Teljes útmutató az új brit ETA-hoz a bahamai állampolgárok számára

Aki 2024-től az Egyesült Királyságba utazik, annak ismernie kell az új ETA-rendszert. Ez a közelgő program a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép. A Bahamákról érkező utazóknak – sok más országból érkező látogatóval együtt – az országba való belépés előtt ETA-t kell kérniük. Ebben az útmutatóban megtudhatja, hogyan teheti ezt meg, és mit várhat az új rendszertől.

Mennyi a bahamai állampolgárok ETA-ideje az Egyesült Királyságban?

Az ETA az Electronic Travel Authorisation (elektronikus utazási engedély) rövidítése, és az Egyesült Királyságban új rendszer. A program azonban más országokban már létező programokon alapul. Különösen az Egyesült Államokban alkalmazott ESTA-hoz és a kanadai ETA-hoz hasonlít. A brit ETA a kormánynak az ország határainak digitalizálására irányuló programjának része. Amikor az új rendszer életbe lép, a kormány jobban felügyelheti majd az országba belépő és onnan kilépő embereket. Erősebb átvilágítási eljárást hoz létre az utazók számára.

A bahamai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiadott ETA digitális engedély formájában történik. Az ETA-tulajdonos engedélyt kapott az Egyesült Királyságba való belépésre, és legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az országban. Ez nem azonos a vízummal, és a kérelmezési folyamat sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a vízumkérelem.

Hogyan érinti az ETA a Bahamák állampolgárait?

Más nemzetközösségi országokhoz hasonlóan a Bahama-szigetek is vízummentességi megállapodást kötött az Egyesült Királysággal. Ez azt jelenti, hogy a Bahamák állampolgárai vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. A Bahamákról és számos más országból érkező utasokat is érinti az új ETA-program. Az Egyesült Királyságba való látogatáshoz továbbra sem lesz szükségük vízumra, de ETA-t kell kérelmezniük.

A bahamai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiállított ETA-t olyan látogatók számára állítják ki, akik rövid időre (hat hónapnál rövidebb időre) érkeznek az országba különböző célokból. Ezek az okok a következők lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelések

A rendszer alól vannak kivételek, és néhány bahamai állampolgárnak vízumot kell kérnie, ha az Egyesült Királyságba érkezik. Általában, ha hat hónapnál hosszabb időt szeretnének az Egyesült Királyságban tölteni, vízumot kell kérniük. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni. A vízumkérelmezési eljárás teljesen elkülönül az ETA-tól.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése bahamai állampolgárok számára

Jelenleg az ETA-program minden részletét még nem véglegesítették, és a rendszer egyes elemei változhatnak, ahogy a kezdési időpont közeledik. Néhány információt azonban már közzétettek. Ezáltal az utazók képet kaphatnak arról, hogy mire számíthatnak az ETA kérelmezési folyamat során.

Ha többet szeretne megtudni a rendszerről, a látogatóknak érdemes megnézniük az ETA-követelmények listáját. Minden utazónak, aki az Egyesült Királyságba szeretne utazni, előre fel kell készülnie ezekkel a követelményekkel. Az ETA-követelmények közül néhány a következő:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok, amelyek magukban foglalják a születési dátumra, foglalkoztatási adatokra, elérhetőségekre stb. vonatkozó adatokat.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Az ETA kérelmezési díj befizetése.
– Büntetett előélet, bevándorlási bűncselekmények és tiltott csoportokhoz vagy szervezetekhez való (korábbi vagy jelenlegi) tartozás nyilvánosságra hozatala.

A lista utolsó pontja a biztonsági kockázatok kiszűrését szolgálja. Azoknak az utazóknak az ETA-kérelmét elutasítják, akik veszélyt jelentenek az Egyesült Királyság és polgárai biztonságára.

Az utazóknak online kell kérelmezniük az ETA-t. Ez egy teljesen digitális rendszer, így nem lesz papír alapú alternatíva.

A bahamai állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Az ETA-kérelem feldolgozása előtt a kérelmezőknek díjat kell fizetniük. Ez nem visszatérítendő, és teljes egészében ki kell fizetni. A befizetés és a pályázati űrlap teljes körű kitöltése után a pályázat a feldolgozási szakaszba lép.

Az ETA jóváhagyása vagy elutasítása akár 72 órát is igénybe vehet. Ha a kérelmet elutasítják, az utazók fellebbezhetnek a döntés ellen. Lehet, hogy ehelyett vízumot kell kérelmezniük. Ez egy hosszabb, bonyolultabb folyamat, és lényegesen több időt vehet igénybe.

A fuvarozók várhatóan a jóváhagyott ETA-t a szállítás feltételévé teszik. Ezért az utasoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a kérelmüket jóval az utazás előtt kitöltsék. Ha az induló repülőtéren nem tudnak jóváhagyott ETA-t felmutatni, megtagadhatják tőlük a beszállást.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával bahamai állampolgárok számára

Ha az utazó jóváhagyta ETA-kérelmét, legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az Egyesült Királyságban. Nem dolgozhatnak az országban. Az Egyesült Királyság négy országból áll: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Az ETA-tulajdonosok szabadon utazhatnak e négy ország között, bármilyen közlekedési eszközzel. Az ETA nem terjed ki az Ír Köztársaságra, amely független ország.

Az ETA csak az Egyesült Királyságra érvényes. Azoknak a bahamaiaknak, akik utazásuk során más európai országokat is meg kívánnak látogatni, érdemes tájékozódniuk a vonatkozó beutazási feltételekről. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni övezetnek. Az utazóknak javasoljuk, hogy további részletekért tekintsék át az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalt.

Bahamaiak az Egyesült Királyságban

A Bahama-szigetek 1973-ban vált függetlenné az Egyesült Királyságtól. Továbbra is a Nemzetközösséghez tartozó ország, és szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Királysággal. Sok bahamai turisztikai céllal látogat az Egyesült Királyságba, míg mások az ott letelepedett barátaikat és családtagjaikat látogatják meg.