Az Egyesült Királyság ETA-ja palaui állampolgárok számára: A Palaui Palau-i utazók útikönyve: Az Ön utazási útmutatója

Az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi programja hamarosan megszűnik, és helyébe 2024-ig az új ETA-rendszer lép. Ez hatással lesz az Egyesült Királyságba utazó palauiakra. Ebben az útmutatóban megtudhatja, hogyan működik az új rendszer, mire számíthat tőle, és hogyan igényelhetik az utazók az ETA-t.

Mi a brit ETA a palaui állampolgárok számára?

Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély egy új brit kormányzati kezdeményezés. Ez egy szélesebb körű program része, amelynek célja az ország határainak digitalizálása. Az ETA olyan rendszereken alapul, amelyeket az elmúlt években más országokban vezettek be, mint például az ESTA az Egyesült Államokban vagy az ETA Kanadában. Ez kettős célt szolgál: a kormány nagyobb felügyeletet biztosít az Egyesült Királyságba belépő személyek felett, lehetővé téve azok hatékonyabb ellenőrzését, és megkönnyíti a potenciális biztonsági kockázatok azonosítását.

Az ETA az Egyesült Királyság vízummentességi rendszerét hivatott felváltani. A jelenleg vízumköteles utazóknak az ETA bevezetésekor is szükségük lesz vízumra, de ez azokat is érinti, akik jelenleg vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. Az ETA nem vízum – az utazóknak engedélyt ad az Egyesült Királyságba való belépésre és legfeljebb hat hónapos tartózkodásra.

Hogyan érinti az ETA a palaui utazókat?

Palao azon a 92 országot tartalmazó listán található, amelynek állampolgárai vízumkérelem nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. A listán szereplő többi országból érkező utazókhoz hasonlóan a palauiaknak jelenleg nem kell semmilyen papírt kitölteniük az Egyesült Királyságba való belépéshez, csupán érvényes útlevélre van szükségük. Az új rendszer bevezetésekor ez megváltozik, mivel a palaui állampolgároknak kérelmezniük kell majd az Egyesült Királyság ETA-ját.

Számos különböző oka van annak, hogy a palauiak az Egyesült Királyságba utaznak. Ezek az okok a következők lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

Bár a palauiak különböző okokból látogatnak az Egyesült Királyságba, mindannyiuknak ugyanazon az ETA-kérelmi eljáráson kell átesniük. Csak egy ETA van, így a folyamat nem változik az egyén látogatási célja alapján. Minden olyan palaui utazónak, aki hat hónapnál rövidebb időt tervez az Egyesült Királyságban tölteni, és azoknak, akik nem fognak az országban dolgozni, ETA-t kell kérvényeznie.

Egyes palauiaknak vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Jelenleg vízumra van szükségük azoknak, akik tartósan az Egyesült Királyságban szeretnének élni, ott munkát vállalni (még ha csak ideiglenesen is), vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni az Egyesült Királyságban. Ez az új program bevezetésével nem fog változni. Az Egyesült Királyság vízumkérelmi rendszere teljesen elkülönül az ETA-tól.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése palaui állampolgárok számára

Az utazóknak online kell kitölteniük az ETA-kérelmi űrlapot. Fel kell készülniük arra is, hogy a jelentkezési díjat online, bankkártyával vagy hitelkártyával fizessék be. Mivel ez a rendszer teljes mértékben digitális, a papír alapú alternatívák nem állnak majd az utazók rendelkezésére.

Az ETA-ra vonatkozó követelmények listája jelenleg megtekinthető. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek az információk változhatnak. A rendszert még nem véglegesítették teljesen, és néhány részlet még nem tisztázott. Például az ETA jelentkezési díjának árát még nem hozták nyilvánosságra. Mindazonáltal érdemes áttekinteni a nyilvánosságra hozott követelménylistát, mivel az utazóknak képet kaphatnak arról, hogy mit kell majd feltüntetniük a jelentkezési lapon. Néhány követelmény a következő:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok – ezek különböző adatokat tartalmaznak, mint például születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás néhány részlete, például egy cím, amíg az országban tartózkodik.
– Hitelkártya vagy bankkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint tiltott csoportokhoz vagy szervezetekhez való (korábbi vagy jelenlegi) tartozás nyilvánosságra hozatala.

Az ETA-rendszer egyik legfontosabb célkitűzése az Egyesült Királyság biztonságának megerősítése. Emiatt az utazóknak kénytelenek felfedni a múltjukkal kapcsolatos érzékeny információkat. Az ETA-kérelmeket elutasítják, ha a kérelmező veszélyt jelent az ország biztonságára.

A vissza nem térítendő díjat be kell fizetni, és a nyomtatványt teljes egészében ki kell tölteni, mielőtt az ETA-kérelem feldolgozásra kerülne.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása palaui állampolgárok számára

A fuvarozóknak a brit ETA-t a szállítás feltételéül kell szabniuk. Erre már van példa más országok hasonló programjaiban. Ennek következtében az utazóknak gondoskodniuk kell arról, hogy az ETA-t az utazásuk időpontja előtt kellő időben kérvényezzék. Azokat az utasokat, akik nem tudják felmutatni a palaui állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t, megtagadhatják a beszállást, amikor elérik az indulási repülőtér beszállókapuját.

Az ETA-kérelem feldolgozása várhatóan 72 órát vesz igénybe, mielőtt jóváhagyják vagy elutasítják. Ha a kérelmet jóváhagyják, az utasnak készen kell állnia arra, hogy az indulási repülőtéren és az Egyesült Királyságba való megérkezéskor is bemutassa az ETA-ját.

Abban az esetben, ha az ETA-kérelmet elutasítják, az utazóknak több lehetőségük is van. Fellebbezhetnek az elutasítás ellen. Még sikertelen fellebbezés esetén is megpróbálhat vízumot kérni az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Ne feledjék, hogy ez egy hosszabb és sokkal bonyolultabb folyamat, mint egy ETA-kérelem.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával palaui állampolgárok számára

Ha egy palaui megkapta az ETA jóváhagyását, akkor az Egyesült Királyságba látogathat, és legfeljebb hat hónapig maradhat az országban. A palaui állampolgárok azonban nem dolgozhatnak az országban, de rövid tanulmányi kurzusokra beiratkozhatnak. Az Egyesült Királyságnak négy alkotó országa van: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország. E négy ország között nincs határellenőrzés, így egy ETA-val rendelkező palaui állampolgár szabadon mozoghat. Az Ír Köztársaság azonban független ország, és az Egyesült Királyság ETA-ja ott nem érvényes.

Mivel Palao nagyon messze van Európától, sok palaui választja azt a lehetőséget, hogy más európai országokba látogasson el utazása során. Ebben az esetben az utazás megkezdése előtt tájékozódniuk kell a különböző országok beutazási feltételeiről. Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni közös utazási övezetnek vagy az Európai Uniónak. Az ETA csak az Egyesült Királyságba való belépéshez érvényes, és Európa más részein nincs jogi relevanciája. A palaui utazóknak tudniuk kell, hogy az Európai Unió jelenleg saját új utazási engedélyezési rendszerének, az ETIAS-programnak a bevezetésén dolgozik.