Az Egyesült Királyság ETA szlovén állampolgárok számára: Az Ön teljes útmutatója

Az Egyesült Királyság kormánya a határellenőrzés megerősítése érdekében elektronikus utazási engedélyt vezetett be. A beutazási engedélyezési rendszer az olyan országok állampolgáraira vonatkozik, amelyek vízummentességi megállapodást kötöttek az Egyesült Királysággal, például Szlovéniával. Az Egyesült Királyságba történő utazás előtt az utazóknak kérelmezniük kell az ETA-t, és meg kell várniuk a jóváhagyást, hogy megtudják, beutazhatnak-e az Egyesült Királyságba. Az alábbiakban egy átfogó útmutatót olvashat arról, hogyan működik az elektronikus utazási engedélyezés, a jogosultsági feltételek, a követelmények és a kérelmezési folyamat:

Mi a brit ETA a szlovén állampolgárok számára?

Azok az utazók, akik már jártak az Egyesült Államokban, valószínűleg ismerik az ESTA kormányzati programot, amelynek keretében egy online kérelmet kell kitölteniük, mielőtt vízum nélkül belépnének az Egyesült Államokba. A vízummentességi dokumentum célja, hogy felgyorsítsa a határon történő belépést. Az Egyesült Királyság kormánya az elektronikus utazási engedélyezéssel 2024-ben hasonló programot tervez bevezetni. A szlovén állampolgárok számára kiadott brit ETA nem vízum – ez egy utazási engedély, amelynek célja, hogy megerősítse az Egyesült Királyságba vízummentesen látogatók biztonsági ellenőrzését.

Az ETA-t minden, az Egyesült Királyságba utazó, vízummal nem rendelkező állampolgárnak meg kell szereznie. Az Európai Unió országaiból, köztük Szlovéniából származó állampolgároknak nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz. Útlevéllel szabadon mozoghatnak az Egyesült Királyság területén belül és kívül. Az Európai Unió országain kívül más ázsiai és közel-keleti országok is rendelkeznek vízumegyezményekkel az Egyesült Királysággal, és az utazóknak vízummentességet kell szerezniük az utazás előtt. Az új ETA-rendszerben az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz vízumköteles országoknak nem lesz szükségük elektronikus utazási engedélyre, mivel már kitöltötték a kérelmet.

Az elektronikus utazási engedélyt azért vezették be, hogy a jelenlegi határ- és bevándorlási rendszer kiskapuit bezárják. A vízummal nem rendelkező állampolgárok kifejezett engedéllyel utazhatnak az Egyesült Királyságba rövid távú tartózkodásra. Ez azt jelenti, hogy a határellenőrzésnek és a bűnüldözésnek minimális ideje van arra, hogy felmérje az általuk jelentett kockázatokat. A határhatóságoknak segítségre van szükségük az Egyesült Királyság határán egy adott időpontban belépő és onnan kilépő utazók számának nyomon követésében is.

Az állampolgárságról és a határokról szóló törvényjavaslattal az Egyesült Királyság kormánya hiányt pótol a vízummal nem rendelkező országokból az Egyesült Királyságba utazó látogatók előzetes beutazási engedélye terén. A rendszer nagyobb ellenőrzést biztosít az Egyesült Királyság számára a határok felett, és a hatóságok megakadályozhatják a fenyegetések bejutását az Egyesült Királyságba. Az előzetes utazási engedéllyel a fuvarozók és a magánszemélyek előzetesen értesítést kapnak, és biztosítékot kapnak arra, hogy beléphetnek az Egyesült Királyság határain. Az USA mellett Ausztráliában és Kanadában is hasonló utazási engedélyek vannak, hogy az országot biztonságban tartsák.

Hogyan szerezhető be az Egyesült Királyságban ETA szlovén állampolgárok számára?

Azon országok állampolgárai, amelyek megfelelnek az ETA igénylésére vonatkozó jogosultsági feltételeknek, online kérelemmel kaphatják meg az utazási engedélyt. A kérelem benyújtása előtt az utazónak rendelkeznie kell az utazási engedély sikeres igényléséhez szükséges alapvető követelményekkel. Az utazókkal szemben támasztott főbb ETA-követelmények a következők:

– Szlovén útlevél: A szlovén állampolgároknak érvényes, biometrikus nemzeti útlevélre van szükségük az elektronikus utazási engedély igényléséhez. Az útlevélnek a rövid távú tartózkodás alatt érvényesnek kell lennie, és rendelkeznie kell egy friss digitális fényképpel és biometrikus adatokkal.
– Aktív e-mail cím: A pályázónak érvényes e-mail címre van szüksége a pályázat kitöltéséhez. Az e-mail címnek aktívnak kell lennie ahhoz, hogy a látogató értesítést kapjon a kérelem előrehaladásáról és az ETA jóváhagyásának megerősítéséről.
– Fizetési részletek: Az utazóknak érvényes fizetési adatokat kell megadniuk az ETA-díjak befizetéséhez. A kérelmezők csatolhatnak egy hitel- vagy bankkártyát, amellyel a díjakat fizetik. A befizetés nélkül az utazási engedély nem kerül feldolgozásra.

