel kell rendelkeznie, mielőtt repülőre vagy hajóra szállna, hogy Angliába léphessen. A jóváhagyott ETA megszerzése alapvető fontosságú az Angliába való sikeres beutazás biztosításához, mivel e nélkül a beutazást megtagadják.

Meddig érvényes a lengyel állampolgárok ETA-engedélye az Egyesült Királyságban?

A lengyel állampolgárok számára kiállított brit ETA hat hónapig vagy 180 napig érvényes, a kiállítás időpontjától számítva. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki látogatásukból, az utazóknak megfelelően kell megtervezniük utazásukat, hogy elég korán be tudjanak lépni az Egyesült Királyságba, és még az ETA lejárta előtt el tudjanak utazni. Ne feledje, hogy az ETA-t az Egyesült Királyságon belül nem lehet megújítani, ezért a látogatóknak mindenképpen biztosítaniuk kell, hogy tartózkodásuk ne haladja meg a 180 napos korlátot.

A hosszabb időre az Egyesült Királyságba utazni szándékozó lengyel állampolgároknak inkább vízumkérelmet kellene benyújtaniuk, mivel ez nagyobb rugalmasságot biztosít számukra az utazás során. A legtöbb esetben azonban a vízumok feldolgozása hosszabb időt vesz igénybe, mint egy ETA-kérelemé. A vízumokhoz további korlátozások vagy feltételek is kapcsolódhatnak, mint például a minimálbérre vonatkozó követelmény vagy a visszautazás igazolása.

Azoktól, akik az ETA alapján túl sokáig tartózkodnak az Egyesült Királyságban, megtagadhatják az Egyesült Királyságba való belépést a jövőbeni utazásaik során, és akár kiutasítással is számolhatnak. Ezért a látogatóknak mindig meg kell győződniük arról, hogy elegendő pénzeszköz áll rendelkezésükre az utazásuk alatt, és tisztában kell lenniük azzal, hogy mennyi ideig maradhatnak az országban, mielőtt újra elhagyják az országot.

Mely látogatói csoportok jogosultak brit ETA-ra?

Üzleti látogatók

Az üzleti látogatók közé tartozhatnak azok, akik azért érkeznek az Egyesült Királyságba, hogy potenciális ügyfelekkel vagy beszállítókkal találkozzanak, piackutatást végezzenek, konferenciákon vagy kereskedelmi kiállításokon vegyenek részt, üzleti találkozókon és interjúkon vegyenek részt, ellenőrzéseket végezzenek vagy tanácsot adjanak egy külföldi vállalat nevében. Az üzleti látogatók nem vállalhatnak semmilyen fizetett munkát az Egyesült Királyságban az utazásuk alatt.

Kellemes látogatók

Ide tartoznak a turisták és az olyan szabadidős tevékenységek céljából utazók, mint a városnézés, sporteseményeken vagy kulturális tevékenységeken való részvétel, vásárlási utak és rövid távú (hat hónapnál rövidebb) tanulmányi kurzusok. A szabadidős látogatóknak elegendő pénzeszközzel kell rendelkezniük a látogatásukkal kapcsolatos összes költség fedezésére, és ez idő alatt nem vállalhatnak fizetett munkát.

Tranzit látogatók

Azok a lengyel állampolgárok, akik az Egyesült Királyságon keresztül utaznak más célállomásra, bizonyos feltételek mellett szintén jogosultak ETA-ra. A légi oldalon történő átszállás akkor alkalmazandó, ha az utas ugyanazon a napon egy brit repülőtér nemzetközi területén utazik át, és ugyanarról a repülőtérről indul. Ez azt jelenti, hogy az utasnak nem kell átmennie a bevándorlási ellenőrzésen.

A szárazföldi tranzit akkor alkalmazandó, amikor az utasnak a beléptetési kikötőben át kell esnie a bevándorlási ellenőrzésen ahhoz, hogy Nagy-Britannián kívülre utazhasson tovább. Az ETA-rendszer bevezetése nem érinti a légi és a szárazföldi tranzitra vonatkozó szabályokat, és az utasok továbbra is a szokásos módon utazhatnak – feltéve, hogy igazolni tudják, hogy megfelelnek minden szükséges követelménynek.

