UK ETA román állampolgárok számára: A Complete Guide

A brit kormány a határok láthatóságának és biztonságának növelésére irányuló erőfeszítései részeként bevezette az Egyesült Királyság ETA-rendszerét, amely az érkezések egyszerűsítését és a vízummentes utazók általános hatékonyságának javítását szolgálja. Ez az útmutató részletesen bemutatja az új ETA-rendszert és mindent, amit az engedélyezés sikeres kérelmezéséhez tudni kell. Kitérünk arra, hogy mikor kell kérelmezni a román állampolgárok ETA kérelmét az Egyesült Királyságban, mennyi időbe telik az engedélyezési határozat kézhezvétele, milyen dokumentumokra van szükség a kérelem benyújtásához és még sok másra.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA román állampolgárok számára?

Az UK ETA egy új online rendszer, amely megkönnyíti a jelenleg vízummentes országok jogosult állampolgárai számára az Egyesült Királyságba történő utazást. A román állampolgárok azok közé tartoznak, akik a vízummentességi program előnyeit élvezik. Az ETA-rendszert azért hozták létre, hogy megerősítse és egyszerűsítse a bevándorlási folyamatot, és egyúttal segítsen csökkenteni a vízummal nem rendelkező országokból érkező utazók által jelentett potenciális biztonsági kockázatokat. Az ETA-rendszerben a kérelmezőknek egy biztonságos online űrlapon keresztül kell megadniuk személyes adataikat és a vonatkozó dokumentumokat.

A kérelem jóváhagyását követően az ETA közvetlenül a kérelmező útleveléhez kapcsolódik, és a kérelmezőnek csak az útlevelét kell bemutatnia az Egyesült Királyságba való érkezéskor. Az Egyesült Királyság kormánya jelenleg az ETA-rendszer bevezetésére vonatkozó terveit terjeszti elő a világ összes vízummentes országában. Ezért azoknak a román állampolgároknak, akik 2024-től kezdődően az Egyesült Királyságba kívánnak látogatni, még utazásuk előtt ETA-t kell kérelmezniük, ha komplikációk nélkül szeretnének beutazni az országba.

Mennyi ideig tart egy brit ETA-engedély?

A brit ETA hat hónapig vagy 180 napig érvényes. Vegye figyelembe, hogy a visszaszámlálás ezen időszakig az ETA kiállításával kezdődik, nem pedig azzal, hogy az utas belép az Egyesült Királyságba. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezőknek olyan érvényes útlevéllel kell rendelkezniük, amelynek érvényességi ideje még legalább hat hónapig hátravan a lejáratig, hogy megkaphassák az ETA jóváhagyását. Ez a követelmény segít biztosítani, hogy a személyek beutazhassanak az Egyesült Királyságba, és tartózkodásuk végéig az országban maradhassanak útlevelük megújítása nélkül.

A 180 nap elegendő idő áll az utazók rendelkezésére ahhoz, hogy látogatásuk során teljes mértékben felfedezzék Angliát, Skóciát, Walest és Észak-Írországot. Annak érdekében, hogy a 180 nap nagy részét az Egyesült Királyságban tölthessék, az utazóknak érdemes megfontolniuk, hogy az indulás előtt egy vagy két héttel ETA-kérelmet nyújtsanak be. Ezenkívül az utazóknak nyomon kell követniük, hogy mennyi idő van még hátra az ETA-jukból, mivel a megadott időkeret túllépése lehetséges jogi következményekkel járhat.

ETA-val utazva a látogatóknak meg kell győződniük arról is, hogy a bevándorlási tisztviselők által előírt összes többi követelménynek is megfelelnek, beleértve azt is, hogy elegendő pénzeszközzel rendelkeznek a tartózkodásuk teljes időtartama alatt. Amellett, hogy az utazóknak már az országba való megérkezésükkor teljesíteniük kell ezeket a követelményeket, ne feledjék, hogy lehetséges, hogy megkérdezik őket a továbbutazási terveikről és a tartózkodásuk alatt tervezett tevékenységekről, például munka- vagy tanulmányi programokról.

Hogyan érinti az ETA a romániai utazókat?

Románia jelenleg nem tagja a schengeni övezetnek, amely lehetővé teszi a személyek vízummentes szabad mozgását az EU egyes országaiban. Ha azonban minden a tervek szerint halad, akkor olyan határozatok vannak folyamatban, amelyek révén Románia 2023 elejére csatlakozhat a schengeni térséghez. Ha ez sikerül, akkor a románok szabadon mozoghatnak a schengeni országok között további vízumok és engedélyek nélkül.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem tagja a schengeni övezetnek, a románok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba, mivel az útlevelük jó helyen áll(17. a világ útlevelei között). Ez a vízummentesség azonban az ETA-rendszer 2024-től történő bevezetésével megváltozik. A román állampolgároknak érvényes ETA-val kell rendelkezniük, mielőtt megérkeznek az Egyesült Királyság belépési kikötőjébe. Aki nem rendelkezik ilyen igazolvánnyal, az azt kockáztatja, hogy nem engedik be, és az utazását teljesen törlik. Ezenkívül minden egyes ETA-kérelmező személyre online kérelmezési díj vonatkozik.

Mely látogatói csoportok jogosultak az Egyesült Királyságban ETA-ra?

Élvezet

Az Egyesült Királyságba üdülési vagy szabadidős céllal utazó látogatók jogosultak az ETA-ra. Ezek közé tartoznak azok, akik az ország gazdag kulturális örökségét szeretnék felfedezni, meglátogatni családtagjaikat és barátaikat, vagy csak gyönyörködni a természeti szépségekben.

Üzleti

Az üzleti látogatók, akik jogszerű üzleti tevékenységet folytatnak, például konferenciákon vesznek részt, kutatást végeznek vagy képzéseken vesznek részt, szintén jogosultak ETA-ra. Az üzleti látogatókat megkérhetik, hogy mutassák be a meglátogatni kívánt brit vállalat meghívólevelét.

Rövid távú tanulmányok

Azok, akik hat hónapnál rövidebb ideig szeretnének az Egyesült Királyságban tanulni, vízum helyett ETA-t is használhatnak. A rövid távú tanulmányi programok közé tartoznak a nyelvtanfolyamok, a szakképzés és más hasonló programok, amelyek befejezéséhez nem szükséges hat hónapnál hosszabb tanulmányi idő.

Orvosi kezelés

A kizárólag orvosi kezelés céljából az Egyesült Királyságba látogató magánszemélyek is kaphatnak ETA-t ahelyett, hogy előzetesen vízumot szereznének. Ide tartoznak azok a román állampolgárok, akiknek ambuláns rendelésre és orvosi konzultációra van szükségük, valamint azok, akiknek műtétre vagy más olyan kezelésre van szükségük, amely kórházi beutalót és felépülési időt igényel.

Tranzit

Azok a román állampolgárok, akik átutazást terveznek az Egyesült Királyságon, ETA-t igényelhetnek. Az ETA-rendszer nem érinti a légi és a szárazföldi tranzitforgalmat.

UK ETA követelmények

Ahhoz, hogy román állampolgárok ETA-t kaphassanak az Egyesült Királyságban, a kérelmezőknek érvényes biometrikus útlevéllel kell rendelkezniük, és meg kell felelniük bizonyos követelményeknek. Először is, egyértelmű szándékuk kell, hogy legyen arra, hogy turisztikai, üzleti, gyógykezelési vagy tranzit céllal az Egyesült Királyságba utazzanak. A pályázóknak nem lehet büntetlen előéletük, és bizonyítaniuk kell a jó erkölcsösséget, valamint a korábbi bevándorlási politikák betartását. Ez magában foglalja azt is, hogy az Egyesült Királyságban (vagy máshol) tartózkodása alatt nem követtek el bevándorlással kapcsolatos korábbi jogsértéseket vagy szabálysértéseket. A kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy az ETA lejárta előtt el kívánja hagyni az Egyesült Királyságot. ETA-t csak 180 napos érvényességi idővel adnak ki.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezési folyamata

A folyamat általában meglehetősen egyszerű, és a kérelmezőkkel kapcsolatos személyes, kapcsolattartási, útlevél- és munkaadatok összegyűjtését jelenti a kérelmezési folyamat megkezdéséhez. Ezen kívül fizetési adatokra, például bankkártya- vagy hitelkártyaadatokra is szükség lehet. Ha minden szükséges információt megadnak, a feldolgozás általában néhány napot vesz igénybe. A feldolgozási időkeret azonban nem garantált, mivel az eredeti kérelem során megadott hibák vagy hiányos információk miatt késedelmek előfordulhatnak.

Ha az ETA-kérelmet bármilyen okból elutasítják, a romániai utazók továbbra is igényelhetnek vízumot a hagyományos, papíralapú kérelmezési eljárás keretében. Ez a folyamat időigényesebb lehet, és megzavarhatja az utazási előkészületeket, ha nem tervezik meg időben előre.