Teljes útmutató a mikronéziai állampolgárok brit ETA-jához

Ha 2024-től tervezi, hogy az Egyesült Királyságba látogat, tudnia kell az Egyesült Királyságban bevezetésre kerülő elektronikus utazási engedélyezési rendszerről. Azoknak az utasoknak, akik jelenleg jogosultak a vízummentességi programra, ETA-t kell kérniük, mielőtt felszállnak az Egyesült Királyságba tartó járatra. Ez az útmutató elmagyarázza, hogy az új brit ETA hogyan érinti a Mikronéziából érkező, az Egyesült Királyságba utazni kívánó személyeket. Tanácsot ad arra vonatkozóan is, hogy mikronéziai állampolgárok hogyan szerezhetik meg az Egyesült Királyságban az ETA-t.

Mi a brit ETA a mikronéziai állampolgárok számára?

Az új brit ETA-rendszer a brit kormány azon tervének kulcsfontosságú eleme, hogy a világ leghatékonyabb legális bevándorlási és határellenőrzési rendszerét hozza létre. A digitális rendszer 2024 vége előtt kerül bevezetésre, és ugyanazokat az elveket követi majd, mint a kanadai ETA program és az amerikai ESTA. A brit ETA nem azonos a vízummal. Az ETA sokkal egyszerűbb kérelmezési eljárással, digitális engedélyként működik. A külföldi látogatók számára engedélyezi az Egyesült Királyságba való belépést.

Jelenleg 92 országból nem kell vízumot kérni az Egyesült Királyságba való belépéshez. Az ezekből az országokból érkező utazók akkor igényelhetnek ETA-t az Egyesült Királyságban, ha hat hónapnál rövidebb időre tervezik az országba történő látogatásukat. Az ETA-val utazó látogatók nem dolgozhatnak, amíg az országban tartózkodnak. A program keretében történő látogatásnak a következő okai lehetnek: turizmus, tanulmányok, családtagok/barátok meglátogatása, orvosi kezelésre utazás vagy üzleti célú beutazás az Egyesült Királyságba.

Mit jelent ez az új rendszer a mikronéziai állampolgárok számára?

Mikronézia egyike annak a 92 országnak a világon, amely részt vesz az Egyesült Királyság jelenlegi vízummentességi programjában. A mikronéziai útlevéllel rendelkezők vízum nélkül utazhattak az Egyesült Királyságba. Ez továbbra is így marad, de mostantól kérelmezniük kell az Egyesült Királyságban érvényes ETA-t, ha be akarnak lépni az Egyesült Királyságba.

Érvényes brit ETA-vel a mikronéziai állampolgárok legfeljebb hat hónapos tartózkodásra léphetnek be az Egyesült Királyságba. Bár munkavállalásra nem lesznek jogosultak, tanulmányi kurzusokra beiratkozhatnak. Azoknak a mikronéziai állampolgároknak, akik hosszabb időt szeretnének az Egyesült Királyságban tölteni, vagy akik az országban szeretnének dolgozni, külön vízumot kell kérniük.

Hogyan kell kérelmezni a mikronéziai állampolgárok ETA-ját az Egyesült Királyságban?

Még nem véglegesítettek minden információt az új brit ETA-val kapcsolatban, de a kormány közzétette az ETA jogosultsággal kapcsolatos információkat. A vízummentességi programban jelenleg részt vevő 92 ország állampolgárainak ETA-t kell kérelmezniük, és Mikronézia is ezek közé az országok közé tartozik.

Az ETA követelményeinek listáját közzétették, de a rendszerrel kapcsolatos információk véglegesítése előtt még változhatnak. Ez a lista tájékoztatást nyújt arról, hogy az ETA kérelmezők mire számíthatnak az eljárás során.

