A spanyol állampolgárok ETA-jának magyarázata az Egyesült Királyságban

A tervek szerint a bevezetés 2024 végére fejeződik be, és az Egyesült Királyság négy különálló nemzetébe érkező valamennyi látogató az új ETA-rendszer hatálya alá kerül. Az ETA-kérelmeket az utazás időpontja előtt kellő időben be kell nyújtani, és ez vonatkozik minden olyan utazóra és nemzetiségre is, aki korábban vízummentességre volt jogosult.

Az alábbi cikk a legfontosabb információkat adja át azoknak a spanyol állampolgároknak, akik 2023 után kívánnak az Egyesült Királyságba utazni, hogy miként érintheti őket az új rendszer bevezetése, és tippeket ad az ETA kérelmezéséhez.

Mi a brit ETA a spanyol állampolgárok számára?

Az akkori konzervatív kormány belügyminisztere, Priti Patel bejelentette az Egyesült Királyság állampolgársági és határrendészeti törvényének 2022-es módosításait.

Az újonnan hatályba lépett jogszabály értelmében az Egyesült Királyság valamennyi határa teljes mértékben digitalizált lesz, és az Egyesült Királyságba látogatóknak új elektronikus engedélyre lesz szükségük ahhoz, hogy rövid távú tartózkodásra beutazhassanak.

2024-től az engedély egy elektronikus utazási engedély (ETA) lesz, amely hasonló a más országokban, például az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon működő programokhoz. Az Egyesült Királyság mind a négy országában alkalmazandó: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország.

Az eljárás célja, hogy Nagy-Britannia EU-ból való kilépését követően szigorítsa a bevándorlást és fenntartsa az ellenőrzést, anélkül, hogy a valódi látogatók zavartalan utazása nagyobb mértékben megszakadna.

Kit érint az ETA?

E jogszabály előtt számos ország állampolgárai vízum nélkül, csupán a nemzeti személyazonosító igazolvánnyal (a schengeni övezet országai esetében) vagy útlevéllel látogathattak az Egyesült Királyságba. Az állampolgárságról és a határokról szóló törvény módosítása megszünteti a vízummentesség kiváltságát, és bevezeti az ETA-t.

Az ETA hatálya alá tartozó országok listája a jelenleg közzétett 92 országot tartalmazza, és Spanyolország is szerepel ezen a jogosultsági listán. A Spanyolországból érkező látogatóknak ETA-kérelmet kell benyújtaniuk, függetlenül attól, hogy milyen okból utaznak – a turizmus, az üzleti élet, az oktatás, az orvosi kezelés, valamint a család és a barátok meglátogatása mind érvényes oknak számít.

Az ETA az Egyesült Királyságba való beutazás minden lehetséges legális módjára vonatkozik 2024-től. Ez azt jelenti, hogy a digitalizált rendszer mindenhol jelen lesz, a repülőterektől a tengeri kikötőkön át az Eurostar vonatállomásokig.

Hogyan érinti az új rendszer a spanyol állampolgárokat?

Az új ETA-rendszert megelőző években az Európai Unió tagállamaiból származó spanyol állampolgároknak, akik az Egyesült Királyságba akartak utazni, nem kellett vízumot kérniük, ha tervezett tartózkodásuk időtartama 6 hónapnál rövidebb volt. Ez mindaddig így volt, amíg megfeleltek a szokásos látogatói követelményeknek.

2024-től kezdve ezek közül a korábban meghatározott szabályok közül semmi sem lesz érvényes, és minden az ETA-engedélyhez kötött belépési engedélyhez fog tartozni.

Mi az ETA kérelmezésének folyamata?

Bár a várható bevezetés előtt még lehetnek kisebb változások, a jelentkezési folyamat ismert.

Az alábbiakban ismertetjük, hogyan és mi szükséges ahhoz, hogy a spanyol állampolgárok ETA-kérelmet nyújtsanak be az Egyesült Királyságban:

Az ETA egy digitális rendszer, és minden kérelmet online kell benyújtani. Nem pályázhat papírok benyújtásával vagy személyes jelentkezéssel.