UK ETA jogosultság

A Lengyelországból és a többi 91 felsorolt országból érkező utazók az Egyesült Királyságba való beutazáshoz ETA-t igényelhetnek. Azonban az, hogy valaki ezen országok valamelyikének állampolgára, nem garantálja az ETA-kérelem jóváhagyását. A Belügyminisztérium elutasíthatja a kérelmet, ha úgy ítéli meg, hogy az utazó veszélyt jelent az Egyesült Királyság biztonságára.

UK ETA követelmények

Érvényes elektronikus útlevél szükséges mindazok számára, akik ETA-t kívánnak igényelni. Az elektronikus útlevél elsődleges előnye, hogy a nemzetközi utazást sokkal zökkenőmentesebbé és gyorsabbá teszi, mivel lehetővé teszi a birtokosok gyors elektronikus azonosítását a határellenőrzési pontokon. Ez gyorsabb feldolgozási időt tesz lehetővé, valamint megszünteti a papíralapú dokumentumok szükségességét az ePassportot elfogadó országok közötti utazások során.

Az elektronikus útlevelekbe beépített biztonsági funkciók továbbá jelentősen csökkentik a személyazonosság-lopás és a csalárd használat kockázatát a digitális hitelesítés és a biometrikus adatok, például az ujjlenyomat és az arcfelismerő technológia révén, amelyeket az útlevelekben tárolnak. Lengyelország már 2006 augusztusában megkezdte a biometrikus útlevelek kibocsátását. Ezért a hagyományos útlevéllel rendelkező utazóknak először biometrikus útlevelet kell igényelniük a lengyel belügyminisztériumban.

Az érvényes biometrikus útlevél birtoklása mellett a kérelmezőknek igazolniuk kell, hogy nem áll szándékukban az Egyesült Királyságba utazni más célból, mint turisztikai, üzleti, átutazási vagy gyógykezelési célból. A kérelmezőnek bizonyítania kell továbbá, hogy rövid távú, legfeljebb hat hónapos tartózkodást tervez, és hogy nem rendelkezik büntetett előélettel, és nem követett el semmilyen bevándorlási szabálysértést más országokban. Itt található az összes ETA-követelmény teljes listája.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezési folyamata

Az ETA kérelmezési folyamat során egy részletes online jelentkezési űrlapot kell benyújtani. A kérelmezőknek a kormány hivatalos weboldalán kell felkeresniük az ETA iránti kérelem benyújtásához. A jelentkezési lap kitöltésekor a pályázóknak meg kell adniuk személyes adataikat, útlevéladataikat, állampolgársági adataikat, elérhetőségi adataikat és munkatörténetüket. Ezenkívül egy sor jogosultsági kérdésre kell válaszolniuk, amelyek célja annak felmérése, hogy megfelelnek-e az Egyesült Királyságba való beutazáshoz szükséges követelményeknek.

Miután az összes információt beírták az űrlapra, a pályázóknak be kell fizetniük a pályázati díjat. Ez a díj nem visszatérítendő. A díj befizetése és a kérelem benyújtásának megerősítése után a kérelmezőknek meg kell várniuk a feldolgozási időszakot, amely általában néhány napot vesz igénybe. Az időkeret attól függ, hogy a tisztviselők milyen gyorsan tudják feldolgozni a kérelmet és ellenőrizni a benyújtott információkat. Miután a tisztviselők jóváhagyták és megkapták az ETA-t, a kérelmezők az ETA kiadásától számított 6 hónapon belül szabadon utazhatnak az Egyesült Királyságba.

Mi történik, ha a lengyel állampolgároktól megtagadják az ETA-t?

Ha a lengyel állampolgárok nem kapnak ETA-engedélyt az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz, több vízumlehetőség is rendelkezésre áll. Az utazás okától függően jogosultak lehetnek normál látogatói vízum, házassági látogatói vízum vagy diáklátogatói vízum kérelmezésére.