Egyesült Királyságbeli ETA maldív állampolgárok számára: A teljes útmutató

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma drasztikus változtatásokat hajtott végre a határellenőrzés és a bevándorlás kezelésének módjában. A folyamat racionalizálására és a határok láthatóságának növelésére irányuló törekvésük egy új brit ETA-rendszer kifejlesztéséhez vezetett. Ez a rendszer várhatóan 2023-ban kerül bevezetésre, és 2024 végére lesz teljesen működőképes. Addig is, azok számára, akik az Egyesült Királyságba terveznek utazni, alapvető fontosságú, hogy megértsék, milyen hatással lesz az ETA-rendszer az utazásukra. Ez az útmutató minden tudnivalót tartalmaz a maldív állampolgároknak szóló brit ETA-ról, beleértve a kérelem benyújtásának módját, a szükséges dokumentumokat és a jogosultsági feltételeket.

Mi a maldív állampolgárok brit ETA-ja?

Az ETA egy elektronikus utazási engedély. Az ETA elektronikusan kapcsolódik majd az utas útleveléhez, ezért a kérelmezőknek biometrikus útlevéllel kell rendelkezniük. A biometrikus útlevelek olyan útlevelek, amelyek a hagyományos információk – például a név és a születési dátum – mellett tartalmazzák a tulajdonos biometrikus adatait is – például az ujjlenyomatát vagy az íriszét -.

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere hasonló a más országokban, például Kanadában (eTA), Ausztráliában (ETA) és az Egyesült Államokban (ESTA) használt elektronikus utazási engedélyezési rendszerekhez. Ezeket a rendszereket úgy tervezték, hogy egyszerűsítsék az utazási kérelmezési folyamatot, és megkönnyítsék a jogosult maldív-szigeteki utazók számára az országba való belépést.

A brit ETA-k 6 hónapon keresztül többszöri beutazásra érvényesek. Az ETA-k nem újíthatók meg az Egyesült Királyságon belülről. Ha a Maldív-szigetekről érkező utazó 6 hónapnál hosszabb ideig szeretne az országban maradni, akkor utazása előtt más típusú vízumot kell igényelnie.

Hogyan igényelhetnek ETA-t az Egyesült Királyságban maldív állampolgárok?

A maldív állampolgárok ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban online történik az Egyesült Királyság hivatalos vízumhonlapján keresztül. A jelentkezési folyamat egyszerű, és néhány percet vesz igénybe. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden jogosult maldíviai utazónak életkortól függetlenül kérelmeznie kell az ETA-t. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan adatot, amelyet a pályázóknak a jelentkezési folyamat megkezdése előtt kéznél kell tartaniuk:

Személyes információk

A pályázóknak meg kell adniuk néhány személyes adatot, például a teljes nevüket, születési dátumukat és nemüket. A név mezőbe különleges karakterek is beírhatók, a vezetéknév nélküli pályázók pedig a vezetéknév mezőbe LNU (vezetéknév ismeretlen) beírással jelentkezhetnek.

Útlevél információk

Ez tartalmazza a kérelmező állampolgársága szerinti országot, az útlevél számát, az útlevél kiállításának dátumát és az útlevél lejárati dátumát. A többes állampolgársággal rendelkező maldív állampolgároknak is közölniük kell ezeket az információkat, és meg kell adniuk a többi állampolgárságuk nemzeti személyazonosító számát és útlevélszámát.

Kapcsolattartási információk

Ez magában foglalja az e-mail címet, a telefonszámot és a levelezési címet. Rendkívül fontos, hogy ezek az információk pontosak és naprakészek legyenek, mivel ezek alapján kommunikálnak a kérelmezőkkel a kérelmük státuszáról és az ETA-programmal kapcsolatos frissítésekről. Bár az ETA-t minden jogosult utasnak életkortól függetlenül kell kérelmeznie, kiskorú utazó esetén a megadott elérhetőség lehet a törvényes gyám vagy a szülő elérhetősége.

Munka információk

A maldíviaiaknak tájékoztatást kell adniuk jelenlegi foglalkoztatási helyzetükről. Ez tartalmazza a munkakörüket és a munkáltató elérhetőségét. Az Egyesült Királyság ETA-kérelme azért kéri ezeket az információkat, hogy megállapítsák, hogy a kérelmező valódi turista vagy látogató-e, és nem valószínű, hogy túl sokáig marad-e itt.

