Teljes útmutató a grenadiai állampolgárok brit ETA-jához

Hogyan érinti az Egyesült Királyság új ETA-rendszere a grenadai utazókat? A 2024 előtt bevezetendő program a jelenlegi vízummentességi rendszert hivatott felváltani. Az Egyesült Királyságba utazni szándékozó grönlandiaknak az ETA-ról való tájékozódással kell felkészülniük az utazásra. Ez az útmutató az ETA-val kapcsolatos információkat tartalmaz, beleértve a kérelmezési folyamatot is.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA a grenadai állampolgárok számára?

A brit kormány az ETA néven ismert elektronikus utazási engedélyt a brit határok digitalizálása érdekében vezeti be. Bár ez egy új rendszer Nagy-Britanniában, néhány utazó ismeri a más országokban már alkalmazott hasonló programokat. Különösen az egyesült államokbeli ESTA-rendszer és a kanadai ETA-rendszer ihlette. A kormánynak nagyobb felügyeletet biztosít az országba belépő és az országot elhagyó személyek felett, és megkönnyíti az Egyesült Királyságot fenyegető potenciális veszélyek és kockázatok azonosítását.

Grenada állampolgárainak nem kell vízumot kérniük az Egyesült Királyságba történő utazáshoz. Az új rendszerben ez nem fog változni. Az ETA-rendszer bevezetésekor azonban a grenadai utazóknak az Egyesült Királyságba való belépés előtt ETA-t kell kérelmezniük. Az ETA gyakorlatilag digitális engedélyként szolgál. Az ETA grenadai birtokosa legfeljebb hat hónapos időtartamra jogosult belépni az Egyesült Királyságba és ott tartózkodni. Ez nem vízum. A kérelmezési folyamat sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a vízumkérelem, és az ETA nem nyújtja a vízummal járó előnyöket.

Hogyan érinti az ETA a grenadai utazókat?

Az Egyesült Királyság 92 országgal kötött vízummentességi megállapodást. Ezen a listán olyan nemzetközösségi országok szerepelnek, mint Grenada. Ez azt jelenti, hogy a grenadai állampolgároknak nem kell vízumot kérniük az Egyesült Királyságba való belépés előtt.

Az ETA az Egyesült Királyságba hat hónapnál rövidebb időre látogató grönlandiak számára lesz érvényes. Függetlenül attól, hogy milyen okból utaznak, a grenadai látogatók mindannyian ugyanazon a kérelmezési folyamaton mennek keresztül. Az Egyesült Királyságba történő látogatásuk céljai a következők lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

Vannak azonban kivételek. Jelenleg azoknak a grenadai állampolgároknak, akik tartósan az Egyesült Királyságban szeretnének élni, ott dolgozni vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni, vízumot kell kérniük. Ez nem fog változni az új ETA-rendszerben. Ha egy grenadai utazónak vízumra van szüksége, külön kell utánanéznie. Az ETA-t úgy tervezték, hogy teljesen elkülönüljön a vízumkérelmi eljárástól.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése grenadai állampolgárok számára

Utazás előtt a Grenadáról érkező látogatóknak ajánlott áttekinteniük az ETA-ra vonatkozó követelmények közzétett listáját. Ezek közé tartoznak:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– személyes adatok. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazással kapcsolatos alapvető adatok, például a látogató címe az országban való tartózkodás idejére.
– Hitelkártya vagy bankkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Korábbi információk, beleértve a büntetett előéletre, bevándorlási bűncselekményekre és tiltott csoportokhoz vagy szervezetekhez való tartozásra vonatkozó adatokat.

Az ETA-rendszer bevezetésének egyik oka, hogy az Egyesült Királyságot és polgárait fenyegető potenciális biztonsági kockázatokat és veszélyeket jobban lehessen jelezni. Emiatt a grenadai ETA-kérelmezőknek adatokat kell szolgáltatniuk a büntetett előéletükről és más korábbi bűncselekményekről. Az olyan kérelmező kérelmét elutasítják, aki bármilyen potenciális veszélyt jelenthet az Egyesült Királyságra nézve.

Ezek az információk változhatnak, mivel a rendszer még nem került teljes körűen bevezetésre. A Grenadáról érkező utazóknak azt tanácsoljuk, hogy a kérelem benyújtása előtt győződjenek meg arról, hogy teljes mértékben tisztában vannak az Egyesült Királyság ETA-követelményeivel.

Az ETA jelentkezési folyamat csak online érhető el. Az egész ETA-rendszer digitális, így nem lesz alternatív módja a jelentkezésnek.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása grenadai állampolgárok számára

Az ETA-kérelem díjköteles. Ezt a díjat a kérelem feldolgozása előtt teljes egészében online kell befizetni. Ez nem visszatérítendő. Amint a kérelmező teljes egészében kitöltötte a formanyomtatványt és befizette a díjat, megkezdődik a feldolgozás.

Az ETA-kérelem feldolgozása sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a vízumkérelemé, és várhatóan legfeljebb 72 órán belül jóváhagyják vagy elutasítják. Nagyon fontos, hogy a pályázók ezt az időt figyelembe vegyék, amikor utazási terveiket elkészítik. A grenadai állampolgároknak rendelkezniük kell egy jóváhagyott brit ETA-vel, amelyet a reptéri személyzetnek fel kell mutatniuk, amikor megérkeznek az indulási repülőtérre.

A fuvarozóknak a jóváhagyott ETA-t a szállítás feltételéül kell szabniuk. Ha az utas nem rendelkezik ilyen igazolvánnyal, megtagadhatják tőle a beszállást. A brit határellenőrzésen való áthaladáskor a grönlandi utazóknak az Egyesült Királyságba való belépéskor ismét fel kell mutatniuk az ETA-jukat.

Abban az esetben, ha az ETA-kérelmet elutasítják, a kérelmezőnek több lehetősége is van. Először is, fellebbezhetnek a határozat ellen. Alternatívaként vízumot is igényelhetnek, de ez egy hosszabb és bonyolultabb folyamat.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával a grenadai állampolgárok számára

A grenadai állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-vel az utazó legfeljebb hat hónapot tölthet az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyságon belül nincs belső határellenőrzés, amely elválasztja Angliát, Skóciát, Walest és Észak-Írországot. Ez azt jelenti, hogy az ETA-tulajdonosok kedvük szerint mozoghatnak a négy ország között. Az Ír Köztársaság független ország, és az ETA ott nem érvényes.

Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni övezetnek vagy az Európai Uniónak. Azoknak a grenadai állampolgároknak, akik utazásuk részeként más európai országokba kívánnak utazni, meg kell vizsgálniuk a külön beutazási követelményeket, és meg kell győződniük arról, hogy megfelelnek-e azoknak. Az EU saját elektronikus engedélyezési rendszerének, az ETIAS-nak a bevezetése folyamatban van.

Grenadaiak az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban körülbelül 10 000 grenadai születésű ember él. Mivel Grenada a Nemzetközösség része, a két ország között szoros kapcsolat van. Sok grenadai azért érkezik az Egyesült Királyságba, hogy meglátogassa ott letelepedett barátait és családtagjait, míg mások turisztikai vagy tanulmányi okokból utaznak.

A grenadai repülőtér és London Gatwick között közvetlen járatok közlekednek. Azoknak az utazóknak, akik az ország más részeire szeretnének ellátogatni, csatlakozó járatot kell keresniük, vagy Londonon keresztül kell beutazniuk az Egyesült Királyságba. Ezután más közlekedési eszközzel utazhatnak tovább.