Az Egyesült Királyság ETA trinidadi és tobagoni állampolgárok számára: A Guide (Útmutató)

Az Egyesült Királyság új, digitális utazási engedélyek ETA-rendszerének bevezetése a világ minden tájáról érkező utazókat érinti majd. Trinidad és Tobago állampolgárai azok közé tartoznak, akiknek ETA-t kell kérelmezniük az Egyesült Királyságba való látogatáshoz. Az új program, amely 2024-ig indul, a jelenlegi vízummentességi rendszert váltja fel. Olvassa el, hogyan működik az ETA-rendszer, mire számíthat utazás közben, és hogyan igényelheti az ETA-t.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA Trinidad és Tobagon állampolgárai számára?

Néhány tapasztalt utazó már ismeri a digitális utazási engedélyek fogalmát, amelyek az elmúlt években egyre elterjedtebbé váltak a világ különböző országaiban. Az Egyesült Királyság új ETA-rendszere, vagyis az elektronikus utazási engedély hasonló más rendszerekhez, például a kanadai ESTA-hoz vagy az Egyesült Államok ETA-jához. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy hosszadalmas vízumkérelmi eljárás nélkül lépjenek be az országba. Az ETA-t kapott utazók legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban.

Az ETA az Egyesült Királyság határainak digitalizálására irányuló nagyobb brit kormányzati terv részét képezi. Bevezetése révén a kormány jobban ellenőrizheti, hogy kik lépnek be az országba, és így könnyebben felismerhetővé válnak a potenciális biztonsági kockázatok.

Hogyan érinti ez a trinidadi és tobagóniai utazókat?

A Nemzetközösség tagjai azon 92 ország között szerepelnek, amelyekkel az Egyesült Királyság vízummentességi megállapodást kötött. Trinidad és Tobago a Nemzetközösség országaként szerepel a listán. Az Egyesült Királyság jelenlegi rendszere szerint Trinidad és Tobago állampolgárainak nem kell vízumot kérniük, és az Egyesült Királyságba való belépéshez sem kell további papírmunkát végezniük. Ehelyett az útlevelük az egyetlen dokumentum, amelyre szükségük van. Amikor az új program elindul, ez megváltozik, és a trinidadi és tobagói állampolgároknak kérelmezniük kell az Egyesült Királyságban érvényes ETA-t.

Az Egyesült Királyság szoros kapcsolatot ápol Trinidaddal és Tobagóval, és a nagyvárosokban, például Londonban nagyszámú trinidadi és tobagói diaszpóra él. Az Egyesült Királyságba Trinidadból és Tobagóból érkező látogatók számos okból érkeznek, többek között:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

Minden olyan Trinidad és Tobagóból érkező látogatónak, aki hat hónapnál rövidebb ideig tervez az Egyesült Királyságban maradni, ETA-t kell kérelmeznie. Csak egy kérvényt kell kitölteni, függetlenül attól, hogy az utazó milyen okból érkezik az országba.

Trinidad és Tobago állampolgárainak bizonyos különleges körülmények között vízumot kell kérniük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba jöhessenek. Ez a jelenlegi rendszerben is így van, és nem fog változni, ha az ETA-rendszer hatályba lép. Azoknak az utazóknak, akik tartósan az Egyesült Királyságban kívánnak letelepedni, ott munkát vállalni (rövid és hosszú távon egyaránt), vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni az országban, még az utazás megkezdése előtt meg kell kérniük a megfelelő vízumot.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése trinidadi és tobagóniai állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságba utazni kívánó trinidadi és tobagói állampolgárok egy online űrlapon keresztül igényelhetik az ETA-t. Az ETA-t úgy tervezték, hogy egy teljesen digitális program részét képezze, így nem lesz offline alternatíva. Az ETA kérelmezési díját szintén online lehet befizetni.

Az online jelentkezési űrlap számos kitöltendő mezőt tartalmaz, többek között személyes adatokat, utazási terveket és érzékeny háttérinformációkat. Megjelent néhány információ az ETA követelményeiről, és az utazóknak érdemes ezeket áttanulmányozniuk, hogy képet kapjanak arról, mire számíthatnak. Ezek a követelmények a következők:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények és (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

A lista utolsó pontja az új ETA-rendszer biztonsági szempontjaival kapcsolatos. A szervezett bűnözéssel, terrorista csoportokkal vagy bandákkal kapcsolatban álló utazók kérelmét elutasíthatják, mivel potenciális biztonsági fenyegetésnek tekintik őket.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az információk változhatnak. A rendszert még nem véglegesítették, és néhány részlet még módosulhat, mielőtt hatályba lépne.

A kérelmezőknek ügyelniük kell arra, hogy a nyomtatványt helyesen töltsék ki, hogy elkerüljék a későbbi késedelmeket vagy problémákat. Ha az űrlapot hiánytalanul kitöltötték és a pályázati díjat befizették, a kérelem a feldolgozási szakaszba lép. A hiányos vagy ki nem fizetett kérelmeket nem dolgozzák fel.

Trinidad és Tobagon állampolgárainak brit ETA feldolgozása

Az ETA-kérelem feldolgozása várhatóan legfeljebb 72 órát vesz igénybe. Ha a kérelem sikeres, az utazónak engedélye van az Egyesült Királyságba való belépésre, és nem kell további űrlapokat kitöltenie. Az indulási repülőtéren és az Egyesült Királyságba való megérkezéskor, valamint a határellenőrzésen való átjutáskor is fel kell mutatniuk az ETA-számukat a személyzetnek.

Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, a kérelmező a fellebbviteli rendszer útján járhat el. Azoknak a kérelmezőknek, akiknek a fellebbezése elbukik, még mindig van lehetőségük arra, hogy vízumot kérjenek az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, bár ez sokkal hosszabb folyamat.

Az ETA-t várhatóan a szállítás feltételévé teszik. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak előre kell kérelmezniük az ETA-t, elegendő időt hagyva annak feldolgozására. Az utasoknak az indulási repülőtér beszállókapujánál be kell mutatniuk a trinidadi és tobagoni állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t. Ha erre nem képesek, megtagadhatják tőlük a beszállást.

Trinidad és Tobagon állampolgárainak utazása az Egyesült Királyság ETA-jával

A jóváhagyott ETA-val a Trinidad és Tobagóból érkező utazó engedélyt kap arra, hogy belépjen az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapot töltsön. Szabadon mozoghatnak az Egyesült Királyság négy országa (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország) között. Nem dolgozhatnak, de beiratkozhatnak egy tanfolyamra.

Az ETA csak az Egyesült Királyságban érvényes, és nincs jogi relevanciája az Ír Köztársaságban vagy bármely más európai országban. Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni közös utazási övezetnek vagy az Európai Uniónak, amelynek saját beutazási követelményei vannak. Azoknak az utazóknak, akik más európai országokat is meg kívánnak látogatni utazásuk során, ajánlott tájékozódniuk ezekről a követelményekről, amelyek magukban foglalhatják az ETIAS-t, az EU saját digitális engedélyezési rendszerét, amelyet 2023 végén vezetnek be.