Teljes útmutató a litván állampolgárok brit ETA-jával kapcsolatban

Az Egyesült Királyság várhatóan 2024 előtt hajtja végre új ETA-programját. A litván állampolgárokat is érinti majd az új rendszer, amely a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép. Ez az útmutató elmagyaráz mindent, amit a litvániai utazóknak tudniuk kell, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak, beleértve az új ETA kérelmezését is.

Mi a litván állampolgárok brit ETA-ja?

Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély egy új program, amelyet a brit kormány vezet be. A program része a kormánynak az Egyesült Királyság határainak teljes digitalizálására irányuló tervének, és olyan országokban, mint Kanada és az Egyesült Államok, már létező programokon alapul.

Az ETA bevezetésével a kormánynak nagyobb felügyelete lesz az országba belépő személyek felett, és jobban fel lesz szerelve a potenciális biztonsági kockázatok azonosítására. Az ETA egy utazási engedély, amely engedélyt ad az utazóknak az Egyesült Királyságba való belépésre. Ez nem vízum. A kérelmezési folyamat sokkal egyszerűbb, mint a vízumkérelem, és teljes egészében online tölthető ki.

Hogyan érinti az ETA a litvániai utazókat?

Litvánia az Európai Unió tagja. Az összes uniós tagállamhoz hasonlóan ez is szerepel azon 92 ország listáján, amelyek vízummentességi megállapodást kötöttek az Egyesült Királysággal. Ennek eredményeképpen a litván állampolgároknak nem kell kitölteniük semmilyen nyomtatványt vagy papírmunkát, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak. Ez az új rendszerben megváltozik. A litvánoknak továbbra sem lesz szükségük vízumra az utazás előtt, de ETA-t kell kérelmezniük.

A litvánok számos különböző okból érkeznek az Egyesült Királyságba. Ezek közé tartozhatnak:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

A litván állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiállított ETA engedélyt ad arra, hogy a fenti okok bármelyike miatt az Egyesült Királyságba utazhassanak. Van egy egységes kérelmezési űrlap, amelyet minden látogatónak ki kell töltenie, függetlenül attól, hogy milyen okból utazik. Az ETA engedélyt ad az utazóknak arra, hogy legfeljebb hat hónapot töltsenek az Egyesült Királyságban.

Néhány litvánnak a jelenlegi rendszer szerint vízumra van szüksége az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Ez nem fog változni. Azoknak, akik tartósan az Egyesült Királyságban kívánnak letelepedni, hat hónapnál hosszabb ideig akarnak ott tartózkodni vagy az Egyesült Királyságban dolgozni, vízumra van szükségük. A vízumkérelmezési eljárás nem változik az ETA-program bevezetésével, mivel a vízumrendszer teljesen elkülönül az új rendszertől. Sok litván fiatal érkezik az Egyesült Királyságba, hogy au pairként dolgozzon. Ehhez vízumra van szükség, és vannak olyan vízumkategóriák, amelyeket kifejezetten az EU-ból érkező au pairek számára hoztak létre.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban litván állampolgárok számára

Az ETA jelentkezési lap online elérhető. Mivel az ETA-rendszert teljesen digitálisra tervezték, nem lesz papír alapú alternatíva.

A litvánoknak az utazási tervek elkészítése előtt időt kell szakítaniuk arra, hogy áttanulmányozzák az ETA követelményeinek listáját. Az ETA-kérelem kitöltésének néhány követelménye a következő:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok – ezek különböző adatokat tartalmaznak, mint például születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás néhány részlete, például egy cím, amíg az országban tartózkodik.
– Az ETA kérelmezési díj befizetése.
– Korábbi büntetett előélet, bevándorlási bűncselekmények, vagy tiltott csoporthoz vagy szervezethez való (korábbi vagy jelenlegi) tartozás nyilvánosságra hozatala.

A lista utolsó pontja kulcsfontosságú az ETA biztonsági eleme szempontjából. Az ETA-rendszer egyik célja, hogy megkönnyítse a kormány számára a potenciális kockázatok megjelölését. Azoknak az utazóknak a kérelmét, akik veszélyt jelentenek az Egyesült Királyságra, elutasítják.

Ez az információ változhat. Az ETA-rendszert még nem vezették be, és a program véglegesítése során egyes részletek módosulhatnak. Jelenleg például nincs végleges információnk arról, hogy mennyibe fog kerülni az ETA kérelmezési díja. Mindazonáltal a jelenleg közzétett információk jó áttekintést adnak arról, hogy az utazók mire számíthatnak az új ETA-rendszertől.

A litván állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

A fuvarozóknak a jóváhagyott ETA-t a szállítás feltételéül kell szabniuk. Ez az Egyesült Államok és Kanada hasonló programjainál megszokott, így valószínűleg az Egyesült Királyságban is bevezetésre kerül. Ezért az utazóknak érdemes időben elkezdeniük a jelentkezést. Ha az indulási repülőtér beszállókapujánál nem rendelkeznek litván állampolgárok számára kiállított brit ETA-vel, előfordulhat, hogy nem engedik őket utazni.

Az ETA-kérelem feldolgozása várhatóan legfeljebb 72 órát vesz igénybe. A feldolgozási időszak kezdete előtt a pályázóknak teljes egészében ki kell tölteniük a formanyomtatványt, és be kell fizetniük a pályázati díjat. Ez nem visszatérítendő.

Az ETA-kérelem elutasításának több oka is lehet. Ha a kérelmet elutasítják, a kérelmezőnek lehetősége van fellebbezni a döntés ellen. Ha a fellebbezést is elutasítják, akkor a kérelmező dönthet úgy, hogy helyette vízumot kér. Ez sokkal több időt vesz igénybe, mint az ETA kérelmezése, és bonyolultabb kérelmezési folyamatot foglal magában.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával litván állampolgárok számára

Az utazóknak először az indulási helyen kell bemutatniuk a jóváhagyott ETA-jukat. A litvánok többsége a repülést választja, és közvetlen járatok kötik össze Vilniust az Egyesült Királyság több különböző repülőterével. Néhányan azonban a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagúton is átkelhetnek, vagy hajóval érkezhetnek. Függetlenül attól, hogy az utazók hogyan érkeznek az Egyesült Királyságba, ETA-t kell felmutatniuk.

Érkezéskor az utazóknak ismét fel kell mutatniuk az ETA-számukat, amikor áthaladnak az Egyesült Királyság határellenőrzésén.

A jóváhagyott ETA-val az utazók beléphetnek az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapot tölthetnek. Az Egyesült Királyságon belül nincsenek belső határellenőrzések. Ez azt jelenti, hogy az utazók szabadon mozoghatnak Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

Litvánok az Egyesült Királyságban

Litvánia 2004-es európai uniós csatlakozását követően nagyarányú litván migráció indult az Egyesült Királyságba. Bár az Egyesült Királyság mostanra kilépett az EU-ból, a litván közösség továbbra is jelentős. Több mint 150 000 litván él itt, a többségük Londonban. Sok litván érkezik az Egyesült Királyságba, hogy meglátogassa az ott letelepedett barátait és családtagjait. Mások tanulni vagy nyaralni jönnek.