Minden ETA-utazónak a következőkre van szüksége:

– Érvényes spanyol útlevél.
– Egy friss útlevélkép digitális formátumban a könnyebb használat érdekében.
– Érvényes e-mail cím.

A pályázati űrlapon a következő információkat kell megadni:

– Személyes adatok – teljes név, születési dátum és jelenlegi lakcím.
– Útlevéladatok – szám, kiállítási dátum és a kiállítás országa
– Foglalkoztatási adatok – a munkáltató neve, címe és elérhetősége.
– Utazási adatok – a látogatás célja és az Egyesült Királyságban való tartózkodás során használandó cím(ek).

Önt további személyes adatok megadására is felkérik. Kérdéseket tesznek fel a bevándorlási múltjáról (és arról, hogy rendelkezik-e kettős állampolgársággal vagy állampolgársággal), a bűnügyi nyilvántartásról, a kábítószerekkel kapcsolatos múltjáról, az egészségi állapotáról, valamint a tiltott csoportokkal való kapcsolatáról vagy azokhoz való tartozásáról.

Ezeket az információkat a brit határőrizeti szervek és más brit kormányzati szervek által használt nemzeti és nemzetközi adatbázisok alapján fogják ellenőrizni. A megjelölt személyek nem kaphatnak ETA-t.

A pályázat benyújtásakor bankkártyával vagy hitelkártyával történő fizetés is szükséges. A fizetés nélküli jelentkezéseket nem dolgozzák fel.

Hogyan történik az ETA-kérelem feldolgozása?

A feldolgozás szokásos időtartama várhatóan 48 és 72 óra között lesz, de ez az időtartam az adott időpontban a jelentkezési forgalom nagyságától függően hosszabb is lehet.

Emiatt a spanyol utazóknak azt tanácsoljuk, hogy a lehető legkorábban nyújtsák be az ETA-kérelmet.

Hogyan befolyásolja az ETA a beutazási folyamatot?

Amikor a spanyol állampolgárok ETA-kérelmét jóváhagyják, az utazó egy digitális engedély formájában kapja meg azt, amely az érvényes spanyol útleveléhez kapcsolódik.

Minden jóváhagyott ETA-t felvisznek a fejlett utasinformációs adatbázisokba, amelyekhez a fuvarozók hozzáférnek, hogy ellenőrizni tudják, hogy minden utasuk rendelkezik-e az Egyesült Királyságba való utazáshoz szükséges engedéllyel. Ezeket a repülőgépre, kompra vagy Eurostar vonatra való felszállás előtt ellenőrizni kell.

Azokat az utasokat, akik ETA nélkül érkeznek a határra, megtagadják a belépést. A spanyol állampolgárok számára a brit ETA nem garantálja a beutazást. A határőrök bárkit visszautasíthatnak, akiről úgy vélik, hogy az Egyesült Királyság jogszabályai szerint nem fogadható be.

Milyen időszakot fed le egy brit ETA?

Az ETA a kibocsátástól számított 180 napig tart. Ha az útlevél az engedélyezett hat hónap lejárta előtt lejár, az ETA érvénytelenné válik. A 92 ETA-jogosult országból – köztük Spanyolországból – érkező látogatók nem maradhatnak az Egyesült Királyságban az útlevelük lejárta után, függetlenül attól, hogy mennyi idő van még hátra az ETA-jukból.

Abban az esetben, ha egy spanyol állampolgár lejárt ETA-val tartózkodik az Egyesült Királyságban, azonnal új kérelmet kell benyújtania. Bizonyos helyzetekben ehhez vissza kell térnie Spanyolországba.

A 180 napos időszak alatt az ETA az Egyesült Királyság egész területén szabad utazást és korlátlan számú látogatást tesz lehetővé.

Ha hat hónapnál hosszabb ideig kíván az Egyesült Királyságba látogatni, vagy dolgozni szeretne, akkor vízumra, és nem ETA-ra van szüksége.

Ha további információra van szüksége a spanyol állampolgárok brit ETA-jával kapcsolatban, kérjük, látogasson el a Gyakran ismételt kérdések rovatba.