A szlovén állampolgárok brit ETA-ját még fejlesztik, de a szlovéniai utazók részletesen tájékozódhatnak a kérelmezési eljárásról. Az Egyesült Királyságban az ETA-kérelmi űrlap kérdései hasonlítanak a más országokban már létező eVisa és online utazási engedélyek kérdéseire. Minden ETA-utazónak ki kell töltenie a brit ETA-t, életkortól függetlenül. Amikor az elektronikus utazási engedély élesben működik, a kérelmezők a következő információkat adják meg:

– Személyes információk: A kérelemben a kérelmező teljes nevét kell megadni. Mivel a vezeték- és keresztnév kötelezően kitöltendő rovat, a vezeték- vagy keresztnév nélküli pályázónak az LNU vagy FNU beírással kell jeleznie, hogy a vezeték- vagy keresztnév ismeretlen a megfelelő rovatokban. A születési dátumra és a nemre vonatkozó információkra is szükség van.
– Útlevéladatok: A szlovén állampolgároknak meg kell adniuk útlevéladataikat, beleértve az Egyesült Királyságba való utazáshoz és az ETA-kérelemhez használt útlevélszámot. Az útlevél kiállításának és lejáratának dátumát fel kell tüntetni a kérelemben. A más állampolgárságú kérelmezőknek fel kell tüntetniük és meg kell adniuk a többi útlevél adatait, beleértve a nemzeti azonosító számokat, a kiállítási és lejárati dátumokat.
– Elérhetőségek: A szlovén állampolgároknak meg kell adniuk elérhetőségi adataikat, beleértve a lakcímüket, telefonszámukat és e-mail címüket. Gyermekek esetében a pályázóknak meg kell adniuk a törvényes gyám vagy szülő adatait.
– Munkáltatói adatok: Az üzleti céllal utazó kérelmezőknek meg kell adniuk a munkahelyi adatokat, beleértve a munkáltató nevét, fizikai címét, e-mail címét és telefonszámát.
– Jogosultsági kérdések: A szlovén állampolgároknak a korábbi bevándorlási múltra vonatkozó jogosultsági kérdésekre kell válaszolniuk. A korábbi vízum- vagy határátlépési elutasításokkal kapcsolatos minden részletet közölni kell. A büntetett előéletű pályázóknak fel kell fedniük a részleteket is, függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb bűncselekményről van-e szó. A kérelmezőknek a kábítószer-birtoklással, kábítószer-használattal és -terjesztéssel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. A pályázati kérdések kiterjednek a tevékenységekre, a díjakra és a terrorista csoportokban való tagságra is.
– Egészségügyi kérdések: A szlovén állampolgároknak egészségügyi kérdésekre kell majd válaszolniuk, beleértve a védőoltásokra, immunizálásokra és meglévő fertőzésekre vonatkozó információkat.

A jelentkezési folyamatot követően a pályázók online nyújthatják be a pályázatot, és befizethetik a szükséges díjat. A feldolgozás néhány napot vesz igénybe, és a kérelmezőknek ennek megfelelően kell tervezniük, hogy elkerüljék a szlovén állampolgárok brit ETA-jának késedelmes jóváhagyása miatti késedelmeket.

Utazás az Egyesült Királyságba Szlovéniából az Egyesült Királyság ETA-jával

A szlovén állampolgárok jóváhagyott elektronikus utazási engedéllyel hat hónapra utazhatnak az Egyesült Királyságba. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság területén lévő országokat a határhatóságokkal való problémák nélkül látogathatják meg. A látogatók Skóciába, Észak-Írországba, Walesbe és Angliába látogathatnak turisztikai és üzleti céllal. A szlovén utazók az ETA-t használhatják arra, hogy találkozók és üzleti céllal az Egyesült Királyságba utazzanak, de nem vállalhatnak munkát vagy nem indíthatnak vállalkozást az országban. A szlovén állampolgárok a turisztikai célú utazáson, illetve a barátok és rokonok meglátogatásán kívül az Egyesült Királyságba utazhatnak orvosi kezelésre vagy rövid távú tanulmányok folytatására is. A Szlovéniából utazóknak javasoljuk, hogy további információkért tekintsék meg az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalát.