Teljes útmutató a makaói állampolgárok brit ETA-jához

Az Egyesült Királyságba (UK) utazó makaói állampolgároknak 2024-től elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell beszerezniük.

Az ETA egy új digitális utazási engedély, amely kötelező az országok állampolgárai számára, akik rövid utazásokra vízum nélkül látogathatják Angliát, Wales-t, Skóciát és Észak-Írországot. Ide tartoznak Makaó polgárai is.

Ez az útmutató minden olyan információt tartalmaz, amelyre a makaói utazóknak szükségük van az Egyesült Királyság ETA-jával kapcsolatban, beleértve a jogosultságot, a követelményeket, a kérelmezési folyamatot, az utazási elvárásokat és egyebeket.

Miért vezetik be a brit ETA-t a makaói polgárok számára?

Az Egyesült Királyság ETA célja, hogy javítsa az Egyesült Királyság határának biztonságát, és a kormánynak nagyobb ellenőrzést és felügyeletet biztosítson az országba belépő személyek felett.

A rendszer célja az illegális bevándorlás megelőzése, a szervezett bűnszövetkezetek meghiúsítása és a nemzetbiztonságot fenyegető potenciális veszélyek azonosítása még azelőtt, hogy azok az Egyesült Királyság területére érkeznének.

Az ETA célja továbbá a határellenőrzés javítása és a bevándorlási folyamat egyszerűsítése az előre ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára.

A brit ETA előnyei a makaói állampolgárok számára

Az ETA egy elektronikus dokumentum, amely az előzetesen ellenőrzött, vízummal nem rendelkező állampolgárok számára engedélyezi az Egyesült Királyságba való beutazást. Ez nem vízum, így a kérelmezők átugorhatják a vízum megszerzésének bonyolult és hosszadalmas folyamatát.

A makaói állampolgárok számára az Egyesült Királyság ETA-ja a következő előnyökkel jár:

Gyors és egyszerű folyamat

Az Egyesült Királyságban az ETA kérelmezése teljesen online és papírmentesen történik. A makaói kérelmezők kevesebb mint 20 perc alatt kitölthetik a kérelmet. Nem kell felkeresniük a konzulátusokat vagy a vízumhivatalokat sem személyes interjú vagy dokumentumok benyújtása céljából.

Az ETA-kérelem feldolgozása általában három napot vesz igénybe. Az utazók az általuk megadott e-mail címen kapják meg a döntést, akár jóváhagyják, akár elutasítják.

Ha engedélyezik, az ETA-t összekapcsolják a kérelem benyújtásához használt útlevéllel, így azt nem kell kinyomtatni.

Megfizethető díj

Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. Az ár összehasonlítható a más országok által kiadott hasonló digitális utazási engedélyekkel.

Az Egyesült Államok (USA) elektronikus utazási engedélyezési rendsz ere (ESTA) például 21 USD (17 font).

Az ausztrál elektronikus utazási engedély (ETA) 20 ausztrál dollárba (10 font), míg a kanadai elektronikus utazási engedély (eTA) 7 ausztrál dollárba (4 font) kerül.

Az Európai Unió hamarosan bevezetésre kerülő európai utazási információs engedélyezési rendszere (ETIAS) 7 euróba (6 font) fog kerülni.

Hosszú érvényességi idő

A legtöbb digitális utazási engedély egy évtől öt évig, illetve a hozzá kapcsolódó útlevél lejártáig érvényes.

Az ETA az Egyesült Királyságban két év alatt több rövid látogatásra érvényes. Az utazóknak csak kétévente vagy az útlevelük lejártakor kell ETA-t kérniük, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb, nem pedig minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogatnak.

Hogyan befolyásolja az Egyesült Királyság ETA-rendszere a makaói utazókat?

Jelenleg a makaói állampolgároknak nincs szükségük ETA-ra ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba utazzanak.

Ha azonban a rendszer 2024-ben megnyílik a makaói állampolgárok számára, akkor az Egyesült Királyságba való utazás előtt kérelmezniük kell és meg kell szerezniük a jóváhagyott brit ETA-t.

Az alkalmazott közlekedési módtól függetlenül szükséges, függetlenül attól, hogy repülővel, hajón (pl. körutazás keretében) vagy szárazföldön, például a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő vasúti alagúton keresztül érkezik.

A brit ETA a következő utazási célokra érvényes:

 • Hat hónapnál (180 napnál) rövidebb ideig tartó tartózkodás turizmus, rövid távú tanulmányok, barátok és családtagok meglátogatása, valamint engedélyezett üzleti tevékenységek és orvosi kezelések céljából.
 • Rövid távú, legfeljebb három hónapos (90 napos) tartózkodás a kreatív munkavállalók számára biztosított vízumkedvezménnyel.
 • Átutazás az Egyesült Királyságon (azaz átszállás), függetlenül attól, hogy áthalad-e az Egyesült Királyság határellenőrzésén vagy sem

ETA jogosultsági iránymutatások makaói állampolgárok számára

Az ETA-ra való jogosultsághoz a makaói állampolgároknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • Olyan ország állampolgára, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Makaó Kína különleges közigazgatási területe (SAR), és szerepel azon országok listáján, amelyek állampolgárainak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz ETA-ra van szükségük. Kína szárazföldi része azonban nem szerepel ezen a listán.
 • Biometrikus útlevéllel kell rendelkeznie, amely az Egyesült Királyságból való tervezett kilépés időpontjánál legalább hat hónapig érvényes.
 • Nem szándékozik hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni, dolgozni vagy tanulni.
 • Nem rendelkezik büntetett előélettel, és nem követett el bevándorlási szabálysértést az Egyesült Királyságban vagy máshol.

