Az Egyesült Királyság ETA tajvani állampolgárok számára: A Complete Guide

A tajvani állampolgárok 2009 óta vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba. 2024-ben azonban az Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba utazó tajvani állampolgároknak elektronikus utazási engedélyt (ETsA ) kell beszerezniük. A brit kormány újdigitális beutazási engedélyezési rendszere olyan külföldiek számára készült, akiknek nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba utazzanak. Ez a tajvaniakat is magában foglalja.

Tudjon meg többet a tajvani állampolgároknak szóló brit ETA-ról, beleértve a jogosultságot, az előfeltételeket, a kérelmezési folyamatot és az Egyesült Királyságba történő utazásra gyakorolt hatását.

Miért vezetik be az Egyesült Királyságban az ETA-t a tajvani utazók számára?

Az ETA része az Egyesült Királyság kormányának egy szélesebb körű kezdeményezésének, amely a „digitális határ” és a határ biztonságának javítása irányába mutat. Ez lehetővé teszi a brit kormány számára, hogy jobban ellenőrizze és felügyelje az országba belépő személyeket. Célja, hogy az illegális bevándorlók és a szervezett bűnözői csoportok elrettentése az országba való belépéstől, valamint a nemzetbiztonságot fenyegető egyéb potenciális veszélyek azonosítása, mielőtt azok az Egyesült Királyság területére érkeznének.

Az Egyesült Királyságban az ETA célja továbbá a határellenőrzés javítása és a bevándorlási folyamat egyszerűsítése az előzetesen ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára.

A tajvani állampolgárok számára az ETA a következő előnyökkel jár:

 • A kérelem benyújtása és a jóváhagyott ETA megszerzése gyors és egyszerű.
 • Megfizethetőbb, mint a más országok által kiadott hasonló digitális utazási engedélyek.
 • ETA-t csak kétévente kell kérvényeznie – nem minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogat.

Hogyan érinti az Egyesült Királyság ETA-rendszere a tajvani állampolgárokat?

Jelenleg a tajvani állampolgároknak nincs szükségük ETA-re ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba látogassanak. Amint a rendszer 2024-ben megnyílik a tajvani utazók számára, az Egyesült Királyságba való utazás előtt kérelmezniük kell és meg kell szerezniük a jóváhagyott brit ETA-t. Ez kötelező, akár légi, akár tengeri, akár szárazföldi úton érkezik.

A brit ETA a következő utazási célokra érvényes:

 • Hat hónapnál (180 napnál) rövidebb ideig tartó tartózkodás turizmus, rövid távú tanulmányok, barátok és családtagok meglátogatása, valamint engedélyezett üzleti tevékenységek és gyógykezelések céljából.
 • Rövid távú, legfeljebb három hónapos (90 napos) tartózkodás a kreatív munkavállalók számára biztosított vízumkedvezménnyel.
 • Átutazás az Egyesült Királyságon (azaz átszállás), függetlenül attól, hogy áthalad-e az Egyesült Királyság határellenőrzésén vagy sem

Az ETA-ra való jogosultsághoz a tajvani állampolgároknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • Olyan ország állampolgára, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Tajvan szerepel azon országok listáján, amelyek állampolgárainak ETA-re van szükségük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz.
 • Biometrikus útlevéllel kell rendelkeznie, amely az Egyesült Királyságból való tervezett kilépés időpontjánál legalább hat hónapig érvényes.
 • Nem szándékozik hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni, dolgozni vagy tanulni.
 • Ne legyen büntetett előéletű, és a múltban se az Egyesült Királyságban, se máshol ne kövessen el bevándorlási szabálysértést.

Minden, az Egyesült Királyságba tartó tajvani utazónak, beleértve a gyermekeket és csecsemőket is, ETA-t kell kapnia az utazás előtt. A szülők és a gyámok a nevükben is igényelhetnek ETA-t.

Nem jogosultak ETA-ra azok a személyek, akik korábban megsértették a bevándorlási szabályokat, büntetett előéletűek, vagy akik 12 hónapnál hosszabb börtönbüntetést töltöttek le az Egyesült Királyságban vagy bármely más országban. Ezek a személyek fontolóra vehetik, hogy helyette brit vízumot kérjenek.

A tajvani állampolgároknak, akik hat hónapnál hosszabb ideig kívánnak az Egyesült Királyságban dolgozni vagy tartózkodni, továbbra is brit vízumot kell kérniük. A tajvani állampolgárok számára az ETA-rendszer bevezetése után is változatlan marad az Egyesült Királyságban történő vízumkérelmezés és -feldolgozás.

