ETA a nicaraguai állampolgárok számára

Ha Ön nicaraguai állampolgár, és azt tervezi, hogy az elkövetkező néhány évben bármikor ellátogat az Egyesült Királyságba, akkor tisztában kell lennie az új utazási szabályokkal.

Az új határ- és bevándorlási jogszabályoknak megfelelően 2024-től az Egyesült Királyság összes határa digitalizálva lesz, és minden rövid távú tartózkodásra jogosult látogatónak digitális engedélyre (ETA) lesz szüksége az Egyesült Királyságba való belépéshez.

Az új brit ETA az utazás minden formájára vonatkozik, és szükség van rá, függetlenül attól, hogy Nicaraguából 13 órás repülőúton utazik-e Londonba, vagy kompon vagy Eurostar vonaton érkezik az Egyesült Királyságba az európai kontinensről. Minden repülőtéren, tengeri kikötőben és Eurostar-kikötőben működni fognak az eGate-ek, amelyeken ellenőrizni lehet az ETA-kat.

Az alábbiakban felsorolunk minden olyan információt, amelyre egy nicaraguai állampolgárnak szüksége lehet ahhoz, hogy 2024-től sikeresen beutazhasson az Egyesült Királyságba, beleértve azt is, hogy milyen hatással lesz Önre az új ETA-rendszer és a kérelmezési folyamat.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA?

A nicaraguai állampolgárok számára újonnan kifejlesztett brit ETA hasonló ahhoz az eljáráshoz, amelyet akkor követne, ha az Egyesült Államokba vagy Kanadába utazna. Az elektronikus utazási engedélyezési program (ETA) teljes körű bevezetését 2024 végére tervezik.

Minden határellenőrzési intézkedés teljes mértékben digitalizált lesz, és az ETA egy digitális engedély, amely a jóváhagyott kérelmet benyújtó látogatók számára engedélyezi a belépést. Az ETA hozzáférést biztosít mind a négy egyesült királyságbeli országhoz: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország.

Az Egyesült Királyság kormánya kiadott egy jogosultsági listát, amelyre az ETA vonatkozik. A 92 ország között van Nicaragua is. Az ETA az Egyesült Királyságba történő utazás minden okára kiterjed, beleértve a család és barátok meglátogatását, a nyaralást vagy szabadidős utazást, az üzleti utazást, a rövid távú tanulmányokat és az orvosi kezelést.

Milyen hatással lesz az új rendszer a nicaraguai állampolgárokra?

A javasolt új ETA-rendszert megelőző években azok a nicaraguai utazók, akik 6 hónapnál rövidebb időre akartak az Egyesült Királyságba látogatni, ezt egy érvényes útlevéllel is megtehették – feltéve, hogy megfeleltek a szokásos látogatási követelményeknek.

A hat hónapnál hosszabb tartózkodáshoz vagy az Egyesült Királyságban való tartózkodáshoz és munkavállaláshoz vízumra volt szükség. Az ETA bevezetésével nem változik sem ez az eljárás, sem a brit vízumkérelmek feltételei.

A nicaraguai állampolgárokra vonatkozó brit ETA új követelmény, de az eljárást úgy tervezték, hogy egyszerű és gyors legyen, könnyen hozzáférhető, valamint hogy az Egyesült Királyság hatóságai számára nagyobb átláthatóságot biztosítson a bevándorlás és a határaik feletti ellenőrzés terén.

Mi az ETA kérelmezésének folyamata?

Az Egyesült Királyság kormánya iránymutatásokat adott ki az ETA-rendszerre vonatkozóan, beleértve a kérelmezési folyamat részleteit is.

Bár néhány elem még változhat a hivatalos 2024-es indulás előtt, a nicaraguai utazók az itt vázolt eljárásra számíthatnak:

Az ETA-kérelmeket online kell benyújtani. Nincsenek papírmunkák vagy személyes alternatívák. A következőkre van szükség:

– Érvényes nicaraguai biometrikus útlevél.
– Egy friss útlevélkép digitális formátumban.

A pályázati űrlapon a következő információkat kell megadni:

– Személyes adatok – teljes név, születési dátum és jelenlegi lakcím.
– Útlevéladatok – szám, kiállítási dátum és a kiállítás országa.
– A munkáltató adatai – név, cím és elérhetőség.
– Az utazás részletei, beleértve az Egyesült Királyságban tett látogatás célját és a tartózkodási cím(ek)et, amíg az országban tartózkodik.

Minden ETA-kérelmezőt – állampolgárságra, faji hovatartozásra, nemre vagy életkorra való tekintet nélkül – arra kérnek, hogy közölje múltjának és magánéletének bizonyos elemeit. Ez magában foglalja a bevándorlási státuszra, a tiltott csoportokhoz való tartozásra, a kábítószeres múltra és a bűnügyi nyilvántartásra vonatkozó adatokat. Lesznek egészségügyi alapú kérdések is.

A megadott információkat a határőrizeti erők és az Egyesült Királyság kormánya által használt nemzeti és globális adatbázisokkal vetik össze. Azok a kérelmezők, akikről úgy ítélik meg, hogy biztonsági kockázatot jelentenek vagy egészségügyi veszélyt jelentenek az Egyesült Királyságra nézve, nem kapnak ETA-t.

Hogyan történik az ETA kérelem feldolgozása?

A kérelemmel együtt kérjük a bankkártyás vagy hitelkártyás fizetést is. A fizetés nélküli jelentkezéseket nem dolgozzuk fel. Az ETA-kérelem várható feldolgozási ideje 48 és 72 óra között van. A mindenkori tevékenységektől függően azonban hosszabb ideig is eltarthat.

A nicaraguai utazóknak erősen ajánlott, hogy jóval az utazni kívánt időpont előtt töltsék ki ETA kérelmüket.

Hogyan befolyásolja a brit ETA a beutazási folyamatot?

Jóváhagyás után az ETA-t az utazóhoz rendelik digitális engedélyként, amely az útleveléhez kapcsolódik.

Minden kiadott ETA-t naplóznak a globális Advanced Passenger Information adatbázisokban, mivel a nemzetközi fuvarozók továbbra is felelősek lesznek azért, hogy utasaik rendelkezzenek az Egyesült Királyságba való belépéshez szükséges megfelelő engedélyekkel. Minden olyan nicaraguai utazótól, akiről kiderül, hogy nem rendelkezik jóváhagyott ETA-val (vagy vízummal), megtagadják a belépést az országba, még az érkezési kikötőben is.

Milyen időszakra vonatkozik az ETA?

A nicaraguai állampolgárok számára kiállított brit ETA a kiállítás időpontjától számított 180 napig érvényes. Ez alól az egyetlen kivétel az, ha az útlevél, amelyhez az engedélyt kötötték, a 180 nap lejárta előtt lejár.

A fent említett 92 ország listájáról (beleértve Nicaraguát is) érkező látogatók nem tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban a saját útlevelük érvényességi idejénél hosszabb ideig, függetlenül attól, hogy mennyi idő van még hátra az ETA-jukból.

Ha egy nicaraguai állampolgár az ETA lejártakor még mindig az Egyesült Királyságban tartózkodik, az egyetlen lehetőség, hogy új kérelmet nyújtson be, ha meg akarja hosszabbítani tartózkodását. Bizonyos helyzetekben ehhez akár vissza is kell utazni Nicaraguába, hogy a folyamatot befejezzék.

Aki további információkat szeretne megtudni a nicaraguai állampolgárok ETA kérelmének folyamatáról, az a gyakran ismételt kérdések részben találhat további információkat.