Útmutató az Egyesült Királyságban történő ETA-hoz Antigua és Barbuda állampolgárai számára

Az Egyesült Királyság új beutazási engedélyezési programot vezet be, amely sok látogatót érint. Az ETA, amely a jelenlegi vízummentességi rendszert váltja fel, 2024-re lép életbe. Az Antigua és Barbuda szigetéről az Egyesült Királyságba utazóknak érdemes megismerkedniük ezzel az új rendszerrel. Olvassa el az új ETA-rendszerről szóló útmutatót, és megtudhatja, hogyan érinti Antigua és Barbuda polgárait.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA Antigua és Barbuda állampolgárai számára?

Az elektronikus utazási engedélyezési rendszer ( ETA) a brit kormány azon törekvése, hogy digitalizálja az ország határait. A gyakran utazók már ismerhetik ezeket a programokat, beleértve az Egyesült Államok ESTA-ját vagy a kanadai ETA-t. Az ETA-t ezek a rendszerek inspirálták, és nagyon hasonló módon fog működni.

Az ETA gyakorlatilag egy digitális engedélyként szolgál, amely engedélyt ad a birtokosának az Egyesült Királyságba való látogatásra. Fontos megjegyezni, hogy az ETA nem vízum. Ehelyett az Antigua és Barbuda állampolgárai számára a jelenlegi vízummentességi program helyébe lép. Amint az ETA-rendszer életbe lép, a brit kormány nagyobb felügyeletet tud majd gyakorolni az országba belépő és az országot elhagyó személyek felett. Erősebb szűrési eljárást hoz létre az Egyesült Királyságba érkezők számára.

Hogyan érinti az ETA az Antigua és Barbuda állampolgárait?

Jelenleg az Egyesült Királyságban 92 ország állampolgárai számára van érvényben vízummentesség. Ez a lista tartalmazza a Nemzetközösség országait, például Antigua és Barbudát. Az ETA-program elindításakor az említett országokból érkező utasok is érintettek lesznek. Az Egyesült Királyságba való belépés előtt ETA-t kell kérelmezniük, mivel a régi vízummentességi rendszer már nem lesz érvényes.

Az Antigua és Barbuda állampolgárai számára az Egyesült Királyságban kiállított ETA-t az Egyesült Királyságba többféle okból utazók kapják meg. Ezek közé tartozhatnak:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

Fontos megjegyezni, hogy az ETA nem vonatkozik azokra a látogatókra, akik az Egyesült Királyságban kívánnak dolgozni.

Ha Antigua és Barbuda állampolgára megkapja az ETA-t, legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az országban. Ha hosszabb ideig szeretnének maradni, vagy az Egyesült Királyságban kívánnak dolgozni, külön vízumot kell kérelmezniük.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése Antigua és Barbuda állampolgárai számára

Az ETA-rendszerrel kapcsolatban néhány információt közzétettek. Ez még változhat, és a programról pontosabb áttekintést a kezdési időponthoz közelebbi időpontban teszünk közzé. A jelenleg rendelkezésre álló információk azonban képet adnak az utazóknak arról, hogy mire számíthatnak.

Megjelent az ETA követelményeinek listája. Jelenleg a következőket tartalmazza:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok – ezek különböző adatokat tartalmaznak, mint például születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás néhány részlete, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Az ETA kérelmezési díja.

Ezen információk mellett az utazóktól azt is elvárják, hogy közöljenek néhány fontos részletet a múltjukról. A jelentkezőket megkérdezik, hogy büntetett előéletűek-e, követtek-e el valaha bevándorlási bűncselekményt, és hogy tagjai-e vagy voltak-e valaha tiltott szervezetnek. E kérdések célja, hogy kiszűrjék azokat az utazókat, akik potenciális veszélyt jelenthetnek az Egyesült Királyságra nézve; ha egy kérelmező biztonsági kockázatot jelent, ETA-kérelmét elutasítják.

Az utazóknak online kell kérelmezniük az ETA-t. Az ETA teljesen digitális rendszer, így nem lesz papír alapú alternatíva.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása Antigua és Barbuda állampolgárai számára

Utazás előtt a látogatóknak teljes egészében ki kell tölteniük az ETA-kérelmi űrlapot. Emellett vissza nem térítendő díjat kell fizetniük. A díj befizetéséig a kérelem nem tekinthető teljesnek. A díj teljes összegét be kell fizetni a kérelem feldolgozása előtt.

Az utazóknak elegendő időt kell hagyniuk az ETA-kérelmük feldolgozására. Az ETA feldolgozási ideje várhatóan legfeljebb 72 órát vesz igénybe. A látogatóknak mindenképpen rendelkezniük kell egy kitöltött ETA-val, mielőtt a repülőtérre mennek, hogy megkezdjék az Egyesült Királyságba való utazásukat, ezért jóval korábban ki kell tölteniük a kérelmüket.

A fuvarozók várhatóan a kitöltött ETA-t a szállítás feltételévé teszik. ETA nélkül az utasoktól megtagadhatják a beszállást, és nem tudják megkezdeni utazásukat. Az indulási repülőtéren és az Egyesült Királyságba való megérkezéskor is fel kell mutatniuk a jóváhagyott ETA-t.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával Antigua és Barbuda állampolgárai számára

Ha egy utazó megkapja az Antigua és Barbuda állampolgárai számára kiadott brit ETA-t, legfeljebb hat hónapot tölthet az országban. Ez idő alatt szabadon utazhatnak az Egyesült Királyságban. Bár az Egyesült Királyság négy országból áll, nincs belső határellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy az utazók Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között mindenféle ellenőrzés vagy további kitöltendő űrlapok nélkül közlekedhetnek. Az Ír Köztársaság független ország, így nem tartozik az Egyesült Királyság ETA-jának hatálya alá.

Az ETA csak az Egyesült Királyságra érvényes. Antigua és Barbuda azon állampolgárainak, akik más európai országokba terveznek látogatást, utazás előtt tájékozódniuk kell az egyes beutazási feltételekről.

Antigua és Barbuda állampolgárai az Egyesült Királyságban

Mivel Antigua és Barbuda a Nemzetközösséghez tartozó ország, szoros szálak fűzik az Egyesült Királysághoz. Az Egyesült Királyságban körülbelül 4000 Antigua és Barbuda-szigeteki születésű lakos él. Ez kevésnek tűnhet, de Antigua és Barbuda lakossága kevesebb mint 100 000 fő.

Antigua és Barbuda állampolgárai gyakran jönnek az Egyesült Királyságba, hogy meglátogassák barátaikat és családjukat, tanuljanak, üzleti útra menjenek vagy nyaraljanak. A legnépszerűbb úti célok a nagyvárosok, például London, és London és Antigua között naponta közlekednek közvetlen járatok.