UK ETA portugál állampolgárok számára: A Complete Guide

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma nemrégiben jelentette be az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ETA) bevezetését minden vízummal nem rendelkező látogató számára. Az Egyesült Királyságba utazó portugál állampolgároknak elektronikus utazási engedélyre van szükségük, amelyet online lehet beszerezni. Tudjon meg mindent a portugál állampolgároknak szóló ETA-ról, a jogosultsági követelményektől, a kérelmezési díjaktól és az ügyintézési időtől kezdve a szükséges dokumentumokig, valamint arról, hogy az ETA hogyan befolyásolja az utazó utazását az Egyesült Királyságba való belépéskor.

Mi a brit ETA a portugál állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság ETA rendszere egy elektronikus utazási engedélyezési rendszer, amely 2024 végére válik kötelezővé. Ez a rendszer megköveteli, hogy minden vízummentes utazó elektronikus beutazási engedélyt igényeljen, mielőtt rövid látogatás céljából az Egyesült Királyságba utazik. Az ETA olyan látogatóknak szól, akik üzleti, üdülési vagy átutazási céllal kívánnak az Egyesült Királyságban tartózkodni. Fontos megjegyezni, hogy ez a rendszer csak azon országok állampolgáraira vonatkozik, amelyek állampolgárai jelenleg vízummentességet élveznek az Egyesült Királyságba történő utazáskor, mint például Portugália.

Ha a rendelet teljes mértékben hatályba lép, minden portugál állampolgárnak, aki rövid látogatást tervez az Egyesült Királyságba, az utazás előtt ETA-t kell majd kérelmeznie. A jó hír az, hogy ez a folyamat várhatóan gyors és viszonylag egyszerű lesz. A jelentkezési folyamat teljes egészében online tölthető ki, és várhatóan csak perceket vesz igénybe. A kérelmezőknek meg kell adniuk alapvető információkat, valamint válaszolniuk kell néhány biztonsági kérdésre. Minden kérelmet a jóváhagyás vagy elutasítás előtt a megfigyelési listák és más releváns adatbázisok alapján ellenőriznek.

A jóváhagyást követően az ETA-t elektronikusan összekapcsolják a kérelmező útlevelével, és az a kibocsátástól számított hat hónapig (180 napig) érvényes. Meg kell azonban jegyezni, hogy az Egyesült Királyság által kiállított ETA nem garantálja az országba való belépést; a bevándorlási tisztviselők további dokumentumokat kérhetnek, amikor az utazók megérkeznek a belépési kikötőbe.

Ezenkívül az ETA-val rendelkező személyeknek bizonyos követelményeknek is meg kell felelniük az Egyesült Királyságba való belépéshez, többek között elegendő pénzeszközzel kell rendelkezniük tartózkodásuk alatt, hogy anyagilag eltartsák magukat. A kérelmezőknek továbbá azt is igazolniuk kell, hogy a látogatásuknak alapos oka van, például szabadidős vagy üzleti tevékenység, vagy hogy az Egyesült Királyságon keresztül utaznak át máshová. Az ETA-program célja, hogy a vízummentes országok, például Portugália állampolgárai számára minden eddiginél könnyebbé tegye az Egyesült Királyságba való beutazást, különösebb papírmunka nélkül.

UK ETA jogosultság

Az Egyesült Királyságban az ETA sokkal könnyebb és egyszerűbb folyamat, mint a vízumkérelem, mivel csak alapvető dokumentumokat igényel, és sokkal gyorsabban feldolgozható. Az ETA-ra való jogosultsághoz a pályázóknak a 92 jogosult ország valamelyikéből kell származniuk. Portugália is szerepel ezen a listán, amelyen más úti célok, például a Bahamák, a Maldív-szigetek, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Németország is szerepel. Az ETA szabad mozgást biztosít a portugál utazóknak Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország területén – feltéve, hogy látogatásuk az engedélyezett tartózkodási időn belül marad.

UK ETA követelmények

A portugál állampolgárok nem jogosultak automatikusan brit ETA-ra. A jogosultsághoz számos különleges követelménynek kell megfelelniük. Ezek közé tartoznak:

Biometrikus útlevél

Ez a fajta útlevél biztonságosabb, mint a hagyományos útlevelek, mivel személyes adatokat gyűjt a birtokosáról, például ujjlenyomatot, arcvonásokat és íriszszkennelést. E biometrikus adatok gyűjtése hozzájárul ahhoz, hogy az útlevél pontosabban ellenőrizhető legyen, és ezáltal csökkenjen a személyazonossággal kapcsolatos csalások száma. A hagyományos útlevéllel rendelkező portugál állampolgároknak először biometrikus útlevelet kell beszerezniük ahhoz, hogy részt vehessenek az Egyesült Királyság ETA kérelmezési folyamatában.

Rövid távú látogatás

A biometrikus útlevél megléte mellett a 180 napnál rövidebb ideig tartó brit tartózkodás szándékát is igazolni kell az ETA-kérelem benyújtásakor. Az utazóknak mindenképpen szem előtt kell tartaniuk, hogy a 180 nap az ETA kiállításával kezdődik, nem pedig az országba való belépéskor, ezért ennek megfelelően kell tervezniük. Ha az utazók az ETA-engedéllyel való tartózkodásukat túllépik, pénzbírságra vagy akár kiutasításra is számíthatnak, attól függően, hogy például mennyi ideje tartózkodnak engedély nélkül az országban.

Bűnügyi nyilvántartás

Az Egyesült Királyság kormánya azt is megköveteli, hogy a kérelmezőknek ne legyen büntetett előéletük az országba való belépés előtt. A bűncselekmények közé tartoznak többek között a következők: erőszakos bűncselekmények, terrorizmus, csalás és emberkereskedelem. Mindezek a bűncselekmények komoly jogi következményeket vonhatnak maguk után, ha valaki az Egyesült Királyságban követi el őket.

Azzal, hogy a kérelmezőknek az országba való belépés előtt nem kell büntetett előéletűnek lenniük, hozzájárul annak biztosításához, hogy a látogatók az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk alatt betartsák a helyi törvényeket. Ezenkívül segít megvédeni az ártatlan polgárokat a potenciális károktól, ha egy büntetett előéletű személy belép az országba.

Bevándorlási jogsértések

A kérelmezők korábban soha nem sértették meg az Egyesült Királyság bevándorlási törvényeit, és korábban nem tagadták meg tőlük a belépést más országokba ilyen jogsértés miatt. A bevándorlási jogsértések közé tartozhat a vízum megújítás nélküli meghosszabbítása vagy más kapcsolódó szabálysértések, például a turistavízummal való illegális munkavállalás.

Kritikus fontosságú, hogy azok a kérelmezők, akiktől valaha is megtagadták a belépést a bevándorlási törvények megsértése miatt, felfedjék ezt az információt. Ennek célja, hogy kérelmüket kizárólag ezen információk alapján megfelelően értékeljék – és szükség esetén elutasítsák -, ahelyett, hogy az Egyesült Királyságba való megérkezésükkor a kérelmükben szereplő hamis állítások miatt a kitoloncolás kockázatát kockáztatnák. Az alábbiakban részletesebben áttekintjük a portugál állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA követelményeit.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezési folyamata

Az Egyesült Királyságban az ETA-kérelem benyújtásának folyamata a kormányzati weboldalon történő fiók létrehozásával kezdődik. A pályázóknak személyes adatokat kell megadniuk, például nevet, születési dátumot és címet. Az útlevél adataira is szükség van, beleértve az útlevél számát és lejárati dátumát. A kettős állampolgársággal vagy más állampolgársággal rendelkező állampolgároknak az ETA-kérelem benyújtásakor ezt az információt meg kell adniuk. Az elérhetőségi adatokat, beleértve az e-mail címet és a telefonszámot is, szintén meg kell adni. A kérelmezőknek további információkat is meg kell adniuk, például a munkahelyüket.

Miután az összes ilyen információt bevitték a rendszerbe, a kérelmezőknek egy sor kérdést tesznek fel az Egyesült Királyságbeli ETA-ra való jogosultságukkal kapcsolatban. Miután a pályázók kielégítően megválaszolták ezeket a kérdéseket, a jelentkezési folyamat fizetési részébe kerülnek, ahol meg kell adniuk a fizetési adatokat, például a hitel- vagy bankkártya számát. A brit ETA megszerzésének költségeit még nem határozták meg.

A fizetés sikeres feldolgozása után a kérelmezők további feldolgozási szakaszokba léphetnek, amelyek magukban foglalhatják a bevándorlási tisztviselők által kért további formanyomtatványok benyújtását. Ezt követően a jóváhagyási idő attól függ, hogy a bevándorlási tisztviselők milyen gyorsan kapják meg a dokumentumokat, és azokat az általuk meghatározott iránymutatásoknak megfelelően, megfelelően átvizsgálva hagyják jóvá. A jóváhagyási folyamat azonban várhatóan néhány napot vesz igénybe.

Vannak-e kivételek a tekintetben, hogy kinek kell kérelmeznie az Egyesült Királyságban az ETA-t?

Számos olyan személy van, aki mentesül a brit ETA kérelmezése alól. Ezek közé tartoznak a következők:

– Ír útlevéllel rendelkezők
– Brit tengerentúli területek állampolgárai
– Védett brit személyek
– Brit alattvalók
– Brit tengerentúli állampolgárok
– Brit tengerentúli területek állampolgárai
– Brit útlevéllel rendelkezők

További információkért a portugál állampolgároknak ajánlott áttekinteniük az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalát.