Egyesült Királyságbeli ETA andorrai állampolgárok számára: Az Ön teljes útmutatója

Ha a 2024-es évtől kezdődően tervezi, hogy az Egyesült Királyságba utazik, tudnia kell az új ETA-rendszerről. Azoknak az utasoknak, akik jelenleg vízummentességre jogosultak, az új programban kell részt venniük, és ETA-t kell kérelmezniük, mielőtt útnak indulnak. Ez az útmutató elmagyarázza, hogy az ETA hogyan érinti az Egyesült Királyságba utazni kívánó andorraiakat, és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy hogyan szerezhetik meg az Egyesült Királyságban az ETA-t az andorrai állampolgárok.

Mi az Egyesült Királyságban érvényes ETA az andorrai állampolgárok számára?

Az új ETA-rendszer 2024 vége előtt kerül bevezetésre. Az ETA, amely az elektronikus utazási engedély rövidítése, újdonság az Egyesült Királyságban. A rendszer alapelvei azonban ismerősek lesznek az USA-ban vagy Kanadában járt utazók számára, mivel a rendszer az amerikai ESTA és a kanadai ETA programokon alapul.

Az ETA bevezetésére a brit kormánynak az ország határainak digitalizálására irányuló tervének részeként kerül sor. Ez nem azonos a vízummal, és az ETA kérelmezési folyamata sokkal egyszerűbb, mint a vízumkérelemé. Lényegében egy digitális engedélyként működik, amely engedélyt ad a látogatóknak az Egyesült Királyságba való belépésre.

Az ETA-t azon 92 országból érkező látogatók számára adják ki, akiknek jelenleg nem kell vízumot kérniük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Az utazók akkor kérhetnek ETA-t, ha hat hónapnál kevesebbet terveznek az Egyesült Királyságban tölteni, és ha nem szándékoznak munkát vállalni, amíg az országban tartózkodnak. Lehet, hogy turistaként, üzleti útra, tanulmányi kurzusokra, barátok és családtagok meglátogatására vagy orvosi kezelésre utaznak. Mindezek az okok érvényesnek tekinthetők az ETA-kérelem benyújtásához.

Hogyan érinti az új rendszer az andorrai polgárokat?

Bár Andorra nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni övezetnek, a szomszédos országok, köztük Franciaország és Spanyolország, igen. Andorra a szomszédos országokkal különleges szabad mozgásról szóló megállapodásokat kötött, így az utazók könnyedén átjuthatnak a hercegségből valamelyik uniós országba. Az Egyesült Királyság azonban nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni övezetnek, így nem rendelkezik ugyanezekkel a megállapodásokkal. Így az andorrai állampolgárok nem tudnak majd olyan könnyen beutazni az Egyesült Királyságba, mint egy uniós országba.

Jelenleg az Egyesült Királyságba érkező andorrai látogatók az ország vízummentességi programjának hatálya alá tartoznak. Ez a program hamarosan megszűnik. Ez nem jelenti azt, hogy az andorraiaknak vízumra van szükségük az országba való beutazáshoz. Az andorrai állampolgároknak azonban kérelmezniük kell az Egyesült Királyságban érvényes ETA-t. ETA nélkül nem léphetnek be az Egyesült Királyságba.

Az andorrai állampolgárok érvényes brit ETA-vel az Egyesült Királyságba utazók legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban. Ez idő alatt nem dolgozhatnak, bár tanulmányi céllal beiratkozhatnak egy tanfolyamra. Azoknak az andorraiaknak, akik hosszabb időt terveznek az Egyesült Királyságban tölteni, vagy akik az országban szeretnének dolgozni, külön vízumot kell kérniük.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése andorrai állampolgárok számára

Az új ETA-rendszerrel kapcsolatos összes információt még nem véglegesítették. A kormány azonban közzétette az ETA-ra való jogosultsággal kapcsolatos információkat. 92 ország állampolgárainak kell ETA-t kérelmezniük, és Andorra is ezek közé tartozik.

