Milyen hatással van az új brit ETA az olasz állampolgárok számára?

A 2024-ben az Egyesült Királyságba látogatni szándékozó olaszoknak új beutazási engedélyre lesz szükségük a határátlépéshez. A Brexit előtti európai megállapodások továbbra is vonatkoznak az olaszokra, és az Egyesült Királyságba való belépéshez nem kell vízum. Az ETA-rendszer bevezetésével azonban az utazóknak engedélyre van szükségük, mielőtt felszállnak az Egyesült Királyságba tartó repülőgépre. Az alábbiakban egy átfogó útmutatót talál az olasz állampolgárok számára az új brit ETA-ról, beleértve a követelményeket és az alkalmazási folyamatot a bevezetés során:

Mi az új brit ETA az olasz állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság új határellenőrzési rendszer bevezetését tervezi, amely regisztrálni fogja az országot elhagyó vagy az országba belépő személyek számát. Az elektronikus utazási engedély (ETA ) egy digitális rendszer, amely lehetővé teszi az Olaszországból érkező látogatók számára, hogy engedélyt kérjenek, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak. Az új rendszer hasonló lesz az Egyesült Államok digitális vízumrendszeréhez, és lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy biztonsági ellenőrzéseket végezzenek, mielőtt a látogatók belépnének az Egyesült Királyságba.

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma szerint a program 2024-től lesz hatályos, és várhatóan évente több mint 30 millió kérelmet dolgoz fel. Az új brit ETA csak az Egyesült Királysággal vízummegállapodással rendelkező országokra vonatkozik. Jelenleg például az olasz állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy rövid távú látogatást tegyenek az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem tudja nyomon követni az országba belépő vagy onnan távozó olasz állampolgárokat.

Az ETA-rendszer elsődleges szerepe a határellenőrzés szigorítása. Az ETA segítségével a határhatóságok meg tudják számolni az országba belépő vagy onnan távozó olasz állampolgárok számát. A biztonsági fenyegetések ellenőrzése is könnyebb, mielőtt az utazó elhagyja Olaszországot. Az ETA-kérelem során megadott információk lehetővé teszik az Egyesült Királyság hatóságai számára annak megállapítását, hogy a látogató biztonsági kockázatot jelent-e az Egyesült Királyságra nézve, vagy van-e korábbi bevándorlási problémája.

A biztonsági kockázatnak tekintett utazók blokkolása mellett az új brit ETA lehetővé teszi az olaszok számára, hogy megtervezzék az Egyesült Királyságba való utazásukat, ahelyett, hogy a határon visszafordítanák őket. Az utazók még a repülőtérre érkezés előtt kérvényezik az ETA-t, és biztosak lehetnek abban, hogy megkapják a belépési engedélyt az országba. A fuvarozók azt is garantálják, hogy az utasok engedélyt kapnak az országba való belépésre, ahelyett, hogy a határon visszafordítanák őket.

Az Egyesült Királyság kormánya az ETA-t az állampolgárságról és a határokról szóló törvényjavaslaton keresztül fogja megvalósítani. A törvényjavaslat megteremti az alapokat az ETA-rendszer érvényesítéséhez, beleértve a követelményeket, a kérelmezési folyamatot és az ETA érvényességét. A rendelet az ETA elutasításának vagy törlésének indokait is tartalmazza.

Milyen hatással van az ETA az olasz állampolgárokra?

Az olaszok új brit ETA-ja érinti a határátlépési követelményeket. Az olasz állampolgárok például vízummentes országból származnak, és nincs szükségük semmilyen dokumentumra ahhoz, hogy átlépjék az Egyesült Királyság határait, vagy áthaladjanak az Egyesült Királyság területén lévő országokon. Az ETA bevezetésével azonban az olasz állampolgároknak új engedélyre lesz szükségük az Egyesült Királyságba való belépéshez. A fuvarozó az olasz állampolgárok egyéni utazási engedélyeit az utazás előtt ellenőrzi, hogy elkerüljék a büntető díjakat.

Az ETA lehetővé teszi az olaszok számára, hogy rövid távú tartózkodás céljából turistaként beutazzanak az Egyesült Királyságba. A látogatók például hat hónapig tartózkodhatnak brit területen az ETA-val. Ez azt jelenti, hogy az utazók az ETA-t turisztikai és üzleti célokra is használhatják, mivel az utazások rövid távúak. Az olaszok is használhatják az ETA-t, ha orvosi kezelésekre vagy rövid távú tanulmányokra utaznak az Egyesült Királyságba brit intézményekbe. Míg az ETA-birtokosok számára engedélyezett a barátok és családtagok meglátogatása, az utazók nem dolgozhatnak, és nem végezhetnek jövedelemszerző tevékenységet az Egyesült Királyságban a szükséges vízum és munkavállalási engedély megszerzése nélkül.

