Teljes útmutató a brit ETA-hoz dél-koreai állampolgárok számára

A dél-koreaiaknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy rövid utazások alkalmával beutazzanak az Egyesült Királyságba (UK). 2024-ben azonban az Egyesült Királyságba utazó dél-koreai állampolgároknak brit elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell majd beszerezniük. Ez egy új digitális engedély, amely kötelező az országok állampolgárai számára, akik vízum nélkül utazhatnak Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba rövid utakra. Ide tartoznak a dél-koreai állampolgárok is.

Íme egy útmutató, amely segít a dél-koreaiaknak eligazodni az új brit ETA-rendszerben. Tartalmazza a követelményeket, a jelentkezési folyamatot, az utazási elvárásokat és még sok mást.

Miért vezetik be az Egyesült Királyságban az ETA-t?

A brit ETA-rendszer bevezetése része a brit kormánynak a határbiztonság digitalizálására és javítására irányuló erőfeszítéseinek. Segít megakadályozni, hogy illegális bevándorlók és szervezett bűnszövetkezetek lépjenek be az Egyesült Királyságba. Emellett az ETA lehetővé teszi a kormány számára, hogy a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyeket még azelőtt azonosítsa, hogy azok az Egyesült Királyság területére lépnének.

Az Egyesült Királyságban az ETA célja továbbá a határellenőrzés javítása és a bevándorlási folyamat egyszerűsítése az előzetesen ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára.

A dél-koreai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban az ETA a következő előnyökkel jár:

 • A kérelem benyújtása és a jóváhagyott ETA megszerzése gyors és egyszerű.
 • A más országok által előírt hasonló digitális utazási engedélyekhez képest kedvező árú.
 • ETA-t csak kétévente kell kérelmeznie, nem pedig minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogat.

Hogyan befolyásolja az Egyesült Királyság ETA-rendszere a dél-koreai utazókat?

Amint az Egyesült Királyságban 2024-ben megnyílik az ETA a dél-koreai állampolgárok számára, az Egyesült Királyságba való utazás előtt érvényes ETA-t kell szerezniük. Ez független attól, hogy repülővel, hajón (pl. egy körutazás részeként) vagy szárazföldön érkeznek, például a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő vasúti alagúton keresztül.

A brit ETA a következő utazási célokra érvényes:

 • Hat hónapnál (180 napnál) rövidebb ideig tartó tartózkodás turizmus, rövid távú tanulmányok, barátok és családtagok meglátogatása, valamint engedélyezett üzleti tevékenységek és orvosi kezelések céljából.
 • Rövid távú, legfeljebb három hónapos (90 napos) tartózkodás a kreatív munkavállalók számára biztosított vízumkedvezménnyel.
 • Átutazás az Egyesült Királyságon (azaz átszállás), függetlenül attól, hogy áthalad-e az Egyesült Királyság határellenőrzésén vagy sem

Az ETA-ra való jogosultsághoz a dél-koreaiaknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • Olyan ország állampolgára, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Dél-Korea is szerepel azon országok listáján, amelyek állampolgárainak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz ETA-re van szükségük.
 • Biometrikus útlevéllel kell rendelkeznie, amely az Egyesült Királyságból való tervezett kilépés időpontjánál legalább hat hónapig érvényes.
 • Nem szándékozik hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni, dolgozni vagy tanulni.
 • Ne legyen büntetett előéletű, és a múltban se az Egyesült Királyságban, se máshol ne kövessen el bevándorlási szabálysértést.

Minden utasnak, még a gyermekeknek és csecsemőknek is, érvényes ETA-t kell szereznie, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik. A szülők és a gyámok ETA-t igényelhetnek gyermekeik számára.

Azok a személyek, akik büntetett előéletűek, 12 hónapnál hosszabb ideig voltak börtönben, vagy korábban az Egyesült Királyságban vagy máshol megsértették a bevándorlási szabályokat, nem jogosultak ETA-ra. Előfordulhat, hogy helyette brit vízumot kell kérelmezniük.

Az új ETA-rendszer nem érinti azokat a dél-koreai állampolgárokat, akik hat hónapnál hosszabb ideig terveznek az Egyesült Királyságban dolgozni vagy tartózkodni. Továbbra is szükségük lesz megfelelő brit vízumra.

