Teljes útmutató az Egyesült Királyság ETA-jához naurui állampolgárok számára

Amikor az Egyesült Királyság új ETA-rendszere bevezetésre kerül, a naurui állampolgároknak utazás előtt meg kell ismerkedniük vele. A 2024-ig bevezetendő ETA a jelenlegi vízummentességi program helyébe lép. Ebben a Naururól érkező utazóknak szóló útmutatóban megtudhatja, hogyan működik az ETA, hogyan kell kérelmezni, és mire számíthat, ha az Egyesült Királyságba utazik.

Mi a brit ETA a naurui állampolgárok számára?

Az ETA, ami az elektronikus utazási engedély rövidítése, új rendszer az Egyesült Királyságban. A tapasztalt utazók azonban már ismerhetnek hasonló programokat. Az ETA más utazással kapcsolatos rendszereken alapul, mint például az Egyesült Államok ESTA vagy a kanadai ETA. A többi programhoz hasonlóan ez is azt a célt szolgálja, hogy a kormány elérje az ország határainak digitalizálására irányuló célját, és ezáltal nagyobb felügyeletet, ellenőrzést és biztonságot nyújtson.

Az ETA nem vízum, hanem utazási engedély. A kérelmezési folyamat sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint a vízumkérelem, és teljes egészében online tölthető ki. Az ETA bevezetését követően az utazóknak az utazás megkezdése előtt kérelmezniük kell azt.

Hogyan érinti az ETA a naurui utazókat?

A Nemzetközösség más tagjaihoz hasonlóan Nauru is szerepel azon 92 ország listáján, amelyekkel az Egyesült Királyság vízummentességi megállapodást kötött. Emiatt a Naururól érkező utazóknak nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Jelenleg minden további papírmunka nélkül utazhatnak az Egyesült Királyságba, csak az útlevelükre van szükségük. Ez az új rendszer életbe lépésével megváltozik, mivel a naurui állampolgároknak brit ETA-t kell majd kérniük, mielőtt beléphetnek az országba.

A nauruiak számos különböző okból érkeznek az Egyesült Királyságba. Minden Naururól érkező látogatónak ugyanazon a kérelmezési eljáráson kell átesnie, függetlenül attól, hogy milyen okból utazik. Ezek az okok a következők lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

Minden olyan nauruai állampolgárnak, aki hat hónapnál kevesebbet fog az Egyesült Királyságban tölteni, és nem szándékozik munkát vállalni, amíg az országban tartózkodik, ETA-t kell kérvényeznie. Azoknak, akik dolgozni szeretnének, hat hónapnál hosszabb időt szeretnének az Egyesült Királyságban tölteni vagy tartósan ott élni, vízumra van szükségük. A rendszer ezen aspektusa változatlan marad. A vízumkérelmeket nem érinti az ETA-rendszer bevezetése.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése naurui állampolgárok számára

Utazásuk megkezdése előtt az utazóknak ki kell tölteniük az ETA-kérelmi űrlapot. Ezt online kell elvégezni, mivel a rendszert teljesen digitálisan tervezték. Papíralapú opciók nem lesznek elérhetőek. A pályázóknak pályázati díjat is be kell fizetniük, ami szintén online történik.

Az ETA követelményeinek listáját közzétették, de fontos megjegyezni, hogy a részleteket még nem véglegesítették. Néhány dolog még változhat a rendszer bevezetése előtt, és más információk, például az ETA kérelmezési díjának költségei még nem állnak rendelkezésre. Az utazóknak mégis ajánlatos áttekinteniük ezt a követelménylistát, hogy áttekintést kapjanak arról, milyen lesz a jelentkezés. Néhány brit ETA-követelmény a következő:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok – ezek közé tartoznak az olyan adatok, mint a születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás alapvető adatai, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Az ETA kérelmezési díj befizetése.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények és tiltott csoportokhoz vagy szervezetekhez való (korábbi vagy jelenlegi) tartozás nyilvánosságra hozatala.

Az ETA-rendszer bevezetésének egyik fő oka az Egyesült Királyság védelmi rendszereinek javítása, amely jelzi az utazók által jelentett esetleges biztonsági kockázatokat. A fenti lista utolsó pontja ezt hivatott elősegíteni. Azoknak a kérelmezőknek az ETA-kérelmét elutasítják, akikről úgy ítélik meg, hogy kockázatot jelentenek az Egyesült Királyságra nézve.

A kérelem feldolgozása előtt ki kell tölteni és teljes egészében ki kell fizetni az Egyesült Királyságban kiadott ETA-kérelmi űrlapot.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása naurui állampolgárok számára

Más, hasonló rendszerrel rendelkező országokban a fuvarozók az elektronikus utazási engedélyt a szállítás feltételévé tették. Ez olyan precedenst teremt, amelyet valószínűleg követni fognak az Egyesült Királyság ETA-rendszere esetében is. Az utasoknak az indulási repülőtér beszállókapujánál be kell mutatniuk a naurui állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t. Ha erre nem képesek, megtagadhatják tőlük a beszállást.

Ezért fontos, hogy az utazók még az utazás megkezdése előtt, kellő időben kérelmezzék az ETA-t, hogy azt feldolgozzák. A kérelem feldolgozása akár 72 órát is igénybe vehet. Ezt követően jóváhagyják vagy elutasítják. A jóváhagyott ETA-val a nauruiak most már megkezdhetik az útjukat. Az indulási repülőtéren és az Egyesült Királyságba való érkezéskor is fel kell tüntetniük az ETA-számukat.

Az elutasított ETA-kérelmek megfellebbezhetők. Ha a fellebbezés sikertelen, az utazók helyette brit vízumot igényelhetnek. Ez egy hosszabb és bonyolultabb folyamat.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával naurui állampolgárok számára

A jóváhagyott ETA-val a naurui állampolgárok beléphetnek az Egyesült Királyságba, és legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az országban. Rövid tanfolyamokra jelentkezhetnek, de nem dolgozhatnak, amíg az országban tartózkodnak. Az Egyesült Királyságnak négy alkotó országa van: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország. Mivel ezen országok között nincs határellenőrzés, a nauruiak szabadon mozoghatnak. Az Egyesült Királyságnak van egy közös szárazföldi határa az Ír Köztársasággal, de ez egy független ország, így az ETA ott nem érvényes.

Mivel Nauru olyan messze van az Egyesült Királyságtól, sok naurui utazó kihasználja a lehetőséget, hogy más európai országokba is elutazzon. Ebben az esetben utána kell nézniük a többi ország beutazási feltételeinek, amelyeket meg szeretnének látogatni. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási térségnek, és az Egyesült Királyságba utazók nem rendelkeznek automatikus engedéllyel más európai országokba való belépésre. A Naururól utazóknak érdemes utánanézniük az ETIAS-követelményeknek, az elektronikus utazási engedély Európai Uniós változatának, amelyet hamarosan bevezetnek.