A svéd állampolgárok ETA-ja az Egyesült Királyságban: Amit tudnia kell

Az új ETA-rendszer bevezetésével az Egyesült Királyságban megváltoznak a svéd állampolgárokkal szemben támasztott követelmények. Az elektronikus utazási engedély (ETA) 2024-ben lép hatályba, és az Egyesült Királyságba utazók számára utazási engedélyként szolgál. Az ETA-val a látogatóknak előzetes engedélyt kell kérniük az Egyesült Királyságba való utazáshoz, mielőtt a repülőtérre mennek. Az új digitális rendszer az Egyesült Királysággal vízummentes megállapodást kötött országokra, köztük Svédországra is vonatkozik. Itt talál egy átfogó útmutatót az ETA jogosultságról, a követelményekről és a kérelmezési folyamatról.

Mi az új brit ETA a svéd állampolgárok számára?

A megnövekedett bevándorlási problémák és az Egyesült Királyság kormányának a határellenőrzés javításának szükségessége miatt a belügyminisztérium bevezette az állampolgársági és határellenőrzési törvényjavaslatot. A törvényjavaslat digitális rendszert hozott létre az utazók számára, hogy az Egyesült Királyságba történő látogatás előtt utazási engedélyt igényelhessenek. Jelenleg az Egyesült Királysággal vízummentes megállapodást kötött országok állampolgárai korlátozás nélkül utazhatnak az országon belül.

A svéd állampolgárok hat hónapos tartózkodásra csak útlevéllel léphetnek be az Egyesült Királyságba. Ez megnehezíti a határőrizeti hatóságok számára az országba belépő vagy onnan távozó látogatók ellenőrzését. A határőrizeti hatóságok nem tudják ellenőrizni az utazókat, és nem tudják biztosítani, hogy ne legyenek olyan korábbi büntetőjogi ügyeik, amelyek veszélyeztethetik az ország biztonságát.

Az Egyesült Királyság kormánya azért vezette be az ETA-t, hogy megoldja a határproblémákat, és lehetővé tegye a kormány számára, hogy számba vegye az országba látogató, illetve az országot elhagyó látogatók számát. Az ETA egy utazási engedély, amely lehetővé teszi a svéd állampolgárok számára az országba való belépést. Az Egyesült Királysággal vízummentességi megállapodást kötött 92 ország jogosult lesz elektronikus utazási engedélyre.

Milyen követelményeket támaszt az Egyesült Királyságban az ETA svéd állampolgárokkal szemben?

A svéd állampolgárok új brit ETA-jának célja, hogy a határellenőrzés és az Egyesült Királyságba való utazás zökkenőmentessé váljon. Az eljárás teljesen elektronikus, és online is elvégezhető. Az ETA-t szerezni kívánó svéd kérelmezőknek meg kell felelniük a beutazási követelményeknek. A szükséges dokumentumok hiánya az elektronikus utazási engedély megtagadásához vezet. A svéd állampolgárokra vonatkozó ETA-követelmények a következők:

– Érvényes svéd útlevél: Mivel a svéd utazóknak nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, biometrikus útlevelet kell felmutatniuk személyazonosításra. Az útlevélszámon kívül az útlevél kiállításának dátumára és érvényességi idejére is szükség van. Az útlevél az utazó állampolgárságát is mutatja. A több állampolgársággal rendelkező svéd állampolgároknak fel kell tüntetniük állampolgárságukat és egyéb útlevélszámukat.
– E-mail cím: Az ETA kérelmezőinek érvényes e-mail címre van szükségük, mivel az Egyesült Királyságban az ETA státuszáról e-mailben tájékoztatják őket. Az utazóknak meg kell győződniük arról, hogy az e-mail cím helyes, hogy elkerüljék a késedelmes visszaigazolást az utazási engedélyről.
– Fizetési részletek: A svéd állampolgárok ETA kérelmezésekor fontos, hogy megadják a fizetési részleteket. A kérelmezőknek bankkártyát vagy hitelkártyát kell bemutatniuk az ETA kifizetéséhez.

Hogyan igényelhet ETA-t az Egyesült Királyságban

Mivel az ETA beutazási engedély nem vízum, a svéd állampolgároknak nem kell felkeresniük a konzulátust vagy a brit nagykövetséget a vízum megszerzéséhez. A svédek online tölthetik ki a jelentkezési lapot. Az ETA-kérelem kitöltése percekig tart, és minden kérelmezőnek egyedi utazási engedélykérelmet kell kitöltenie. A svéd szülők vagy törvényes gyámok a gyermekeik után is pályázhatnak. A jelentkezési folyamat során egy online jelentkezési űrlapot kell kitölteni, amelyhez a következő információkat kell megadni:

– Útlevéladatok: A kérelmező útlevéladataiból kiderül az állampolgárság szerinti ország és az ETA kérelmezéséhez használt útlevélszám. Az utazóknak az útlevél kiállítási dátumát és az útlevél lejárati dátumát is fel kell tüntetniük. A kérelmező egyéb állampolgárságát és állampolgárságát is fel kell fedni, és valószínűleg a nemzeti személyi igazolványok és egyéb útlevelek számát is fel kell tüntetni.
– Személyes információk: Az utasnak meg kell adnia teljes nevét és születési dátumát. A név helyesírását feltétlenül ellenőrizni kell, hogy elkerülje az eltéréseket más dokumentumokkal. A név mellett a pályázóknak meg kell adniuk a nemüket és a születési dátumukat.
– Elérhetőségek: A svéd állampolgároknak meg kell adniuk lakcímüket, az irányítószámot, a várost és az országot. A pályázó telefon- és mobiltelefonszámát is meg kell adni. Gyermekek esetében a szülőnek vagy a törvényes gyámnak kell megadnia elérhetőségét. Az Egyesült Királyságba üzleti célból utazóktól elvárják, hogy adják meg munkáltatójuk elérhetőségét.
– Alapvető brit utazási tervek: A svéd utazóknak be kell nyújtaniuk egy útvonaltervet az Egyesült Királyságban végzett tevékenységeikről. A látogatóknak rendelkezniük kell egy listával a meglátogatni kívánt városokról és az országon belüli lakóhelyükről. Néha a kérelmezőknek meg kell adniuk az érkezés és az indulás dátumát.
– Jogosultsági kérdések: A kérelmezők olyan jogosultsági kérdésekre számíthatnak, mint például a korábbi bevándorlási problémák részletei, például a határ és a vízum elutasítása. Az utazóknak fel kell tüntetniük büntetett előéletüket, beleértve a súlyos és kisebb bűncselekményeket is. A pályázóktól elvárják, hogy hozzák nyilvánosságra a drogfogyasztási és -birtoklási múltjukat. A kérdések egy része a terjesztéssel és a kábítószer-birtoklással kapcsolatos. Várhatóan a terrorista csoportokhoz való csatlakozásra és tagságra vonatkozó kérdéseket is feltesznek. A korábban terrorizmussal vádolt pályázóknak közölniük kell a részleteket.
– Egészségügyi kérdések: A svéd állampolgároknak egészségügyi kérdésekre kell majd válaszolniuk. A kérelmezőknek például tájékoztatniuk kell a korábbi vagy meglévő fertőzésekről, valamint a határátlépés előtt szükséges védőoltásokról és oltásokról.

Az elektronikus utazási engedély feldolgozási ideje gyorsabb, mint a hagyományos vízumé. A kérelem benyújtását és az ETA-díj befizetését követően az Egyesült Királyság hatóságai néhány munkanapot vesznek igénybe, hogy a kérelmet megvizsgálják és visszajelezzenek az utazónak. A kérelmezőknek rendszeresen ellenőrizniük kell e-mailjeiket, hogy visszaigazolást vagy rendszeres frissítéseket kapjanak a kérelemmel kapcsolatban, ha még nem kaptak ETA-t. A rövid feldolgozási időnek köszönhetően az utazók az utolsó pillanatban is elkészíthetik utazási terveiket, és időben megkaphatják az ETA-t az utazásukhoz.

Hogyan érinti a brit ETA a svéd utazókat?

A svéd állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA rövid távú utazások esetén hasznos. Az ETA csak rövid távú, hat hónapig tartó utazásokra érvényes az Egyesült Királyságban. A svéd állampolgárok az elektronikus utazási engedélyt akkor használhatják, ha üzleti célból látogatnak az Egyesült Királyságba. Az utazási engedély azonban nem teszi lehetővé az országban való munkavállalást vagy vállalkozás indítását. A Svédországból utazóknak további információkért kérjük, tekintsék meg az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalát,

A svédek turisztikai célokra is használhatják az ETA-t, és meglátogathatják az Egyesült Királyság különböző városait. Az utazási engedély lehetővé teszi az utazók számára, hogy Észak-Írországba, Walesbe, Skóciába és Írországba látogassanak anélkül, hogy a határokon további dokumentumokat kellene beszerezniük. A rokonok és barátok meglátogatása mellett a svéd állampolgárok rövid távú tanulmányok folytatására is igénybe vehetik az ETA-t. A svéd állampolgárok vízumkérelem nélkül vehetnek részt rövid tanfolyamokon az Egyesült Királyságban. Az utazók az engedélyt orvosi célú utazáshoz is felhasználhatják az Egyesült Királyságba. Azoknak a svéd állampolgároknak, akik hat hónapnál hosszabb ideig kívánnak maradni, vagy olyan tevékenységet kívánnak végezni, amelyre az utazási engedély nem vonatkozik, megfelelő vízumot kell szerezniük.