Útmutató az új brit ETA-hoz Belize utazó belizei állampolgárok számára

Az Egyesült Királyság megváltoztatja a 2024 után az országba belépőkre vonatkozó utazási szabályokat. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságba utazó belizei állampolgároknak hamarosan ETA-t kell kérniük, mielőtt elindulnak. Ez az új engedélyezési rendszer egy rövid online kérelmet tartalmaz, amelyet az utazás előtti hetekben vagy napokban lehet kitölteni. Ez az útmutató elmagyarázza, hogy az új brit ETA hogyan érinti az Egyesült Királyságba utazni kívánó belizei állampolgárokat, valamint azt, hogy hogyan lehet megszerezni ezt az új utazási engedélyt.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA Belize-i állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság új ETA-rendszere egy online engedélyezési rendszer, amely az utazókat még az országba érkezésük előtt átvilágítja. Az ETA nem vízum, és a belizei állampolgároknak nem kell benyújtaniuk a szokásos vízumkérelmet. Azáltal, hogy meghatározza, hogy egy személy jogosult-e az Egyesült Királyságba utazni, az Egyesült Királyság ETA-programja a vízummentességhez hasonlóan működik. A Belize-ből az Egyesült Államokba történő utazást ismerők számára a tervezet az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) rendszer tükörképe.

Az ETA-t az Egyesült Királyság bevándorlási szabályainak átfogó módosításának részeként jelentették be. A leszálláskor történő egyszerűsített belépés érdekében a cél a beléptetési folyamat teljes digitalizálása eGates segítségével. A belizeiek számára ez egy olyan további online jelentkezési folyamatot jelent, amely korábban nem létezett. Ez 2024 után válik normává, amikor minden belizeinek követnie kell ezeket a szabályokat.

A belizeiek nem egyedül kérvényezik az ETA-t. Világszerte 92 olyan ország van, amely jelenleg nem igényel vízumot az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, és mostantól mindenkinek ETA-t kell kérnie. Ezek közé tartoznak a Nemzetközösség más országai, mint a Bahamák és Kanada, valamint Antigua és Barbuda. Az ETA kifejezetten azokra vonatkozik, akik turistaként vagy más rövid távú tartózkodásra, például üzleti utakra, orvosi látogatásokra és családi találkozókra látogatnak az országba. A 180 napot meghaladó tartózkodás vagy az Egyesült Királyságban történő munkavállalás megkezdése esetén ETA helyett normál vízumot kell kérelmezni.

Hogyan érinti az új ETA-rendszer a belizei állampolgárokat?

A belizei állampolgároknak szóló brit ETA egy további lépéssel növeli az utazási folyamatot. A többi Nemzetközösségi birodalomhoz hasonlóan a belizei állampolgárok is vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba. Mindaddig, amíg nem terveznek munkát vállalni, és el tudják tartani magukat tartózkodásuk alatt, a belizei turisták (vagy más szabadidős látogatók) számára kevés belépési korlátozás van érvényben. Míg azonban ez korábban azt jelentette, hogy elegendő volt az útlevél, mostantól a polgároknak brit ETA-t kell kérelmezniük, mielőtt Belize-ből az Egyesült Királyságba utazhatnak.

Az új brit ETA a belizei állampolgárok számára kötelező. Az ETA kérelmezésének elmulasztása azt eredményezi, hogy az adott személytől megtagadják a belépést az országba, és akár még a lobogó is megvonható. Ez további bevándorlási problémákat okozhat a jövőbeli látogatások során. Az országba való legális beutazás biztosítása érdekében igényeljen online brit ETA-t.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban belizei állampolgárok számára

Az ETA-rendszer véglegesítése még folyamatban van, de már bejelentették, hogy ki, hol és hogyan pályázhat. Jelenleg mind a 92 vízummentes ország, köztük Belize is jogosult az ETA-ra. A követelmények listáját is közzétették. Ez az ETA éles üzembe helyezéséig változhat, de az alapokat tartalmazza arról, hogy mi várható a jelentkezési folyamat során.

