Az Egyesült Királyság ETA-ja pápua állampolgárok számára: A Traveler's Guide (Útikalauz)

Az Egyesült Királyságban jelenleg folyik az új ETA-rendszer bevezetése. Ez a program, amelyet 2024-ig kell teljes mértékben végrehajtani, a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép. Az új utazási engedélyezési rendszer a pápua-új-guineai állampolgárokat is érinti. Olvassa el az ETA teljes útmutatóját, hogy mire számíthat utazás közben, és hogyan igényelheti azt.

Mi a pápua állampolgárok ETA-ja az Egyesült Királyságban?

Az új ETA-program a brit kormánynak az ország határainak digitalizálására irányuló kezdeményezésének része. Az ETA, amely az elektronikus beutazási engedély rövidítése, a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép. A rendszer más országokban már sikeresen működő rendszereken alapul, mint például az Egyesült Államok ESTA vagy a kanadai ETA. Az említett rendszerekhez hasonlóan az Egyesült Királyság ETA-rendszere is nagyobb felügyeletet biztosít a kormány számára az országba belépő személyek felett, lehetővé téve a határok hatékonyabb ellenőrzését és a potenciális biztonsági kockázatok azonosítását.

Az ETA egy utazási engedély, nem vízum. Azoknak az utazóknak adják ki, akik hat hónapnál kevesebbet szándékoznak az Egyesült Királyságban tölteni. Az új program bevezetése nem érinti azokat az utazókat, akiknek vízumra van szükségük az országba való beutazáshoz.

Hogyan érinti ez a pápai utazókat?

A Nemzetközösség tagjaként Pápua Új-Guinea egyike annak a 92 országnak, amely részt vesz az Egyesült Királyság vízummentességi programjában. Jelenleg az említett országokból érkező utazók csak az útlevelükkel és egyéb papírok nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. Ez az ETA-rendszer bevezetésével változni fog. A pápua állampolgároknak továbbra sem lesz szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, de utazásuk előtt ETA-t kell kérniük.

A pápua állampolgároknak szóló brit ETA-t többféle okból is igénybe vehetik majd az Egyesült Királyságba utazók. Ezek az okok a következők lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

Az ETA kérelmezési folyamata minden látogató számára azonos, függetlenül attól, hogy milyen okból utazik. A pápaiak jóváhagyott ETA-val beléphetnek az Egyesült Királyságba, és legfeljebb hat hónapot tölthetnek az országban.

Jelenleg néhány pápua állampolgárnak vízumot kell kérnie az Egyesült Királyságba. Ez vonatkozik azokra a pápua állampolgárokra, akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni, tartósan letelepedni vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni ott. Ezeket az utasokat nem érinti az új rendszer bevezetése. A vízumkérelmek továbbra is teljesen elkülönülnek az ETA-tól.

Pápua állampolgárok ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságba utazni kívánó pápua állampolgároknak először ki kell tölteniük az ETA-kérelmi űrlapot. Ezt online kell majd megtenniük. Mivel az ETA-rendszert teljesen digitálisnak tervezik, nem lesz offline alternatíva. A jelentkezési folyamat szintén díjköteles. Ez online fizethető bankkártyával vagy hitelkártyával.

Közzétettek néhány információt az ETA-kérelemmel kapcsolatos követelményekről. Ezek az információk azonban még nem véglegesek, és egyes részletek hiányosak. Az ETA-nak például lesz pályázati díja, de hogy ez a díj mennyibe fog kerülni, azt még nem jelentették be. Más kritériumok is változhatnak, például a kérelmező útlevelének érvényességi ideje.

Bár ezek az információk változhatnak, mégis érdemes megnézni őket. A pápai utazóknak képet ad arról, hogy mire számíthatnak az ETA-kérelem kitöltésekor. A követelmények között valószínűleg a következők szerepelnek:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az ETA-rendszer egy részét úgy tervezték, hogy megvédje az Egyesült Királyságot a biztonsági fenyegetésektől. Ezért az utazóktól információt kérnek a büntetett előéletükről és így tovább. A potenciális biztonsági kockázatnak minősülő kérelmezőket a rendszer jelzi, és kérelmüket elutasítja.

A kérelem feldolgozásának megkezdése előtt az űrlapot megfelelően ki kell tölteni, és a díjat teljes egészében be kell fizetni.

A pápua állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Más, hasonló digitális utazási engedélyrendszerrel rendelkező országokban a fuvarozók a jóváhagyott engedélyt a szállítás feltételeként fogadták el. Valószínűnek tűnik, hogy ezt a precedenst az Egyesült Királyság esetében is követni fogják. Ez azt jelenti, hogy az utasoktól az indulási repülőtéren a beszállás előtt fel kell mutatniuk a pápua állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t. Ha erre nem képesek, megtagadhatják tőlük a beszállást.

Ezt szem előtt tartva az utazóknak elegendő időt hagyva kell kérelmezniük az ETA-jukat. A kérelem jóváhagyása vagy elutasítása várhatóan 72 órán belül megtörténik. A jóváhagyott ETA-t az indulási repülőtéren, majd az Egyesült Királyságba való megérkezéskor is fel kell mutatni.

Abban az esetben, ha az ETA-kérelmet elutasítják, a kérelmező fellebbezhet. Ha a fellebbezésük elbukik, akkor is kérelmezhetik az Egyesült Királyságba való beutazáshoz szükséges vízumot. A vízumkérelmezési eljárás hosszabb és bonyolultabb, mint az ETA-kérelem.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával pápua állampolgárok számára

Ha egy pápua számára jóváhagyják az ETA-t, beléphet az Egyesült Királyságba, és legfeljebb hat hónapot tölthet az országban. Ez idő alatt nem dolgozhatnak, de tanulmányi kurzusokra beiratkozhatnak. Emellett szabadon mozoghatnak az Egyesült Királyságban, minden további papírmunka nélkül, különböző közlekedési eszközöket használva. Az Egyesült Királyság négy alkotó országa – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – bármelyike között utazhatnak. A független Ír Köztársaság nem tartozik az ETA hatálya alá, és saját beutazási követelményei vannak.

Az ETA engedélyt ad a pápaiaknak az Egyesült Királyságba való belépésre, de más európai országokban nincs jogi érvényessége. Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni közös utazási térségnek vagy az Európai Uniónak. Azoknak a pápaiaknak, akik más európai országokba szeretnének utazni, utazás előtt meg kell vizsgálniuk a beutazási feltételeket. Az Európai Unió jelenleg saját digitális utazási engedélyezési rendszerét, az ETIAS-t vezeti be, ami valószínűleg hatással lesz a Pápua területére utazni szándékozó pápua állampolgárokra.