A mikronéziai állampolgároknak online kell kitölteniük az ETA-kérelmet. A rendszer kizárólag digitális. Papíralapú alternatívák nem állnak rendelkezésre. Az utazóknak a nyomtatvány kitöltése előtt minden szükséges adattal készen kell állniuk. Ez az információ a következőket tartalmazza:

– Egy friss digitális útlevélkép.
– Érvényes biometrikus útlevél, amelyet a listán szereplő valamelyik ország állított ki.
– Személyes adatok, beleértve az elérhetőségi adatokat, születési dátumot és a foglalkoztatás részleteit stb.
– Bankkártya/hitelkártya az Egyesült Királyságban történő ETA-kérelem díjának kifizetéséhez.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Részletek az utazásról, beleértve a címet is, amíg az Egyesült Királyságban tartózkodik.

A mikronéziai pályázóknak tájékoztatást kell adniuk múltjukról. Ez magában foglalja a büntetett előélet vagy a tiltott szervezetek/csoportok korábbi tagságának felfedését. Azt is fel kell fedniük, hogy elkövettek-e korábban bármilyen bevándorlási bűncselekményt. Ezeket az adatokat a bevándorlási tisztviselők arra fogják használni, hogy megállapítsák, hogy a kérelmezőt az Egyesült Királyság számára biztonsági kockázatot jelentő személynek kell-e minősíteni. Minden olyan kérelmező kérelmét elutasítják, aki veszélyt jelent az Egyesült Királyság lakosainak biztonságára.

Hogyan történik az Egyesült Királyságban a mikronéziai állampolgárok ETA-jának feldolgozása?

Minden ETA-kérelmezőnek hitelkártyával vagy bankkártyával vissza nem térítendő díjat kell fizetnie, mielőtt kérelmét feldolgoznák. A kérelem kitöltése és a díj befizetése után kezdődik a feldolgozási idő. Az ETA feldolgozása akár 72 órát is igénybe vehet.

A Mikronéziából érkező utazóknak az Egyesült Királyságba való belépés előtt jóvá kell hagyatniuk az ETA-jukat. A pályázatokat kellő időben kell benyújtani ahhoz, hogy az utazás előtt még feldolgozható legyen. Ha a kérelmező ETA kérelmét elutasítják, fellebbezhet a döntés ellen, vagy vízumot kérhet. Ez a folyamat sokkal hosszabb.

Minden Mikronéziából az Egyesült Királyságba érkező utasnak ETA-ra van szüksége, függetlenül attól, hogy milyen típusú utazást tervez. Az utazónak repülővel, vonattal, autóval vagy komppal kell az Egyesült Királyságba érkeznie. Ezért az utazóknak meg kell győződniük arról, hogy ETA-jukat jóváhagyták, mielőtt elindulnának az Egyesült Királyságba.

Minden fuvarozónak biztosítania kell, hogy az utasok a szállítás feltételeként rendelkezzenek ETA-val. Az Egyesült Királyságba tartó mikronéziai állampolgároknak a repülőtérre, pályaudvarra vagy kikötőbe való megérkezéskor fel kell mutatniuk a jóváhagyott ETA-t. Az ETA bemutatásának elmulasztása a beszállás megtagadásának okának tekinthető. Amint az utazó megérkezik az Egyesült Királyságba, ismét fel kell mutatnia egy jóváhagyott ETA-t, amely a biometrikus útleveléhez kapcsolódik.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával mikronéziai állampolgárok számára

Az Egyesült Királyság alkotó országai Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország. Az érvényes brit ETA birtoklása teljes mozgásszabadságot biztosít a mikronéziai állampolgárok számára az egyes országok között.

Mikronéziai állampolgárok az Egyesült Királyságban

Mikronézia több mint 116 millió lakosú ország. Az Egyesült Királyság állampolgárai számos okból utaznak az Egyesült Királyságba, többek között turisztikai, felsőoktatási és üzleti céllal. A Mikronéziából érkező utazók, akik további részleteket szeretnének megtudni a beutazási programról, a hivatalos ETA GYIK oldalon tájékozódhatnak.