Az Egyesült Királyság ETA német állampolgárok számára: Minden, amit tudnia kell

Az Egyesült Királyságba (UK) utazó német állampolgároknak 2024-től elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell beszerezniük.

Az ETA egy új digitális utazási engedély, amely kötelező az olyan országok állampolgárai számára, akik rövid utazások esetén vízum nélkül látogathatják Angliát, Wales-t, Skóciát és Észak-Írországot. Ez vonatkozik a németországi állampolgárokra is.

Ez egyszerűsíti az Egyesült Királyságba történő utazást az Egyesült Királyságban élő közel 135 000 német számára, akik családtagjaikat és barátaikat látogatják meg. Az ETA közel 2,2 millió német számára is előnyös, akik szabadidős, üzleti vagy tanulmányi céllal látogatnak az Egyesült Királyságba.

Ez az útmutató minden információt tartalmaz a német állampolgároknak szóló brit ETA-ról, beleértve a jogosultságot, a követelményeket, a kérelmezési folyamatot és az utazás következményeit.

Miért vezetik be az Egyesült Királyságban az ETA-t a német állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság ETA célja, hogy javítsa az Egyesült Királyság határának biztonságát, és a kormánynak nagyobb ellenőrzést és felügyeletet biztosítson az országba belépő személyek felett.

A rendszer célja az illegális bevándorlás megelőzése, a szervezett bűnszövetkezetek meghiúsítása és a nemzetbiztonságot fenyegető potenciális veszélyek azonosítása még azelőtt, hogy azok az Egyesült Királyság területére érkeznének.

Az ETA célja továbbá a határellenőrzés javítása és a bevándorlási folyamat egyszerűsítése az előre ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára.

A brit ETA előnyei német állampolgárok számára

Az ETA egy elektronikus dokumentum, amely az előzetesen ellenőrzött, vízummal nem rendelkező állampolgárok számára engedélyezi az Egyesült Királyságba való beutazást. Ez nem vízum, így a kérelmezők átugorhatják a bonyolult és hosszadalmas megszerzési folyamatot.

A német állampolgárok számára a brit ETA a következő előnyökkel jár:

Gyors és egyszerű folyamat

Az Egyesült Királyságban az ETA kérelmezése teljesen online és papírmentesen történik. A német pályázók kevesebb mint 20 perc alatt kitölthetik a jelentkezési lapot. Nem kell felkeresniük a konzulátusokat vagy a vízumhivatalokat sem személyes interjú vagy dokumentumok benyújtása céljából.

Az ETA-kérelem feldolgozása általában három napot vesz igénybe. Az utazók az általuk megadott e-mail címen kapják meg a döntést, akár jóváhagyják, akár elutasítják.

Ha engedélyezik, az ETA-t összekapcsolják a kérelem benyújtásához használt útlevéllel, így azt nem kell kinyomtatni.

Megfizethető díj

Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. Az ár összehasonlítható a más országok által kiadott hasonló digitális utazási engedélyekkel.

Az Egyesült Államok (USA) elektronikus utazási engedélyezési rendsz ere (ESTA) például 21 USD (17 font).

Az ausztrál elektronikus utazási engedély (ETA) 20 ausztrál dollárba (10 font), míg a kanadai elektronikus utazási engedély (eTA) 7 ausztrál dollárba (4 font) kerül.

Az Európai Unió hamarosan bevezetésre kerülő európai utazási információs engedélyezési rendszere (ETIAS) 7 euróba (6 font) fog kerülni.

Hosszú érvényességi idő

A legtöbb digitális utazási engedély egy évtől öt évig, illetve a hozzá kapcsolódó útlevél lejártáig érvényes.

Az ETA az Egyesült Királyságban két év alatt több rövid látogatásra érvényes. Az utazóknak csak kétévente vagy az útlevelük lejártakor kell ETA-t kérniük, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb, nem pedig minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogatnak.

Hogyan érinti az Egyesült Királyság ETA-rendszere a német utazókat?

Jelenleg a németeknek nincs szükségük ETA-re ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba utazhassanak.

Amint azonban a rendszer 2024-ben megnyílik a német állampolgárok számára, az Egyesült Királyságba való utazás előtt kérelmezniük kell és meg kell szerezniük a jóváhagyott brit ETA-t.

Az alkalmazott közlekedési módtól függetlenül szükséges, függetlenül attól, hogy repülővel, hajón (pl. körutazás keretében) vagy szárazföldön, például a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő vasúti alagúton keresztül érkezik.

