Teljes útmutató a tongai állampolgárok új brit ETA-jához

Jelenleg az Egyesült Királyságban folyamatban van a digitális utazási engedélyek új programjának, az ETA-nak a kidolgozása. Ez a rendszer, amelyet 2024-re terveznek bevezetni, a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép. Az Egyesült Királyságba látogató tongaiak azok közé az utazók közé tartoznak, akiket érint az ETA bevezetése. Olvassa el ezt az útmutatót, hogy mindent megtudjon az új utazási program működéséről, és megtudja, hogyan igényelheti az ETA-t.

Mi a brit ETA a tongai állampolgárok számára?

Az elmúlt években a világ számos országa fejlesztett ki digitális utazási engedélyeket a látogatók számára. A gyakran utazók már ismerhetnek néhányat ezek közül a programok közül, amelyek közé tartozik az ESTA az Egyesült Államokban és az ETA Kanadában. Ezekhez hasonlóan az Egyesült Királyság új ETA-ja, vagyis az elektronikus utazási engedély lehetővé teszi a látogatók számára, hogy vízumkérelem nélkül lépjenek be az országba. Ehelyett digitális utazási engedéllyel léphetnek be.

Az ETA az ország határainak digitalizálására irányuló szélesebb körű brit kormányzati program egyik eleme. Bevezetése után a kormány nagyobb felügyeletet kap az országba belépő személyek felett, ami hatékonyabb határellenőrzést tesz lehetővé, és megkönnyíti az Egyesült Királyság biztonságát fenyegető potenciális veszélyek felderítését.

Hogyan érinti ez a tongai utazókat?

Tonga a Nemzetközösség tagja. Más nemzetközösségi országokhoz hasonlóan szerepel azon 92 ország listáján, amelyekkel az Egyesült Királyság vízummentességi megállapodást kötött. Ez azt jelenti, hogy a tongai állampolgároknak nem kell vízumot kérniük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba látogassanak. A jelenlegi rendszer szerint a tongai útlevéllel rendelkezők további dokumentumok beszerzése nélkül léphetnek be az országba. Ez az új ETA-rendszer bevezetésével megváltozik, mivel a tongaiaknak mostantól az utazás előtt ETA-t kell majd kérelmezniük.

Az Egyesült Királyság már régóta népszerű célpont a tongaiak számára. A két országot történelmi kötelékek fűzik egymáshoz, és Tonga továbbra is tagja a Nemzetközösségnek. A tongai látogatók számos különböző okból érkeznek az Egyesült Királyságba. Ezek közé tartozhatnak:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

Függetlenül attól, hogy az egyes utazók miért látogatnak az Egyesült Királyságba, a tongai állampolgároknak brit ETA-t kell kérelmezniük. A pályázati űrlap „egyforma”, így minden kérelmező ugyanazt az űrlapot használja, függetlenül attól, hogy milyen okból utazik. Ha megkapják az ETA jóváhagyását, legfeljebb hat hónapig maradhatnak az Egyesült Királyságban.

Bizonyos körülmények között a Tongáról érkező utazóknak vízumot kell kérniük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Az ETA-program bevezetése nem változtat ezen, és a vízumkérelmi rendszert az új ETA semmilyen módon nem fogja megváltoztatni. Azoknak a tongaiaknak, akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni, tartósan ott élni vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni az országban, vízumot kell kérniük, mind a status quo, mind az ETA-rendszer hatálybalépése után.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban tongai állampolgárok számára

A tongai utazók egy online űrlapon igényelhetik az ETA-t, amelyet a brit kormány állít ki. Mivel az ETA egy nagyobb, kizárólag digitális program része, a papíralapú alternatív formanyomtatványok nem lesznek elérhetők. Az ETA kérelmezési díjat szintén online kell befizetni.

Az online jelentkezési űrlapon az utazóknak számos mezőt kell kitölteniük magukról, hátterükről és utazási terveikről. Az ETA-ra vonatkozó követelmények néhány részletét már közzétették, de a jelentkezési lap pontos formátuma és a kérdések megfogalmazása még változhat. A rendszert még nem véglegesítették, ezért bizonyos információk jelenleg nem állnak rendelkezésre. Például ismert, hogy az ETA-nak lesz jelentkezési díja, de az árat még nem jelentették be. Bár ezek az információk változhatnak, az utazóknak mégis érdemes megnézniük, mert így kapnak egy általános képet arról, hogy milyen lesz a jelentkezés. Néhány követelmény a következő:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények és (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az új ETA-rendszer bevezetésének egyik fő oka a biztonság. Az utazókat arra kérik, hogy fedjék fel múltjukkal kapcsolatos érzékeny információkat, hogy a brit hatóságok könnyen felismerhessék a potenciális biztonsági kockázatokat. A terrorista csoportokkal, szervezett bűnözéssel vagy bandákkal kapcsolatban álló kérelmező kérelmét elutasíthatják.

A kérelmezőknek a formanyomtatványok kitöltésekor ügyelniük kell a helyes kitöltésre. Ha a kérelem teljes egészében kitöltésre került, és a pályázati díjat befizették, a kérelem a feldolgozási szakaszba léphet. A hiányos vagy ki nem fizetett kérelmeket nem dolgozzák fel.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása tongai állampolgárok számára

Az ETA várhatóan legfeljebb 72 órát vesz igénybe. Ha ez sikeres, az utasnak nem kell további lépéseket tennie. Most már engedélyt kaptak az Egyesült Királyságba való belépésre, és megkezdhetik utazásukat. Készen kell állniuk arra, hogy az indulási repülőtér beszállókapujánál és az Egyesült Királyságba való megérkezéskor is fel tudják mutatni a tongai állampolgárok számára jóváhagyott ETA-t.

Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, a kérelmező fellebbezhet a fellebbezési rendszeren keresztül, ha úgy kívánja. Azok a kérelmezők, akiknek a fellebbezése elbukik, ehelyett vízumot kérhetnek az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, bár ez sokkal hosszabb folyamat.

Az ETA-t várhatóan a szállítás feltételévé teszik. Ha egy utas nem tud felmutatni egy jóváhagyott ETA-t az indulási repülőtéren, megtagadhatják tőle a beszállást. Ezt szem előtt tartva rendkívül fontos, hogy az utazók jól megszervezzék magukat. Korán be kell fejezniük a jelentkezésüket, elegendő időt hagyva a feldolgozásra.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával tongai állampolgárok számára

A jóváhagyott ETA-val egy tongai utazó beléphet az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapig maradhat. Szabadon utazhatnak az Egyesült Királyság négy alkotó országa, azaz Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország között. A független Ír Köztársaság, amellyel az Egyesült Királyságnak egyetlen szárazföldi határa van, nem tartozik az ETA hatálya alá.

A más országokba látogatni kívánó tongaiaknak utána kell nézniük a vonatkozó beutazási követelményeknek. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni övezetnek, és az ETA nem rendelkezik jogi érvényességgel Európa más részein.