A belizei állampolgároknak az induláshoz online kell kérelmezniük az ETA-t. Ez a rendszer teljesen digitális, nincs szükség papírra vagy postai úton küldött dokumentumokra. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség konzulátus, nagykövetség vagy vízumközpont felkeresésére. A pályázat kitöltéséhez a pályázónak a következőket kell benyújtania:

– Érvényes biometrikus útlevél, amelyet egy jogosult ország, például Belize állított ki.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok, beleértve a teljes nevet (neveket), születési dátumot, foglalkozást és elérhetőségeket.
– Az Egyesült Királyságon belüli utazás célja és részletei, beleértve a repülési és szállásinformációkat.
– Hitel- vagy bankkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.

A jelentkezési folyamat az előrejelzések szerint legfeljebb tíz percet vesz igénybe. A belizei pályázóknak egy online űrlapot is ki kell tölteniük. Ez magában foglalja a büntetett előéletre és a bevándorlási bűncselekményekre vonatkozó közzétételi formanyomtatványt. A kérelmezőnek azt is meg kell erősítenie, hogy tagja-e – vagy volt-e valaha is – valamely tiltott csoportnak vagy szervezetnek. Ezekre az alapvető biztonsági kérdésekre a büntetőeljárás veszélye miatt igaz választ kell adni. A biztonsági követelményeknek nem megfelelő jelentkezők nem kapnak belépési engedélyt.

Hogyan történik a belizeiek ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban?

Az ETA-kérelmet a vissza nem térítendő díj befizetését követően nyújtják be feldolgozásra. A befizetést követően a pályázó visszaigazoló e-mailt kap a benyújtásról. Ezt követően kezdődik a feldolgozási idő, várhatóan 72 órán belül. Egy másik megerősítő e-mailt küldünk, hogy ellenőrizzük, hogy a kérelmezőnek van-e ETA-ja az Egyesült Királyságba való belépésre.

Mivel a jóváhagyott ETA kötelező az utazáshoz, a belizeieknek elegendő idővel a tervezett utazási időpont előtt kell kérelmezniük. Ez azért van, hogy a kérelmüket feldolgozhassák és jóváhagyhassák. Ha az ETA-t elutasítják, a kérelmező fellebbezhet a döntés ellen, vagy kérhet normál vízumot. A büntetett előéletű látogatóknak például a szokásos vízumeljáráson kell átesniük.

Az Egyesült Királyságba belépő minden jogosult utasnak ETA-ra van szüksége, függetlenül attól, hogy honnan utazik. Az Európán belül utazó belizeieknek, akik például Írországon vagy Franciaországon keresztül lépnek be az Egyesült Királyságba, ETA-t kell kérniük. Mivel az eljárás teljesen digitális, ez az Egyesült Királyságba való belépés előtt bármikor elvégezhető, feltéve, hogy elegendő idő áll rendelkezésre.

Függetlenül attól, hogy az Egyesült Királyságba utazók hogyan lépnek be az országba, a határon és gyakran a kilépő országból jóváhagyott ETA-t kell bemutatni. A fuvarozóktól elvárják, hogy a beszálláskor a fuvarozás feltételeként vizsgálják át az utasokat az ETA-ra vonatkozóan. Ha a repülőtéren, tengeri kikötőben vagy más ilyen állomáson nem mutatják be az érvényes ETA-t, az utas nem kaphat engedélyt a beszállásra. Az Egyesült Királyságba való megérkezéskor az utasnak ismét igazolnia kell a biometrikus útlevélhez kapcsolódó érvényes ETA-t.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával belizei állampolgárok számára

A brit ETA az Egyesült Királyság négy országában érvényes, így a belizeiek Angliába, Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba utazhatnak. A Brit-szigeteken való utazáshoz nincs szükség további papírmunkára vagy engedélyekre. Azoknak, akik nem Észak-Írországba, hanem az Ír Köztársaságba utaznak, érvényes uniós schengeni övezetbeli vízumra van szükségük. További információ az Egyesült Királyság GYIK oldalán található.

Belizeiek az Egyesült Királyságban

A belizeiek a Nemzetközösség tagjaként vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba. A több mint 400 000 lakosú Belize minden jogosult belizeinek joga van az Egyesült Királyságba látogatni turisztikai és egyéb, nem munkával kapcsolatos okokból. Bár közvetlen járatok nincsenek, a mexikói és az egyesült államokbeli járatokkal az Egyesült Királyság összes nagyobb repülőtere elérhető.