A dél-koreaiak ETA kérelmezésének követelményei az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban ETA-ra jogosult dél-koreai állampolgároknak az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:

 • A Dél-Korea által kiállított biometrikus útlevél, amelynek állampolgárai számára nem szükséges vízum az Egyesült Királyságba történő rövid utazáshoz.
 • Egy friss digitális útlevélkép
 • Érvényes e-mail cím
 • Működő elektronikus fizetési mód, például hitel- vagy bankkártya, Apply Pay vagy Google Pay

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban

A dél-koreai állampolgárok az Egyesült Királyság hivatalos kormányzati weboldalán vagy alkalmazásán keresztül igényelhetnek online ETA-t. A brit ETA-kérelem kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe. Ez teljesen online vagy papírmentes, így nincs szükség személyes látogatásra a konzulátusokon vagy a vízumhivatalokban.

Mielőtt ETA iránti kérelmet nyújt be, győződjön meg arról, hogy minden követelmény és szükséges információ a rendelkezésére áll. Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogyan pályázhatnak a dél-koreai állampolgárok.

 1. Töltse fel vagy készítsen fényképet arról az útlevélről, amellyel az Egyesült Királyságba fog utazni. Győződjön meg róla, hogy a képet és a két sor számot és betűt alul tartalmazza.
 2. Töltsön fel egy friss útlevélképet, vagy készítsen képet a készülék kamerájával, ha van ilyen. A képeket jpeg-fájlként vagy .jpg kiterjesztéssel kell elmenteni. A kilencéves és annál fiatalabb gyermekeknek nem kell útlevélképet feltölteniük.
 3. Töltse ki az összes szükséges információt. Ezek közé tartoznak a személyes adatok (pl. név, születési dátum), útlevéladatok, munkahelyi adatok, lakcím és elérhetőségek.
 4. Válaszoljon a biztonsággal és a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekre. Mint minden más brit látogatónak, a dél-koreai ETA-kérelmezőknek is őszintén be kell vallaniuk a büntetett előéletüket, a korábbi bevándorlási bűncselekményeket, valamint a törvénytelen vagy illegális csoportokkal vagy szervezetekkel való kapcsolatukat vagy tagságukat.
 5. Fizessen az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemért online. Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. A kérelem kitöltéséhez a díjat online kell befizetnie hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay használatával.

Miután elküldte az Egyesült Királyságban benyújtott online ETA-kérelmét, visszaigazolást kap az Ön által megadott e-mail címre.

Tippek az ETA kérelmezéséhez az Egyesült Királyságban

A gyakori hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi iránymutatásokat a gyors és hatékony brit ETA online kérelem benyújtásához.

 • Adjon vagy készítsen tiszta, jó minőségű fényképeket az útleveléről és önmagáról. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelnek az útlevélfotó előírásainak, és teljes színűek, szűrők vagy effektek nélkül.
 • Győződjön meg róla, hogy helyes adatokat ad meg, és a lehető legpontosabbak. Hamis vagy helytelen információk megadása, sőt, az információk visszatartása késedelmet vagy a kérelem elutasítását eredményezheti.
 • Előzetesen ellenőrizze, hogy az online fizetési mód működik-e, és hogy van-e elég pénze az online fizetéshez.
 • Mielőtt elküldi a pályázatot, mindenképpen nézze át és ellenőrizze kétszer is a pályázat adatait.

Azok a dél-koreai utazók, akiknek ki kell javítaniuk az ETA-kérelmükben szereplő elírásokat, újra benyújthatják a kérelmet, és újra befizethetik a díjat. Ez azonban csak akkor ajánlott, ha biztosak abban, hogy csak kisebb hibák történtek, és ezek az okai a pályázat esetleges elutasításának.

ETA feldolgozása és fogadása

Az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelem benyújtásakor a rendszer az Egyesült Királyságban és világszerte számos biztonsági adatbázisban összeveti a benyújtott adatokat, hogy ellenőrizze, a kérelmező jogosult-e az ETA-ra.

Az ETA-kérelemmel kapcsolatos döntést általában a benyújtástól számított három napon (72 órán) belül elküldik a kérelmező e-mail címére. Míg egyes utazók a kérelem benyújtását követően perceken belül megkapják a döntést, mások akár három napnál is többet várhatnak.

