Az Egyesült Királyság ETA német állampolgárok számára: Minden, amit tudnia kell

A 2024-ben az Egyesült Királyságba utazni szándékozó látogatóknak tisztában kell lenniük az új ETA-rendszerrel. A német állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiadott ETA egy olyan utazási engedély, amely az Egyesült Királyságba való beutazást engedélyezi. A német állampolgárok vízummentességre jogosultak, és csak útlevélre van szükségük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Az ETA-rendszer bevezetésével a német állampolgároknak az Egyesült Királyságba történő látogatás előtt ETA-t kell kérelmezniük. Ez az átfogó útmutató elmagyarázza, hogy az új brit ETA milyen hatással van a Németországból az Egyesült Királyságba utazókra, és betekintést nyújt az utazási engedély kérelmezésének módjába.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA német állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság határainak átalakítására irányuló terv részeként a Belügyminisztérium előterjesztette az állampolgársági és határügyi törvényjavaslatot. A törvényjavaslat általános utazási engedélyezési követelményeket vezet be, hogy pótolja az előzetes engedélyek hiányát. Az elektronikus utazási engedélyre (ETA) jogosult országok a határokon vízummentes korlátozásokkal rendelkeznek. A német állampolgároknak például csak útlevélre van szükségük az Egyesült Királyságba való belépéshez. A német állampolgárok új brit ETA-jával a németek brit területre való beutazásához előzetes engedélyre van szükség.

Az Egyesült Királyságban az ETA bevezetése a határellenőrzés javítására irányuló erőfeszítések részét képezi. Jelenleg az emberek bizonyos csoportjai nem kérnek előzetes engedélyt a rövid távú utazáshoz, és a határőrizeti hatóságoknak több információra és időre van szükségük ahhoz, hogy felmérjék az utazók által jelentett kockázatokat. Ezért az ETA lehetővé teszi a látogatók számára, hogy előzetes engedélyt kérjenek az országba való belépéshez, így a határhatóságok elegendő időt kapnak az utazó információinak és az általa jelentett kockázatoknak az értékelésére. A rendszer a német állampolgárok és a fuvarozók számára előzetes tájékoztatást nyújt arról, hogy beutazhatnak-e az Egyesült Királyságba. Hasonlóképpen, elektronikus utazási engedélyezési rendszereket használnak Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

Jelenleg az Egyesült Királyság kormánya még mindig az alapokat fekteti le az ETA-rendszerhez, amelyet 2024-ben vezetnek be. Az állampolgársági és határrendészeti törvényjavaslat tartalmazza majd az ETA-rendszer kezelésére vonatkozó rendeleteket és szabályokat. A törvényjavaslat például bevándorlási szabályokat határoz meg az ETA-kérelem elutasítására vagy jóváhagyására vonatkozóan.

Mik a brit ETA követelményei német állampolgárok számára?

Az új brit ETA-rendszer online lesz elérhető, és rövid távú tartózkodásra adhat engedélyt az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyságba utazni szándékozó német állampolgároknak kérelmezniük kell az ETA-t. A német állampolgárok brit vízumával ellentétben az ETA-t gyorsabb és könnyebb lesz megszerezni. Az ETA-t kérelmező német állampolgárokkal szemben támasztott követelmények a következők:

