UK ETA szamarinai állampolgárok számára: Amit tudnia kell

Amikor az Egyesült Királyság bevezeti az új ETA-rendszert, ez számos különböző országból érinteni fogja az utazókat. A program, amely digitális utazási engedélyeket hoz az Egyesült Királyságba, 2024-re lép életbe. Ez a rendszer az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi rendszerének helyébe lép. A szamarinai látogatók azok közé tartoznak, akiknek ETA-t kell kérelmezniük az Egyesült Királyságba való belépés előtt. Olvasson tovább az új rendszerről, annak működéséről és az ETA kérelmezésének módjáról.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA a szamarin állampolgárok számára?

A digitális utazási engedélyezési rendszerek egyre szélesebb körben elterjedtek a világ számos országában. A tapasztalt utazóknak már lehet némi tapasztalatuk ezekkel a programokkal, amelyek közé tartozik az ETA Kanadában és az ESTA az Egyesült Államokban. Az új ETA-rendszer digitális beutazási engedélyt vezet be az Egyesült Királyságba. A rendszert a határok digitalizálására irányuló kormányzati program részeként tervezték, és célja, hogy nagyobb felügyeletet és ellenőrzést biztosítson az országba belépő személyek felett. Ez lehetővé teszi a határ jobb védelmét is.

Az ETA az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi programját hivatott helyettesíteni. Ez nem vízum. Ehelyett ez egy digitális utazási engedély. A San Marinó-i ETA-val rendelkező látogató legfeljebb hat hónapot tölthet az Egyesült Királyságban.

Hogyan érinti ez a szamarinai utazókat?

Az Egyesült Királyság 92 országgal, köztük San Marinóval is vízummentességi megállapodást kötött. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer szerint a szamarinai utazók csak az útlevelükkel léphetnek be az Egyesült Királyságba, és nem kell más dokumentumokat beszerezniük. Ez az ETA-program életbe lépésével megváltozik. Ettől kezdve a San Marinó-i utazóknak ETA-t kell kérelmezniük, mielőtt az Egyesült Királyságba utazhatnak.

A San Marinó-i utazók számos különböző okból utazhatnak az Egyesült Királyságba. Ezek közé tartozhatnak különböző tevékenységek, mint például:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

A szamarinai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban történő ETA-t úgy tervezték, hogy „egy méretben”, egyetlen kérelemformanyomtatványon nyújtsák be, amely minden olyan különböző okot lefed, amiért egy utazó az Egyesült Királyságba érkezhet. ETA-t azoknak kell kérelmezniük, akik hat hónapnál rövidebb ideig terveznek az Egyesült Királyságban maradni, és nem fognak az országban dolgozni.

Elég gyakori, hogy a szamarinai állampolgárok kettős állampolgársággal rendelkeznek Olaszországgal. Az olasz útlevéllel rendelkezőknek ugyanúgy végig kell járniuk az ETA kérelmezési folyamatot, mint a szamarinai útlevéllel rendelkezőknek.

Az ETA-rendszer nem lesz hatással az Egyesült Királyság vízumprogramjára. Egyes szamarinai állampolgároknak jelenleg vízumra van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba utazhassanak. Ha ez a helyzet, akkor is szükségük lesz vízumra, amikor az új rendszer hatályba lép. Azoknak kell vízumot kérniük az Egyesült Királyságba, akik tartósan az országban szeretnének élni, akik hat hónapnál hosszabb időt terveznek ott tölteni, és akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése szamarin állampolgárok számára

Az utazóknak egy online elérhető űrlap kitöltésével kell kérelmezniük az ETA-t. A jelentkezési díjat is be kell fizetni. Mivel az ETA egy nagyobb, teljesen digitális program része, a pályázóknak nem kínálunk offline alternatívákat.

Az ETA-követelményekkel kapcsolatban bejelentettek néhány információt. Ez még nem végleges, és a programmal kapcsolatos minden részletet még nem erősítettek meg. Az ETA-nak például lesz jelentkezési díja, de az árat még nem jelentették be. A követelmények a program bevezetésekor némileg módosulhatnak.

Bár ezek az információk változhatnak, az utazóknak ad némi támpontot arra vonatkozóan, hogy mire számíthatnak, amikor az ETA-rendszer életbe lép. Néhány követelmény a következő:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az ETA-program egyik célkitűzése az Egyesült Királyság határainál a határvédelem javítása. Emiatt az utazókat felkérik, hogy közöljék a büntetett előéletre vonatkozó információkat stb. Ha úgy tűnik, hogy a kérelmező kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, terrorista szervezetekkel vagy bandákkal, akkor úgy tekintik, hogy potenciális veszélyt jelent az Egyesült Királyság biztonságára, és kérelmét valószínűleg elutasítják.

A kérelmet csak akkor dolgozzák fel, ha azt hiánytalanul kitöltötték és a díjat befizették.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása szamarin állampolgárok számára

A brit ETA-t várhatóan a szállítás feltételévé teszik. Ez már más országokban is megtörtént a saját digitális utazási engedélyekkel. Ezekben az országokban a fuvarozók megtagadhatják a beszállást azoktól az utasoktól, akik nem tudnak engedélyt felmutatni. Ezért a szamarinai utazóknak elegendő időt kell hagyniuk az ETA-kérelem kitöltésére ahhoz, hogy azt teljes mértékben feldolgozzák és jóváhagyják, mielőtt elérik a beszállókaput.

Az ETA feldolgozása valószínűleg 72 órát vesz igénybe. Az utazóknak be kell mutatniuk a szamarinai állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t az indulási repülőtér beszállókapujánál, majd az Egyesült Királyságban a határellenőrzéskor.

Míg a legtöbb szamarinai utazó repülővel érkezik az Egyesült Királyságba, néhányan a tengeren vagy a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagúton keresztül utaznak. Az utazóknak minden esetben szükségük van egy ETA-ra.

Az elutasított ETA-kérelmek esetében fellebbezési rendszer áll majd rendelkezésre. Ha a fellebbezést elutasítják, az utazó dönthet úgy, hogy helyette vízumot kér.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával szamarin állampolgárok számára

Ha egy szamarin állampolgár megkapta az ETA jóváhagyását, legfeljebb hat hónapot tölthet az Egyesült Királyságban, de ott nem dolgozhat. Az Egyesült Királyság négy államát, Angliát, Walest, Skóciát és Észak-Írországot nem választja el egymástól semmilyen határellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy a szamarinai utazó szabadon mozoghat közöttük anélkül, hogy további okmányokat kellene beszereznie.