Információk az izlandi állampolgárok ETA-járól az Egyesült Királyságban

2024-től kezdve minden, az Egyesült Királyságba utazni kívánó személynek ETA-re van szüksége. Ez a cikk az izlandi állampolgárokra vonatkozó információkat tartalmaz, többek között arról, hogy milyen hatással lesz rájuk az ETA, valamint az elektronikus utazási engedély kérelmezésének módjára vonatkozó iránymutatásokat.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA?

Az Egyesült Királyság kormányának az állampolgárságról és a határokról szóló törvényjavaslatához fűzött kulcsfontosságú módosításait követően az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyezési programot (ETA) vezet be, amelyet 2024 végére teljesen ki kell vezetni. A rendszer hasonló lesz az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland által működtetett meglévő rendszerekhez.

Az új jogszabály értelmében az Egyesült Királyság összes határa teljesen digitalizálódik, és az ETA digitális belépőjegyként működik a külföldi látogatók számára. Az egységes brit ETA-engedéllyel biztosított hozzáférés Angliára, Walesre, Skóciára és Észak-Írországra terjed ki.

Jelenleg összesen 92 ország szerepel a kormány által kiadott listán, amely azokat a nemzeteket tartalmazza, amelyek állampolgárainak ETA-t kell kérelmezniük (Izland is szerepel a listán). Minden izlandi utazónak, aki rövid időre szeretne az Egyesült Királyságba látogatni, ETA-t kell kérnie.

Az ETA az üzleti utazások, a tanulás, a turizmus és a szabadidő, a barátok vagy családtagok meglátogatása és az orvosi kezelés minden utazási okára alkalmazható. A program minden közlekedési eszközre vonatkozik majd, és az összes repülőtér, tengeri kikötő és Eurostar vonatállomás része lesz az új programnak.

Milyen hatással lesz az új rendszer az izlandi állampolgárokra?

Az eljárás javasolt módosítása előtt, amennyiben a szokásos látogatási követelmények teljesültek, bármely izlandi állampolgár, aki hat hónapnál rövidebb időre akart az Egyesült Királyságba utazni, megtehette ezt anélkül, hogy bármilyen vízumot kellett volna igényelnie. 2024-től kezdve az izlandi állampolgárok számára kötelező lesz az Egyesült Királyságban érvényes ETA. Nem helyettesíti a szokásos vízumot, amelyre minden nem brit állampolgárnak szüksége van, ha az Egyesült Királyságban szeretne dolgozni, vagy hat hónapnál hosszabb ideig kíván maradni.

Mi az ETA kérelmezésének folyamata?

Bár a végső módosítások még várhatók, az új ETA-rendszer elég részletesen kidolgozott ahhoz, hogy az izlandi állampolgároknak világos képet adjon arról, hogy mit kell tenniük és mire van szükségük az ETA-kérelem benyújtásakor.

A pályázat benyújtásához a következő követelmények szükségesek:

– Érvényes izlandi útlevél (az érvényes útlevélnek a tervezett utazás időpontjában érvényesnek kell lennie).
– Egy friss útlevélkép digitális formátumban.

Az alkalmazás a következő információkat kéri:

– Személyes adatok – teljes név, születési dátum és jelenlegi lakcím.
– Útlevéladatok – szám, kiállítási dátum és a kiállítás országa.
– Foglalkoztatási adatok – a munkáltató neve, címe és elérhetősége.
– Az utazás részletei, beleértve az Egyesült Királyságba történő látogatás célját és az országban való tartózkodás során használandó címet.

Az ETA-kérelmezőknek az állampolgárságra (például kettős állampolgárság), a korábbi bevándorlási múltra, a jelenleg vagy korábban tiltott csoportokhoz való tartozásra és a büntetett előéletre vonatkozó információkat is fel kell fedniük.

Ezeket az információkat a határőrizeti szervek és az Egyesült Királyság kormánya által használt nemzeti és nemzetközi adatbázisokkal fogják összevetni. A nemzetbiztonsági szempontból aggályosnak ítélt leendő utasoktól megtagadják az ETA-t.

Hogyan történik a pályázat feldolgozása?

Az ETA-kérelem benyújtása online történik. Nincs papír alapú vagy személyes rendszer. Minden jelentkezéshez csatolni kell egy vissza nem térítendő, bankkártyával vagy hitelkártyával történő befizetést. A fizetés nélkül benyújtott kérelmeket érvénytelenítjük és nem dolgozzuk fel.

A feldolgozás várhatóan 48-72 órát vesz igénybe, de ajánlatos a kérelmet jóval a várható utazási időpont előtt benyújtani. Ha az ETA-t elutasítják, az utazó vízumot kérhet, de nincs garancia arra, hogy azt kiadják.

Hogyan befolyásolja az ETA a beutazási folyamatot?

Amint az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemnek helyt adnak, azt az utazóhoz digitális engedélyként rendelik hozzá, amely az útleveléhez kapcsolódik.

Minden jóváhagyott ETA-t a globális fejlett utasnyilvántartási adatbázisokban tárolnak. Ez lehetővé teszi, hogy a nemzetközi utazásszervezők továbbra is felelősek legyenek annak biztosításáért, hogy utasaik rendelkezzenek az Egyesült Királyságba való belépéshez szükséges úti okmányokkal és engedélyekkel. Azokat az izlandi utasokat, akik nem tudnak érvényes ETA-engedélyt felmutatni, nem engedik felszállni az Egyesült Királyság területére tartó vonatokra, hajókra és repülőgépekre.

Az izlandi állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiadott ETA nem garantálja az Egyesült Királyságba való beutazást. Ha a határellenőrzés úgy véli, hogy valaki az Egyesült Királyság jogszabályai szerint nem fogadható be, akkor megtagadják tőle a belépést.

Milyen időszakra vonatkozik az ETA?

Az ETA a kiállítás időpontjától számított hat hónapig érvényes. Kivételt képez ez alól, ha a 180 napos időszak lejárta előtt az útlevél, amelyhez kapcsolódik.

Izlandról vagy a 92 felsorolt ország bármely más országából érkező látogató nem tartózkodhat az Egyesült Királyságban a jelenlegi útlevelének érvényességi idejénél hosszabb ideig, függetlenül attól, hogy az ETA meddig érvényes.

Ha az ETA lejár, miközben a látogató az Egyesült Királyságban tartózkodik, új ETA iránti kérelmet kell benyújtani. Az izlandi állampolgárok új brit ETA-jának új hat hónapos érvényességi ideje lesz.

Az érvényes ETA 180 napos időtartama alatt az izlandi állampolgárok annyiszor utazhatnak az Egyesült Királyság négy országába, Angliába, Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba, ahányszor csak akarnak. Az engedély lényegében 180 napos korlátlan mozgást biztosít az Egyesült Királyság határain belül. Felhívjuk figyelmét, hogy az Egyesült Királyság kontinentális területéről Észak-Írországba történő utazáskor továbbra is fényképes igazolványt kell bemutatnia.

Az izlandi állampolgárok számára az Egyesült Királyságban történő ETA kérelmezésének folyamatáról és igényléséről a gyakran ismételt kérdések részben találhatók további információk.