– Személyes adatok: Az utazóknak a jelentkezés során meg kell adniuk a vonatkozó személyes adatokat. A teljes név mellett a látogatóknak meg kell adniuk a születési dátumot és a nemet. Fontos, hogy ellenőrizze a helyesírási hibákat és töltse ki a kötelező részeket, hogy elkerülje a kérelem elutasítását vagy elutasítását.
– Érvényes útlevél: A német utazóknak érvényes útlevelet kell felmutatniuk, amelyen fel van tüntetve az állampolgárság szerinti ország és az útlevél száma. Fontos, hogy az útlevél kiállításának és lejáratának dátumát is tüntesse fel. Az útlevélnek a látogató utazásának időpontjától számított legalább három hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek biometrikusnak is kell lennie, egy friss digitális fényképpel, amely megfelel az iránymutatásoknak. Az egyéb állampolgárságú utazóknak a jelentkezés során kell jelezniük ezt az információt.
– Elérhetőségek: Az ETA-kérelemnek tartalmaznia kell az utazó érvényes elérhetőségét. Ez megkönnyíti az utazókkal való kapcsolattartást az ETA jóváhagyásával vagy elutasításával kapcsolatban. A látogatóknak meg kell adniuk telefon- vagy mobiltelefonszámukat, illetve egy szülő vagy törvényes képviselő elérhetőségét. A kérelmező e-mail címét is meg kell adni, mivel az Egyesült Királyság ETA státuszát e-mailben közlik.
– Utazási útvonal részletei: Az utazónak meg kell adnia az utazási útvonala részleteit és az Egyesült Királyságban tett látogatásának célját. Ha a látogató az Egyesült Királyság különböző városaiba tervez utazni, meg kell adnia a részleteket és a lakóhelyét az Egyesült Királyságban.
– Fizetési információk: Az utazóknak hitel- vagy bankkártyás fizetést kell benyújtaniuk online az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelem feldolgozásához. Az utazási engedélyt csak a fizetési adatokkal együtt dolgozzák fel vagy hagyják jóvá.
– Jogosultsági kérdések: A brit ETA-kérelemhez az utazónak válaszolnia kell a jogosultsági kérdésekre. A látogatónak például részletesen tájékoztatnia kell a korábbi bevándorlási múltjáról, beleértve a határátlépést vagy a vízum elutasítását. A büntetett előéletű látogatónak a bűncselekmények és a kábítószer-birtoklás vagy -fogyasztás részleteit is fel kell tüntetnie. A terrorista kapcsolatokkal vagy terrorista vádakkal rendelkező utazóknak jelezniük kell a terrorista kapcsolatukat és a korábbi terrorista vádakat. Az egészséggel kapcsolatos kérdések is szerepelnek majd a pályázatban. Például előfordulhat, hogy a látogatónak meg kell adnia a védőoltások vagy immunizációk adatait.

Miután megadta a jelentkezési űrlapon szükséges adatokat, az utazók fizethetnek, és online benyújthatják a kérelmet. A kérelemre adott válasz 48-72 órát vesz igénybe. Ezért az utazóknak az ETA-t az utazás időpontja előtt kell kérelmezniük. Az Egyesült Királyságban várható érkezési időre vonatkozó visszaigazolást e-mailben küldjük.

Milyen előnyökkel jár a brit ETA a német állampolgárok számára?

Az online kérelem és a rövid feldolgozási idő az Egyesült Királyságban az ETA legfőbb előnyei. Az utazók gyorsan kérhetnek ETA-t, akár rövid időn belüli utazások esetén is. Az ETA jóváhagyása 48-72 órát vesz igénybe, ami rövidebb idő, mint az Egyesült Királyságba történő utazás előtt vízumkérelem benyújtása. Az utazóknak azonban biztosítaniuk kell, hogy pontos adatokat adjanak meg, hogy elkerüljék az ETA-engedély elutasítását.

Az Egyesült Királyság ETA előnyös az Egyesült Királyság és a német állampolgárok számára, mivel növeli a biztonságot az Egyesült Királyságon belül. Azáltal, hogy az Egyesült Királyság kormánya mindenkit ellenőriz, aki belép az országba és elhagyja azt, garantálni tudja a határain belül tartózkodó állampolgárok és külföldiek biztonságát.

Az Egyesült Királyságban az ETA felgyorsítja az Egyesült Királyságba történő belépést a határátkelőhelyeken. A német utazók további dokumentumok bemutatása nélkül léphetik át a határt. A határátkelőhelyeken az automatizált ellenőrzések az országba való belépés engedélyezése előtt beolvassák az útlevelet és ellenőrzik az ETA státuszát. A folyamat néhány percet vesz igénybe, és a látogatóknak nem kell órákig sorban állniuk.

Utazás az Egyesült Királyságba Németországból

A német állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiadott ETA különböző célú utazást tesz lehetővé az Egyesült Királyságba. A látogatók üzleti céllal, például konferenciákon és workshopokon való részvétel céljából beutazhatják az Egyesült Királyság területét. Azonban vízum vagy munkavállalási engedély nélkül nem folytathatnak üzleti tevékenységet vagy dolgozhatnak az országban.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése lehetővé teszi a német állampolgárok számára, hogy beutazzanak az Egyesült Királyság országaiba, beleértve Észak-Írországot, Wales-t, Angliát és Skóciát. A látogatók a UK ETA-t turisztikai célokra használhatják, és felfedezhetik a régió látnivalóit és nevezetességeit. Az utazók rövid távú tanulmányi vagy gyógykezelési célú látogatásra is felhasználhatják az engedélyt.

A brit ETA rövid távú tartózkodásra érvényes. A német állampolgárok hat hónapig használhatják az utazási engedélyt, mielőtt az lejár. Az ETA-követelményekről és az alkalmazásról további információkat az ETA GYIK-ben talál.