UK ETA vatikáni állampolgárok számára: Minden, amit tudni kell

Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben bejelentette az elektronikus beutazási engedélyezési rendszer (ETA) bevezetését, amely a vízummal nem rendelkező országok számára nyújt hatékony lehetőséget az országba való beutazásra. Ez az útmutató a Vatikán állampolgárai számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA megszerzésének követelményeit és előnyeit vizsgálja, kitérve a vízumkérelmezési eljárástól a jogosultsági feltételekig.

Mi a vatikáni állampolgárok brit ETA-ja?

Az Egyesült Királyság ETA egy olyan vízummentességi rendszer, amely lehetővé teszi, hogy 92 országból– köztük a Vatikánvárosból – érkező látogatók vízumkérelem nélkül léphessenek be az Egyesült Királyságba. A pályázóknak online kell jelentkezniük, és a pályázat részeként meg kell adniuk személyes adataikat. Ezeket az információkat ezután ellenőrzik a kormányzati adatbázisokban, és ha minden stimmel, elektronikusan létrehozzák az ETA-t, és összekapcsolják a kérelmező útlevelével.

Az országba való belépéskor minden érvényes ETA-val rendelkező látogatónak be kell mutatnia útlevelét a bevándorlási ellenőrzésen, hogy a kormányzati adatbázisokban keresztellenőrzésre kerülhessenek. Ez az eljárás lehetővé teszi a határőrök számára, hogy megerősítsék, hogy a kérelmezők megfelelnek az utazáshoz szükséges valamennyi követelménynek, és nem minősülnek magas kockázatúnak vagy korábban nem közölt információk vagy büntetett előélet miatt nem jogosultak a beutazásra.

Meddig érvényes a Vatikánba szóló brit ETA?

A vatikáni állampolgárok számára kiállított brit ETA a kibocsátástól számított hat hónapig érvényes. Ez azt jelenti, hogy a látogatóknak gondosan meg kell tervezniük utazásaikat, hogy az Egyesült Királyságban töltött időt teljes mértékben kihasználhassák. Az utazóknak például figyelembe kell venniük az utazási céljukhoz kapcsolódó tevékenységekhez szükséges napok számát, valamint az utazás során esetlegesen felmerülő késéseket vagy törléseket.

Ha a Vatikánvárosból érkező látogatók túllépik a hat hónapos érvényességi időszakot, nem tudják megújítani ETA-jukat az Egyesült Királyságban, mivel ez nem megengedett. Ha egy látogatóról kiderül, hogy túllépte a határértéket, kiutasítással és az Egyesült Királyságba való ismételt belépés határozatlan idejű tilalmával kell számolnia. Pénzbírsággal vagy akár büntetőeljárással is sújthatók, attól függően, hogy mennyi ideig tartózkodtak az országban megfelelő engedély nélkül. Továbbá, aki túllépte az ETA idejét, a jövőben nehezen kaphat vízumot, ha külföldre utazik. Végső soron a vatikáni polgároknak biztosítaniuk kell, hogy pontosan kiszámolják, mennyi időre van szükségük ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználják az ETA-jukat, és elkerüljék a szerencsétlen következményeket.

Hogyan érinti a brit ETA a vatikáni állampolgárokat?

A vatikáni útlevél 2022-től jelenleg a 27. helyen áll a világon, és lehetővé teszi a polgárok számára, hogy viszonylag könnyen belépjenek 154 országba. Az Egyesült Királyság egyike ezeknek az országoknak, amely 1988 júliusában létrehozta a vízummentességi programot (VWP). A VWP lehetővé teszi, hogy bizonyos országok állampolgárai vízum nélkül léphessenek be az Egyesült Királyságba. A fő követelmény az, hogy megfeleljenek bizonyos kritériumoknak, és rendelkezzenek érvényes útlevéllel és úti okmányokkal, például jegyekkel vagy útvonallal.

A vízummentességi program fő célja a turizmus ösztönzése és az Egyesült Királyságba való utazás megkönnyítése. Egyre nehezebbnek bizonyul azonban a vízummentességi program kezelése és fenntartása anélkül, hogy az Egyesült Királyság polgárainak biztonságát veszélyeztetné. A brit kormány ezért bejelentette, hogy 2024-ben leállítja a VWP-t, és az ETA-rendszerrel váltja fel. Az új rendszer értelmében a vatikáni állampolgároknak érvényes ETA-re lesz szükségük, ha 2024-től kezdődően be akarnak lépni az Egyesült Királyságba.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a más országokba utazni kívánó vatikáni állampolgárokkal szemben további korlátozások vagy követelmények lehetnek érvényben. Ezért a nemzetközi utazások előtt alapos kutatást kell végezni. Például azoknak a vatikáni állampolgároknak, akik továbbutazást terveznek olyan országokba, mint az Egyesült Államok vagy Japán, megfelelő vízumot kell igényelniük utazásuk előtt.

Kinek kell kérelmeznie a vatikáni állampolgárok ETA kérelmét az Egyesült Királyságban?

Üzleti emberek

Ezek a személyek a Vatikánvárosból az Egyesült Királyságba utaznak munkával kapcsolatos céllal, például találkozók, konferenciák és szemináriumok, szerződéskötés, új üzleti lehetőségek megszerzése vagy képzés céljából. Az üzleti utazók semmilyen formában nem végezhetnek fizetett munkát. Ez magában foglalja a teljes és részmunkaidős munkát, valamint a szakmai gyakorlatot és az ideiglenes foglalkoztatás egyéb formáit is.

Élvezet

Azoknak, akik az Egyesült Királyságba látogatnak kedvtelésből, szintén szükségük lehet ETA-ra. Az Egyesült Királyságban a turisták olyan látványosságokat élvezhetnek, mint a British Museum, a Windsori kastély és a Stonehenge. Bizonyos dokumentumokra, például jogosítványra, szükség lehet az Egyesült Királyságban való közlekedéshez, ezért fontos, hogy a látogatók ezeket magukkal vigyék úti céljukra.

Rövid távú tanulmányok

A rövid távú tanulmányok közé tartoznak a legfeljebb 6 hónapos kurzusok, például nyelvtanfolyamok vagy egyetemi csereprogramok. A pályázóknak tanulmányaiktól függően további dokumentumokra is szükségük lehet, például egyetemi bizonyítványokra vagy egy elismert intézménybe való beiratkozás igazolására.

Tranzit

Azoknak a vatikáni állampolgároknak, akik az Egyesült Királyságon keresztül kívánnak áthaladni más célállomás felé, ETA-ra lehet szükségük. A tranzit ETA-k azokra az utasokra vonatkoznak, akik Nagy-Britannián belüli repülőtereket kívánnak igénybe venni, vagy megállnak, vagy átszállnak, de nem hagyják el az említett területet. Megjegyzendő, hogy az ETA-rendszer nem érinti a jelenlegi földi és légi tranzitszabályokat.

UK ETA követelmények

Ahhoz, hogy a vatikáni állampolgárok ETA-engedélyt kaphassanak az Egyesült Királyságban, a kérelmezőknek érvényes biometrikus útlevéllel kell rendelkezniük, és 180 napnál rövidebb ideig kell az Egyesült Királyságban tartózkodniuk. Üzleti, átutazási, rövid távú tanulmányi, üdülési vagy gyógykezelési céllal kell utazniuk. Ezenkívül minden pályázónak nem szabad, hogy korábban megsértette volna a bevándorlási szabályokat vagy büntetett előéletű legyen. A pályázóknak rendelkezniük kell bankkártyával vagy hitelkártyával a pályázati díj befizetéséhez, és az online pályázat kitöltéséhez internet-hozzáféréssel is.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezési folyamata

Az Egyesült Királyságban az ETA kérelmezése várhatóan egyszerűsített online folyamat lesz, amelyhez nem szükséges papírmunka. Azok a vatikáni állampolgárok, akik megfelelnek a jogosultsági feltételeknek, néhány perc alatt kitölthetik a kérelmet. A feldolgozási idő attól függően változhat, hogy az ügynökök milyen gyorsan kapják meg a jelentkezési lapot. A legtöbb kérelmet azonban néhány napon belül jóváhagyják. Ha az ETA-t elutasítják, a vatikáni állampolgárok online vízumkérelmet nyújthatnak be, és az Egyesült Királyság nagykövetségén vagy konzulátusán időpontot kérhetnek egy interjúra hazájukban. További információ az ETA-rendszerről itt.

Kinek nem kell jelentkeznie az ETA-ra?

Több olyan személycsoport van, akik mentesülnek az Egyesült Királyságban történő ETA-kérelem benyújtása alól. Ezek közé tartoznak a brit tengerentúli területek állampolgárai, a brit védett személyek, a brit tengerentúli állampolgárok, az ír útlevéllel rendelkezők, a brit útlevéllel rendelkezők és a brit tengerentúli állampolgárok. Mindegyik csoportnak saját követelményrendszere van, amelyet teljesíteni kell ahhoz, hogy az ETA alól mentesítettnek lehessen tekinteni. Például a brit tengerentúli területek állampolgárainak érvényes útlevéllel kell rendelkezniük az Egyesült Királysághoz tartozó valamelyik területről, például Gibraltárról vagy a Brit Virgin-szigetekről.