A brit ETA a következő utazási célokra érvényes:

 • Hat hónapnál (180 napnál) rövidebb ideig tartó tartózkodás turizmus, rövid távú tanulmányok, barátok és családtagok meglátogatása, valamint engedélyezett üzleti tevékenységek és orvosi kezelések céljából.
 • Rövid távú, legfeljebb három hónapos (90 napos) tartózkodás a kreatív munkavállalók számára biztosított vízumkedvezménnyel.
 • Átutazás az Egyesült Királyságon (azaz átszállás), függetlenül attól, hogy áthalad-e az Egyesült Királyság határellenőrzésén vagy sem

ETA jogosultsági iránymutatások német állampolgárok számára

Ahhoz, hogy a németek jogosultak legyenek ETA-ra, a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • Olyan ország állampolgára, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Németország is szerepel azon országok listáján, amelyek állampolgárainak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz ETA-re van szükségük.
 • Biometrikus útlevéllel kell rendelkeznie, amely az Egyesült Királyságból való tervezett kilépés időpontjánál legalább hat hónapig érvényes.
 • Nem áll szándékában hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni, dolgozni vagy tanulni.
 • Nincs büntetett előélet, és a múltban sem az Egyesült Királyságban, sem máshol nem követtek el bevándorlási szabálysértéseket.

Minden utasnak, beleértve a gyermekeket és csecsemőket is, ETA-ra van szüksége, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik. A szülők és a gyámok a nevükben is igényelhetnek ETA-t.

Azoktól a személyektől, akik korábban már megsértették a bevándorlási szabályokat, büntetőítéletet hoztak, vagy 12 hónapnál hosszabb ideig voltak börtönben az Egyesült Királyságban vagy máshol, megtagadható az ETA. Ezeknek az utazóknak inkább fontolóra kellene venniük, hogy brit vízumot szerezzenek.

A hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni vagy munkát vállalni szándékozó német állampolgároknak továbbra is megfelelő brit vízumra van szükségük. Az új ETA-rendszer nem érinti ezeket az utasokat. A brit vízumkérelmezés és -feldolgozás szintén változatlan marad.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezési követelményei német állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságban ETA-ra jogosult német állampolgároknak az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:

 • Németország által kiállított érvényes biometrikus útlevél, amelynek állampolgárai számára nem szükséges vízum az Egyesült Királyságba való rövid távú utazáshoz.
 • Egy friss digitális útlevélkép
 • Érvényes e-mail cím
 • Működő elektronikus fizetési mód, például hitel- vagy bankkártya, Apple Pay vagy Google Pay

Hogyan igényelhet ETA-t az Egyesült Királyságban

A német állampolgárok az Egyesült Királyság hivatalos kormányzati weboldalán vagy alkalmazásán keresztül igényelhetnek brit ETA-t.

Az Egyesült Királyságban az ETA-kérelmezési folyamat teljes mértékben online és papírmentes, így a konzulátusok vagy vízumhivatalok felkeresése szükségtelen. A kitöltés mindössze néhány percet vesz igénybe, ha minden szükséges dokumentum és információ készen áll.

Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogyan igényelhetik a németek az ETA-t.

1. Töltse fel vagy készítsen fényképet arról az útlevélről, amellyel az Egyesült Királyságba fog utazni.

Győződjön meg róla, hogy a képet és a két sor számot és betűt alul tartalmazza.

2. Töltsön fel egy friss útlevélképet, vagy készítsen képet a készülék kamerájával.

A képeket jpeg-fájlként vagy .jpg kiterjesztéssel kell elmenteni. A kilencéves és annál fiatalabb gyermekeknek nem kell útlevélképet feltölteniük.

3. Töltse ki az összes szükséges információt.

Ezek közé tartoznak a személyes adatok (pl. név, születési dátum), útlevéladatok, munkahelyi adatok, lakcím és elérhetőségek.

4. Válaszoljon a biztonsággal és a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekre.

Mint minden más brit látogatónak, a német ETA-kérelmezőknek is őszintén be kell vallaniuk a büntetett előéletüket, a korábbi bevándorlási bűncselekményeket, valamint a törvénytelen vagy illegális csoportokkal vagy szervezetekkel való kapcsolatokat vagy azokban való tagságot.

5. Fizessen az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemért online.

Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. A kérelem benyújtásához a díjat online kell befizetnie hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay használatával.

Miután kitöltötte a brit ETA online kérelmet, az utazók visszaigazolást kapnak az általuk megadott e-mail címre.

Tippek a brit ETA kérelmezéséhez

Az ETA kérelmezése egyszerű, de még mindig lehet hibázni. A gyakori hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi iránymutatásokat a gyors és hatékony brit ETA online kérelem benyújtásához.

 • Adjon vagy készítsen tiszta, jó minőségű fényképeket az útleveléről és önmagáról. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelnek az útlevélfotó előírásainak, és teljes színűek, szűrők vagy effektek nélkül.
 • Győződjön meg róla, hogy a helyes adatokat adja meg, és a lehető legpontosabb legyen. Hamis vagy helytelen információk megadása, sőt, akár az információk visszatartása is késedelmet okozhat, vagy a kérelem elutasítását eredményezheti.
 • Előzetesen ellenőrizze, hogy az online fizetési mód működik-e, és hogy van-e elég pénze az online fizetéshez.
 • A benyújtás előtt mindenképpen nézze át és ellenőrizze kétszeresen az ETA-kérelemben megadott adatokat.

Az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelem benyújtása után az utazók már nem módosíthatják vagy vonhatják vissza azt. Amennyiben a német utazóknak az ETA-kérelmükben szereplő egyszerű hibákat ki kell javítaniuk, ezt gyorsan megtehetik a kérelem újbóli benyújtásával és a díj újbóli befizetésével.

