Az Egyesült Királyság ETA-ja panamai állampolgárok számára: A Complete Guide

2024-re az Egyesült Királyság a jelenlegi vízummentességi rendszerét felváltja az új ETA-val. Ez számos, az országba látogatót érint, köztük a Panamából érkező utazókat is. Olvasson tovább, hogy mindent megtudjon az új programról, hogy mire számíthat utazásakor, és hogyan igényelheti az ETA-t.

Mi a brit ETA a panamai állampolgárok számára?

Az új ETA-program, amely az elektronikus beutazási engedélyezés rövidítése, a jelenlegi vízummentességi rendszer helyettesítésére kerül bevezetésre. Ez a rendszer, amely az ország határainak digitalizálására irányuló brit kormányzati terv részét képezi, más országokban már alkalmazott hasonló rendszereken alapul, mint például az Egyesült Államokban az ESTA vagy Kanadában az ETA. A kormánynak nagyobb lehetőséget biztosít az országba belépő személyek ellenőrzésére, az utazók nagyobb felügyeletére és a biztonsági kockázatok azonosítására.

Az ETA nem vízum, hanem digitális utazási engedély. Azoknak az utazóknak, akiknek jelenleg is vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, továbbra is szükségük lesz rá, és őket az új rendszer nem érinti.

Hogyan érinti ez a panamai utazókat?

Panama szerepel azon 92 ország listáján, amelyek vízummentességi megállapodást kötöttek az Egyesült Királysággal. Ezen országok állampolgárainak nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, és akár hat hónapot is eltölthetnek ott az útlevelükön kívül mindenféle papírmunka nélkül. Ez az új program bevezetésével változni fog. Az utazóknak kérelmezniük kell a panamai állampolgároknak szóló új brit ETA-t, különben nem léphetnek be az országba.

Sok panamai jön az Egyesült Királyságba nyaralni. Nem ez az egyetlen ok, amiért utaznak. Az Egyesült Királyságba való látogatásuknak a következő okai lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

Minden olyan panamai állampolgárnak, aki hat hónapnál rövidebb időt kíván az Egyesült Királyságban tölteni, függetlenül az utazás okától, ETA-t kell kérvényeznie. A kérelmezési folyamat nem változik az utazás okától függően. Az ETA-val rendelkező panamai utazók ezután legfeljebb hat hónapra látogathatnak az Egyesült Királyságba.

Azoknak a panamaiaknak, akiknek jelenleg vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba, az új rendszerben is vízumra lesz szükségük. Ide tartoznak azok, akik az országban terveznek dolgozni, tartósan ott élni vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni. Az ETA-program teljesen elkülönül a vízumkérelmek rendszerétől, és a vízumkérelmek benyújtásának folyamatát nem befolyásolja az új ETA-rendszer bevezetése.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban panamai állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságba utazni kívánó panamai állampolgároknak ki kell tölteniük az ETA-kérelmi űrlapot. Ez csak online érhető el, mivel az ETA-rendszert teljesen digitálisan tervezték. A kérelmezés során a panamaiaknak is be kell fizetniük a kérelmezési díjat. Ez is online fizethető bankkártyával vagy hitelkártyával.

Jelenleg néhány információ áll rendelkezésre az ETA-kérelemmel kapcsolatos követelményekről. Ez az információ néhány területen hiányos. Például az ETA jelentkezési díjának árát még nem erősítették meg. Egyes részletek a rendszer véglegesítése előtt még változhatnak. Mindazonáltal a panamai utazóknak azt tanácsoljuk, hogy tekintsék meg a követelmények jelenlegi listáját, amelyből képet kaphatnak arról, hogy milyen lesz a rendszer. Az elvárt követelmények közé tartoznak a következők:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

A lista utolsó pontja kulcsfontosságú az ETA biztonsági eleme szempontjából. Az új rendszer bevezetésének egyik fő oka, hogy javítsa az Egyesült Királyság határainak védelmét, és azonosítsa azokat az utazókat, akik veszélyt jelenthetnek az országra vagy polgáraira. A potenciális biztonsági kockázatot jelentő utazók kérelmét elutasítják.

A kérelmezőknek ki kell tölteniük a formanyomtatványt és teljes egészében be kell fizetniük a díjat, mielőtt a kérelmüket feldolgoznák.

A panamai állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Más, hasonló digitális utazási engedélyekkel rendelkező országokban a fuvarozók a jóváhagyott engedélyt a szállítás feltételévé tették. Ez valószínűleg az Egyesült Királyságban is így lesz. Az utazóknak úgy kell felkészülniük az utazásra, hogy jóval korábban igénylik az ETA-t. Ha az indulási repülőtérre érve a beszállókapunál nem tudják felmutatni a panamai állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t, előfordulhat, hogy megtagadják tőlük a beszállást.

Az ETA-kérelem feldolgozása várhatóan legfeljebb 72 órát vesz igénybe. Ha jóváhagyják, az utazóknak nincs szükségük több papírmunkára az Egyesült Királyságba történő utazásukhoz. Az indulási repülőtéren és az országba érkezéskor is fel kell mutatniuk az ETA-számukat.

Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, a kérelmezőnek van néhány lehetősége. Lehet, hogy fellebbezhetnek a döntés ellen. Lehetőségük van arra is, hogy helyette vízumot kérjenek. A vízumkérelmek bonyolultabbak, mint az ETA-kérelmek, és feldolgozásuk jelentősen hosszabb időt vesz igénybe.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával panamai állampolgárok számára

A panamaiak jóváhagyott ETA-val beléphetnek az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak. Nem dolgozhatnak, amíg az országban tartózkodnak, de ha akarnak, beiratkozhatnak tanulmányi kurzusokra. Az Egyesült Királyság négy alkotó országát – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – nem választja el semmilyen határellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy a panamai ETA-birtokosok a négy ország között bármilyen közlekedési eszközzel utazhatnak, anélkül, hogy több papírmunkára lenne szükségük. Az Ír Köztársaság azonban független ország, és az ETA ott nem érvényes.

Ha egy panamai utazó az Európai Unió más részeibe kíván látogatni, akkor utazás előtt tájékozódnia kell a vonatkozó beutazási követelményekről. Az ETA csak az Egyesült Királyságba való belépésre ad engedélyt, más európai országokba nem, mivel az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek. A panamai utazóknak azt tanácsoljuk, hogy nézzék meg az ETIAS rendszert is. Ez az EU saját változata a digitális utazási engedélynek, amely jelenleg fejlesztés alatt áll, és hamarosan bevezetésre kerül.