Az olasz állampolgárok ETA kérelmezési folyamata az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság ETA kérelmét online kell kitölteni, és az utazóknak nem kell felkeresniük a brit konzulátust vagy nagykövetséget az utazási engedély megszerzéséhez. Mielőtt a látogató megkezdi a jelentkezési folyamatot, a következő információkat kell megadnia:

– Személyes információk: Az utasnak meg kell adnia nevét és egyéb személyes adatait. Az egynevű látogatóknak az LNU „Ismeretlen vezetéknév” vagy az FNU „Ismeretlen keresztnév” karaktereket kell használniuk, mivel a kereszt- és vezetéknév kötelező. Fontos a születési dátum és a nem feltüntetése is.
– Útlevél: A biometrikus útlevélnek információt kell nyújtania az állampolgárság szerinti országról, a kiállítás dátumáról, a lejárati dátumról, az útlevélszámról és a kérelmező egyéb állampolgárságáról. A látogatónak a kérelem benyújtásához használt útlevéllel kell utaznia, mivel az ETA-t az útlevélszámhoz csatolják, és egy másik útlevélszám nem fog működni.
– Elérhetőségek: Az utasnak meg kell adnia lakcímét, postai irányítószámát, lakóhelyének városát és országát. Egy érvényes e-mail címet is meg kell adni, hogy az ETA-kérelem sikeréről vagy elutasításáról értesíteni lehessen a kérelmezőt. Néha telefon- vagy mobilszámra is szükség van.
– Utazási információk: Az utazónak meg kell adnia az utazási adatokat, beleértve az utazás célját és az Egyesült Királyságban található lakóhelyét. A szállodában megszálló látogatóknak meg kell adniuk a szálloda foglalási adatait, míg a különböző városokba látogató utazóknak az útitervüket.
– Jogosultsági kérdések: Néhány jogosultsági kérdés, amellyel az utazó valószínűleg találkozik, olyan bevándorlási kérdések, mint a határ vagy a vízum elutasítása, büntetett előélet, kábítószer-birtoklás vagy -használat, valamint terrorista tevékenységek vagy vádak. Az utazóknak olyan egészségügyi kérdésekre is válaszolniuk kell, mint az oltások, meglévő fertőzések és védőoltások.
– Betéti/hitelkártyaadatok: A brit ETA online feldolgozásához olasz állampolgárok esetében a fizetési módokat kell megadni. A befizetéssel a kérelem jóváhagyható és feldolgozható.

Az ETA-kérelem kitöltése 10-15 percet vesz igénybe, de a feldolgozás 48-72 órát vesz igénybe. Ha a kérelmet jóváhagyták, az utazó visszaigazoló e-mailt kap. Ezért a kérelmezőknek néhány nappal az utazás előtt kell benyújtaniuk a kérelmüket, hogy elkerüljék a feldolgozási idő miatti késedelmeket. Az olasz állampolgároknak nem kell kinyomtatniuk a visszaigazoló e-mailt. A beolvasáskor a kérelemhez használt útlevélszám a határon jóváhagyott ETA-t fog mutatni.

Az ETA előnyei az Egyesült Királyságban az olasz állampolgárok számára

Az új brit ETA az olaszok és az Egyesült Királyság kormányának javát szolgálja. Az ETA például gyorsabb átvizsgálást és feldolgozást tesz lehetővé az Egyesült Királyság határain. A brit határellenőrzés az összes utazóra vonatkozó előzetes információk birtokában jobban fel lesz szerelve a bűncselekmények elleni küzdelemre és az Egyesült Királyság biztonságossá tételére a külföldi állampolgárok és a brit állampolgárok számára. Mivel az ETA-rendszer automatizált, az olaszok gyorsabb határellenőrzésben részesülnek. A határhatóság az ETA megadása előtt megvizsgálja a látogató adatait. A határon a hatóságok csak az ETA érvényességét fogják vizsgálni, ahelyett, hogy egyéb kockázatokat keresnének.

Az új ETA-rendszer lehetővé teszi az olaszok számára, hogy az Egyesült Királyság olaszországi nagykövetségének felkeresése helyett a világ bármely országából kérjenek beutazási engedélyt. A feldolgozási idő is rövid, és lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megtervezzék útvonalukat. További információkért az olasz utazók megtekinthetik az Egyesült Királyság ETA GYIK részt.