A Salamon-szigeteki állampolgárok ETA-ja az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság jelenleg egy új digitális utazási engedélyezési programot, az ETA-t fejleszti. Ez a rendszer, amely a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép, a tervek szerint 2024-ben lép hatályba. Ha ezt bevezetik, az hatással lesz az Egyesült Királyságba látogatni kívánó szolomán szigetlakókra. Ez az útmutató elmagyarázza, hogyan fog működni az új rendszer, és hogyan igényelhetik a Salamon-szigetekiek az ETA-t.

Mi a Salamon-szigeteki állampolgárok brit ETA-ja?

Az elmúlt években a világ számos országában elkezdték bevezetni a digitális utazási engedélyek rendszerét. A tapasztalt utazók már ismerhetnek néhány ilyen programot más országokban, például a kanadai ETA-t és az Egyesült Államok ESTA-ját. Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély az Egyesült Királyság által kifejlesztett változat. A rendszert a brit kormánynak az ország határainak digitalizálására irányuló tervének részeként vezetik be. Ez lehetővé teszi az országba történő belépések szigorúbb felügyeletét, és megkönnyíti a potenciális biztonsági fenyegetések felderítését.

Más országok digitális utazási engedélyeihez hasonlóan az ETA nem vízum. Ehelyett az Egyesült Királyságban jelenleg hatályos vízummentességi rendszer helyébe lép. Az ETA-kérelmezési folyamat sokkal egyszerűbb, mint a vízumkérelem, és teljes egészében online tölthető ki. Ha egy utazó megkapja az ETA jóváhagyását, engedélyt kap az Egyesült Királyságba való belépésre és legfeljebb hat hónapos tartózkodásra.

Hogyan érinti ez a Salamon-szigeteki utazókat?

A Nemzetközösség tagjaként a Salamon-szigetek szerepel azon 92 ország listáján, amelyekkel az Egyesült Királyság vízummentességi megállapodást kötött. Ez azt jelenti, hogy a Salamon-szigeteki útlevéllel rendelkezőknek jelenleg nincs szükségük más okmányokra az Egyesült Királyságba való belépéshez. Ez az ETA-rendszer bevezetésével változni fog. A jövőben az utazóknak a Salamon-szigeteki állampolgároknak brit ETA-t kell kérelmezniük, mielőtt engedélyt kapnának az Egyesült Királyságba való beutazásra.

A Salamon-szigetekieknek számos különböző oka van arra, hogy az Egyesült Királyságba látogassanak. Ezek közé tartozhatnak:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

Az Egyesült Királyságba való beutazás valamennyi ilyen okára kiterjed az ETA. Csak egy ETA-kérelmi űrlap létezik. Ezt minden látogatónak ki kell töltenie, függetlenül az utazás személyes okától.

Bizonyos körülmények között a Salamon-szigetekről érkező utazóknak vízumot kell kérniük az Egyesült Királyságba. Ez jelenleg is így van, és nem fog változni, ha az új rendszer hatályba lép. A Salamon-szigetekieknek brit vízumra van szükségük, ha hat hónapnál hosszabb időt kívánnak az Egyesült Királyságban tölteni, ott munkát vállalni vagy tartósan letelepedni. Az ETA bevezetése semmilyen módon nem befolyásolja a vízumrendszer működését.

A Salamon-szigeteki állampolgárok ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban

A Salamon-szigetekről érkező utazóknak a brit kormány által kiadott online űrlapon kell kérelmezniük az ETA-t. Ez egy teljesen digitális rendszer része, így nem lesz alternatív offline űrlap. A jelentkezési folyamat részeként a pályázóknak vissza nem térítendő díjat kell fizetniük. Ezt is online lehet kitölteni.

Az ETA-követelményekről rendelkezésre áll némi információ, amelyet az utazóknak érdemes áttanulmányozniuk, mielőtt felkészülnek az utazásra. Felhívjuk figyelmét, hogy még nem véglegesítették vagy jelentették be az új rendszer minden részletét, például azt, hogy mennyibe fog kerülni az ETA kérelmezési díj. Az információ az ETA-rendszer teljes körű bevezetése előtt még változhat. Mindazonáltal áttekintést adhat az utazóknak arról, hogy mire számíthatnak a rendszertől, és milyen információk szükségesek az ETA-kérelem kitöltéséhez. A követelmények listája a következőket tartalmazza:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények és (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az utolsó pont az ETA védelmi szempontja miatt van. Az új rendszer egyik célja az Egyesült Királyság határbiztonságának javítása. Egyes, a szervezett bűnözéssel, terrorizmussal vagy bandákkal kapcsolatban álló utazók úgy tekinthetők, hogy veszélyt jelentenek az Egyesült Királyság biztonságára. Ebben az esetben kérelmüket elutasítják.

A kérelmezőknek az ETA-kérelem feldolgozása előtt teljes egészében ki kell tölteniük a formanyomtatványt, és be kell fizetniük a pályázati díjat.

A Salamon-szigeteki állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

A digitális utazási engedélyeket gyakran a szállítás feltételévé teszik azokban az országokban, amelyek saját ETA-szerű rendszert vezettek be. Ha ez az Egyesült Királyságban történik, az utazóknak időben ki kell tölteniük az ETA-kérelmüket, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre annak teljes körű feldolgozására és jóváhagyására, mielőtt megkezdenék az utazásukat. Azok az utasok, akik nem rendelkeznek az indulási repülőtéren a tisztviselőknek bemutatandó ETA-vel, nem kaphatnak felszállási engedélyt.

Az ETA-kérelmek feldolgozása várhatóan 72 órát vesz igénybe. A feldolgozás befejezése után a pályázók értesítést kapnak arról, hogy a pályázatuk sikeres volt-e vagy sem. A sikeres ETA-kérelmezők engedélyt kapnak az Egyesült Királyságba való utazásra. A Salamon-szigeteki állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t kell felmutatniuk az indulási repülőtér beszállókapujánál, majd érkezéskor a határellenőrzés során még egyszer.

Az elutasított kérelmek esetében fellebbezési eljárásra van lehetőség. Ha a fellebbezés sikertelen, a kérelmezőnek még mindig lehetnek más lehetőségei. Lehetséges, hogy vízumot igényelhetnek az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Ez egy hosszabb és bonyolultabb folyamat, mint egy ETA-kérelem.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával a Salamon-szigeteki állampolgárok számára

Ha egy Salamon-szigeteki látogató rendelkezik ETA-val, akkor mostantól legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az Egyesült Királyságban. Nem dolgozhatnak az országban, de ha szeretnének, beiratkozhatnak egy tanfolyamra. Szabadon utazhatnak Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között anélkül, hogy további dokumentumokra lenne szükségük. Az Ír Köztársaság azonban független ország, és az ETA ott nem érvényes.

Az ETA más európai országokban nem érvényes, mivel az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek. A Salamon-szigeteki lakosoknak, akik más európai országokba szeretnének látogatni, utazásuk megkezdése előtt ellenőrizniük kell a beutazási feltételeket. Az EU saját digitális utazási engedélyezési rendszere, az ETIAS várhatóan 2023 végén lép életbe.