A dél-koreai állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy az Egyesült Királyságba történő utazásuk lefoglalása előtt kérjenek brit ETA-t, hogy megelőzzék a késéseket és az utazásukkal kapcsolatos egyéb problémákat.

Az Egyesült Királyságban megtagadott ETA nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem látogathatják meg az országot. Az Egyesült Királyságba való beutazáshoz továbbra is igényelhetnek megfelelő vízumot. Az egyesült királyságbeli vízum megszerzése azonban összetettebb folyamat, és hosszabb időt vehet igénybe, mint az ETA megszerzése. Fontos, hogy az utazási terveit ennek megfelelően módosítsa.

Utazás brit ETA-val dél-koreai állampolgárok számára

A brit ETA digitálisan kapcsolódik az egyén útleveléhez. Az útlevél két évig vagy az útlevél lejártáig érvényes, attól függően, hogy melyik jár le hamarabb. Az érvényes ETA több rövid látogatást tesz lehetővé, amelyek egyenként legfeljebb hat hónapig tarthatnak. A dél-koreai utazónak az engedély vagy az útlevél lejárta után – attól függően, hogy melyik következik be előbb – új ETA-t kell kérelmeznie ahhoz, hogy továbbra is utazhasson az Egyesült Királyságba.

Indulás az Egyesült Királyságba

Mivel ez egy elektronikus dokumentum, az utazóknak nem kell magukkal vinniük az ETA fizikai másolatát. A több útlevéllel rendelkező dél-koreai utazóknak ügyelniük kell arra, hogy az Egyesült Királyságba a kérelemben használt útlevéllel utazzanak.

A repülőgépre, hajóra vagy vonatra való felszállás előtt a fuvarozók az útlevél szkennelésével ellenőrzik, hogy rendelkezik-e a megfelelő utazási engedéllyel. Csak olyan, az Egyesült Királyságba tartó dél-koreai utazók számára engedélyezik a beszállást, akik jóváhagyott brit ETA-t vagy vízumot tudnak felmutatni. Azok, akik még mindig várnak az ETA-kérelmükkel kapcsolatos döntésre, szintén nem szállhatnak fel.

Érkezés az Egyesült Királyságba

A jóváhagyott brit ETA nem garantálja az Egyesült Királyságba való beutazás engedélyezését. Érkezéskor az érvényes ETA-val rendelkező dél-koreai állampolgároknak be kell mutatniuk személyazonosító okmányaikat az Egyesült Királyság határőrizeti szervénél, vagy – ha van ilyen – az elektronikus útlevélkapun (eGate) kell áthaladniuk.

Készüljön fel arra, hogy érkezéskor igazolja a továbbutazást vagy az Egyesült Királyságból hat hónapon belüli távozásra szóló jegyet. Ha kérik, az ETA-val rendelkező utazóknak készen kell állniuk arra is, hogy bizonyítsák, hogy rendelkeznek az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk és a hazautazásuk finanszírozásához szükséges pénzügyi kapacitással.

A bevándorlási tisztviselők megtagadhatják az utazók belépését az Egyesült Királyságba még akkor is, ha rendelkeznek ETA-val, ha nem felelnek meg a határellenőrzésen, vagy nem teljesítik az egyéb beutazási feltételeket.

A határőrizetet követően az érvényes ETA-val rendelkező dél-koreai állampolgárok szabadon utazhatnak Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

Az Egyesült Királyság négy országán belül a dél-koreai látogatók különböző közlekedési módokat használhatnak, például vonatokat, kompokat és helyi járatokat. Az Egyesült Királyságon belüli kompra vagy belső járatra való felszállás előtt csak egy személyi igazolványt, általában útlevelet vagy vezetői engedélyt kell felmutatniuk.

A brit ETA nem érvényes Írországban vagy más európai országokban.

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA nem teszi lehetővé a belépést az Ír Köztársaságba, amely egy különálló ország, valamint más európai nemzetekbe. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek.

Az Írországba vagy más európai országokba látogatni kívánó dél-koreaiaknak utazásuk lefoglalása előtt tájékozódniuk kell az adott ország beutazási feltételeiről.

Az utazók az Egyesült Királyság ETA -jával kapcsolatos további információkért tekintsék meg az Egyesült Királyság ETA-jával kapcsolatos GYIK-et.