Teljes útmutató a brit ETA-hoz Saint Lucian állampolgárai számára

2024-re bevezetik az Egyesült Királyság új ETA-rendszerét. Ez a beutazási engedélyezési program a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép, és számos országból, köztük Saint Luciából érkező utazókat érint. Olvasson tovább az új ETA-ról szóló teljes útmutatóért, amely tartalmazza, hogyan kell kérelmezni, mit várhat az új rendszertől, és mindent, amit utazás előtt tudnia kell.

Mi a brit ETA Saint Lucian állampolgárai számára?

A tapasztalt utazók már ismerhetik az Egyesült Államok ESTA vagy a kanadai ETA programját, amelyek az Egyesült Királyság új ETA-rendszerét inspirálták. Ezek a rendszerek digitális beutazási engedélyeket hoznak létre, amelyek révén a kormány jobban ellenőrizheti és felügyelheti, hogy ki lép be az országba. Ez pedig hozzájárul a határ biztonságának növeléséhez. A brit ETA, amely az Electronic Travel Authorisation (elektronikus utazási engedély) rövidítése, az ország határainak digitalizálására irányuló nagyobb kormányzati terv egyik kezdeményezése. Ez a rendszer az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi rendszerének helyébe lép.

Az ETA nem vízumként, hanem digitális utazási engedélyként szolgál. Az ETA-tulajdonosok engedélyt kapnak az Egyesült Királyságba való belépésre, és legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az országban. Az ETA nem helyettesíti a vízumot. Azoknak az utazóknak, akiknek vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz – például azoknak, akik munkavállalás céljából érkeznek az országba -, az új ETA-rendszer hatálybalépése után is szükségük lesz vízumra. Az ETA-kérelem sokkal egyszerűbb, mint a vízumkérelem, és online is kitölthető.

Hogyan érinti ez a Saint Lucian-i utazókat?

Az Egyesült Királyság 92 országgal kötött vízummentességi megállapodást. Ez a lista tartalmazza a Nemzetközösség tagjait, például Saint Luciát. Ennek eredményeképpen a Saint Lucia-i utazóknak jelenleg csak az útlevelükre van szükségük az Egyesült Királyságba való belépéshez, és nem kell további okmányokat igényelniük. Az ETA-program ezen változtatni fog. A jövőben a Saint Lucia-i állampolgároknak az útlevelük mellett ETA-val is rendelkezniük kell, ha az Egyesült Királyságba akarnak utazni.

A Nemzetközösség tagjaként Saint Lucia szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királysággal, és a két ország között gyakoriak az utazások. A Saint Lucia-i utazóknak számos különböző oka van arra, hogy az Egyesült Királyságba jöjjenek. Ezek az okok a következők lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

A Saint Lucian állampolgárai számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA a listán szereplő összes okot magában foglalja. Az utazóknak egyetlen jelentkezési lapot kell kitölteniük. Mindenki ugyanazt a jelentkezési lapot tölti ki, függetlenül az utazás okától. A jóváhagyott ETA-val a Saint Lucián élők legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban.

Az ETA bevezetése nem érinti a vízumrendszert. Így a jelenleg vízumköteles Saint Lucian-i utazóknak továbbra is vízumot kell igényelniük. Például azok, akik tartósan az Egyesült Királyságban szeretnének letelepedni, hat hónapnál hosszabb időt töltenének ott, vagy ott szeretnének dolgozni (akár hosszú vagy rövid ideig), nem tartoznak az ETA hatálya alá, és vízumot kell kérelmezniük. Ez egy teljesen különálló folyamat az ETA-kérelemtől.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése Saint Lucia állampolgárai számára

Az ETA jelentkezési lap online kitölthető lesz. Mivel az ETA-program végső célja az Egyesült Királyság határainak digitalizálása, az űrlapnak nem lesz offline változata.

A látogatókat emlékeztetjük arra, hogy utazási terveik elkészítése előtt olvassák el az ETA-kérelemmel kapcsolatos követelmények közzétett listáját. Ez az információ változhat, mivel a rendszer még nem véglegesítettük. Néhány részlet, például az ETA kérelmezési díj költsége, még megerősítésre vár. Bár ezek a követelmények némileg változhatnak, a Saint Lucia-i utazók így is áttekintést kaphatnak arról, hogy mire számíthatnak az ETA-rendszertől. Követelmények:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az utolsó pont biztonsági szempontból fontos. Az ETA-rendszer egyik célja az Egyesült Királyság határainak jobb védelme. Ezért a biztonsági átvilágítás a jelentkezési folyamat részét képezi. A Saint Luciából származó, terrorista szervezetekkel, bandákkal vagy szervezett bűnözéssel múltbeli vagy jelenlegi kapcsolatban álló utazók kérelmét elutasítják, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyeztetik az Egyesült Királyság és polgárai biztonságát.

A kérelem feldolgozásának megkezdése előtt azt megfelelően ki kell tölteni, és a pályázati díjat teljes egészében be kell fizetni. Ez a díj online fizethető bankkártyával vagy hitelkártyával.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása Saint Lucian állampolgárai számára

A légitársaságok és más fuvarozók várhatóan az Egyesült Királyságba történő utazás feltételéül szabják a jóváhagyott ETA-t. Ezt szem előtt tartva az utazóknak gondoskodniuk kell arról, hogy jóval korábban kitöltsék kérelmüket, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a feldolgozásra, mielőtt útnak indulnak. A Saint Lucia-i állampolgároknak kétszer kell majd bemutatniuk a jóváhagyott brit ETA-t: először az indulási repülőtéren, majd az Egyesült Királyságba érkezéskor a határellenőrzés során. Az az utas, aki nem rendelkezik a hivatalos személyeknek bemutatandó ETA-vel, nem kaphat felszállási engedélyt.

Az ETA-kérelem feldolgozása akár 72 órát is igénybe vehet. Az elutasított kérelmek esetében fellebbezési rendszer kerül bevezetésre. Ha a fellebbezés sikertelen, a kérelmezőnek lehet még egy esélye, mivel vízumot igényelhet az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Ez egy sokkal hosszabb és bonyolultabb folyamat.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával Saint Lucian állampolgárai számára

ETA-val egy Saint Lucia-i állampolgár legfeljebb hat hónapig tartózkodhat az Egyesült Királyságban. Ez idő alatt beiratkozhatnak egy tanfolyamra, de nem dolgozhatnak. Szabadon mozoghatnak Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország, az Egyesült Királyság négy alkotó országa között. Az ETA azonban nem ad engedélyt az Ír Köztársaságba való belépésre, amely független ország.

Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási térségnek, és az ETA más országokban nem érvényes. A más európai országokba látogatni kívánó szentludasiaknak tájékozódniuk kell a vonatkozó beutazási feltételekről. Az Európai Unió jelenleg fejleszti saját elektronikus utazási engedélyezési rendszerét, az ETIAS-t.