Az Egyesült Királyság ETA-ja Marshall-szigeteki állampolgárok számára: Mit kell tudnia

Az Egyesült Királyságban folyamatban van az új ETA-rendszer bevezetése, amely a jelenlegi vízummentességi rendszer helyébe lép. Az ETA, amely várhatóan 2024-ben lép hatályba, a Marshall-szigetekről érkező utasokat érinti. Ebben az útmutatóban megtudhatja, hogy mi az a brit ETA a Marshall-szigeteki állampolgárok számára, hogyan kell kérelmezni, és mire számíthatnak az utazók az új rendszertől.

Mi a brit ETA a Marshall-szigeteki állampolgárok számára?

Az új ETA-rendszer, amely az elektronikus utazási engedélyezés rövidítése, az Egyesült Királyság vízummentességi programját hivatott felváltani. Ez egy teljesen digitális rendszer, amelyet az ország határainak digitalizálására irányuló brit kormányzati kezdeményezés részeként vezettek be. Bár az Egyesült Királyságban ez a rendszer új, az utazók már ismerhetik a más országokban működő hasonló rendszereket. Az ETA-nak sok közös vonása van az Egyesült Államok ESTA-jával és a kanadai ETA-val.

Az ETA-t azért vezetik be, hogy a kormány nagyobb ellenőrzést és felügyeletet gyakoroljon az Egyesült Királyságba belépők felett. Ez megkönnyíti a biztonsági fenyegetések azonosítását. Az ETA nem vízum, hanem utazási engedély. A kérelmezési folyamat online is elvégezhető, és sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a vízumkérelem.

Hogyan érinti ez a Marshall-szigeteki utazókat?

Az Egyesült Királyság 92 országot sorol fel, amelyekkel vízummentességi megállapodást kötött. Ez a lista tartalmazza a Marshall-szigeteket. Ezen országok állampolgárai vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. Jelenleg csak útlevélre van szükségük. Az új rendszer bevezetésekor a Marshall-szigetekről érkező utazóknak ETA-t kell majd kérniük, mielőtt az Egyesült Királyságba látogatnának.

A Marshall-szigeteki állampolgárok számos okból látogatnak az Egyesült Királyságba. A rövid távú látogatások okai a következők lehetnek:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Tanfolyamok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi kezelés

A látogatás okától függetlenül az utazóknak kérelmezniük kell az Egyesült Királyságban a Marshall-szigeteki állampolgárok számára kiadott ETA-t. A jelentkezési lap „egyforma”, így minden utazó ugyanazon a jelentkezési folyamaton megy keresztül. Ezzel engedélyt kapnak arra, hogy belépjenek az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapot töltsenek.

Egyes marshall-szigeteki állampolgároknak vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba. Ez a jelenlegi rendszerben is így van, és ez az ETA-val sem fog változni. A Marshall-szigeteki lakosoknak, akik hat hónapnál hosszabb időt szeretnének az Egyesült Királyságban tölteni, ott dolgozni vagy állandóan az országban élni, vízumot kell kérniük. Az ETA-program bevezetése nem érinti a vízumkérelmezési eljárást.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése Marshall-szigeteki állampolgárok számára

Mivel az ETA egy digitális rendszer része, a jelentkezési lap csak online lesz elérhető. Nem lesznek alternatív papíralapú űrlapok. A kérelmezőknek a feldolgozási díjat is online kell befizetniük bankkártyával vagy hitelkártyával.

Közzétettek néhány információt az ETA-kérelemmel kapcsolatos követelményekről. Ez még változhat, mivel az új rendszer még nem véglegesítettük. Bár néhány részlet változhat, mire az ETA-program hatályba lép, a Marshall-szigeteki utazóknak érdemes megnézniük a közzétett információkat, hogy képet kapjanak arról, mire számíthatnak. E követelmények közül néhány a következő:

– A jogosultsági listán szereplő országok egyike által kiállított érvényes biometrikus útlevél.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– személyes adatok. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba történő látogatásának célja.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás részletei, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Bankkártya vagy hitelkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint (korábbi vagy jelenlegi) tagság tiltott csoportokban vagy szervezetekben.

Az ETA-rendszer bevezetésének több oka is van. Ezek egyike az, hogy növelje a kormány azon képességét, hogy megvédje az Egyesült Királyságot és polgárait a potenciális fenyegetésektől. Emiatt a Marshall-szigetekről érkező pályázóknak fel kell fedniük néhány információt a múltjukról, például a büntetett előéletükről. Ha úgy ítélik meg, hogy kockázatot jelentenek az Egyesült Királyságra nézve, az ETA iránti kérelmüket elutasítják.

A kérelmet ki kell tölteni és a díjat teljes egészében be kell fizetni, mielőtt azt feldolgoznák.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása Marshall-szigeteki állampolgárok számára

Bár az ETA kérelmezési folyamata sokkal gyorsabb, mint a vízumkérelmeké, mégsem azonnali. Ha a kérelem elkészült, a feldolgozás várhatóan legfeljebb 72 órát vesz igénybe. Ezután a kérelmezőket értesítik, ha a kérelmet jóváhagyták vagy elutasították.

Más, hasonló rendszerrel rendelkező országokban a fuvarozók az elektronikus utazási engedélyt a szállítás feltételévé tették. Valószínű, hogy ugyanez fog történni az Egyesült Királyságban is. Ez azt jelenti, hogy a Marshall-szigetekről érkező utazóknak az utazás megkezdése előtt kellő időben kell kérelmezniük az ETA jóváhagyását. Az indulási repülőtéren fel kell mutatniuk a Marshall-szigeteki állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-t. Ha erre nem képesek, megtagadhatják tőlük a beszállást. Az Egyesült Királyságba való megérkezéskor az ETA-t is fel kell tüntetniük.

Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, a kérelmező fellebbezhet. Egy sikertelen fellebbezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kérelmező soha nem jöhet az Egyesült Királyságba, de előfordulhat, hogy helyette a bonyolultabb vízumkérelmi eljáráson kell átesnie.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával Marshall-szigeteki állampolgárok számára

Miután az utazó jóváhagyta ETA-kérelmét, beléphet az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapig maradhat. Az Egyesült Királyság négy országból áll: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország. A bevándorlás szempontjából ezek a nemzetek egy egységként működnek. Ez azt jelenti, hogy az utazó szabadon mozoghat közöttük további papírmunka nélkül. Az Ír Köztársaság azonban független, és az ETA ott nem érvényes.

Mivel a Marshall-szigetek olyan messze vannak Európától, sok utazó szeret több európai országot is meglátogatni egy utazás során. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek. Ez azt jelenti, hogy az ETA-nak nincs jelentősége más szomszédos országokban. Azoknak a Marshall-szigeteki lakosoknak, akik más európai országokba szeretnének utazni, utazásuk megkezdése előtt tájékozódniuk kell a vonatkozó beutazási feltételekről. Az Európai Unió jelenleg vezeti be saját digitális utazási engedélyezési rendszerét, az ETIAS-t, amely valószínűleg az ETA-hoz hasonlóan érinti a Marshall-szigeteki lakosokat.