Jogosultsági kérdések

A pályázóknak számos kérdésre kell válaszolniuk, hogy megállapítsák jogosultságukat. E kérdések egy része a kérelmező büntetett előéletére vonatkozik, mivel az Egyesült Királyság kormányának érdeke, hogy csak tiszta előéletű személyek léphessenek be az országba.

Más kérdések a kérelmező egészségi állapotára vonatkoznak, mivel a kormány el akarja kerülni, hogy olyan személynek adjon engedélyt a belépésre, aki veszélyt jelenthet a közegészségügyre. Kérdéseket tesznek fel a kérelmező korábbi bevándorlási múltjára és kábítószer-fogyasztási vagy -birtoklási múltjára vonatkozóan.

Fizetési információk

A folyamat utolsó lépése a biztonságos fizetés bankkártyával vagy hitelkártyával. A kérelmezőknek a fizetés előtt meg kell győződniük arról, hogy a megfelelő kormányzati portálon vannak. A befizetés feldolgozása után a kérelmet néhány napon belül felülvizsgálják, és vagy jóváhagyják, vagy elutasítják.

Ha jóváhagyják, a kérelmező e-mailben kap egy visszaigazolást, és az ETA hat hónapig érvényes az Egyesült Királyságba való utazásra – a kiállítás időpontjától kezdődően. Elutasítás esetén a kérelmező e-mailben értesítést kap arról, hogy miért nem hagyták jóvá a kérelmét. Az utazók megpróbálhatnak vízumot kérni, ha az ETA-kérelmet elutasítják.

UK ETA követelmények

Az ETA követelményei szerint a pályázóknak a következőket kell teljesíteniük:

– elektronikus útlevéllel rendelkezik;
– nem maradhat hat hónapnál tovább az Egyesült Királyságban;
– üzleti, turisztikai vagy átutazási célú látogatás;
– nem jelentenek veszélyt az Egyesült Királyságban élő emberek biztonságára.

A kérelmező útlevelének is legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie az Egyesült Királyságból való tervezett távozás tervezett időpontjától számítva.

A maldíviaiaknak továbbá nem lehet büntetett előéletük, és nem tervezhetnek munkát vállalni a látogatásuk alatt. Az összes fenti követelmény teljesítése nem garantálja az ETA kiadását; ez végső soron az Egyesült Királyság hatóságainak belátásán múlik. A kérelmezőknek azonban az ETA-követelmények betartása biztosítja a legjobb esélyt az Egyesült Királyságba való beutazásra.

UK ETA jogosultság

Az ETA-ra való jogosultsághoz az utazóknak az Egyesült Királyság ETA-listáján szereplő 92 ország valamelyikéből kell származniuk. A Maldív-szigetek egyike ezeknek az országoknak. Bár minden maldív állampolgárnak ETA-re van szüksége az Egyesült Királyságba történő utazáshoz, vannak olyan utazói csoportok, amelyek mentesülnek ez alól. Ezek közé tartoznak a brit útlevéllel és az ír útlevéllel rendelkezők. A tengerentúli brit állampolgárok és a védett személyek szintén mentesülnek az ETA-kötelezettség alól.

Miért van szükség a brit ETA-ra?

Növekvő bevétel

Az ETA hozzájárul az idegenforgalmi ágazatból származó bevételek növeléséhez azáltal, hogy minden egyes kérelem után csekély díjat számít fel. A nagy költekezésű országokból, például Németországból, Írországból, Spanyolországból és Hollandiából érkező látogatók meglátogathatják az Egyesült Királyságot, és hozzájárulhatnak annak gazdaságához. A jelenlegi statisztikák szerint az idegenforgalmi ágazat 2021-ben 131,5 milliárd fontot termelt az Egyesült Királyság gazdaságának. Becslések szerint az utazási ágazat kétmillió munkahelyet teremt az Egyesült Királyságban. Ezen túlmenően az igénylési díj hozzájárul az e-vízumkérelmek feldolgozásával kapcsolatos egyes költségek ellentételezéséhez.

Fokozott határ láthatósága

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere hozzájárul a határok láthatóságának javításához, mivel megkönnyíti a hatóságok számára az utazók be- és kilépésének nyomon követését. A rendszer a biztonságot is javítani fogja, mivel a hatóságok előre azonosíthatják a potenciális veszélyeket. Jelenleg a maldív állampolgároknak nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, de hamarosan ETA-t kell majd szerezniük. A maldív állampolgárok brit ETA-jával kapcsolatos további információkért az utazók a GYIK oldalon olvashatnak.