Minden utasnak, beleértve a gyermekeket és csecsemőket is, ETA-ra van szüksége, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik. A szülők és a gyámok a nevükben is igényelhetnek ETA-t.

Azoktól a személyektől, akik korábban már megsértették a bevándorlási szabályokat, büntetőítéletet hoztak, vagy 12 hónapnál hosszabb ideig voltak börtönben az Egyesült Királyságban vagy máshol, megtagadható az ETA. Ezeknek az utazóknak inkább fontolóra kellene venniük, hogy brit vízumot szerezzenek.

A hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni vagy munkát vállalni szándékozó makaói állampolgároknak továbbra is megfelelő brit vízumra van szükségük. Az új ETA-rendszer nem érinti ezeket az utasokat.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezési követelményei a makaói utazók számára

Az Egyesült Királyságban ETA-ra jogosult makaói állampolgároknak az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:

 • Makaó által kiállított érvényes biometrikus útlevél, amelynek állampolgárai számára nem szükséges vízum az Egyesült Királyságba történő rövid utazáshoz.
 • Egy friss digitális útlevélkép
 • Érvényes e-mail cím
 • Működő elektronikus fizetési mód, például hitel- vagy bankkártya, Apple Pay vagy Google Pay

Hogyan kell kérelmezni az ETA-t az Egyesült Királyságban

A makaói állampolgárok az Egyesült Királyság hivatalos kormányzati weboldalán vagy alkalmazásán keresztül igényelhetnek brit ETA-t.

Az Egyesült Királyságban az ETA-kérelmezési folyamat teljes mértékben online és papírmentesen zajlik, így nincs szükség konzulátusok vagy vízumhivatalok felkeresésére. A kitöltés mindössze néhány percet vesz igénybe, ha minden szükséges dokumentum és információ készen áll.

Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogyan igényelhetnek a makaóiak ETA-t.

1. Töltse fel vagy készítsen fényképet arról az útlevélről, amellyel az Egyesült Királyságba fog utazni.

Győződjön meg róla, hogy a képet és a két sor számot és betűt alul tartalmazza.

2. Töltsön fel egy friss útlevélképet, vagy készítsen képet a készülék kamerájával.

A képeket jpeg-fájlként vagy .jpg kiterjesztéssel kell elmenteni. A kilencéves és annál fiatalabb gyermekeknek nem kell útlevélképet feltölteniük.

3. Töltse ki az összes szükséges információt.

Ezek közé tartoznak a személyes adatok (pl. név, születési dátum), útlevéladatok, munkahelyi adatok, lakcím és elérhetőségek.

4. Válaszoljon a biztonsággal és a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekre.

Mint minden más brit látogatónak, a makói ETA-kérelmezőknek is őszintén fel kell fedniük a büntetett előéletüket, a korábbi bevándorlási bűncselekményeket, valamint a jogellenes vagy illegális csoportokkal vagy szervezetekkel való kapcsolatokat vagy azokban való tagságot.

5. Fizessen az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemért online.

Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. A kérelem benyújtásához a díjat online kell befizetnie hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay használatával.

Miután kitöltötte a brit ETA online kérelmet, az utazók visszaigazolást kapnak az általuk megadott e-mail címre.

Tippek az ETA kérelmezéséhez az Egyesült Királyságban

Az ETA kérelmezése egyszerű, de még mindig lehet hibázni. A gyakori hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi iránymutatásokat a gyors és hatékony brit ETA online kérelem benyújtásához.

 • Adjon vagy készítsen tiszta, jó minőségű fényképeket az útleveléről és önmagáról. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelnek az útlevélfotó előírásainak, és teljes színűek, szűrők vagy effektek nélkül.
 • Győződjön meg róla, hogy a helyes adatokat adja meg. Hamis vagy helytelen információk megadása, sőt, akár az információk visszatartása is késedelmet okozhat, vagy a kérelem elutasítását eredményezheti.
 • Előzetesen ellenőrizze, hogy az online fizetési mód működik-e, és hogy van-e elég pénze az online fizetéshez.
 • A benyújtás előtt mindenképpen nézze át és ellenőrizze kétszeresen az ETA-kérelemben megadott adatokat.

Az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelem benyújtása után az utazók már nem módosíthatják vagy vonhatják vissza azt. Ha a makaói utazóknak az ETA-kérelmükben szereplő egyszerű hibákat ki kell javítaniuk, ezt gyorsan megtehetik a kérelem újbóli benyújtásával és a díj újbóli befizetésével.

