Az Egyesült Királyságban a liechtensteini állampolgárok ETA-ja: A Complete Guide

Ha azt tervezi, hogy az Egyesült Királyságba látogat, meg kell ismerkednie az Egyesült Királyság új ETA-rendszerével 2023-tól. Ez az új rendszer megköveteli, hogy sok látogató, köztük a liechtensteini lakosok is, ETA formájában engedélyt kérjenek az Egyesült Királyságba történő látogatásra. Ebben az útmutatóban megtudhatja, hogyan fog működni ez a rendszer, és hogyan igényelhet ETA-t a liechtensteini állampolgárok számára.

Mi a Liechtensteiner állampolgárok ETA-ideje az Egyesült Királyságban?

Az Egyesült Királyság új ETA-rendszere 2023-ban indul, és 2024 végére kerül teljes körűen bevezetésre. Az ETA, ami az Electronic Travels Authorisation (elektronikus utazási engedély) rövidítése, egy olyan engedélyezési rendszer, amely az Egyesült Királyságba való belépéshez szükséges. Az Egyesült Államokba utazók számára az Egyesült Királyság ETA-ja várhatóan hasonló lesz az Egyesült Államok ESTA (Electronic System for Travel Authorization) rendszeréhez, amely a beutazáshoz szükséges.

Az Egyesült Királyságban az ETA-t az ország új állampolgársági és határügyi törvényjavaslatának részeként indították el. Az új törvényjavaslat célja az Egyesült Királyság határbiztonságának megerősítése, a bevándorlók számának jobb ellenőrzése és az ország határának digitalizálása az érintésmentes hozzáférés érdekében. Liechtensteiner látogatók esetében ez azt jelenti, hogy a kérelmet az Egyesült Királyságba való megérkezés előtt kell kitölteni.

Az új ETA-szabályok összesen 92 országot érintenek, köztük az összes uniós országot, kivéve az Ír Köztársaságot és az EGT-tagállamokat, például Liechtensteint. Ezek az országok nem igényelnek vízumot az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, és legfeljebb 180 napra látogathatnak az Egyesült Királyságba rövid tartózkodásra, például turisztikai vagy üzleti céllal.

Hogyan érinti az új ETA-rendszer a liechtensteini polgárokat?

Az új ETA-szabályok az Egyesült Királyságba történő látogatás tervezése során egy újabb lépéssel bővítik a tervezési folyamatot. A liechtensteini állampolgárok már nem látogathatnak az Egyesült Királyságba ETA nélkül, egyszerűen a határra érkezve. Ehelyett előre meg kell tervezniük tartózkodásukat azáltal, hogy az utazás előtt kitöltik és megkapják az ETA-t. ETA nélkül a személytől megtagadják a belépést az országba. Ezáltal az Egyesült Királyságba való utazás nem olyan egyszerű, mint az EU és a schengeni térség egész területén. Az Egyesült Királyságba való belépéshez az ETA mellett mostantól útlevélre is szükség van, míg 2021-ig csak nemzeti személyazonosító igazolványra volt szükség.

Bár az ETA-t most már az érkezés előtt ki kell tölteni, a liechtensteini állampolgároknak nem kell vízumkérelmet benyújtaniuk. Ehelyett az ETA egy gyors online űrlap, amely alapvető információkat és útlevéladatokat igényel. Az ETA-hoz nincs szükség fizikai dokumentumokra vagy személyes konzuli látogatásra. Azoknak, akik hosszabb ideig terveznek az Egyesült Királyságban maradni, vagy házasságot kötnek, letelepednek vagy munkát vállalnak, vízumot kell kérniük.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban Liechtensteiner állampolgárok számára

Az ETA-rendszer véglegesítése még folyamatban van, de az alapvető követelményeket már bejelentették. Először is, bejelentették az összes olyan várható állampolgárt, akik mostantól jogosultak ETA-ra. Ebbe a körbe tartozik mintegy 92 jelenlegi vízummentes ország, köztük Lichtenstein is. További követelménylistát tettek közzé a pályázatot előkészítők számára. Ezek változhatnak, mivel az ETA 2023-ban próbálgatja a 2024-es teljes bevezetést megelőzően.

