Az új brit ETA bevezetése holland állampolgárok számára

2024-től minden utazónak, aki az Egyesült Királyság négy országának bármelyikébe kíván látogatni, kérelmeznie és engedélyt kell majd szereznie a beutazáshoz. A vízumeljárás továbbra is érvényben marad mindazok számára, akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni, vagy hat hónapnál hosszabb ideig szeretnének maradni, de a rövid távú tartózkodásra új engedélyt vezetnek be.

Az Egyesült Királyságban új bevándorlási jogszabályokat fogadtak el, és az utazóknak brit ETA-re lesz szükségük ahhoz, hogy átléphessék az Egyesült Királyság határátkelőhelyeit.

Az alábbiakban felsorolt információk iránymutatást nyújtanak azoknak a holland állampolgároknak, akik 2024-ben és azt követően az Egyesült Királyságba kívánnak utazni, beleértve azt is, hogy milyen hatással lesz rájuk az ETA és a kérelmezési folyamat.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA holland állampolgárok számára?

Az új elektronikus beutazási engedélyezési rendszer hasonló az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland által működtetett beutazási programokhoz.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését követő változásokkal, valamint a biztonságos és hatékony bevándorlás-ellenőrzés szükségességével összhangban az állampolgársági és határellenőrzési törvényjavaslattal összhangban az Egyesült Királyság határai 2024 végére teljesen digitalizálódnak, és az újonnan kifejlesztett ETA-program teljes körűen bevezetésre kerül.

Az ETA egy digitális engedély, amely a sikeres kérelmet benyújtó utazók számára biztosít beutazási engedélyt. Az egységes ETA-engedéllyel az utazók az Egyesült Királyság mind a négy országába beléphetnek: Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba.

Az eddig közzétett lista 92 országot tartalmaz, köztük Hollandiát is. A holland állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA minden tervezett látogatóra vonatkozik, függetlenül az utazás okától. Ide tartozik az üzleti élet, a turizmus, az oktatás, az orvosi kezelés és a család vagy barátok meglátogatása. Minden közlekedési módhoz szükséges, függetlenül attól, hogy a belépés repülőtéren, tengeri kikötőn vagy Eurotunnel-kikötőn keresztül történik.

Hogyan érinti az új rendszer a holland állampolgárokat?

A meglévő adatok alapján valószínűleg évente akár 2 millió holland állampolgárságú brit ETA-t kérelmező holland állampolgár is lehet. Az Egyesült Királyság a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjai közé tartozott. A 2018-ban az Egyesült Királyságba látogató 10 leglátogatottabb ország listáján a hollandiai utazók a 6. helyen állnak 1,95 millió látogatóval.

Az új ETA-rendszer bevezetése előtt az Európai Unió tagjaként a hat hónapnál rövidebb időre az Egyesült Királyságba utazni kívánó holland állampolgárok vízum nélkül is beutazhattak, amennyiben megfeleltek a szokásos látogatási követelményeknek.

2024-től a vízummentesség megszűnik, és a holland állampolgárok számára kötelező lesz az Egyesült Királyságban érvényes ETA. Nincsenek mentességek, beleértve az életkori mentességeket is.

Minden holland állampolgárnak, aki az Egyesült Királyságban szeretne dolgozni, vagy hat hónapos tartózkodását meg akarja hosszabbítani, a meglévő eljárás keretében kell vízumot kér nie.

Mi az ETA kérelmezésének folyamata?

Bár a program teljes körű bevezetéséig még lehetnek kisebb változtatások, a kormány közzétette az ETA kérelmezési folyamatra vonatkozó információkat.

Az eddigiek alapján az ETA-kérelemhez a következőkre van szükség:

– Érvényes holland útlevél és egy friss, digitális formátumú útlevélkép.
– Személyes adatok, beleértve a teljes nevet, születési dátumot és a jelenlegi lakcímet.
– Az útlevél adatai, nevezetesen az útlevél száma, kiállításának dátuma és a kiállítás országa.
– Foglalkoztatási adatok, beleértve a munkáltató nevét, címét és elérhetőségét.
– Az utazás részletei, beleértve a látogatás célját és az Egyesült Királyságban való tartózkodás során használandó címet.

Minden kérelmezőnek kérdéseket tesznek fel a bevándorlási státuszára, előéletére, állampolgárságára (például kettős állampolgárság esetén), egészségi állapotára, drog- és büntetett előéletére, valamint a tiltott csoportokkal folytatott tevékenységére vagy azokhoz való tartozására vonatkozóan is.

A kérdésekre adott válaszokat a határőrizeti szervek és az Egyesült Királyság kormányhivatalai által használt nemzeti és nemzetközi adatbázisok alapján fogják ellenőrizni. Ha bármelyik adat piros jelzést kap, az az ETA megtagadásához vezethet.

Hogyan történik a pályázat feldolgozása?

A brit ETA-kérelmek benyújtása kizárólag online történik a könnyebb kitöltés érdekében, és a folyamat lezárásához egy vissza nem térítendő hitel- vagy bankkártyás fizetés szükséges. A fizetés nélküli jelentkezések nem kerülnek feldolgozásra.

Az ETA-kérelmek feldolgozási ideje várhatóan 48-72 óra, de minden kérelmezőnek azt tanácsoljuk, hogy az űrlapokat a tervezett utazás időpontja előtt minél korábban töltse ki és nyújtsa be.

Hogyan befolyásolja az ETA a beutazási folyamatot?

Az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelem sikeres jóváhagyását követően az ETA-t digitális engedély formájában az utazó útleveléhez rendelik. Ezeket a határok e-kapuinál fogják felismerni.

Minden kiadott ETA-t a globális fejlett utasadatbázisokban tárolnak. Ez lehetővé teszi az utazásszervezők számára, hogy biztosítsák, hogy utasaik rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel az Egyesült Királyságba való belépéshez. Ennek még azelőtt meg kell történnie, hogy felszállhatnának a repülőgépre, kompra vagy Eurostar vonatra. Minden olyan holland utazótól, akiről kiderül, hogy nem rendelkezik ETA-val, megtagadják a belépést az Egyesült Királyságba.

Az ETA nem garantálja az automatikus belépést. Ha a határellenőrzés úgy dönt, hogy valaki nem fogadható be az Egyesült Királyság jogszabályai szerint, még érvényes ETA-val is, megtagadhatják a belépést és visszafordíthatják.

Milyen időszakot fed le az ETA?

Az ETA érvényességi ideje a kibocsátástól számított 180 nap. Kivételt képez ez alól, ha az útlevél, amelyhez az ETA kapcsolódik, a 180 nap lejárta előtt lejár.

A 92 felsorolt országból, köztük Hollandiából érkező utasok nem maradhatnak az Egyesült Királyságban tovább, mint ameddig az érvényes útlevél dátuma lehetővé teszi, függetlenül az ETA-engedélyből hátralévő időtől.

Amennyiben a holland állampolgár még mindig az Egyesült Királyságban tartózkodik, amikor ETA-jának érvényessége lejár, új kérelmet kell benyújtania a tartózkodás meghosszabbításához. Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy a kérelmezési eljárás ideje alatt visszatérjen a származási országba.

Az egységes ETA-engedély ingyenes, korlátlan belépést biztosít mind a négy egyesült királyságbeli országba, amíg érvényben van.

A holland állampolgárok brit ETA-jával kapcsolatos további információk a Gyakran ismételt kérdések részben találhatók.