Az Egyesült Királyság ETA-ja paraguayi állampolgárok számára: A Traveler's Guide

Az Egyesült Királyság új ETA-rendszerének bevezetése érinti a paraguayi utazókat. Ez a rendszer, amely 2024-ig lép életbe, a jelenlegi vízummentességi program helyébe lép, és arra kötelezi az utazókat, hogy utazásuk megkezdése előtt ETA-t kérjenek. Ebben az útmutatóban megtudhatja, hogyan működik az ETA-rendszer, hogyan kell ETA-t igényelni, és mire számíthat, amikor az Egyesült Királyságba utazik.

Mi a brit ETA paraguayi állampolgárok számára?

Az új ETA-program bevezetésére a brit kormány szélesebb körű, az ország határainak digitalizálására irányuló tervének részeként kerül sor. Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép. Bár ez az első digitális utazási engedélyezési program, amelyet az Egyesült Királyságban használnak, a tapasztalt utazók már ismerhetik a hasonló rendszereket. Az ETA olyan programokon alapul, mint a kanadai ETA vagy az amerikai ESTA. A kormánynak erősebb felügyeletet biztosít az országba belépő személyek felett, ami nagyobb határellenőrzést és nagyobb biztonságot tesz lehetővé.

Az ETA nem vízum. Ehelyett ez egy digitális utazási engedély. Azok az utazók, akik ETA-t kapnak, engedélyt kapnak az Egyesült Királyságba való belépésre és legfeljebb hat hónapos tartózkodásra. A vízumrendszer továbbra is érvényben marad azon utazók számára, akik nem tartoznak az ETA-program hatálya alá.

Hogyan érinti ez a paraguayi utazókat?

Az Egyesült Királyság 92 országgal tart fenn vízummentességi megállapodást. Paraguay szerepel ezen a listán, ami azt jelenti, hogy jelenleg a paraguayi útlevéllel rendelkezők minden további dokumentum nélkül beléphetnek az Egyesült Királyságba. Ez az ETA-rendszer bevezetésével megváltozik. Az utazás megkezdése előtt ezeknek az utazóknak kérelmezniük kell a paraguayi állampolgároknak szóló brit ETA-t.

Számos különböző oka van annak, hogy a paraguayiak az Egyesült Királyságba jönnek, többek között:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

Az utazás okától függetlenül minden kérelmező ugyanazt a jelentkezési lapot fogja használni, amely „egy méretre való”. Az ETA engedélyt ad a kérelmezőknek arra, hogy legfeljebb hat hónapot töltsenek az Egyesült Királyságban. Nem dolgozhatnak, amíg az országban tartózkodnak.

Néhány paraguayi más okokból utazik. Tervezhetik, hogy tartósan az Egyesült Királyságban élnek, ott dolgoznak (akár ideiglenesen, akár tartósan), vagy hat hónapnál hosszabb időt töltenek az országban. Ebben az esetben vízumot kell kérniük. Ez jelenleg is így van, és az ETA-rendszer bevezetésével ez nem változik.

Hogyan érinti ez a paraguayi utazókat?

Mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak, a paraguayiaknak ki kell tölteniük az ETA-kérelmi űrlapot. Ez csak online érhető el. Mivel az ETA-rendszer teljesen digitális, offline alternatívák nem állnak rendelkezésre. A jelentkezési folyamat részeként a pályázóknak díjat kell fizetniük. Ezt is megteheti online.

Közzétettek néhány részletet az ETA-kérelemmel kapcsolatos követelményekről. Ezek az információk még nem véglegesek, és a rendszer bevezetésével változhatnak. Mindazonáltal a látogatóknak képet ad arról, hogy mire kell felkészülniük a pályázatukhoz. Néhány követelmény a következő:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az utolsó pont azért szerepel, mert az ETA-rendszer egyik célkitűzése az Egyesült Királyság védelmi rendszereinek javítása. Azoknak a kérelmezőknek a kérelmét elutasítják, akikről úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelentenek az Egyesült Királyság vagy polgárai biztonságára.

A jelentkezési lapot helyesen kell kitölteni, és a díjat teljes egészében be kell fizetni, mielőtt a kérelem feldolgozását megkezdenék.

A paraguayi állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Más, digitális utazási engedélyrendszerrel rendelkező országokban a fuvarozók általában a jóváhagyott engedélyt fogadják el a szállítás feltételeként. Ez a precedens azt sugallja, hogy ugyanez fog történni az Egyesült Királyságban is, és az utazók nem utazhatnak majd jóváhagyott brit ETA nélkül a paraguayi állampolgárok számára. A beszállás megtagadható azoktól az utasoktól, akik nem tudják felmutatni az indulási repülőtéren az ETA-jukat.

Az utazóknak ezért úgy kell kérelmezniük az ETA-jukat, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre annak feldolgozására és jóváhagyására, mielőtt megkezdenék az utazásukat. Az ETA teljes feldolgozása várhatóan 72 órát vesz igénybe.

Az elutasított ETA nem feltétlenül tiltja meg a kérelmezőnek az Egyesült Királyságba való belépést. Azok a kérelmezők, akiknek az első ETA-kérelmét elutasították, fellebbezhetnek a döntés ellen. Ha a fellebbezésüket is elutasítják, akkor helyette vízumot igényelhetnek. Ez egy hosszabb és bonyolultabb folyamat lesz.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával paraguayi állampolgárok számára

Az a paraguayi, aki ETA-t kap, legfeljebb hat hónapot tölthet az Egyesült Királyságban. Az ott tartózkodásuk alatt beiratkozhatnak egy tanfolyamra, de nem dolgozhatnak. Szabadon utazhatnak az Egyesült Királyság négy alkotó országa, azaz Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország között. A független Ír Köztársaságnak saját beutazási feltételei vannak, és az ETA nem érvényes úti okmány.

Azoknak a paraguayiaknak, akik Európában tartózkodva más országokat szeretnének meglátogatni, utána kell nézniük a vonatkozó beutazási követelményeknek. Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni közös utazási övezetnek, és az ETA más uniós országokban nem érvényes. Az Európai Unió jelenleg a saját digitális utazási engedélyének, az ETIAS-nak a bevezetésén dolgozik.

Sok paraguayi állampolgár kettős állampolgársággal rendelkezik olyan európai országokban, mint Olaszország, Spanyolország vagy Németország, származása miatt. Ezeknek az utasoknak is át kell majd esniük az ETA kérelmezési rendszeren. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, az európai útlevéllel rendelkezők már nem utazhatnak szabadon.