Az Egyesült Királyság ETA-ja Seychelle-szigeteki állampolgárok számára: Seychelle-szigetek: Mit kell tudni

Az ETA-rendszer, az Egyesült Királyság új digitális utazási engedélyezési programja 2024-ben lép életbe, és a jelenlegi vízummentességi rendszert váltja fel. Amint ez a rendszer életbe lép, a Seychelle-szigeteki állampolgároknak ETA-val kell rendelkezniük ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba. Ez az útmutató elmagyarázza, mi az az ETA, hogyan működik a rendszer, és hogyan igényelheti az ETA-t.

Mi a brit ETA a Seychelle-szigeteki állampolgárok számára?

Az elmúlt években a világ számos országában bevezették a digitális utazási engedélyeket. A tapasztalt utazóknak már lehet, hogy van tapasztalatuk ezekkel a rendszerekkel, amelyek közé tartozik az ESTA az Egyesült Államokban és az ETA Kanadában. Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély az Egyesült Királyságban használt változata. A rendszer a brit kormánynak az ország határainak digitalizálására irányuló nagyobb tervének részeként valósul meg. A program nagyobb rálátást biztosít az országba belépő utazókra, és megkönnyíti a biztonsági kockázatok jelzését.

Az ETA nem vízum. Ehelyett az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi rendszerét váltja fel. Az ETA-kérelem sokkal egyszerűbb, mint a vízumkérelem, és teljes egészében online tölthető ki. Miután az utazó ETA-kérelmét jóváhagyták, engedélyt kap arra, hogy belépjen az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapot töltsön.

Hogyan érinti ez a Seychelloin utazókat?

Az Egyesült Királyság 92 országgal kötött vízummentességi megállapodást. A Nemzetközösség tagjaként a Seychelle-szigetek szerepel ezen a listán. A többi Nemzetközösségi ország állampolgáraihoz hasonlóan jelenleg a Seychelle-szigeteki utazóknak az útlevelükön kívül semmilyen más papírra nincs szükségük az Egyesült Királyságba való belépéshez. Az új rendszer bevezetésével ez megváltozik. A Seychelle-szigetekről érkező látogatóknak nincs szükségük brit vízumra, de brit ETA-t kell kérelmezniük.

Számos különböző okból látogatnak el az Egyesült Királyságba a Seychelloin utazók. Ezek közé tartozhatnak:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

A Seychelle-szigeteki állampolgárok számára az Egyesült Királyság ETA kérelmezési folyamata változatlan marad, függetlenül attól, hogy milyen okból utaznak. Minden utasnak egyetlen jelentkezési lapot kell kitöltenie.

Vannak kivételek, nevezetesen a Seychelle-szigeteki utazók, akiknek vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba. Ha egy Seychelle-szigeteki állampolgár az Egyesült Királyságban szeretne dolgozni (ideiglenesen vagy hosszú távon), tartósan ott élni vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni, megfelelő vízumra van szüksége. Az ETA-rendszer bevezetésével az Egyesült Királyságba irányuló vízumkérelem folyamata teljesen változatlan marad, és továbbra is különálló marad.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése Seychelle-szigeteki állampolgárok számára

A Seychelle-szigeteki utazóknak egy online űrlapon kell kérelmezniük az ETA-t. Mivel az ETA-rendszer digitális, offline alternatívák nem állnak rendelkezésre. A pályázóknak a pályázati eljárás részeként díjat kell fizetniük. Ez a díj nem visszatérítendő, és online fizethető bankkártyával vagy hitelkártyával.

Az utazóknak az utazásra való felkészülés során az ETA-követelmények közzétett listáját kell áttanulmányozniuk. Néhány részletet még nem erősítettek meg, például az ETA-alkalmazás végleges árát. Az egyéb információk változhatnak, mivel a rendszer még nem véglegesítettük. Általánosságban azonban a követelmények listája képet ad az utazóknak arról, hogy mire számíthatnak, és hogyan készüljenek fel az ETA-kérelem benyújtására. Néhány követelmény a következő:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények és (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az ETA-rendszer bevezetésének egyik oka a biztonság. Az utazókat arra kérik majd, hogy a határ védelmének érdekében fedjék fel múltjukkal kapcsolatos érzékeny információkat. Ha a kérelmezőt úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelent az Egyesült Királyság biztonságára, kérelmét elutasítják.

A kérelem feldolgozása előtt a jelentkezési lapot megfelelően ki kell tölteni, és a díjat teljes egészében be kell fizetni.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása Seychelle-szigeteki állampolgárok számára

Amióta más országokban is bevezették a digitális utazási engedélyeket, ezek gyakran a szállítás feltételévé váltak. Valószínűleg ugyanez fog történni az Egyesült Királyságban is, ezért az utazóknak időben ki kell tölteniük az ETA-kérelmüket, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre annak feldolgozására és jóváhagyására, mielőtt megkezdenék az utazásukat.

Az ETA feldolgozási ideje várhatóan 72 órát vesz igénybe. Ha a kérelmet jóváhagyják, az utazó engedélyt kap az Egyesült Királyságba való belépésre. A Seychelle-szigeteki állampolgároknak be kell mutatniuk az Egyesült Királyságban érvényes ETA-jukat az indulási repülőtér beszállókapujánál, majd az Egyesült Királyságban a határellenőrzésen.

A kérelmek elutasításra kerülhetnek. Ebben az esetben a kérelmezőnek van néhány lehetősége. Az elutasított kérelmek esetében fellebbezési rendszer lesz érvényben. Ha a fellebbezést is elutasítják, az utazó esetleg vízumot igényelhet helyette. Ez egy sokkal hosszabb folyamat, és nem olyan egyszerű, mint az ETA.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával Seychelle-szigeteki állampolgárok számára

Ha egy Seychelle-szigeteki utas rendelkezik ETA-val, legfeljebb hat hónapot tölthet az Egyesült Királyságban. Ez idő alatt nem dolgozhatnak, de ha akarnak, beiratkozhatnak egy tanfolyamra. Az Egyesült Királyságon belül négy ország alkotja: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország. Az ETA-tulajdonosok szabadon mozoghatnak e területek között. Az Ír Köztársaságba, amely független ország, azonban nem kapnak engedélyt a belépésre.

Az ETA csak az Egyesült Királyságban érvényes. Mivel az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak és nem része a schengeni szabad utazási övezetnek, az ETA-nak nincs jogállása más európai országokban. Azoknak a Seychelle-szigeteki utazóknak, akik Európa más részeire szeretnének ellátogatni, még az utazás megkezdése előtt tájékozódniuk kell a vonatkozó beutazási feltételekről. Az Európai Unió jelenleg fejleszti saját digitális utazási engedélyét, az ETIAS-t, amely nagyjából az Egyesült Királyság ETA-jával egy időben lép majd hatályba.