A tajvani utazók ETA-követelményei az Egyesült Királyságban

Amint az ETA-t megnyitják a tajvani utazók előtt, az Egyesült Királyságban ETA-ra jogosultaknak az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:

 • Tajvan által kiállított biometrikus útlevél, amelynek állampolgárai számára nem szükséges vízum az Egyesült Királyságba történő rövid utazáshoz.
 • Egy friss digitális útlevélkép
 • Érvényes e-mail cím
 • Működő elektronikus fizetési mód, például hitel- vagy bankkártya, Apply Pay vagy Google Pay

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban tajvani állampolgárok számára

A tajvani állampolgárok ETA-igénylésére az Egyesült Királyságban online lehet jelentkezni az Egyesült Királyság hivatalos kormányzati weboldalán vagy alkalmazásán keresztül. Nincs szükség konzulátusok vagy vízumhivatalok felkeresésére.

Az ETA-kérelem kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe, ha minden követelményt készenlétben tart. Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogyan igényelhetnek ETA-t a tajvani utazók.

 1. Töltse fel vagy készítsen fényképet arról az útlevélről, amellyel az Egyesült Királyságba fog utazni. Győződjön meg róla, hogy a képet és a két sor számot és betűt alul tartalmazza.
 2. Töltsön fel egy friss útlevélképet, vagy készítsen képet a készülék kamerájával, ha van ilyen. Eredeti fotónak kell lennie, nem pedig képernyőképnek. A képeket jpeg-fájlként vagy .jpg kiterjesztéssel kell elmenteni. A kilencéves és annál fiatalabb gyermekek esetében nincs szükség szkennelésre vagy fényképre az arcukról.
 3. Töltse ki az összes szükséges információt. Ezek közé tartoznak a személyes adatok (pl. név, születési dátum), útlevéladatok, munkahelyi adatok, lakcím és elérhetőségek. Az ETA-kérelem nem igényel utazási adatokat vagy pénzügyi követelményeket. A tajvani utazóknak azonban biztosítaniuk kell, hogy az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk legfeljebb hat hónapig tartson, és a problémák elkerülése érdekében elegendő pénzzel kell rendelkezniük az összes utazási költség fedezésére.
 4. Válaszoljon a biztonsággal és a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekre. Mint minden más brit látogatónak, a tajvani ETA-kérelmezőknek is őszintén fel kell fedniük a bűnügyi nyilvántartást, a korábbi bevándorlási bűncselekményeket, valamint a törvénytelen vagy illegális csoportokkal vagy szervezetekkel való kapcsolatokat vagy azokban való tagságot.
 5. Fizessen az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemért online. Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. A kérelem kitöltéséhez a díjat online kell befizetnie hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay használatával.

Ha sikeresen elküldte az Egyesült Királyságban benyújtott online ETA-kérelmét, e-mailben visszaigazolást kap.

Tippek tajvani utazóknak az Egyesült Királyságban történő ETA kérelmezéséhez

Az Egyesült Királyságban az ETA kérelmezése elég egyszerű, de még mindig van lehetőség a hibázásra. A gyakori hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi iránymutatásokat a gyors és hatékony brit ETA online kérelem benyújtásához.

 • Adjon vagy készítsen tiszta, jó minőségű fényképeket az útleveléről és önmagáról. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelnek az útlevélfotó előírásainak, és teljes színűek, szűrők vagy effektek nélkül.
 • Győződjön meg róla, hogy pontos és igaz információkat ad meg. Bármilyen helytelen vagy hamis adat, sőt a lényeges információk visszatartása a kérelem elutasítását eredményezheti.
 • Ellenőrizze előzetesen, hogy az online fizetési mód működik-e, és van-e elég pénze az online fizetéshez.
 • Mielőtt elküldi a pályázatot, mindenképpen nézze át és ellenőrizze kétszer is a pályázat adatait.

Ha a tajvani utazóknak az ETA-kérelmükben szereplő hibákat ki kell javítaniuk, ezt gyorsan megtehetik a kérelem újbóli benyújtásával és a díj újbóli befizetésével. Ez azonban csak akkor ajánlott, ha a kérelmező biztos benne, hogy kisebb hibák történtek, amelyek az eredeti elutasítás okai.

A tajvani állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

A brit ETA-kérelem benyújtásakor az utazók adatait alaposan megvizsgálják, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelnek-e a jogosultsági feltételeknek. Ez magában foglalja az adatok ellenőrzését több biztonsági adatbázissal szemben, hogy azonosítani lehessen az alkalmazásban esetlegesen felmerülő eltéréseket vagy potenciális biztonsági problémákat.

