Az Egyesült Királyság ETA-ja tuvalui állampolgárok számára: Amit tudnia kell

Amikor az ETA-program hatályba lép, a Tuvaluból az Egyesült Királyságba látogató utazóknak új rendszerhez kell majd alkalmazkodniuk. Az ETA, amely az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi rendszerét hivatott felváltani, a tervek szerint 2024-ben indul. Tuvalu állampolgárai is azok közé tartoznak, akiket ez érint. Olvassa el az alábbi útmutatót, amely elmagyarázza, hogyan működik az ETA-rendszer, és hogyan lehet ETA-t igényelni.

Mi a brit ETA a tuvalui állampolgárok számára?

Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély egyfajta digitális utazási engedély. Ezek a rendszerek az utóbbi években egyre elterjedtebbé váltak, és a tapasztalt utazók már ismerhetik az olyan programokat, mint az Egyesült Államok ESTA vagy a kanadai ETA. Ezekhez hasonlóan az Egyesült Királyságban az ETA egy olyan engedély, amelyet az utazóknak vízum helyett az utazás megkezdése előtt kell kérelmezniük.

Az ETA az Egyesült Királyság vízummentességi rendszerét váltja fel. A rendszert az ország határainak digitalizálására irányuló szélesebb körű kormányzati terv részeként tervezték. Ha ez elindul, a kormány hatékonyabban tudja majd ellenőrizni a határokat. Ez nagyobb felügyeletet biztosít az országba belépő személyek felett, és jobb lehetőségeket biztosít a biztonsági kockázatok felderítésére.

Hogyan érinti az új ETA a tuvalui utazókat?

Tuvalu, a Nemzetközösség többi tagjához hasonlóan, az ETA-ra jogosult 92 ország között szerepel. Ezek azok az országok, amelyekkel az Egyesült Királyság jelenleg vízummentességi megállapodást kötött. Jelenleg a Tuvaluból érkező látogatóknak csak az útlevelükre van szükségük az Egyesült Királyságba való belépéshez. Amikor az új rendszer hatályba lép, a tuvalui állampolgároknak az országba való beutazásuk előtt kérelmezniük kell az Egyesült Királyságban érvényes ETA-t is.

A tuvalui látogatók számos különböző okból utaznak az Egyesült Királyságba. Ezek közül néhány a következő lehet:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Látogatás barátoknál vagy családtagoknál
– Rövid tanulmányi kurzusok
– Orvosi kezelés

Mindezekre az okokra az ETA vonatkozik. A Tuvaluból érkező látogatóknak az utazás okától függetlenül egyetlen ETA-kérelmi űrlapot kell kitölteniük.

Bizonyos körülmények között a tuvalui állampolgároknak vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba. Ha az országban akarnak dolgozni, tartósan ott akarnak élni, vagy hat hónapnál hosszabb időt akarnak ott tölteni, vízumra van szükségük. Ez a jelenlegi rendszerben is így van, és így marad az ETA-program elindításakor is. Az ETA bevezetésével a vízumkérelmezési eljárás teljesen változatlan marad.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban tuvalui állampolgárok számára

A tuvalui állampolgárokat arra ösztönzik, hogy utazásuk előkészítése során tekintsék át az ETA-kérelem követelményeinek listáját. Még nem tettek közzé minden, a kérelemmel kapcsolatos információt. Például az ETA kérelmezési díjának költségét még nem erősítették meg.

A listán szereplő információk változhatnak, és a rendszer bevezetése előtt még finomodhatnak. Az utazóknak azonban áttekintést ad arról, hogy mire számíthatnak a jelentkezési folyamat során. A követelmények a következők:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények és (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az ETA-rendszer egy része az Egyesült Királyság határbiztonságának növelését szolgálja. Ezért a pályázókat arra kérik, hogy adjanak tájékoztatást a büntetett előéletükről és a múltbeli kihágásaikról. Ha egy kérelmezőt potenciális biztonsági kockázatnak minősül, kérelmét elutasítják.

Az ETA-kérelmet online kell kitölteni a brit kormány által létrehozott digitális űrlapon keresztül. A díjat online is be lehet fizetni. Mivel ez a rendszer teljesen digitális, nem lesz papír alapú alternatíva.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása tuvalui állampolgárok számára

Az ETA-t csak akkor dolgozzák fel, ha az űrlapot megfelelően kitöltötték és a pályázati díjat teljes egészében befizették. A feldolgozás várhatóan 72 órát vesz igénybe.

Más, hasonló rendszerrel rendelkező országokban a fuvarozók a digitális utazási engedélyt a szállítás feltételévé tették. Ez valószínűleg az Egyesült Királyságban is így lesz, ezért az utazóknak időben kell kitölteniük az ETA-kérelmüket. Elegendő időt kell hagyniuk arra, hogy az indulási repülőtérre érkezésük előtt teljesen feldolgozzák.

Az utasoknak az indulási repülőtér beszállókapujánál fel kell mutatniuk a tuvalui állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t. Ha erre nem képesek, megtagadhatják tőlük a beszállást. Az ETA-t akkor is be kell mutatniuk, amikor megérkeznek az Egyesült Királyságba a határellenőrzés során.

Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, a kérelmező megpróbálhat fellebbezni. Ha ez sem jár sikerrel, akkor lehetőségük van arra, hogy vízumot kérjenek az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz. Ugyanakkor szem előtt kell tartaniuk, hogy a vízumkérelmi eljárás sokkal hosszabb és bonyolultabb lehet, mint egy ETA-kérelem.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával tuvalui állampolgárok számára

Az ETA iránti kérelem jóváhagyása után a tuvalui utazó engedélyt kap az Egyesült Királyságba való belépésre, és legfeljebb hat hónapot tölthet az országban. Amíg az Egyesült Királyságban tartózkodnak, beiratkozhatnak egy tanfolyamra, de nem dolgozhatnak. Szabadon mozoghatnak Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország alkotó országai között. Az ETA azonban nem ad nekik engedélyt arra, hogy belépjenek az Ír Köztársaságba, amely független ország.

Tuvalu nagyon messze van az Egyesült Királyságtól, ezért néhány utazónak érdemes lehet meghosszabbítani az útját, és más európai országokat is meglátogatni. Az ETA egy olyan jogi dokumentum, amely csak az Egyesült Királyságban érvényes, amely nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek. Azoknak a tuvaluiaknak, akik Európa más részeire szeretnének ellátogatni, érdemes tájékozódniuk a vonatkozó beutazási feltételekről. Jelenleg az Európai Unió saját digitális utazási engedélyét, az ETIAS-t fejleszti, amelyet 2023 végén terveznek bevezetni.