Az ETA feldolgozása és átvétele makaói állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságban benyújtott online ETA-kérelem benyújtását követően a rendszer az Egyesült Királyságban és világszerte számos biztonsági adatbázisban összeveti a benyújtott adatokat, hogy ellenőrizze, a kérelmező jogosult-e az ETA-ra.

Általában három nap (72 óra) alatt kapják meg a kérelmezők az ETA-kérelemmel kapcsolatos döntést a megadott e-mail címen.

Sok utazó a kérelem benyújtását követő néhány órán belül megkapja a döntést. Ennek ellenére egyes kérelmek elbírálása több mint három napot is igénybe vehet.

A makaói állampolgároknak ajánlott az Egyesült Királyságba történő utazás lefoglalása előtt brit ETA-t igényelniük, hogy elkerüljék a késéseket vagy egyéb problémákat.

Ha az ETA-kérelmet elutasítják, a kérelmező dönthet úgy, hogy új ETA-kérelem nyomtatványt tölt ki, és újra befizeti a díjat. Ez azonban csak akkor ajánlott, ha előtte meg tudják állapítani az eredeti elutasítás okát, és foglalkozni tudnak vele.

Az ETA elutasítása nem jelenti azt, hogy a kérelmezőt eltiltják az Egyesült Királyságba való utazástól. A brit ETA alternatívája a megfelelő brit vízum: a standard látogatói vízum, az ideiglenes munkavállalási vízum vagy az átutazóvízum.

A vízum megszerzése azonban bonyolultabb és hosszabb folyamat, ezért az utazási terveket ennek megfelelően kell módosítani.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával

A brit ETA digitálisan kapcsolódik az egyén útleveléhez. Az engedély két évig érvényes, és több rövid, legfeljebb hat hónapos látogatást tesz lehetővé.

A makaói utazóknak két év elteltével vagy útlevelük lejártakor – attól függően, hogy melyik következik be előbb – új ETA-t kell kérniük ahhoz, hogy továbbra is utazhassanak az Egyesült Királyságba.

Indulás az Egyesült Királyságba

Mivel ez egy elektronikus dokumentum, a makaói utazóknak nem kell magukkal vinniük az ETA fizikai másolatát. Ennek ellenére maguknál tarthatják az ETA-értékük kinyomtatott változatát, vagy felkészülhetnek arra, hogy példátlan körülmények esetén megmutassák a postaládájukban lévő ETA-határozati e-mailt.

A több útlevéllel rendelkező utazók ügyeljenek arra, hogy a kérelemben használt útlevéllel utazzanak az Egyesült Királyságba.

A repülőgépre, hajóra vagy vonatra való felszállás előtt a fuvarozók az útlevelek szkennelésével ellenőrzik, hogy az utasok rendelkeznek-e a megfelelő utazási engedéllyel. A légi fuvarozók csak érvényes brit ETA vagy vízummal rendelkező makaói utasok számára engedélyezik a beszállást.

Azok, akik még mindig várnak az ETA-kérelmükkel kapcsolatos döntésre, szintén nem szállhatnak fel a fedélzetre.

Érkezés az Egyesült Királyságba

Az ETA nem garantálja az Egyesült Királyságba való belépést. Érkezéskor a jóváhagyott brit ETA-val rendelkező makaói állampolgároknak továbbra is be kell mutatniuk személyazonosító okmányaikat az Egyesült Királyság határőrizeti szervénél, vagy át kell menniük az elektronikus útlevélkapun (eGate), ha van ilyen.

Kérésre készüljön fel a továbbutazás igazolására. Ez általában azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságból való kilépésre jogosító jegyet kell bemutatni az érkezéstől számított hat hónapon belül.

Kérésre a makaói utazóknak azt is bizonyítaniuk kell, hogy elegendő pénzeszközzel rendelkeznek az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk és a hazautazásuk alatt.

Az érvényes ETA-val rendelkező utasoktól továbbra is megtagadhatják a belépést az Egyesült Királyságba, ha nem felelnek meg a határellenőrzésnek vagy egyéb beutazási feltételeknek.

A határőrizetet követően a jóváhagyott ETA-val rendelkező macedón állampolgárok szabadon utazhatnak az Egyesült Királyság négy tagállama között: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

A Makaóból érkező látogatók az Egyesült Királyságon belül minden közlekedési módot használhatnak, például vonatokat, kompokat és helyi járatokat. Az Egyesült Királyságon belüli kompra vagy belső járatra való felszállás előtt csak egy személyi igazolványt, általában útlevelet vagy vezetői engedélyt kell felmutatniuk.

Fontos megjegyzés: Az Egyesült Királyságban érvényes ETA nem érvényes Írországban vagy más európai országokban.

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA nem teszi lehetővé a belépést az Ír Köztársaságba és más európai országokba. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek.

Az Írországba vagy más európai országokba látogató makaói utazóknak utazásuk lefoglalása előtt tájékozódniuk kell az ország beutazási feltételeiről.

Az utazók további információkért az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalán tájékozódhatnak.