A kérelmezőknek a benyújtástól számított 72 órán belül meg kell kapniuk az ETA-kérelmükre vonatkozó határozatot. A legtöbb esetben az utazók a benyújtást követő perceken belül megkapják a jóváhagyott ETA-t. Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos kérelmek feldolgozása három napnál hosszabb időt vehet igénybe.

A többi vízummentes állampolgárhoz hasonlóan a tajvani állampolgároknak is azt tanácsoljuk, hogy a késések és egyéb problémák elkerülése érdekében még az Egyesült Királyságba történő utazásuk lefoglalása előtt kérvényezzék ETA-jukat.

Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, az nem jelenti azt, hogy a kérelmezőnek teljesen megtiltják, hogy az Egyesült Királyságba látogasson. Kérvényezhetnek brit vízumot, ami egy hosszabb és bonyolultabb folyamat, amely befolyásolhatja az Egyesült Királyságba történő utazás időpontját. Lehet, hogy az utazási terveket ennek megfelelően módosítani kell.

Utazás az Egyesült Királyságban ETA-val tajvani állampolgárok számára

Az egyesült királyságbeli ETA digitálisan kapcsolódik az egyén útleveléhez. Az engedély két évig érvényes, és több rövid, legfeljebb hat hónapos látogatást tesz lehetővé. A tajvani állampolgároknak két év elteltével vagy útlevelük lejártakor – attól függően, hogy melyik következik be előbb – új ETA-t kell kérelmezniük ahhoz, hogy továbbra is beutazhassanak az Egyesült Királyságba.

Indulás az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Királyságba utazó tajvani utasoknak ugyanazt az útlevelet kell bemutatniuk, amelyet az online ETA-kérelemhez használtak. Nem használhat másikat, ha több útlevéllel rendelkezik. Ez egy elektronikus dokumentum vagy digitális engedély, így nem szükséges kinyomtatni.

Mielőtt felszállnának egy szállítóeszközre (pl. repülőgépre, hajóra vagy vonatra), a hatóságok az útlevelek szkennelésével ellenőrzik, hogy az utasok rendelkeznek-e a megfelelő utazási engedéllyel. Csak olyan tajvani utasok szállhatnak fel, akik jóváhagyott brit ETA-t vagy vízumot tudnak felmutatni. Azok a személyek, akik még mindig várnak a kérelmükkel kapcsolatos döntésre, nem szállhatnak fel a fedélzetre.

Érkezés az Egyesült Királyságba

Az ETA nem garantálja, hogy az egyénnek engedélyezik az Egyesült Királyságba való belépést. Az Egyesült Királyságban jóváhagyott ETA-val rendelkező tajvani látogatóknak érkezéskor be kell mutatniuk személyazonossági okmányaikat az Egyesült Királyság határőrizeti szervének.

Ha kérik, gondoskodjon arról, hogy a továbbutazási terveit igazoló dokumentumokkal rendelkezzen. Ez általában azt jelenti, hogy a beutazástól számított hat hónapon belül be kell mutatni az Egyesült Királyságból való távozásra jogosító jegyet. Szükség lehet annak bizonyítására is, hogy elegendő pénzeszközzel rendelkezik ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban való tartózkodása és hazatérése alatt eltartsa magát.

Még ha van is ETA-engedélye az Egyesült Királyságban, akkor is visszautasíthatják a határon, ha nem felel meg a határellenőrzésen, vagy ha nem teljesíti az egyéb beutazási feltételeket.

A jóváhagyott ETA-val rendelkező tajvani utazók, akik a belépéskor a határátkelőhelyen áthaladtak, szabadon mozoghatnak az Egyesült Királyság négy tagállama között: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

Az Egyesült Királyságon belül a tajvani látogatók különböző közlekedési módokat használhatnak, például vonatokat, kompokat és helyi járatokat. Az Egyesült Királyságon belül csak egy személyi igazolványt – általában útlevelet vagy jogosítványt – kell bemutatniuk, mielőtt felszállnak egy kompra vagy egy belső járatra.

A brit ETA nem érvényes Írországban vagy más európai országokban.

Az ETA csak az Egyesült Királyságon belüli utazásra érvényes. Nem használható az Ír Köztársaságba, egy különálló, független országba vagy bármely más európai országba való belépéshez. Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek.

Az Írországba vagy más európai országokba látogatni szándékozó tajvani utazóknak az utazás lefoglalása előtt ellenőrizniük kell az úti céljukra vonatkozó beutazási feltételeket, és meg kell győződniük arról, hogy megfelelnek-e azoknak.

Az utazók a GYIK oldalon találnak további információkat az Egyesült Királyság ETA-jával kapcsolatban.