Az Egyesült Királyság ETA norvég állampolgárok számára: Az Ön teljes útmutatója

Az Egyesült Királyság ETA egy utazási engedély a vízummentes országokból az Egyesült Királyságba utazó látogatók számára. Az elektronikus utazási engedély egy egyszeri beutazási engedély, amely lehetővé teszi a norvég állampolgárok számára, hogy hat hónapra az Egyesült Királyságba látogassanak. A Norvégiából jelenleg útlevéllel az Egyesült Királyságba utazóknak a repülőtérre érkezés előtt online kell kérelmezniük az engedélyt. Az alábbiakban egy útmutatót olvashat a brit ETA-nak a norvég utazókra gyakorolt hatásáról, a kérelmezési folyamatról és az utazási engedély megszerzésének követelményeiről:

Mi a norvég állampolgárok brit ETA-ja?

Az új elektronikus utazási engedélyt (ETA ) 2024-ben vezetik be az Egyesült Királyság bevándorlási reformjának részeként. A brit ETA a leggyorsabb módszer a vízum nélküli brit területre való belépéshez. Az engedély azonban csak a vízummal nem rendelkező állampolgárok számára lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy az európai országok, köztük Norvégia, az ETA-t fogják használni az országba való bejutáshoz. Az Egyesült Királysággal vízummentes megállapodást kötött más országok is megkaphatják az utazási engedélyt. Azok a norvég állampolgárok, akik már jártak Kanadában és az Egyesült Államokban, már ismerik az ESTA és az ETA programokat, és az Egyesült Királyság utazási engedélye ugyanezt az elvet alkalmazza.

Az Egyesült Királyság ETA-programját a határátlépési és bevándorlási rendszer részeként vezetik be. Az általános utazási engedély megköveteli, hogy minden egyesült királyságbeli látogató előzetes utazási engedélyt kérjen. Ez azt jelenti, hogy a határhatóságok további információkkal rendelkeznek majd az Egyesült Királyságba utazni szándékozó norvég utasokról.

A jelenlegi bevándorlási rendszerben a norvég állampolgárok vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba, ami lehetetlenné teszi a határőrizeti hatóságok számára, hogy információkat gyűjtsenek a határon belépő vagy onnan kilépő látogatókról. A határőrizeti hatóságok számára is kihívást jelent az utazók biztonsági kockázatainak felmérése előzetes információk nélkül. Az előzetes beutazási engedéllyel az Egyesült Királyság hatóságai jobban ellenőrzik majd a határokat, és megakadályozhatják a fenyegetések bejutását az Egyesült Királyságba. Az utazási engedély biztosítja a norvég állampolgárok számára, hogy utazás előtt az Egyesült Királyságba látogathatnak.

Az elektronikus utazási engedély az Egyesült Királyságon átutazó utasok számára készült, akiknek rövid tartózkodás esetén nincs szükségük vízumra. Ez csak hat hónapig érvényes, és az utazóknak a repülőtérre érkezés előtt kell igényelniük. A fuvarozóknak meg kell erősíteniük, hogy az utasok rendelkeznek-e ETA-vel vagy valamilyen, az Egyesült Királyságba való beutazásra jogosító engedéllyel, például vízummal vagy bevándorlási státusszal.

Hogyan használhatják a norvég állampolgárok az Egyesült Királyság ETA-ját?

Norvégia az Európai Unió tagja, és a Brexit előtt a norvég állampolgárok szabadon utazhattak az Egyesült Királyság területén. Jelenleg a norvég állampolgároknak csak útlevélre van szükségük ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyság határain. 2024-től a norvég állampolgároknak ETA-re lesz szükségük az országba való belépéshez. Érvényes beutazási engedéllyel a Norvégiából érkező utazók legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban. Ezen időszak alatt vízum vagy munkavállalási engedély nélkül nem vállalhatnak munkát vagy nem indíthatnak vállalkozást az Egyesült Királyságban.

A norvég állampolgároknak szóló brit ETA alkalmas üzleti céllal utazók számára, akik például konferenciákon vesznek részt, vagy tárgyalásokat folytatnak egy brit vállalattal. A norvég állampolgárok hat hónapon belül rövid tanfolyamra is jelentkezhetnek. Azoknak a látogatóknak, akik hosszabb időt terveznek az Egyesült Királyságban tölteni, vízumot kell kérniük.