Az ETA-ra vonatkozó követelmények listáját is közzétették. Ez a rendszer véglegesítése előtt még változhat, de tájékoztatást nyújt arról, hogy a kérelmezők mire számíthatnak a folyamat során.

Az ETA igényléséhez az andorrai utazóknak egy online űrlapon kell jelentkezniük. Ez egy kizárólag digitális rendszer, így papír alapú alternatívák nem állnak rendelkezésre. Az űrlap kitöltése előtt az utazóknak készen kell állniuk a szükséges adatokkal. Ez magában foglalja:

  • A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
  • Egy friss digitális útlevélkép.
  • Személyes információk. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
  • Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja
  • Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
  • Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.

Az andorrai pályázóknak a múltjukkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kell. Be kell jelenteniük, ha büntetett előéletűek, ha elkövettek bármilyen bevándorlási bűncselekményt, és ha tiltott csoportnak vagy szervezetnek a tagjai, vagy valaha is tagjai voltak. Ezekre az adatokra annak megállapításához van szükség, hogy a kérelmező biztonsági kockázatot jelent-e az Egyesült Királyság számára. A nem biztonságosnak ítélt kérelmezők ETA-kérelmét elutasítják.

Az andorrai állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Az ETA-kérelem feldolgozása előtt minden kérelmezőnek be kell fizetnie egy vissza nem térítendő díjat bankkártyával vagy hitelkártyával. A kitöltött űrlap és a díj befizetése után kezdődik a feldolgozási idő. Az ETA-eljárás akár 72 órát is igénybe vehet.

Az utazóknak jóváhagyott ETA-val kell rendelkezniük ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba, ezért fontos, hogy ezt előre megtervezzék, és elegendő időt hagyjanak arra, hogy kérelmüket az utazás előtt teljes mértékben feldolgozzák. Ha az ETA-t elutasítják, az utazók fellebbezhetnek a döntés ellen, vagy vízumot kérhetnek, de ez sokkal hosszabb folyamat.

Az Egyesült Királyságba belépő valamennyi utasnak ETA-ra van szüksége, függetlenül az utazási módtól. Néhány andorrai állampolgár úgy dönt, hogy Franciaországon keresztül autózik, és kompon vagy a Csatorna-alagúton keresztül utazik az Egyesült Királyságba. Ettől függetlenül szükségük lesz egy ETA-ra, ugyanúgy, mintha repülővel utaznának.

Az utazóknak már az utazás megkezdése előtt készen kell állniuk a jóváhagyott ETA-értékkel. A fuvarozóktól elvárható, hogy az ETA-t a szállítás feltételévé tegyék. Ez azt jelenti, hogy az utasoknak jóváhagyott ETA-t kell felmutatniuk, amikor megérkeznek a repülőtérre, kikötőbe vagy pályaudvarra – ha nem rendelkeznek ilyennel, megtagadhatják a beszállást. Az Egyesült Királyságba érkezéskor az utazóknak ismét igazolniuk kell a biometrikus útlevelükhöz kapcsolódó érvényes ETA-t.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával andorrai állampolgárok számára

Az Egyesült Királyság négy országból áll: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Az andorrai állampolgárok érvényes brit ETA-ja teljes mozgásszabadságot biztosít e négy ország között. Nincs szükség további űrlapok kitöltésére vagy további papírmunkára.

Andorraiak az Egyesült Királyságban

A mindössze 79 000 lakosú Andorra az Európai Unió egyik legkisebb országa. Mindazonáltal a magas GDP miatt polgárai gyakran utaznak kedvtelésből. A legtöbb andorrai látogató az Egyesült Királyságba turisztikai céllal érkezik, bár néhányan üzleti célból vagy felsőoktatási tanulmányok folytatása céljából is beutazhatnak az országba.