Teljes útmutató a szamoai állampolgárok brit ETA-jához

Amikor az Egyesült Királyság bevezeti az új ETA-programot, ez több millió utazót érint. A digitális beutazási engedélyek rendszere a tervek szerint 2024-ben lép életbe, felváltva az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi rendszerét. A szamoai látogatók azok közé tartoznak, akiknek ETA-t kell kérelmezniük, mielőtt beléphetnek az Egyesült Királyságba. Olvasson tovább az új rendszerről, annak működéséről és az ETA kérelmezésének módjáról.

Mi a szamoai állampolgárok brit ETA-ja?

A digitális utazási engedélyezési rendszerek egyre elterjedtebbek a világ országaiban. A tapasztalt utazók már ismerhetik ezeket a programokat, amelyek közé tartozik az ETA Kanadában és az ESTA az Egyesült Államokban. A hamarosan bevezetésre kerülő ETA-rendszer a digitális utazási engedély brit változata. A rendszert a határok digitalizálására irányuló kormányzati program részeként tervezték. Ez nagyobb felügyeletet és ellenőrzést tesz lehetővé az országba történő beutazás felett. Ez pedig javítja a biztonságot.

Az ETA az Egyesült Királyságban jelenleg érvényben lévő vízummentességi program helyettesítésére kerül bevezetésre. Ez nem vízum. Ez inkább egy utazási engedély. Ha egy látogató ETA-t kap, akkor legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az Egyesült Királyságban.

Hogyan érinti ez a szamoai utazókat?

Szamoa a Nemzetközösség tagja. Ez azt jelenti, hogy szerepel azon 92 ország listáján, amelyekkel az Egyesült Királyság vízummentességi megállapodást kötött. Jelenleg a szamoai utazóknak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz az útlevelükön kívül nincs szükségük további dokumentumokra. Ez megváltozik, amikor az ETA-rendszer életbe lép. A jövőben a szamoaiaknak ETA-t kell kérelmezniük, mielőtt az Egyesült Királyságba utazhatnak.

Sokféle okból választják a szamoaiak az Egyesült Királyságot. Néhány ezek közül:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

A szamoai állampolgárok számára az Egyesült Királyság ETA-rendszere egy olyan „egyméretű” rendszer, amely mindezeket az okokat és még többet is lefed. Minden szamoai, aki hat hónapnál rövidebb időre szándékozik az Egyesült Királyságba utazni, kitölti az ETA-kérelem nyomtatványt, amely az utazás okától függetlenül ugyanaz marad.

Sok szamoai rendelkezik új-zélandi útlevéllel. Az új rendszerben ETA-t is kell majd kérelmezniük.

Az ETA-rendszer nincs hatással az Egyesült Királyság vízumprogramjára. Egyes szamoaiaknak jelenleg vízumra van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba utazhassanak. Ez nem fog változni, és az új rendszer életbe lépésekor is szükségük lesz vízumra. A szamoaiak közül azoknak van szükségük vízumra az Egyesült Királyságba, akik tartósan az országban szeretnének élni, akik hat hónapnál hosszabb időt terveznek ott tölteni, és akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban szamoai állampolgárok számára

Az utazóknak egy online űrlap kitöltésével kell kérelmezniük az ETA-t. A jelentkezési díjat is be kell fizetni, amit online lehet megtenni. Mivel az ETA egy digitális rendszer része, nem lesz elérhető offline alternatíva.

Az ETA-követelményekről már megjelent néhány információ. Ez még változhat, mivel a rendszert még nem véglegesítették. Nem minden részletet erősítettek meg. Például a jelentkezési díj árát még nem hirdették ki. Az egyéb követelmények a program bevezetése előtt változhatnak.

Bár ezek az információk nem véglegesek, mégis érdemes megnézni őket, mivel felkészítik az utazókat arra, hogy mire számíthatnak a rendszertől. Néhány követelmény a következő:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az ETA célja, hogy javítsa az Egyesült Királyság határainak biztonságát. Ezért az utasokat arra kérik, hogy adjanak tájékoztatást a büntetett előéletükről stb. A szervezett bűnözéssel, terrorista szervezetekkel vagy bandákkal kapcsolatban álló kérelmezők kérelmét elutasíthatják, mivel biztonsági kockázatot jelentenek.

A hiányos pályázatokat nem dolgozzák fel. A díjat szintén teljes egészében be kell fizetni, mielőtt a feldolgozás megkezdődhetne.

A szamoai állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

A brit ETA valószínűleg a szállítás feltételévé válik. Ez más országokban is megtörtént, ahol saját digitális utazási engedélyek vannak, és a fuvarozók megtagadhatják a beszállást azoktól az utasoktól, akik nem rendelkeznek engedéllyel. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy az Egyesült Királyságba utazó szamoaiak időben kitöltsék ETA-kérelmüket. Ezt teljes mértékben fel kell dolgozni és jóvá kell hagyni, mielőtt elérik a beszállókaput.

Az ETA feldolgozási ideje sokkal gyorsabb, mint a vízumé. A feldolgozás akár 72 órát is igénybe vehet. Az utazóknak ezután az indulási repülőtér beszállókapujában, majd az Egyesült Királyságban a határellenőrzésen ismét fel kell mutatniuk a szamoai állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t.

Az elutasított ETA-kérelmek esetében fellebbezési rendszer áll majd rendelkezésre. Ha a fellebbezést elutasítják, az utazónak lehetősége van arra, hogy helyette vízumot igényeljen.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával szamoai állampolgárok számára

A jóváhagyott ETA-val rendelkező szamoai állampolgárnak engedélye van az Egyesült Királyságba való belépésre és legfeljebb hat hónapos tartózkodásra. Ez idő alatt beiratkozhatnak tanulmányi kurzusokra, de nem dolgozhatnak. Az utazók szabadon mozoghatnak Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország, az Egyesült Királyság négy alkotó országa között. Az ETA nem ad nekik engedélyt arra, hogy belépjenek az Ír Köztársaságba, amely független ország.

Az ETA az Egyesült Királyságon kívül egyetlen országban sem érvényes. Az Egyesült Királyság nem tagja sem a schengeni közös utazási övezetnek, sem az Európai Uniónak, így az utazók nem léphetnek be szabadon más európai országokba. Azoknak a szamoaiaknak, akik Európa más részeire szeretnének ellátogatni, utazás előtt tájékozódniuk kell a beutazási feltételekről. Hamarosan bevezetésre kerül az EU saját digitális utazási engedélyezési rendszere, az ETIAS, amely valószínűleg a szamoai utazókat is érinti majd.