Az oktatás és az üzleti élet mellett az ETA hasznos a norvég turisták számára is, akik az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb látnivalókat fedezik fel, vagy családtagjaikat és barátaikat látogatják meg. Az utazók az engedélyt arra is felhasználhatják, hogy az Egyesült Királyságban orvosi ellátást vegyenek igénybe.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése számos előnnyel jár az utazók számára. A látogatóknak a határon garantált a belépés az Egyesült Királyságba, mivel az engedélyt előre megadják. Az utazók az Egyesült Királyságon belül bármely országon keresztül utazhatnak egyetlen utazási engedéllyel. A Skóciába, Észak-Írországba, Walesbe vagy Angliába utazó norvég állampolgároknak nem lesz gondjuk a határokon. Az ETA garantálja az Egyesült Királyságban tartózkodó külföldi állampolgárok biztonságát is, mivel a kormány megerősítheti a határőrizetet.

A norvég állampolgárok ETA-követelményei az Egyesült Királyságban

Mivel az ETA még nem indult el, a kormány nem közölt minden részletet a rendszer működéséről. A brit ETA-ra való jogosultság mellett az utazóknak a követelményekről és a brit ETA kérelmezési folyamatról is tájékozódniuk kell. A követelmények azonban változhatnak, mivel az ETA-rendszer még nem véglegesített.

Az Egyesült Királyságban ETA-t kérelmező norvég állampolgároknak az eljárást online kell lefolytatniuk. A digitális rendszerekben az utazóknak az alábbi információkat kell megadniuk a jelentkezési lapon:

– Személyes információk: A pályázónak meg kell adnia teljes nevét és születési dátumát. Az ETA elutasításának elkerülése érdekében fontos, hogy az adatok pontosak legyenek, és a név megegyezzen az útlevélben szereplővel.
– Elérhetőségek: Az utazóknak a kérelem benyújtása során meg kell adniuk elérhetőségüket, hogy a határhatóságok könnyebben tudjanak hozzájuk fordulni a további kérdésekkel kapcsolatban. Az érvényes e-mail cím megadása kötelező, mivel a jelentkezők e-mailben kapják meg az ETA visszaigazolást. Telefonszámra és fizikai címre is szükség lehet. Kiskorú személy ETA-kérelme esetén a kérelmezőnek meg kell adnia a törvényes gyám vagy szülő elérhetőségét. Az üzleti célból utazó norvég állampolgárok megadják a munkáltatói adatokat és elérhetőségeiket.
– Útlevéladatok: A norvég állampolgároknak biometrikus útlevélre van szükségük az ETA igényléséhez. A kérelmezőknek meg kell adniuk útlevelük számát, állampolgárságukat, a kiállítás és a lejárat dátumát. Fontos megadni a kettős állampolgárság vagy a kérelmező birtokában lévő egyéb útlevélszámok adatait, de a kérelemhez csak az egyiket fogják felhasználni. Az útlevélnek a kérelem benyújtásától számított legalább három hónapig érvényesnek kell lennie.
– Jogosultsági kérdések: A kérelmezőknek biztonsági kérdésekre is válaszolniuk kell, hogy megállapítsák az ETA-ra való jogosultságukat. Néhány biztonsági kérdés, amellyel az utazók találkozhatnak, a büntetett előéletre és a kábítószer-birtoklásra vonatkozik. A büntetett előéletű pályázóknak közölniük kell a bűncselekmények részleteit. Az utasnak be kell mutatnia, hogy korábban már volt-e kábítószer-birtoklással vagy -terjesztéssel kapcsolatos vádja. A kérelmezőknek a terrorista csoportokhoz való kötődésükre és a terrorizmussal kapcsolatos korábbi vádakra vonatkozó kérdésekre is válaszolniuk kell. Az egészséggel kapcsolatos kérdésekben az utazóktól elvárják, hogy adjanak tájékoztatást az oltásokról vagy védőoltásokról és a fertőzésekről.

A jelentkezési lap kitöltése után az utazóknak be kell fizetniük az ETA-díjat, mielőtt elküldenék adataikat. Ezért a norvég állampolgároknak érvényes hitelkártyát/betéti kártyát kell használniuk a tranzakcióhoz. Az ETA-kérelem csak a fizetés után kerül feldolgozásra. Amikor a norvég állampolgárok ETA-ját az Egyesült Királyságban jóváhagyják, a kérelmező megerősítő e-mailt kap.

Utazás az Egyesült Királyságba Norvégiából ETA-val

2024-től minden, az Egyesült Királyságba belépő utasnak ETA-t kell kérnie, függetlenül az utazási eszköztől. Az érvényes ETA-val rendelkező norvég állampolgároknak nem kell kinyomtatniuk a visszaigazoló e-mailt. A határon beolvashatják útlevelüket, hogy ellenőrizzék utazási engedélyüket. Az Egyesült Királyság ETA-rendszere felgyorsítja a határon történő eljárást és csökkenti a sorban állást. A norvég állampolgárok brit ETA-jával kapcsolatos további információkért kérjük, olvassa el a GYIK oldalt.