UK ETA Kiribati állampolgárai számára

Mivel az Egyesült Királyság az új ETA-program végrehajtására készül, az utazóknak tájékozódniuk kell a változásokról. A régi vízummentességi rendszert felváltják, ami hatással lesz az Egyesült Királyságba Kiribatiról érkező utazókra. Ebben az útmutatóban minden szükséges információt megtalál az új rendszerről, és megtudhatja, hogy mit kell tennie a kiribati utazóknak, mielőtt útnak indulnak.

Mi a kiribati állampolgárok brit ETA-ja?

Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi rendszerének helyébe lép. Bár az Egyesült Királyságban új, nagyon hasonlít a más országokban már létező rendszerekhez. Azok az utazók, akik ismerik az amerikai ESTA-programot vagy a kanadai ETA-t, már tudják, mire számíthatnak a brit ETA-tól.

Az ETA révén a brit kormány több információt és ezáltal több felügyeletet kap arról, hogy kik lépnek be az országba. Az új rendszer segítségével könnyebb lesz azonosítani a biztonsági kockázatokat, és még a belépés előtt kiszűrni a nem kívánt látogatókat. Ez nem vízum, és a kérelmezési folyamat sokkal egyszerűbb, mint a vízumkérelem.

Hogyan érinti az ETA a kiribati utazókat?

Mivel Kiribati a Nemzetközösség országa, és szerepel azon 92 ország listáján, amelyek vízummentességi megállapodást kötöttek az Egyesült Királysággal, a kiribati utazóknak nem kell vízumot kérniük utazás előtt. Az új rendszer nem vezet be vízumkötelezettséget, de ez azt jelenti, hogy a kiribati állampolgároknak ki kell tölteniük az ETA-kérelmi űrlapot, mielőtt megkezdik utazásukat.

A kiribati állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiállított ETA-t az Egyesült Királyságba többféle okból utazók kapják meg. Ezek közé tartozhatnak:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

A látogatóknak egyetlen ETA-kérelmezési eljárást kell kitölteniük; ez nem változik az utazás okától függően.

Jelenleg egyes kiribati állampolgároknak vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Ez vonatkozik azokra az utazókra, akik az Egyesült Királyságban terveznek munkát vállalni, hat hónapnál hosszabb időt tölteni vagy tartósan letelepedni. Ezt az új rendszer nem változtatja meg, és ezeknek az utasoknak továbbra is vízumra lesz szükségük. A vízumkérelmezési eljárás változatlan marad, teljesen elkülönül az új ETA-programtól.

Kiribati állampolgárok ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban

A Kiribatiról utazóknak azt tanácsoljuk, hogy az utazási terveik elkészítése előtt tekintsék meg az ETA követelményeinek listáját. Fontos megjegyezni, hogy az ETA program pontos részletei változhatnak. A rendszer teljes körű bevezetéséig, amely várhatóan 2024 előtt megtörténik, az információk még nem véglegesek. Mindazonáltal az alábbi követelmények alapján az utazók képet kaphatnak arról, hogy mire számíthatnak:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– személyes adatok. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazással kapcsolatos néhány alapvető adat, például az utazó címe, amíg az országban tartózkodik.
– Az ETA kérelmezési díj befizetése.
– Korábbi büntetett előélet, bevándorlási bűncselekmények és tiltott csoporthoz vagy szervezethez való (korábbi vagy jelenlegi) tartozás nyilvánosságra hozatala.

A lista utolsó pontja azért szerepel a listán, hogy segítsen a biztonsági kockázatok kiszűrésében. Ha úgy ítélik meg, hogy az utazó veszélyt jelent az Egyesült Királyság és polgárai biztonságára, kérelmét elutasítják.

Az ETA jelentkezési lap csak online lesz elérhető. Ez egy teljesen digitális rendszer, így nem kínálunk papír alapú alternatívákat.

Kiribati állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Valószínű, hogy az utazásszervezők a jóváhagyott ETA-t a szállítás feltételévé teszik, ahogyan azt már sokan teszik az Egyesült Államok ESTA és a kanadai ETA esetében. Ez azt jelenti, hogy azok az utasok, akik nem tudják felmutatni a személyzetnek a kiribati állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA-jukat az indulási kapunál, nem szállhatnak fel.

Ezt szem előtt tartva az utazóknak kérelmezniük kell az ETA-t, és elegendő időt kell hagyniuk a feldolgozásra. A jelentkezési lap kitöltése során vissza nem térítendő díjat kell fizetniük. A díj teljes befizetéséig a kérelem hiányosnak minősül, és nem kerül feldolgozásra.

Az ETA-kérelem feldolgozása várhatóan legfeljebb 72 órát vesz igénybe. Az utazóknak gondoskodniuk kell arról, hogy időben jelentkezzenek. Az indulási repülőtéren és az Egyesült Királyságba érkezéskor, a határellenőrzéskor is fel kell mutatniuk a jóváhagyott ETA-t.

Az ETA-kérelmeket többféle okból is elutasíthatják. Ha ez megtörténik, a kérelmező fellebbezhet a határozat ellen. Alternatívaként az utazóknak vízumot is igényelhetnek. Ez egy hosszabb és bonyolultabb folyamat.

Kiribati állampolgárok utazása az Egyesült Királyság ETA-jával

Az ETA iránti kérelem jóváhagyását követően az utazók engedélyt kapnak az Egyesült Királyságba való belépésre és legfeljebb hat hónapos tartózkodásra. Ebben az időszakban szabadon mozoghatnak az országban. Az Egyesült Királyság négy alkotó országa (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország) között nincs határellenőrzés, így az utazók kedvükre utazhatnak a négy ország között. Az Ír Köztársaság azonban független. Az ETA ott nem érvényes.

A brit ETA csak az Egyesült Királyságba és az Egyesült Királyságon belüli utazásra érvényes. Mivel az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek, az ETA más európai országokban nem érvényes. Azoknak a kiribati utazóknak, akik több európai országot szeretnének meglátogatni, gondoskodniuk kell arról, hogy rendelkezzenek a megfelelő papírokkal, és megfeleljenek a szükséges beutazási követelményeknek. Az Európai Unió jelenleg a saját elektronikus utazási engedélyezési rendszerének, az ETIAS-nak a bevezetésén dolgozik.

Kiribati és az Egyesült Királyság

Kiribati a Nemzetközösség tagja, 1979-ben nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól. A két ország a múltbeli kapcsolatoknak köszönhetően baráti viszonyt ápol egymással. Kiribati és az Egyesült Királyság egyik repülőtere között sincs közvetlen járat, ezért az utazóknak csatlakozó járatokat kell keresniük.

Kiribati kis mérete miatt nincs nagy kiribati közösség az Egyesült Királyságban. Ennek ellenére a kiribati utazók továbbra is utaznak az Egyesült Királyságba üzleti és szabadidős céllal.