A brit ETA bevezetése a barbadosi állampolgárok számára

2024-től minden, az Egyesült Királyságba utazni szándékozó személyre az új ETA-rendszer vonatkozik majd. Az ETA iránti kérelmet az utazás előtt kell benyújtani, és a rendszer általánosan alkalmazandó, beleértve azokat az utazókat is, akik jelenleg vízummentességet élveznek. Itt arról nyújtunk tájékoztatást, hogy a Barbadosról származó, az Egyesült Királyságba látogatni szándékozó személyeket hogyan érinti az ETA, és hogyan lehet barbadosi állampolgárok számára brit ETA-t kérelmezni.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA?

Az Egyesült Államok ESTA és a kanadai ETA rendszeréhez hasonlóan az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyezési (ETA) programja is teljes mértékben megvalósul 2024 végére, köszönhetően az Egyesült Királyság kormányának az állampolgárságról és a határokról szóló törvényjavaslatában eszközölt változtatásoknak. Az új jogszabály értelmében az Egyesült Királyság összes határát digitalizálni fogják.

Az ETA egy digitális engedélyként szolgál majd, amely engedélyezi és lehetővé teszi a látogatók számára az Egyesült Királyság mind a négy országába való belépést: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Jelenleg 92 olyan ország van, amely nem igényel vízumot az Egyesült Királyságban. Az ETA jogosultsági listája itt tekinthető meg, és Barbados is szerepel rajta.

A barbadosi állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA minden utazási okra vonatkozik, beleértve a turizmust, a barátok vagy családtagok meglátogatását, az üzleti utakat, a tanulást és az orvosi kezelést. Az ETA az Egyesült Királyságba történő utazás és érkezés minden módjára vonatkozik. A digitális rendszer minden beléptetőkapunál – repülőtereken, tengeri kikötőkben és Eurostar vonatállomásokon – működik majd.

Hogyan érinti az új rendszer a barbadosi állampolgárokat?

Az ETA bevezetését megelőzően, mint nemzetközösségi ország, Barbados állampolgárainak, akik megfeleltek a szokásos látogatói követelményeknek, nem volt szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. 2024-től a vízummentesség ténylegesen megszűnik, és a barbadosiaknak ETA-t kell majd kérelmezniük. A vízummentességhez hasonlóan a barbadosi állampolgárok számára a brit ETA hat hónapra szól. Hat hónapnál hosszabb időtartamú utazáshoz a hatályos követelményeknek megfelelő vízum szükséges.

Mi az ETA kérelmezésének folyamata?

Bár az új ETA-rendszerrel kapcsolatos információkat még nem véglegesítették, a kormány már közzétett különböző információkat és néhány általános iránymutatást. A barbadosi utazók számára két fő kérdés a jogosultság és a kérelmezési folyamat.

Megerősítést nyert, hogy Barbados is a jogosult országok közé tartozik, és minden barbadosi látogatónak ETA-t kell kérnie. Még változhatnak, de a várakozások szerint a barbadosi állampolgárok számára az Egyesült Királyság ETA kérelmezési folyamata teljesen digitális lesz. Ez azt jelenti, hogy minden ETA-kérelmet online kell benyújtani. Papíralapú alternatívák nincsenek. Javasoljuk, hogy az utazók minden információval rendelkezzenek, mielőtt elkezdik kitölteni a nyomtatványt, valamint a díj befizetéséhez szükséges bank- vagy hitelkártyával.

Mi szükséges az Egyesült Királyságban az ETA megszerzéséhez?

A kért információk a következőkre terjednek ki:

– A 92 jogosult ország valamelyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép
– Személyes adatok
– Teljes nevek
– Születési dátum
– Lakcím
– Útlevél adatok
– Kapcsolattartási szám
– A kibocsátás országa
– A kiadás dátuma
– Foglalkoztatási adatok
– A munkáltató neve
– A munkáltató címe
– A munkáltató elérhetőségei
– Utazási részletek
– A látogatás célja
– Cím az országban

A kérelmezőtől azt is elvárják, hogy közöljön bizonyos információkat a múltjáról. Ez magában foglalja a bevándorlási múltra, a bűnügyi nyilvántartásra és a tiltott csoportokhoz való tartozásra vagy azokhoz való tartozásra vonatkozó kérdések megválaszolását. Ez utóbbi információkat az Egyesült Királyság kormánya és a határőrizeti szervek által használt nemzeti és nemzetközi adatbázisokkal fogják összevetni. Ha a kérelmezőt fenyegetésnek vagy biztonsági kockázatnak tekintik az Egyesült Királyságra nézve, az ETA-t elutasítják.

Hogyan történik a pályázat feldolgozása?

A kitöltött űrlap után a kérelmezőnek be kell fizetnie a vissza nem térítendő díjat – bankkártyát és hitelkártyát elfogadnak. A fizetés nélküli jelentkezéseket nem dolgozzák fel. A becsült feldolgozási idő 48 és 72 óra között van.

Mivel az ETA-ra jogi szempontból szükség lesz, a barbadosi állampolgárok ETA iránti kérelmét időben kell benyújtani, hogy az elbíráláshoz elegendő idő álljon rendelkezésre. Nincs garancia arra, hogy az ETA-t meg fogják adni, és ha a kérelmet elutasítják, fellebbezési eljárásra kerülhet sor. Alternatívaként lehetőség van vízumkérelem benyújtására is, ami sokkal hosszabb folyamatot jelent.

Hogyan befolyásolja az ETA a beutazási folyamatot?

Az ETA jóváhagyásakor az útlevélhez kapcsolódó digitális engedélyt adnak ki. Az ETA-k adatait a fejlett utasnyilvántartási adatbázisban tárolják. A fuvarozók továbbra is felelősek annak biztosításáért, hogy utasaik az utazás megkezdése előtt érvényes engedéllyel rendelkezzenek az Egyesült Királyságba való belépéshez.

Azokat az utasokat, akik nem tudnak jóváhagyott ETA-t felmutatni, megakadályozhatják a repülőgépre, hajóra vagy vonatra való felszállásban. Az Egyesült Királyságba érkezéskor a határőrök ellenőrzik az ETA-t. A beutazás akkor is megtagadható, ha a tisztviselők úgy vélik, hogy az utazó az Egyesült Királyság jogszabályai szerint nem fogadható be.

Milyen időszakot fed le egy ETA?

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA a kiállítás napjától számított 180 napig érvényes, kivéve, ha az útlevél, amelyhez kapcsolódik, e hat hónapos időszak alatt lejár. Senki sem maradhat az útlevelének lejárta után, még akkor sem, ha érvényes ETA-val rendelkezik. Hasonlóképpen, ha az ETA a látogatás alatt lejár, a látogatás folytatásához új ETA-ra van szükség.

Az ETA érvényességi idején túli látogatás meghosszabbításához vízumra van szükség. A körülményektől függően előfordulhat, hogy az utazónak vissza kell térnie a hazájába, hogy a vízumkérelmet benyújtsa. A hat hónap alatt az Egyesült Királyságba történő látogatások száma nem korlátozott, és amíg az ETA birtokosa az Egyesült Királyságban tartózkodik, mind a négy országban szabadon mozoghat. A folyamatról és a barbadosi állampolgárok ETA-járól további információkat a Gyakran ismételt kérdések részben talál.