A teljes útmutató az Egyesült Királyság ETA-jához új-zélandi állampolgárok számára

2024-ben az Egyesült Királyságba utazó új-zélandi állampolgároknak az Egyesült Királyságba (UK) utazási engedélyt (ETA) kell beszerezniük. Ez egy új digitális engedély, amely kötelező az olyan országok állampolgárai számára, akik rövid utazásokra vízum nélkül utazhatnak Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba. Ez a kiwiket is magában foglalja.

Az alábbiakban egy átfogó útmutatót talál az új-zélandi állampolgárok brit ETA-jával kapcsolatban. Tartalmazza a követelményeket, a jelentkezési folyamatot és az utazási elvárásokat.

Miért vezetik be a brit ETA-t az új-zélandi állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság digitalizálja határait, és a brit ETA-rendszer bevezetése az egyik legfontosabb kezdeményezése a határbiztonság fokozására. Ez az új digitális engedélyezési rendszer segíthet megakadályozni, hogy illegális bevándorlók és szervezett bűnszövetkezetek lépjenek be az Egyesült Királyságba. Segíthet a potenciális nemzetbiztonsági fenyegetések felderítésében is, mielőtt azok belépnének az országba.

Az Egyesült Királyságban az ETA célja továbbá a határellenőrzés javítása és a bevándorlási folyamat egyszerűsítése az előzetesen ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára.

Az új-zélandi állampolgárok számára az Egyesült Királyság ETA-ja a következő előnyökkel jár:

 • A kérelem benyújtása és a jóváhagyott ETA megszerzése gyors és egyszerű.
 • A más országok által előírt hasonló digitális utazási engedélyekhez képest kedvező árú.
 • ETA-t csak kétévente kell kérelmeznie, nem pedig minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogat.

Hogyan befolyásolja az Egyesült Királyság ETA-rendszere az új-zélandi utazókat?

Amint az Egyesült Királyságban az ETA 2024-ben megnyílik az új-zélandi állampolgárok számára, az Egyesült Királyságba való utazás előtt kérelmezniük kell és meg kell szerezniük a jóváhagyott ETA-t. A nem vízumköteles állampolgárok számára szükséges, akár repülővel, akár hajóval (pl. körutazás keretében), akár szárazföldön, például a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő vasúti alagúton keresztül érkeznek.

A brit ETA a következő utazási célokra érvényes:

 • Hat hónapnál (180 napnál) rövidebb ideig tartó tartózkodás turizmus, rövid távú tanulmányok, barátok és családtagok meglátogatása, valamint engedélyezett üzleti tevékenységek és orvosi kezelések céljából.
 • Rövid távú, legfeljebb három hónapos (90 napos) tartózkodás a kreatív munkavállalók számára biztosított vízumkedvezménnyel.
 • Átutazás az Egyesült Királyságon (azaz átszállás), függetlenül attól, hogy áthalad-e az Egyesült Királyság határellenőrzésén vagy sem

Az ETA-ra való jogosultsághoz a kiwiknek a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • Olyan ország állampolgára, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Új-Zéland is szerepel azon országok listáján, amelyek állampolgárainak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz ETA-re van szükségük.
 • Biometrikus útlevéllel kell rendelkeznie, amely az Egyesült Királyságból való tervezett kilépés időpontjánál legalább hat hónapig érvényes.
 • Nem szándékozik hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni, dolgozni vagy tanulni.
 • Ne legyen büntetett előéletű, és a múltban se az Egyesült Királyságban, se máshol ne kövessen el bevándorlási szabálysértést.

Életkortól függetlenül minden utazónak ETA-t kell szereznie, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik. A szülők és a gyámok gyermekeik és csecsemőik számára ETA-t igényelhetnek.

Nem jogosultak ETA-ra azok a büntetett előéletű személyek, akik 12 hónapnál hosszabb ideig voltak börtönben, vagy akik az Egyesült Királyságban vagy máshol már megsértették a bevándorlási szabályokat. Ezeknek a személyeknek ehelyett vízumot kell kérelmezniük.

Az új ETA-rendszer nem érinti azokat az új-zélandi állampolgárokat, akik hat hónapnál hosszabb ideig terveznek az Egyesült Királyságban maradni, vagy állandó jelleggel ott dolgozni vagy élni. Továbbra is szükségük lesz megfelelő brit vízumra, amely hosszabb és összetettebb kérelmezési folyamatot jelent.

A kiwik számára az Egyesült Királyságban történő ETA kérelmezésének követelményei

Az Egyesült Királyságban ETA-ra jogosult új-zélandi állampolgároknak az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:

 • Új-Zéland által kiállított biometrikus útlevél, amelynek állampolgárai rövid utazásokhoz nem igényelnek vízumot az Egyesült Királyságba.
 • Egy friss digitális útlevélkép
 • Érvényes e-mail cím
 • Működő elektronikus fizetési mód, például hitel- vagy bankkártya, Apply Pay vagy Google Pay

Új-zélandi állampolgárok ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban

Az új-zélandi állampolgárok az Egyesült Királyság hivatalos kormányzati weboldalán vagy alkalmazásán keresztül igényelhetnek online ETA-t. A brit ETA-kérelem kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe. Ez teljesen online vagy papírmentes, így nincs szükség személyes látogatásra a konzulátusokon vagy a vízumhivatalokban.

Mielőtt ETA iránti kérelmet nyújt be, győződjön meg arról, hogy minden követelmény és szükséges információ rendelkezésre áll. Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük a kiwik számára, hogyan kell jelentkezni.

 1. Töltse fel vagy készítsen fényképet arról az útlevélről, amellyel az Egyesült Királyságba fog utazni. Győződjön meg róla, hogy a képet és a két sor számot és betűt alul tartalmazza.
 2. Töltsön fel egy friss útlevélképet, vagy készítsen fényképet a készülék kamerájával, ha van ilyen. A képeket jpeg-fájlként vagy .jpg kiterjesztéssel kell elmenteni. A kilencéves vagy annál fiatalabb gyermekeknek nem kell útlevélképet feltölteniük.
 3. Töltse ki az összes szükséges információt. Ezek közé tartoznak a személyes adatok (pl. név, születési dátum), útlevéladatok, munkahelyi adatok, lakcím és elérhetőségek.
 4. Válaszoljon a biztonsággal és a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekre. Mint minden más brit látogatónak, az ETA-t kérelmező új-zélandi állampolgároknak is őszintén fel kell fedniük a bűnügyi nyilvántartást, a korábbi bevándorlási bűncselekményeket, valamint a törvénytelen vagy illegális csoportokkal vagy szervezetekkel való kapcsolatokat vagy azokban való tagságot.
 5. Fizessen az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemért online. Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. A kérelem kitöltéséhez a díjat online kell befizetnie hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay használatával.

Az online UK ETA-kérelem benyújtását követően e-mailben kap visszaigazolást.

Tippek a kiwik brit ETA kérelmezéséhez

A zökkenőmentes és hatékony brit ETA online kérelmezési folyamat biztosítása érdekében kövesse az alábbi iránymutatásokat, és kerülje el a gyakori hibákat.

 • Adjon vagy készítsen tiszta, jó minőségű fényképeket az útleveléről és önmagáról. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelnek az útlevélfotó előírásainak, és teljes színűek, szűrők vagy effektek nélkül.
 • Győződjön meg róla, hogy helyes adatokat ad meg, és a lehető legpontosabbak. Hamis vagy helytelen információk megadása, sőt, az információk visszatartása késedelmet vagy a kérelem elutasítását eredményezheti.
 • Előzetesen ellenőrizze, hogy az online fizetési mód működik-e, és hogy van-e elég pénze az online fizetéshez.
 • Mielőtt elküldi a pályázatot, mindenképpen nézze át és ellenőrizze kétszer is a pályázat adatait.

Az ETA feldolgozása és fogadása

Az Egyesült Királyságba irányuló ETA-kérelem benyújtásakor a rendszer összeveti az adatokat a különböző biztonsági adatbázisokkal, hogy megállapítsa a kérelmező jogosultságát.

Az ETA-kérelemről szóló határozatot általában a benyújtástól számított három napon (72 órán) belül elküldik a kérelmező e-mail címére. Míg egyes utazók azonnal megkapják a döntést, mások három napnál is többet várhatnak.

Az új-zélandi állampolgároknak ajánlott az Egyesült Királyságba történő utazás lefoglalása előtt brit ETA-t igényelniük, hogy elkerüljék a késéseket és egyéb problémákat.

Ha ETA-kérelmét elutasították, a díj újbóli befizetésével új kérelmet nyújthat be. Segítene azonban, ha az elutasítás okát már az előző kérelmében is megemlítené.

Az Egyesült Királyságba való utazáshoz szükséges ETA-engedély megtagadása nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem látogathatják meg az országot. Az Egyesült Királyságba való beutazáshoz továbbra is lehet megfelelő vízumot igényelni. Az egyesült királyságbeli vízum megszerzése azonban összetettebb folyamat, és hosszabb időt vehet igénybe, mint az ETA megszerzése. Fontos, hogy az utazási terveit ennek megfelelően módosítsa.

Utazás az Egyesült Királyságban ETA-vel új-zélandi állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságba történő ETA az egyén útleveléhez kapcsolódik. Az engedély két évig érvényes, és több rövid látogatást tesz lehetővé, amelyek egyenként legfeljebb hat hónapig tarthatnak. Ha az ETA vagy az útlevél lejár, új ETA-t kell kérnie ahhoz, hogy továbbra is az Egyesült Királyságba utazhasson.

Indulás az Egyesült Királyságba

Mivel ez egy elektronikus dokumentum, nem kell magával hoznia az ETA fizikai másolatát. A több útlevéllel rendelkező új-zélandi utazók győződjenek meg arról, hogy ugyanazzal az útlevéllel utaznak az Egyesült Királyságba, amelyet a kérelmükben használtak.

A repülőgépre, hajóra vagy vonatra való felszállás előtt a fuvarozók az útlevél szkennelésével ellenőrzik, hogy rendelkezik-e a megfelelő utazási engedéllyel. Csak olyan, az Egyesült Királyságba tartó új-zélandi utazók számára engedélyezik a beszállást, akik jóváhagyott brit ETA-t vagy vízumot tudnak felmutatni.

Érkezés az Egyesült Királyságba

A jóváhagyott brit ETA nem biztosítja az Egyesült Királyságba való beutazás engedélyezését. Érkezéskor a jóváhagyott ETA-val rendelkező új-zélandi állampolgároknak továbbra is be kell mutatniuk személyazonosító okmányaikat az Egyesült Királyság határőrizeti szervénél, vagy – amennyiben rendelkezésre áll – elektronikus útlevéllel (eGate) kell utazniuk.

Fel kell készülniük arra is, hogy igazolják a továbbutazást vagy az Egyesült Királyságból való kiutazásra jogosító jegyet az érkezéstől számított hat hónapon belül. Kérés esetén az ETA-val rendelkező utazóknak készen kell állniuk arra, hogy igazolják, hogy képesek az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk és a hazautazásuk finanszírozására.

Még akkor is megtagadhatják a belépést az Egyesült Királyságba, ha nem felel meg a határellenőrzésen, vagy ha nem teljesíti az egyéb beutazási feltételeket.

A határőrizetet követően a jóváhagyott ETA-val rendelkező új-zélandi állampolgárok szabadon utazhatnak az Egyesült Királyság tagállamai között: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

Az Egyesült Királyság négy országán belül a kiwi látogatók különböző közlekedési módokon, például vonatokkal, kompokkal és helyi járatokkal utazhatnak. Az Egyesült Királyságon belüli kompra vagy belső járatra való felszállás előtt csak egy személyi igazolványt, általában útlevelet vagy vezetői engedélyt kell felmutatniuk.

A brit ETA nem érvényes Írországban vagy más európai országokban.

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA nem teszi lehetővé a belépést az Ír Köztársaságba, amely egy különálló ország, valamint más európai nemzetekbe. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek.

Az Írországba vagy más európai országokba utazni kívánó kiwiknek az utazás lefoglalása előtt tájékozódniuk kell az adott ország beutazási feltételeiről.

Az utazók a GYIK oldalon találnak további információkat az Egyesült Királyság ETA-jával kapcsolatban.