Az ETA online kérelmezéséhez a Liechtensteinereknek a hivatalos brit portálon keresztül kell kérelmezniük. Az alkalmazás úgy van kialakítva, hogy legfeljebb 10 perc alatt kitölthető legyen online. A folyamat felgyorsítása érdekében a kérelmezőnek a következőket kell a kezében tartania:

– Érvényes biometrikus útlevél, amelyet egy jogosult ország, például Lichtenstein állított ki.
– Egy friss digitális fénykép, útlevélméretű fénykép.
– Személyes adatok, amelyek tartalmazzák a kérelmező teljes nevét (neveit), születési dátumát, foglalkozását és elérhetőségét.
– Az Egyesült Királyságon belüli utazás célja és részletei, például az időpontok.
– Hitel- vagy bankkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.

A kitöltendő adatközlő űrlapot is ki kell tölteni annak igazolására, hogy a kérelmezőnek nincs büntetett előélete, nem követett el bevándorlási bűncselekményt, és nem tagja (sem a múltban, sem a jelenben) tiltott csoportnak vagy szervezetnek. Ezek a biztonsági kérdések befolyásolhatják az ETA eredményét, és például a büntetett előéletű jelentkezőket felkérhetik, hogy helyette vízumot kérjenek.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása Liechtensteiner állampolgárok számára

Az ETA-t úgy tervezték, hogy ne tartson tovább 10 percnél. A feldolgozási idő azonban akár 72 órát is igénybe vehet. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezőknek elegendő időt kell hagyniuk a kérelem benyújtására és az ETA kézhezvételére az utazás előtt. A kérelmezőt e-mailben értesítjük, ha az ETA megerősítést kap. Előfordulhatnak késedelmek és esetleges elutasítások, ez utóbbiakra vonatkozóan pedig fellebbezési eljárás is létezik. Bár ez a feldolgozási idő nem teszi lehetővé az aznapi utazást, az Egyesült Királyságon kívülről bárhonnan igényelhető, lehetővé téve az utolsó pillanatban történő utazást.

Függetlenül attól, hogy a kérelmező hogyan lép be az Egyesült Királyságba, az érvényes ETA-t be kell szkennelni vagy be kell mutatni a határon. A fuvarozóknak, például a légitársaságoknak ellenőrizniük kell az utasokat, hogy érvényes ETA-val rendelkezzenek. Az ETA bemutatásának elmulasztása a beszállás megtagadásához vezethet. Az Egyesült Királyságba való megérkezéskor az ETA-kat a repülőterek eGate-jeiben kell beolvasni, illetve a tengeri kompjáraton utazóknak be kell mutatniuk a határőrségnek.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával Liechtensteiner állampolgárok számára

A Liechtensteiner állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiadott ETA az Egyesült Királyság egész területére érvényes, így Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország területén további papírmunka nélkül utazhatnak. Ide tartoznak a koronafüggőségek is, mint például a Man-sziget, Jersey vagy Guernsey. A liechtensteini utazóknak további információkért érdemes áttanulmányozniuk a UK ETA GYIK-et.

Liechtensteiniek az Egyesült Királyságban

A liechtensteini állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyság egész területére, és utazás előtt csak online kell ETA-t igényelniük. Az Egyesült Királyság számos olyan látnivalót kínál, amelyek vonzóak a liechtensteini látogatók számára, köztük a londoni Tower, a Szent Pál-székesegyház és a British Museum, ahol történelmi liechtensteini metszetek láthatók. A 38 254 fős kis lakossága ellenére a liechtensteini lakosok gyakran utaznak az Egyesült Királyságba üdülési és üzleti céllal, és Liechtenstein az Egyesült Királyság Brexit utáni kereskedelmi megállapodásainak első aláírói között van.