Teljes útmutató a guatemalai állampolgárok brit ETA-jához

Az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi rendszerét hamarosan az új ETA-programra cserélik. Ez a rendszer, amelyet 2024-ig vezetnek be, a guatemalai utazókat érinti. Olvassa el a teljes útmutatót, amely mindent tartalmaz, amit a guatemalai állampolgároknak tudniuk kell, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA guatemalai állampolgárok számára?

Az ETA, amely az elektronikus utazási engedély rövidítése, egy új program, amely a jelenlegi brit vízummentességi rendszer helyébe lép. A rendszer az elmúlt években más országokban bevezetett rendszereken alapul, mint például az egyesült államokbeli ESTA vagy a kanadai ETA. Az említett programokhoz hasonlóan az ETA is nagyobb felügyeletet biztosít a kormány számára az országba érkező személyek felett, és erősebb módot biztosít a potenciális biztonsági kockázatok kiszűrésére.

Az ETA teljesen elkülönül az Egyesült Királyság vízumprogramjától. Ez nem vízum, és az igénylési folyamat sokkal egyszerűbb, mint a vízumé. Ehelyett egyfajta digitális beutazási engedélyként működik, amely engedélyt ad az Egyesült Királyságba való belépésre. Ha ez hatályba lép, a guatemalai állampolgárok lesznek az egyik érintett csoport. Az Egyesült Királyságba való utazás előtt ETA-t kell kérelmezniük.

Hogyan érinti az ETA a guatemalai utazókat?

Guatemala egyike annak a 92 országnak, amely vízummentességi megállapodást kötött az Egyesült Királysággal. Az ezekből az országokból érkező utazók a jelenlegi rendszer szerint mindenféle papírmunka nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. Ez az új programmal megváltozik, mivel ezeknek az utazóknak ETA-t kell majd kérelmezniük.

A guatemalai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiadott ETA legfeljebb hat hónapos tartózkodási engedélyt biztosít az Egyesült Királyságban való tartózkodásra. Számos különböző okból érkezhetnek az Egyesült Királyságba, például az alábbiakban felsoroltak miatt:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

Függetlenül attól, hogy miért látogatnak az Egyesült Királyságba, a guatemalai utazók mindannyian ugyanazon az ETA-kérelmi eljáráson mennek keresztül. Vannak kivételek, ahogyan a jelenlegi vízummentességi programban is vannak kivételek. Azoknak a guatemalaiaknak, akik tartósan az Egyesült Királyságban szeretnének élni, hat hónapnál hosszabb ideig szeretnének ott tartózkodni vagy munkát vállalni, vízumot kell kérniük. A vízumkérelmezési eljárás teljesen elkülönül az ETA-tól.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban guatemalai állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságba utazni szándékozó guatemalaiaknak érdemes áttekinteniük az ETA-ra vonatkozó követelmények közzétett listáját. E követelmények közül néhány a következő:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok, amelyek különböző adatokat tartalmaznak, mint például születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazással kapcsolatos néhány alapvető adat, például az utazó címe, amíg az országban tartózkodik.
– Az ETA kérelmezési díj befizetése.

Ez az információ változhat. Az ETA-rendszert még nem vezették be, és egyes részletek a véglegesítés során változhatnak. A fenti információk azonban általános áttekintést nyújtanak arról, hogy az utazók mire számíthatnak az új programtól.

A fent felsorolt követelményeken kívül a pályázóknak a múltjukra vonatkozó információkat is közölniük kell, beleértve a büntetett előéletet, a bevándorlási bűncselekményeket és a tiltott csoportokhoz vagy szervezetekhez való (korábbi vagy jelenlegi) tartozást. Az ETA célja, hogy segítsen megjelölni azokat az utazókat, akik potenciális veszélyt jelenthetnek az Egyesült Királyság vagy polgárai biztonságára. A súlyos bűncselekményeket elkövető ETA-kérelmezők kockázati tényezőnek tekinthetők, és kérelmüket elutasítják.

Az ETA-pályázóknak online kell kitölteniük a kérelmet. Ez egy teljesen digitális rendszer, és nem lesz lehetőség a postai úton történő igénylésre.

A guatemalai állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

A jóváhagyott ETA-t az utazási fuvarozók a szállítás feltételének tekinthetik. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak időben kell megkezdeniük a jelentkezést. Ha a repülőtéren úgy érnek az indulási kapuhoz, hogy nem tudnak ETA-t mutatni a személyzetnek, megtagadhatják tőlük a beszállást.

A jelentkezési folyamat részeként a pályázóknak vissza nem térítendő díjat kell fizetniük. A kérelem kitöltése és a díj teljes befizetése után a kérelem teljesnek tekinthető, és már feldolgozható.

Az ETA-kérelem feldolgozása akár 72 órát is igénybe vehet, ezért a kérelmezőknek ezt szem előtt kell tartaniuk. Az indulási repülőtéren és az Egyesült Királyságba való érkezéskor is fel kell tüntetniük az ETA-számukat.

Bizonyos esetekben az ETA-kérelem elutasításra kerül. Ha ez történik, a kérelmezőnek van néhány alternatívája. Először is, fellebbezhetnek a határozat ellen. Ha ez nem sikerül, helyette vízumot igényelhetnek. Ez egy bonyolultabb folyamat, és sokkal hosszabb feldolgozási idővel jár. Azok a súlyos büntetett előéletű utazók, akiktől megtagadják az ETA-t, helyette vízumot igényelhetnek.

Utazás az Egyesült Királyságban ETA-val guatemalai állampolgárok számára

A guatemalai állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA engedélyt ad az utazónak arra, hogy belépjen az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapot töltsön. Az Egyesült Királyságon belül négy ország alkotja: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. A négy ország között nincs határellenőrzés, így az ETA-val rendelkező utas szabadon mozoghat közöttük. Az Ír Köztársaság független, és az ETA ott nem érvényes úti okmány.

Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni övezetnek, és már nem tagja az Európai Uniónak. Ez azt jelenti, hogy az ETA lehetővé teszi a guatemalaiak számára, hogy az Egyesült Királyságba látogassanak, de más európai országokba való belépésre nem ad engedélyt. Azoknak a guatemalaiaknak, akik más európai országok meglátogatásával kívánják folytatni utazásukat, meg kell vizsgálniuk a vonatkozó beutazási követelményeket. Az Európai Unió jelenleg a saját elektronikus utazási engedélyének, az úgynevezett ETIAS-nak a bevezetésén dolgozik.