Az ETA feldolgozása és átvétele német állampolgárok számára

A brit ETA online kérelem beérkezésekor a rendszer az Egyesült Királyságban és világszerte számos biztonsági adatbázisban összeveti a benyújtott adatokat, hogy ellenőrizze, a kérelmező jogosult-e az ETA-ra.

Általában három nap (72 óra) alatt kapják meg a kérelmezők az ETA-kérelemmel kapcsolatos döntést a megadott e-mail címen.

Sok utazó a kérelem benyújtását követő néhány órán belül megkapja a döntést. Ennek ellenére egyes kérelmek elbírálása több mint három napot is igénybe vehet.

A német állampolgároknak ajánlott az Egyesült Királyságba történő utazás lefoglalása előtt brit ETA-t igényelniük, hogy elkerüljék a késéseket vagy egyéb problémákat.

Ha az ETA-kérelmet elutasítják, a kérelmező dönthet úgy, hogy új ETA-kérelem nyomtatványt tölt ki, és újra befizeti a díjat. Ez azonban csak akkor ajánlott, ha előtte meg tudják állapítani az eredeti elutasítás okát, és foglalkozni tudnak vele.

Az ETA elutasítása nem jelenti azt, hogy a kérelmezőt eltiltják az Egyesült Királyságba való utazástól. A brit ETA alternatívája a megfelelő brit vízum: a standard látogatói vízum, az ideiglenes munkavállalási vízum vagy az átutazóvízum.

A vízum megszerzése azonban bonyolultabb és hosszabb folyamat, ezért az utazási terveket ennek megfelelően kell módosítani.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával

A brit ETA digitálisan kapcsolódik az egyén útleveléhez. Az engedély két évig érvényes, és több rövid, legfeljebb hat hónapos látogatást tesz lehetővé.

A német utazóknak két év elteltével vagy útlevelük lejártakor – attól függően, hogy melyik következik be előbb – új ETA-t kell kérniük ahhoz, hogy továbbra is beutazhassanak az Egyesült Királyságba.

Indulás az Egyesült Királyságba

Mivel ez egy elektronikus dokumentum, a német utazóknak nem kell magukkal vinniük az ETA fizikai másolatát.

Mégis kinyomtathatják, és magukkal vihetik a papíralapú példányt, vagy felkészülhetnek arra, hogy példátlan körülmények esetén megmutassák a postaládájukban lévő ETA-határozat e-mailt.

A több útlevéllel rendelkező utazók ügyeljenek arra, hogy a kérelemben használt útlevéllel utazzanak az Egyesült Királyságba.

A repülőgépre, hajóra vagy vonatra való felszállás előtt a fuvarozók az útlevelek szkennelésével ellenőrzik, hogy az utasok rendelkeznek-e a megfelelő utazási engedéllyel.

A légitársaságok csak olyan német utasok számára engedélyezik a beszállást, akik érvényes brit ETA-t vagy vízumot tudnak felmutatni.

Azok, akik még mindig várnak az ETA-kérelmükkel kapcsolatos döntésre, szintén nem szállhatnak fel a fedélzetre.

Érkezés az Egyesült Királyságba

Az ETA nem garantálja az Egyesült Királyságba való belépést. Érkezéskor a jóváhagyott brit ETA-val rendelkező német állampolgároknak továbbra is be kell mutatniuk személyazonosító okmányaikat az Egyesült Királyság határőrizeti szervénél, vagy át kell menniük az elektronikus útlevélkapun (eGate), ha van ilyen.

Kérésre készüljön fel a továbbutazás igazolására. Ez általában azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságból való kilépésre jogosító jegyet kell bemutatni az érkezéstől számított hat hónapon belül.

Ha kérik, a német utazóknak azt is bizonyítaniuk kell, hogy elegendő pénzeszközzel rendelkeznek az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk és a hazautazásuk alatt.

Az érvényes ETA-val rendelkező utasoktól továbbra is megtagadhatják a belépést az Egyesült Királyságba, ha nem felelnek meg a határellenőrzésnek vagy egyéb beutazási feltételeknek.

A határőrizetet követően a jóváhagyott ETA-val rendelkező német állampolgárok szabadon utazhatnak az Egyesült Királyság négy tagállama között: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

A német látogatók az Egyesült Királyságon belül minden közlekedési módot használhatnak, például vonatokat, kompokat és helyi járatokat. Az Egyesült Királyságon belüli kompra vagy belső járatra való felszállás előtt csak egy személyi igazolványt, általában útlevelet vagy vezetői engedélyt kell felmutatniuk.

Fontos megjegyzés: A brit ETA nem érvényes Írországban vagy más európai országokban.

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA nem teszi lehetővé a belépést az Ír Köztársaságba és más európai országokba. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek.

Németország az EU tagja és a schengeni térség tagja. A német állampolgárok uniós polgárként szabadon utazhatnak a schengeni övezeten belül.

Az Írországba vagy más európai országokba látogató németeknek azonban utazásuk lefoglalása előtt ellenőrizniük kell a célország beutazási követelményeit.

Az utazók további információkért az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalán tájékozódhatnak.